z orzechami - 5000 przepisów (strona:191/334)

Murzynek a'la tort. 176

cukru 1 szklanka mleka 3 łyżki kakao 1/4 kg masła / margaryny 4 żółtka cukier waniliowy 2 1/2 szklanki mąki 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie typu: rodzynki , migdały, orzechy, suszona śliwka Polewa  3 łyżki kakao,  100 gram masła,  1/2 szklanki mleka,  1/2 szklanki cukru  1 jajko.  biała czekolada do wykonania napisu WYKONANIE Cukier

W kuchennym oknie Ewy
Mamusina botwinka 92

WYWAR: 2 litry zimnej wody 2 skrzydełka z kurczaka - lub 2 pałeczki z kurczaka 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku kawałek selera – wielkości orzecha włoskiego kawałek pora – o długości 5 cm z białej części 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 8-10 ziarenek pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka jarzynki do zupy – przyprawa warzywna

Grunt to przepis!
Chrupiące paluszki z kurczaka w towarzystwie świeżego szpinaku i pakiecików z cukinii! 171

najpierw w jajku, później dokładnie obsypujemy je pokruszonymi wcześniej płatkami kukurydzianymi i smażymy na rozgrzanym oleju. Warto jeszcze wspomnieć, że doskonale sprawdzają się również płatki kukurydziane z miodem i orzechami. Panierka jest wtedy przyjemnie słodka i idealnie pasuje do ostrego kurczaka. Do całości proponuję jeszcze grzanki z pieczywa dyniowego i sos czosnkowy własnej roboty. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Rumunska zupa na zakwasie, z klopsikami lub bez czyli Zupowy Wtorek odc.70 144

łyżki bułki tartej 2 łyżki ryżu sól, pieprz i posiekany lubczyk do smaku (u mnie natka pietruszki) Wszystkie składniki klopsików mieszamy, doprawiamy i formujemy z mięsa klopsiki wielkości orzecha włoskiego. zupa: 1 cebula 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego (pominęłam) 1/2 małego selera korzeniowego 1 pietruszka 2 łyżki oliwy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 l bulionu wołowego (warzywnego w wersji

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka owsiane 111

szklanka otrębów 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej typu 500 1/2 kostki masła (ok. 100 g) 2 banany 2 jabłka polewa z miksu czekoladowego mielone migdały i orzechy Wykonanie: Łączymy ze sobą sypkie składniki i dodajemy roztopione masło. Mieszamy razem z pokrojonymi drobno owocami. Przez miks czekoladowy rozumiemy pozostałości i fragmentaryczne czekoladki pochowane gdzieś po szufladach, rozpuszczone w rondelku

Ania i Marcin gotują
DROŻDŻOWE RACUCHY Z PŁATKAMI AMARANTUSA 165

witaminy, minerały i błonnik czerpiemy głównie z ogromnej ilości świeżych warzyw i owoców, a teraz, kiedy wybór jest znacznie uboższy, będziemy wspomagać się w większym stopniu ziarnami, pestkami, strączkami, orzechami, które przy okazji są też fajnym źródłem białka (w amarantusie 15 gramów w 100 gramach produktu, to całkiem dużo). Wszystko to robi się bardzo szybko, nakładając ciasto na patelnię

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Jabłecznik 179

łyżeczki cynamonu Nadzienie: 1,5 kg jabłek (waga po obraniu) 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki cynamonu 6 łyżek cukru 2-3 łyżki bułki tartej opcjonalnie: rodzynki i orzechy Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, które podzielić na dwie równe części. Wstawić je do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotować nadzienie jabłkowe. Nadzienie: Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć

My simple kitchen
Puszyste muffiny dyniowe na budyniu 164

Cukier puder Cukier puder wsypuję do rondla i lekko podgrzewam, dodaję sok z cytryny i mieszam tak długo nad płomieniem, aż uzyskam odpowiednią konsystencję. Dekoruję babeczki i posypuje posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe:) Smacznego! Pozdrawiam, Adrianna

Pause Gotowanie!
Kokosanki - najlepsze! 202

Dodać olej kokosowy, skrobię ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii. Wymieszać. Wsypać wiórki. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Nabierać masę kokosowa ręką lub łyżeczką, formować ciasteczka o wielkości dużego orzecha włoskiego, niewygładzając jednak kulek - powinny pozostać nieregularne. Masa może oblepiać palce - to normalne. Układać kokosanki w niedużych odstępach na przygotowanej blaszce. Piec około 15- 17 minut. Ciasteczka ładnie zarumienią się

maniapieczenia
Ciasteczka z kandyzowanym imbirem i białą czekoladą 172

cukrem utrzeć do białości i połączyć z przesianymi (*) suchymi składnikami. Na końcu ciasto wymieszać z olejem i posiekanym imbirem.   Z masy formować kulki (mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego). W każdej zrobić niewielkie zagłębienie. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie w środek każdego ciasteczka delikatnie wcisnąć połówkę

Di gotuje
Palce wiedźmy na Haloween !!! 126

ręcznie formując kulę, podzielić ją na dwie i wstawić na ok 30 minut do lodówki (lub na chwilę do zamrażarki) wyjąć jedną część odrywać z niej małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i rolować palce (chudsze od naszych bo podczas pieczenia robią się szerokie) można zrobić dwa wgłębienia i wykałaczką kreski, na czubku ułożyć migdały (paznokieć) i piec ok 15 minut

zdrowa vege kuchnia
Domowe Bounty zwane bobkami 141

wiórki. Ja nie miałam cukru pudru więc w śmietance i maśle rozpuściłam zwykły biały cukier i tym polałam same wiórki. następnie robimy z powstałej papki kulki- moje były wielkości orzecha włoskiego i mniejsze. Początkowo masa nie chciała się zbijać więc podgrzałam ja troszkę.I to zadziałało. Gotowe kulki wkładamy do lodówki/zamrażarki na ok 1 godzinę, nawet gdy wydają

sierotka maRysia w kuchni
Ciasteczka musli czyli Pyszne muslinki! 139

jest tak: * 100 g suszonej żurawiny * 125 g mieszanki nasion (pestki słonecznika, dyni,siemie) * 125 g niesolonych fistaszków (ja w ogóle nie dawałam fistaszków tylko delikatnie uprażone na patelni orzechy włoskie i laskowe) Dodatkowo 4 łyżki miodu (mój dodatek) Do dzieła!!! Mleko skondensowane podgrzać w garnuszku, ale nie do zagotowania. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze

sierotka maRysia w kuchni
Magdalenki zwane Ufinkami 157

przemian mąkę i sklarowane masło 6) dodaj rum i sok z cytryny (pomarańczy) 7) odstaw ciasto aby odpoczęło ok 10 minut. są rożne wersje tych ciasteczek z wiórkami kokosowymi, orzechami, przyprawą do pierników jednak ja zawsze piekę klasyczne gdyż z tymi dodatkami dla mnie były by to zwykłe ciasteczka a nie Magdalenki - Ufinki. Dodatki pozbawiają tego co jest najpyszniejsze - aromatu

sierotka maRysia w kuchni
Ciasteczka miętowe 182

ostra papryka. Do dzieła!!! Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. PO wyjęciu z lodówki formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem w odstępach om 2 cm. Pieczemy ok 10-13 minut (suchy patyczek i zaczną pękać od góry) w piekarniku nagrzanym do 150-180 stopni

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania