Placki ziemniaczane staropolskie z serem – kuchnia podkarpacka
Placki ziemniaczane staropolskie z serem – kuchnia podkarpacka
Placki ziemniaczane staropolskie z serem – kuchnia podkarpacka Na Podkarpaciu tarte ziemniaki to główny składnik wielu charakterystycznych regionalnych dań. Słynne w całej Polsce stały się już gołąbki z farszem z tartych ziemniaków, zazwyczaj doprawionych czosnkiem, co nadaje potrawie charakterystyczny smak. W Bieszczadach tarte ziemniaki zapieka się w piecu w złożonym liściu kapusty. Potrawa ta nosi nazwę stolniki. Na wschodzie i południu Podkarpacia z tartych ziemniaków piecze się baby i zapiekanki. Popular... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz
Autor
Trzeci Talerz
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
tarta, ziemniaki, placki, kluski, ser biały, placki ziemniaczane, gołąbki, pierogi, pierogi przepis, pieczone ziemniaki, ziemniaki zapiekane, zapiekanka, zapiekanki, kapustą, placek z serem, placuszki, zapiekanka z ziemniakami, jajka z farszem, pieczone ziemniaki z czosnkiem, zapiekanka z serem, zapiekanka ziemniaczana, placki z gotowanych ziemniaków, bez pieczenia, zapiekanka warzywna, jajka nadziewane
Inne przepisy z Trzeci talerz
Dodaj komentarz