z orzechami - 5000 przepisów (strona:187/334)

.1166. kolejne placki... 111

sojowego Pierwszy weekend, w którym nigdzie nie wyjeżdżam i nie mam żadnych zajęć dodatkowych od...dwóch miesięcy? :o Ale żeby tak pięknie nie było - czeka mnie masa nauki :( Dlatego orzechy na śniadania jak najbardziej wskazane! :D A ten mix orzechowy wskakuje na podium jeśli chodzi o masła orzechowe, jest na prawdę przeprzeprzepyszny ♥,♥ Mam też do Was prosbę - biorę udział

breakfast of dreams
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI 156

młodsza tak się ozdabiało pierniczki.Nie wiem czy Wam się podoba ,ale ja się w nich zakochałam i powróciły piękne wspomnienia. Całość została pokryta lukrem,na który kładłam mniejsze kawałki orzechów,następnie rozpuściłam na parze czekoladę i polewałam pierniczki,tworząc esy-floresy.Całość wyszła bardzo smaczna,nie przesłodzona...są naprawdę pyszne....cieszę się,że powróciłam do tego przepisu i takiego zdobienia. Lukier

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasteczka roztopione bałwanki 163

zagnieć tylko do połączenia się składników. Uformuj z ciasta kulę i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Zimne ciasto podziel na 18 równych porcji. Z każdej uformuj kulę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz ją delikatnie na koło o promieniu 6-7 cm. Okręgi z ciasta układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. (Najlepiej jest piec po 9 ciastek

Food Square
Świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą 161

składniki suche. Łączymy składniki drewnianą łyżką. Masa wyjdzie dosyć luźna i kleista – taka ma być. Część pierników zrobiłam z marmoladą, część bez. Ręce lekko „naoliwiamy” i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 34g). Te, które będą z marmoladą rozpłaszczamy na dłoni, wkładamy porcję marmolady i ponownie formujemy kulę. Jedne i drugie układamy w odstępach na blaszce wyłożonej matą lub papierem

mojewypiekiinietylko
Pierniki norymberskie 182

zamówić na Allegro. Składniki: 170g cukru 3 jajka 100g masła 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżki kakao 150g zmielonych migdałów (lub orzechów) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej (następnym razem dodam odrobinę więcej) 50g kandyzowanej skórki cytrynowej 50g rodzynek (wcześniej namoczonych i odsączonych) 50g wiórków kokosowych 250ml mleka (temperatura pokojowa) ewentualnie ok. 25 dużych

Kuchnia domowa Ani
Karha – CHAI MASALA – mieszanka przypraw do herbaty (i nie tylko) 190

poranna kawa dostaje na wzmocnienie szczyptę cynamonu, kardamonu lub chińskiej przyprawy 5 smaków, a zielona herbata – odrobinę świeżego lub kandyzowanego imbiru. O ile wanilia, migdały, ciemne kakao czy prażony orzech kokosowy kojarzą się na pierwszy niuch nosa z ciepłym ciastem, budyniem, deserem, spokojem i domem, o tyle wszystko to co ostre, takie przyprawy jak czarny i czerwony pieprz, imbir, anyż

Karo in the Kitchen
Liofilizowane jeżyny w ciasteczkach 128

się robić w momencie, gdy bliżej przyjrzymy się składnikom. Migdały są chrupiące, pyszne i świąteczne, ale to liofilizowane owoce są magicznym składnikiem. W oryginale autorka przepisu dodawała do ciasta orzechy lub owoce, ja postanowiłam połączyć je razem. Maliny zmieniłam na jeżyny nie z premedytacją, ale dlatego, że tych pierwszych zabrakło w szufladzie. Wyszło pysznie! Ciasteczka są chrupiące, lekko sypkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 165

całkiem sporo, bo 1,2% (pisałam o nim przy okazji TATARA ). Wodorosty kombu, używane do bulionu na zupę miso –to aż 2,2%. Znajduje się też w grzybach, pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach.   Glutaminian sodu, czyli sól kwasu glutaminowego to aminokwas naturalnie występujący w białkach . Ten smak uwalnia się wtedy, gdy na białka działa temperatura lub enzymy. Enzymy znajdują się

Karo in the Kitchen
Kajmakowiec 205

też tak smakuje, kakaowy biszkopt, delikatny kajmakowy krem i kwaskowaty smak domowej konfitury porzeczkowej.  W oryginale zamiast biszkoptu było ciasto orzechowe, jednakże jako że nie mogę chwilowo jeść orzechów zastąpiłam go kakaowym biszkoptem. Przepis pochodzi z  tej  strony. Składniki na biszkopt: 8 jaj 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki

Słodka Kraina Wypieków
Marchewkowo-orzechowe zrazy z tłuczonymi ziemniaczkami 132

posiekany ½ papryczki chili, pozbawionej nasion i posiekanej 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 450 g startej na drobnych oczkach marchewki ½ łyżeczki soli 3 duże łyżki masła orzechowego (u mnie z orzechów ziemnych) 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry plus jeszcze trochę do podania 100g bułki tartej (pełnoziarnistej lub zwykłej) odrobina mąki do oprószenia deski olej ryżowy do smażenia Ziemniaki: 1 kg ziemniaków

Roślinna - blog wegański
Placuszki jarmużowe na słodko na jogurcie naturalnym i mące pełnoziarnistej 93

spotkać. A jak nawet byłam w większym supermarkecie to nawet do głowy mi nie przyszło go szukać :)  tym razem "naszłam" na panią, która miała prócz jarmużu jeszcze trochę orzechów, kapustę i pietruszkę. Kupiłam. W końcu! Słyszałam kiedyś opinię, że jarmuż nie ma smaku. Że to takie bezpłciowe, ale zdrowe liście :) a ja się nie zgadzam - spróbowałam takiego surowego

Kolorowy Przepisownik
Popękane ciasteczka czekoladowe 202

lodówki na co najmniej trzy godziny – masa musi być bardzo zimna, aby nie lepiła się bardzo do rąk. Odrywamy kawałki masy i formujemy kuleczki o wielkości małych orzechów włoskich (wychodzi ok. 30 sztuk). Obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastek nie spłaszczamy, bo nie popękają. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (jeśli

Poezja smaku
Świąteczne inspiracje - ozdoby DIY 226

nałożonymi na nich kuleczkami zrobionymi z bawełnianego sznurka. Są naprawdę urocze i dodają wnętrzu wiele ciepła. Wianek z cotton balls możecie kupić tutaj :  link Piękny wianek z orzechów włoskich możecie kupić tutaj : link Wianek z szyszkami i serduszkiem : link Dla fanów recyklingu - gwiazdka z gazet :  link Instrukcję wykonania słodkiego, cukierkowego wieńca znajdziecie tutaj:  link Prosty, pomysłowy wieniec

two broke sisters
Pierwszy śnieg i bezglutenowe ciastka czekoladowe. Z cynamonem 151

pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka roztrzepać, wymieszać z masłem. Połączyć mokre składniki z suchymi, na końcu dodać krówki, wymieszać. Z ciasta formować kulki nieco większe od orzecha włoskiego, mocno spłaszczać. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozłożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy (ciastka się rozleją). Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania