jesienny makaron z warzywami i boczkiem Tak, nie da się ukryć jesień nadeszła, dziś rano było osiem stopni, brrrr. Na obiad zaplanowałem zapiekane warzywną z makaronem, ale biorąc pod uwagę panującą aurę, postanowiłem " wzmocnić" danie o mocny jesienny składnik. Zrezygnowałem tym razem ze słonecznej oliwy, na rzecz kawałka surowego boczku. Mam nadzieję ze posiłek wzbogacony o ten składnik, pomoże przezwyciężyć(...)zagotowania. Mozzarellę i drugiego pomidora, kroimy na pół centymetrowej grubości kawałki i u kładamy plastry na makaronowym farszu. Na całość wylewamy sos beszamelowy, rozprowadzając go równo, po całej powierzchni zapiekanki. Następnie wkładamy naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Wyjmujemy i jeszcze gorąca zapiekankę nakładamy na talerze
Miód i pieprzwarzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Fasolka po bretońsku Gęsta jarzynowa z brukselką Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami(...)czarnymi oliwkami Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku
Moja smaczna kuchniaHej kochani :) Dzisiaj Halloween, tak więc od rana myśleliśmy jakie przygotować danie z dyni. Postanowiliśmy zrobić zapiekaną dynię z ryżem. Może robiliście coś podobnego w swoich
vegetaniemarchewki Łodyga brokuła - zdarzało Wam się wyrzucać ją do kosza? Łodyga brokuła jest jak najbardziej jadalna, według mnie smakuje jak kalarepa. Dotąd kroiłam ją w kostkę i dodawałam do warzywnych potraw, aż trafiłam na przepis na te placki w książce "Lunchbox na każdy dzień" Malwiny Bareły . Placki są pyszne, robiłam je już trzy razy (bo jakoś tak ciągle w lodówce(...)spróbować połączenia dyni i suszonej śliwki, bo jest nieoczywiste, a rewelacyjne zarazem! ➤ Kliknij - Przepis na pilaw z dynią i suszoną śliwką Niedziela - Parmigiana selerowa Parmigiana to włoska zapiekanka z bakłażana, przełożonego serem i sosem pomidorowym. Ja zrobiłam jej wersję na bazie selera korzeniowego. Plastry selera opanierowałam i usmażyłam jak kotlety schabowe, a następnie zapiekłam z pomidorowym sosem
Chilli Czosnek i Oliwaciepło. Na świecie najbardziej znana jest właśnie grecka wersja musaki: z bakłażanów i sosu mięsnego, ale w samej Grecji, na Bałkanach i na Bliskim Wschoske jest wiele odmian tej zapiekanki. Nasza jest jeszcze inna, bo ze słoika. To nasz autorski pomysł, będący efektem fascynacji tym sposobem pieczenia. Poprzednio w słoiku zrobiliśmy lasagnie, najpierw wegetariańską a potem klasyczną. Teraz musakę. Uważamy(...)popierz. Przygotuj dwa litrowe słoiki. Posmaruj je delikatnie od środka olejem. Na dno wyłóż dużą łyżkę sosu mięsnego a na niego krążek bakłażana. Następnie nałóż sos i znowu warstwę warzywną. Staraj się nie dawać zbyt dużo sosu. Im więcej będzie warstw warzywnych w słoiku tym musaka będzie lepsza. Ostatnia warstwa powinna składać się z bakłażana. Krok 5 Przygotuj sos beszamelowy
Niedzielny kucharzZapiekana z rodzaju tych, do których zgarnia się to co w lodówce i spiżarni. Przygotowałam ją naprędce z myślą, że wystarczy na dwa dni. O naiwności
Kuchenne zapiski Edytysosy robią sami. Aha. O słodka naiwności! Sponsorem generalnym wszelkich bud była firma Fanex i jej wielgachne żółte butle. Sos łaskawie pominęliśmy przy konsumpcji. Po drodze zaliczyliśmy koktajl owocowo – warzywny za jedyne zł 10. Co np. za wodę z ananasem i bazylią jest lekkim nadużyciem, ale skoro pan premier bez angielskiego może zostać prezydentem Europy, to my jako naród możemy(...)zaczęłam żałować, że nie mamy takiego sprzętu jak w CSI. Możesz powiększać do ukitranej śmierci, żeby zobaczyć jakiś szczegół. Może to pozwoliłoby nam dogrzebać się do krewetki. Zapiekanki utopione w sosie Fanex’u. Kiełbasa zimna jak serce pani w Urzędzie skarbowym. Jedynie frytki zacne. Co prawda przy frytkach trafił mnie szlag najjaśniejszy. Miła dziewczyna mówi do pana, że jest
ladykitchenSałatka z pieczonej kaczki, granatu i mięty. Czerwona soczewica, łosoś i szparagi. Kasza jaglana z pieczonymi polędwiczkami drobiowymi, rukolą i awokado. Makaron warzywny po sycylijsku. Curry z krewetek, batata i mango – dziś mamy dla Was pięć zdrowych przepisów zamkniętych w słoikach. Zdrowe menu na tydzień Menu na ten tydzień jest kolorowe, zdrowe i zapakowane w słoiki! Przepisy odbieraliśmy(...)albo zupy, także zupy instant , czyli robione w pracy, na bazie kostki rosołowej domowego wyrobu (taki rodzaj zupy w proszku, tylko że bez chemii). Lubimy też zapiekać w słoikach zapiekanki . Słoiki świetnie sprawdzają się też jako naczynie do robienia śniadań z granoli i owoców . Słoik jest doskonałym pojemnikiem na jedzenie – łatwo się zamyka, jest bardzo szczelny. Wygodnie się
Niedzielny kucharzjest całkowicie bezpieczne i legalne. Najlepsze są uprażone na suchej patelni i potem albo świeżo zmielone i dodane do koktajli, albo używane jako chrupiąca posypka do sałatek i dań warzywnych. Dziś będą w sałatce z wodorostami wakame, które po prostu kupuje się suszone. Składniki na 2 porcje: gastka wodorostów wakame – namoczonych w zimnej wodzie przez 10 minut pół małej(...)parkach i na naszych działkach. Jest lepsza w smaku niż młody szpinak i bardzo zdrowa. Jeszcze więcej smaku doda jej botwinka i ciągnący się zapieczony ser. Składniki na zapiekankę: mała cebula – obrana i drobno pokrojona pęczek botwinki – drobno pokrojonej 200 g młodej pokrzywy – listki/czubki sparzone wrzątkiem i oderwane od gałązek 3 jajka 2 łyżki bułki tartej
Ugotowane pozamiataneDynia w połowie stycznia? Tak wiem, sezon dyniowy już minął. Ale prawda jest taka, że my jemy dynię do lutego albo i do marca. Tyle mniej
Cooking for EmilyTo była najgorsza majówka w moim życiu. Dlatego zamiast opisywać smakołyki, które razem przyrządzaliśmy i jedliśmy zanim wszystko runęło rzucam pomysł na szybki obiad bez mięsa
Kuchnia po mojemuporcje (które dzielimy na 2 dni): 2 łyżki oliwy ev 4 ząbki czosnku 2 cebule 1 niepełna szklanka (200 g) ryżu basmati 2 szklanki (500 ml) bulionu warzywnego 1 szklanka (140 g )zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) ok. 15 sztuk (250 g) pomidorków koktajlowych skórka z 1/2 cytryny sól, pieprz dodatkowo: 1/2 puszki białej fasolki odsączonej(...)malakserze. ➤Dla gotowego dania (porcja risotto + 1 kotlet z łososia) w 1 porcji: 781 kcal, B 43,6 g, W 66,9 g, T 35,8 g Sobota - Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami Na weekend przygotowałam dla Was dwa dania mięsne. Patent polega na tym, że kupujemy jedną podwójną pierś z kurczaka i dzielimy na pół
Chilli Czosnek i Oliwanajlepszy przyjaciel człowieka pracującego. W tym wpisie powiemy Wam jak spakować sałatkę do słoika i zrobić z tego doskonały lunch. Od dawna propagujemy na blogu patent polegający na robieniu zapiekanek w słoikach . Zrobiliśmy też kilka przepisów na zupy instant z kostką rosołową domowego wyrobu zamknięte w słoiku, które wystarczy zalać wrzątkiem. Według nas hermetycznie zamykane słoiki to bardzo wygony, trwały(...)sałatce zachwyca zestawienie owocowych smaków, soczystych i świeżych z orzechową nutą zawartą w rukoli i kuskusie. Całość dopełnia wytrawny, kozi ser. Zobacz przepis Środa: Pulpety włoskie ze spaghetti warzywnym Sałatka łączy sobie smaki włoskie i dalekowschodnie. Pulpety zrobione są na modłę włoską, lecz dresing zawiera sporo akcentów azjatyckich. Wyrazisty, lekko pikantny nadanie charakteru nieco mdłej cukini i marchewce. Zobacz przepis
Niedzielny kucharzJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Połączenie gruszki, gorgonzoli, szpinaku i orzechów jest rewelacyjne! Postanowiłam połączyć te wszystkie wspaniałe składniki w postaci tarty . Powiem jedno - powstał wspaniały smak i bardzo fajne danie
potrawyregionalne