rukolą, granatem, fetą i pomidorami To już kolejna propozycja sałatki z rukolą. Tym razem podana została z granatem, którego słodycz świetnie harmonizowała ze słoną fetą. Sałatkę można posypać orzechami włoskimi lub prażonymi ziarnami słonecznika. Wszystko zostało polane delikatnym sosem na bazie musztardy i miodu. Prosto, delikatnie i szybko. Składniki: 100 g rukoli 1 granat garść podprażonych ziaren słonecznika
na moim stole...łyżeczki sól – pół łyżeczki ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka Opcjonalnie możesz dodać do jednej szklanki dodatków , np. wiórki kokosowe, kawałki gorzkiej czekolady, łamane ziarna kakao, orzechy włoskie albo pekan lub nawet borówki. Mleko kokosowe kup w puszce, postaraj się znaleźć pełnotłuste. Na górze powinna się znaleźć gęsta śmietana kokosowa, jak nie potrzebujesz jej do innego przepisu, to wymieszaj
PaleoSMAKSKŁADNIKI: - 200 g mieszanki mąki bezglutenowej - 100 g mąki ryżowej - 50 g maki z orzechów arachidowych - 200 ml ciepłego mleka - 50 g cukru - 18 g drożdży świeżych - 50 g rozpuszczonego masła - laska wanilii lub esencja waniliowa - 2 jajka - gęsty dżem do nadzienia ZACZNIJ OD MLEKA I DROŻDŻY- POŁĄCZ JE i daj im chwilę popracować. Do dużej miski przesiej mąkę oraz
Kuchnia bezglutenowa Loliczekolady? Kto by nie chciał zjeść takich? Składniki: - ok 2 szklanek mleka (u mnie sojowe), - 4 łyżki oleju, - 1 duża łyżka czekoladowego masła orzechowego (u mnie domowe - w składzie orzechy, daktyle, kakao), - 1 i1/2 szklanki mąki pszennej, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 3 łyżki cukru, - 2 łyżki karobu (lub kakao), - szczypta soli, - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie). Wykonanie: Mieszamy najpierw
Co na wege obiad?łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu waniliowego KREM: 1/2 l mleka 6 łyżek kasy manny 1/2 szklanki cukru 200g masła 300g wiórków kokosowych POLEWA: 300g czekolady (u mnie z orzechami) 5 łyżek mleka 1 łyżka masła Przygotowanie: BISZKOPT: Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Następnie przesiać do masy mąkę, proszek i kakao, dolać ekstrakt
Cakes By Kejtmleczna, 100g jajka, 2 szt aromat waniliowy, kilka kropel cukier, kilka łyżek do obtoczenia Przygotowanie Czekoladę drobno siekamy. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, dokładnie, ręcznie wyrabiamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy każdą kulkę w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170st z termoobiegiem około 12-15 minut. Z przepisu wychodzi około 30 sztuk ciasteczek
Gotowanie moimi oczamimarmolady, wrzucamy do sporej miski. Miksujemy na jednolitą masę. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczamy, robimy wgłębienie. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każde wgłębienie nakładamy odrobinę marmolady. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 15 minut. Studzimy na kratce
Gotowanie moimi oczamiJako dzieci zajadaliśmy się orzechami robionymi przez ciocię ponieważ tylko ona miała patelnię do ich wypieku :) Potem podobną kupiła moja mama, jej patelnia miała nie tylko orzeszki ale i grzybki, muszelki i szyszki. Z czasem patelnia została zapomniana, jednak po latach wróciła do łask :) Składniki: 1 szklanka cukru 4 szklanki mąki kostka margaryny 3 jajka 1/2 łyżeczki sody szczypta soli
Darcia w kuchnikaszy z amarantusa 1 łyżka koperku siekanego 1 łyżka mięty siekanej 1 łyżka siekanego oregano 1 cukinia starta na grubych oczkach 200g starta skórka z jednej cytryny garść posiekanych orzechów 50g żurawiny (posiekanej) 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek Kaszę ugotować, przez ok 15 min. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać szczyptę soli i pieprzu, dokładnie
Gotowanie jest łatwepełnosiarnistej 200 g mąki pszennej 1 duży banan 170 g cukru 150 ml oleju roślinnego tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej kolorowe posypki ale równie dobre będą posiekane orzechy Przygotowanie: utrzyj na puszystą masę cukier z olejem. Dodaj banana i utrzej wszystko razem. Dodaj powstałą masę do przesianych mąk. Możesz użyć miksera do wyrobienia ciasta, ale znacznie szybciej będzie
greenscarfAmber) 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi (u mnie ok. 1,5 kg marchwi) 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki mieszanki pestek dyni i słonecznika (w oryginale są orzechy włoskie, z których musiałam zrezygnować ze względu na alergię) 1 łyżka nasion kminku Wymieszać w misce mąkę, sól i drożdże. Dodać sok z marchwi. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręcznie
Weekendy w domu i ogrodziemieszać. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mieszankę mączną, ubijając do otrzymania miękkiego ciasta. Czekoladę białą posiekać na drobno. Ręcznie wmieszać wiórki czekoladowe do ciasta. Rękoma ugnieść kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec przez 10 - 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Odstawić ciasteczka
Zakątek rozkoszy kulinarnychjajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z bitej śmietany: 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania galaretki cytrynowej ½ szklanki wody Polewa: 100 g czekolady (dałam mleczną z orzechami) 2 łyżki masła 3 łyżki wody 2 łyki kakao Przygotowanie Przygotowujemy ciasto. Wodę, masło, cukier (zostawiamy 1/3 szklanki cukru do białek) i kakao przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu
e-PrzepisyKulinarneużyłam papilotki firmy Tescoma . Składniki na 12 szt większych trufli: 1/2 szklanki suszonych śliwek kalifornijskich (bez pestek) 1/2 szklanki suszonych daktyli (bez pestek) 1 szklanka orzechów pecan (100 g) ok. 1/2 szklanki kakao gorzkiego 4 łyżki syropu klonowego , można miodu kakao i cukier puder do obtoczenia Wykonanie: Wszystkie składniki wrzuciłam do malaksera i miksowałam kilka minut
Blondynka Gotujejajko, aromat i mieszać do połączenia się składników. Wsypać obie mąki, sodę oczyszczoną i po uzyskaniu gładkiej masy - dodać sok z cytryny. Z ciasta formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę butelki (bez zakrętki) zanurzać w kakao i delikatnie wciskać kolejno w kulki ciasta tworząc kapelusze z korzonkami pieczarek
Di gotuje