Bardzo fajny i pożywny placek dziś ląduje na stole. Jest w nim wszystko co lubię czyli szpinak, mule, ser feta i czosnek. Wszystko otulone ciastem francuskim
Moje Małe Czarowaniemaja. Nie wiem jak to sie stalo, ale chyba wszystko za sprawa "Weekendu rabarbarowego" i jakims cudem go dostalam. Nawet nie szukalam go jakos specjalnie. Robiac zakupy w dziale warzywnym wypatrzylam rabarbar posrod zielonych lisci szpinaku, tuz obok pieknych kalafiorow. Bylam mile zaskoczona tym faktem :) Tak wiec zakupiwszy kilka tych czerwono-zielonych lodyg wrocilam do domu i powstal problem(...)nawet sie nie przygotowywalam na ta okazje, bylam pewna, ze rabarbar to dopiero w polowie maja. W sumie z braku czasu na bardziej intensywne poszukiwania decyzja byla dosc szybka. Zapiekanka z rabarbaru i jablek. Przepis wypatrzylam kilka dni temu w ksiazce, ktora otrzymalam od Inspiracji Kulinarnych za zorganizowana przez Olge zabawe "Kuchnia Swiateczna i Noworoczna" Ksiazka szla do mnie dosc
Przysmaki KarolkiArkadia z bloga mojakulinarnaarkadia.blogspot.com Sałatka warzywna z kalafiorem autorka: izzy z bloga Take it Izzy Warzywna sałatka z zieloną soczewicą autorka: mojamamagotuje z bloga Moa Mama Gotuje Pesto z lisci rzodkiewki, roszponki(...)łazanki zapiekane z kapustą i maślakami autorka: edytaha z bloga Kuchenne zapiski SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy autorka: Na Dokładkę z bloga Na Dokładkę Zapiekanka ziemniaczana z grzybami autorka: Kulinarna Arkadia z bloga mojakulinarnaarkadia.blogspot.com Placki ziemniaczane z cukinią autorka: stokrotka123 z bloga To i owo stokrotki "Buraki po burgundzku" autorka: chilliczosnekioliwa z bloga Chilli, czosnek i oliwa
Weekendy w domu i ogrodziekolacja. Aromatyczne klopsiki, miękkie brokuły, a całość w smacznym sosie śmietanowo-czosnkowym. Gotowane klopsiki czosnkowe zapiekane z brokułami to świetne urozmaicenie dla klopsików gotowanych z sosem, ale też dla zapiekanek z mięsem mielonym. Gorąco zachęcam do przygotowania Przepis na około 3 porcje dania Gotowane klopsiki czosnkowe zapiekane z brokułami SKŁADNIKI: Klopsiki: 0,5 kg mięsa mielonego ( drobiowe(...)natki pietruszki kajzerka lub tarta bułka Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 0,5 szklanki śmietanki 30% sól pieprz czarny mielony 2 ząbki czosnku 1 jajko Dodatkowo: bulion mięsny lub warzywny 1 brokuł płatki migdałów PRZYGOTOWANIE: Klopsiki - mięso mielone przełożyć do miseczki. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, a następnie dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić
WSZYSTKO SMACZNEWegetariańska tarta idealnie pasuje na kolację czy podczas spotkania z przyjaciółmi. Można ją jeść na gorąco, ale równie pysznie smakuje odgrzewana w piekarniku. Polecam również
potrawyregionalnenadziewana miesem.Szczegolnie dla amatorow suszonych pomidorow i majeranku,bo te dominuja jako przyprawy nadzienia miesnego.Wystarczy mieso zastapic kuskusem otrzymamy pyszne danie dla wegan.Wykorzystujac makaron z poprzedniego dnia do mojej zapiekanki mielismy dzis naprawde wspaniale danie obiadowe.Ryz pasowalby tu rownie dobrze. W tym wydaniu zapiekankowym cukinia prezentuje sie znakomicie.Swietnie sie sprawdzi rowniez na wszystkie wyjatkowe okazje.Biesiadnicy beda zachwyceni.Zapraszam do wyprobowania mojego(...)suszonych pomidorow (z zalewy ze sloiczka) 200 g mieszanego miesa mielonego 2 lyzki posiekanych migdalow 1 lyzeczka suszonego majeranku ( dodalam jeszcze swiezy) sol,pieprz 100 ml bulionu warzywnego 100 ml smietanki kremowki 50 g startego sera wloskiego np.Grana Padano Wykonanie: Obciac pietki z cukinii i podzielic kazda na 4 czesci.Wyjac srodek z kazdego kawalka.Najlepiej zrobic ta mala lyzeczka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dynię robiłam już w kilku odsłonach, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Były już ciasta i ciastka, pierogi, zupy i zapiekanki. Dziś dynia w postaci risotto. Danie wyszło rewelacyjnie, dużo lepiej niż się spodziewałam. Polecam wszystkim bo jest naprawdę pyszne. Do risotta można wykorzystać mus z dyni jak w moim przypadku, lub świeżą dynię. Jeśli wykorzystujemy świeżą dynię, trzeba ją najpierw(...)następnie zasmażyć na oliwie aż będzie miękka. Składniki: 300 g ryżu do risotto 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 kg musu z dyni ok. 1 - 1,5 l bulionu warzywnego* 100 g masła pęczek pietruszki pęczek szczypiorku parmezan do posypania (ok 50 g) oliwa z oliwek gałka muszkatołowa sól pieprz Wykonanie: Mus z dyni zagrzać, najlepiej żeby był gorący, bulion
Mama Gotujewykorzystać za kilka godzin np. tak jak ja rano. Ciasto uformować w okrągły placek. Najlepiej palcami. Ja z braku czasu rano użyłam wałka. ok. 100 ml domowego sosu (dałam warzywny z przewagą pomidorów i papryki) mała cebula (wzięłam czerwoną) 5-6 boczniaków 1-2 łyżeczki suszonego oregano kulka mozzarelli Na placku rozprowadzić sos, zostawić margines na brzegu. Posypać drobno pokrojoną(...)koniec pieczenia rozłożyć plastry mozzarelli na wierzchu placka. Podawać gorącą. Świetnie sprawdza się jako kanapka do pracy bez konieczności odgrzewania. ------------ Podobne: Wytrawny rogal z wędliną i serami Zapiekanka "nawinie" z dynią Szybka zapiekanka naleśnikowa
Weekendy w domu i ogrodzieistnieje coś bardziej krzepiącego niż wynurzająca się z piekarnika solidnych rozmiarów brytfanna wypełniona po brzegi makaronową zapiekanką z mnóstwem warzyw i soczewicą? Bardzo lubię tego typu dania, nie tylko ze względu na smak, ale także sposób przygotowania, w wyniku którego powstaje pokaźna porcja umożliwiająca wykarmienie całej rodziny lub - jeżeli gospodarstwo nie liczy zbyt wielu osób - stanowi obiad na kilka(...)20x30cm: 2 czerwone papryki 5 dojrzałych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki słodkiej papryki garść fasolki szparagowej 2 łyżki oliwy 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka warzywnego bulionu 1/3 szklanki śmietanki ryżowej lub sojowej sól, pieprz do smaku 12 płatów lazanii 1 średnia cukinia pokrojona w plastry kilka pomidorków koktajlowych Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Papryki
Roślinna - blog wegańskiłososiem, pomidorami i papryką Tortilla z łososiem i rukolą Tortilla z mozzarellą, kurczakiem i suszonymi pomidorami Zawijana tortilla z sałatą, twarożkiem i papryką Szaszłyki z łososiem i ananasem Szybkie zapiekanki na bułkach lub chlebie Przekąski na imprezę. Rożki tortilli z szynką. Tortilla z tuńczykiem i warzywami Kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami SAŁATKI NA IMPREZĘ: Sałatka Gyros ognista Sałatka(...)kurczakiem Sałatka z tortellini, ogórkiem, szynką, kukurydzą, żółtym serem i szczypiorkiem Sałatka z tortellini, szynką, papryką, ogórkiem i kukurydzą Sałatka Gyros Sałatka z brokułami, kurczakiem i papryką Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydzą Sałatka z arbuzem i serem feta Sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem Sałatka z rukolą, kurczakiem, pomidorami i oliwkami Sałatka z papryką, brokułami i żółtym serem Sałatka
Kulinarne PrzebojeTarta z jabłkami w yszła krucha, pachnąca jabłkami i bardzo ładnie wyglądała. Tarty można robić z różnymi sezonowymi owocami i warzywami. Polecam inne
potrawyregionalneJedno z najprostszych dań w postaci zapiekanki, z 4 głównymi składnikami i kilkoma 'podkręcaczami' smaku- makaron zapiekany z kurczakiem, mozzarellą i pomidorami, podlany bulionem oraz doprawiony świeżą bazylią i czosnkiem. Aromatyczne danie, z ciągnącym i bardzo kremowym (za sprawą mozzarelli) środkiem oraz warstwą kolorowych pomidorów, dzięki którym danie jest nie tylko ładnie prezentujące się, ale delikatnie słodkie i bardzo, bardzo(...)soczyste, a przy tym p roste do zrobienia i naprawdę bardzo smaczne. To już wiesz co jutro zrobić na obiad?! :))) 4 porcje: * bulion warzywny- około 1 litra (rosół lub woda z suszonymi przyprawami) * pomidory- 250 g * makaron- 250 g * pierś z kurczaka- 1 duża * mozzarella- 170 g (+ 30 g do posypania wierzchu) * czosnek- 1 ząbek * świeża bazylia- 4-5 gałązek
Kraina Miodem Płynącapewno nie po raz ostatni. Z rezerwą podchodziłam do znalezionego w gazecie przepisu. Kocham szpinak, ale dotychczas jadłam go jedynie jako dodatek do dań mięsnych , bądź jako dodatek do zapiekanki . Moje obawy co do smaku szpinakowej zupy okazały się na szczęście niesłuszne. Zupa wyszła przepyszna. Zajadałam się nią ja i cała moja rodzinka. Gęsta, aromatyczna a dzięki dodaniu jajek(...)osobom będącym na diecie. Składniki: 2 opakowania szpinaku (2 razy po 30 dag) 5 ząbków czosnku 1 łyżka masła (można zastąpić oliwą z oliwek) 4-5 ziemniaków 2 litry warzywnego bulionu szklanka mleka (w wersji nie dietetycznej można zastąpić śmietaną) 5 jajek ugotowanych na twardo sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Bulion zagotowujemy. Cebulę i czosnek
Pobite gary Barbaryładny żółty kolor, ostatnio podawałam żółty kalafior do kotletów drobiowych z marchewką. Polecam też inne nasze pomysły na klopsiki: Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym Wieprzowe Klopsiki w sosie koperkowym Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem Klopsiki w pikantnym sosie lutenica Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym Klopsiki w sosie pomidorowym i ryżem Klopsiki z ryżem i natką pietruszki Klopsiki(...)szpinakiem: 250 g mięsa mielonego z wieprzowiny garść świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku ½ cebuli 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 500 ml bulionu warzywnego lub bulion z 1 kostki warzywnej 2 młode marchewki 1 łyżka mąki ok. ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżka oliwy z oliwek ok. 100 ml śmietanki 30% Ja przygotować pyszne klopsiki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTort z makaronu. Edyta Guhl Włoskie krajobrazy w Eifel. Na blogu z wdzięczną nazwą w tytule,, dolce vita“ nie powinno zabraknąć włoskich potraw, makaronu z domowym
dolcevitainmykitchenrazu, gorącą. Jeśli coś nam zostanie (wątpię! )zakrywamy folią spożywczą, przechowujemy w lodówce i odgrzewamy w piekarniku. Nie silcie się na nie wiadomo jak eleganckie podanie – to jest wiejska zapiekanka, ona nie będzie się pięknie kroić, formować i wygodnie nakładać. To uczciwe, proste jedzenie, a nie wykwintne danie restauracyjne. Nie zagęszczamy sosu bardziej i nie sypiemy więcej skrobi(...)tartego sera do ziemniaków – purée ma być przypieczone tylko z wierzchu, w środku zostanie delikatne, lekkie, kremowe i wilgotne – większa ilość sera sprawiłby, że zaczęłoby się ciągnąć. NADZIENIE MIĘSNO-WARZYWNE 4 średnie porcje 0,5kg mielonej wołowiny 200ml mocnego, esencjonalnego rosołu wołowego 100g cebuli (biała lub czerwona) 150g selera naciowego 150g marchewki 150g zielonego groszku (mrożony) 2-3 ząbki czosnku
Karo in the Kitchen