z orzechami - 5000 przepisów (strona:192/334)

Pocałunek murzyna 381

szklanka cukru pudru * 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% * 1 jajko * 1 łyżka octu * 1 łyżeczka sody * 3 łyżki mielonego maku * 2 łyżki ciemnego kakao * 150 g posiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa) Masa: * 250 g masła * 3 jajka * nie pełna szklanka cukru pudru * 1,5 łyżki mąki pszennej * kilka kropli aromatu rumowego - dałam kieliszek rumu * 1 szklanka

sierotka maRysia w kuchni
Majówka! 164

Choć pełna chodziłam, do poniedziałku to w mych myślach nadal krążą te przepyszne dania. Wspaniały był też tort weselny - nie sztuczność napchana cukrem i lukrem ale doskonały biszkopt z orzechami, konfitura wiśniowa i delikatny waniliowy krem - PYCHA!!! Jednak podany już nad ranem wydrążony bochenek chleba napełniony sosem z mięsem rozpływającym się w ustach przebił nawet tort - choć zupy grzybowej

sierotka maRysia w kuchni
Czekoladowo – migdałowe muffiny z cukinią 144

gładkiej konsystencji dodajemy do niej troszkę mleka. Dla smaku i aromatu dodajemy olejek rumowy. Każdą babeczkę smarujemy jeszcze ciepłą polewą i posypujemy migdałami. Migdały można zastąpić dowolnymi orzechami. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Mini pulpeciki w sosie orientalnym 195

pieprzem - przyprawiamy do smaku (dodałam jeszcze odrobinę tartej marchewki jednak to było takie moje, zupełnie zbędne, widzi mi się Lepimy z niego małe pulpeciki - u mnie wielkości dużego orzecha laskowego i obtaczamy je w mące kukurydzianej/zwykłej. Kroimy cebulę w drobną kostkę, czosnek siekamy a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Selera wrzuciłam do rozdrabniacza i solidnie zmieliłam

sierotka maRysia w kuchni
Porzucona kromka chleba – piknik kulinarny Banku Żywności w Lublinie 97

pomieszać 30% i np 12 lub 18% - można wykorzystać po prostu resztki z lodówki 1/2 szklanki mleka 1/4 łyżeczki cynamonu dowolne ulubione bakalie - u mnie rodzynki, żurawina - polecam dodać orzech włoskie Do dzieła!!! Drożdżówki rwiemy lub kroimy na drobne kawałki i układamy w wysmarowanej masłem blasze lub formie do zapiekanek. Posypujemy je bakaliami Jajka, żółtka i 1/3 szklanki cukru ubijamy

sierotka maRysia w kuchni
Lubelski Kociołek po raz drugi!!! Naleśniki z kaszą jaglaną 184

gładki krem. Gotowe naleśniki przekładamy masą jaglaną i zajadamy ze smakiem Smacznego!!! Moje sugestie: Tak przygotowana kasza jaglana smakuje jakby czekoladowo! Można podkręcić jej smak dodatkowymi składnikami: bakaliami, orzechami, kremem czekoladowym lub świeżymi owocami- co tylko podsunie nam nasza fantazja

sierotka maRysia w kuchni
Ciasteczka z płatkami owsianymi i słonecznikiem 155

cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i proszek do pieczenia - dokładnie ucieramy. Łączymy z resztą składników - zagniatamy. Ciasto będzie się delikatnie lepić do dłoni Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok 2 cm. Pieczemy do zarumienienia w temperaturze ok 175 stopni. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych 185

osób przyniosła coś pysznego dzięki czemu nasz wigilijny stół obfitował w tak pyszności jak kanapki z pastą z grochu z wędzonym pstrągiem, pierogi z makiem posypane genialnym sosem z orzechami i skórką pomarańczy w karmelu, śledzie w śmietanie lub z cebulką i chili, kremem piernikowym, struclą makową i roladą czekoladowo-pomarańczową i wieloma innymi pysznymi potrawami. Restauracja uraczyła nas barszczem

sierotka maRysia w kuchni
Serbskie szaszłyki z suszoną śliwką i pastą z bakłażana – Lubelski Kociołek X śliwki 197

mieszamy z drobno pokrojoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, solą, pieprzem, rozmarynem i słodka papryka. Odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsce. Z mięsnej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Śliwki zawijamy w plastry boczku. Paprykę kroimy w kawałki 2x2 cm. Na patyczki do szaszłyków nabijamy mięso, paprykę, śliwkę w boczku, paprykę, mięs. Chwilę smażymy na rozgrzanej patelni

sierotka maRysia w kuchni
Pumpkin Spice Granola 131

szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki świeżej żurawiny 9-10 suszonych fig, pokrojonych w plasterki 1/2 szklanki prażonych pestek dyni 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki syropu z agawy 3/4 szklanki syropu dyniowo- korzennego (Pumpkin Spice)* *Syrop korzenno- dyniowy: 200 gram mleka skondensowanego słodzonego 3/4 szklanki puree z dyni, najlepiej hokkaido 3/4 szklanki wody

Mango Papaja
Halloween Cake Pops 127

spożywczy ( w żelu lub proszku ) kolorowe posypki Wykonanie: Okrawki ciast dokładnie  pokruszyć. Do okruszków dodać serek mascarpone i masę krówkową - połączyć składniki. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na tacy. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. W międzyczasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Czekoladę zabarwić na pomarańczowo barwnikiem spożywczym. Kiedy kulki z ciasta dobrze się

kolorowotorcikowo
Dyniowe kluseczki 181

puree, wymieszać z dynią i serkiem. Dodać jajko i przyprawy, wymieszać. Wsypać mąkę ziemniaczaną i powoli dosypywać mąkę pszenną, aż ciasto da się formować. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą przycisnąć widelce, odbijając wzorek. Gotować w osolonym wrzątku, aż wypłyną. Masło rozpuścić, dodać listki szałwii i smażyć, aż staną się chrupkie. Gniocchi podawać ugotowane lub odsmażone na maśla

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej 338

więcej mąki dodacie, tym pyzy mogą być twardsze, dlatego tak ważne jest dobre odciśnięcie ziemniaków. Moje pochłonęły szklankę skrobi. W lekko umączonych (lub naoliwionych) dłoniach toczymy pyzy wielkości orzecha włoskiego i gotowe kluski odkładamy na papier pergaminowy do pieczenia – nie przylepią się. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę (około 2/3 garnka, pyzy muszą pływać)z łyżką soli. Gdy już

Karo in the Kitchen
Krem ze szpinaku z parmezanem i jogurtem 117

zupa zbyt mocno ostygła, podgrzewamy ją ponownie, uważając aby nie zaczęła się mocno gotować. Krem podajemy z płatkami parmezanu i kleksem jogurtowym. Polecam także wersję z pokruszonymi w moździerzu orzechami włoskimi - rewelacja! PS Ciekawe czy marynarz Popeye jadł szpinak w takiej postaci

Right Behind The Kitchen

Proponowane wyszukiwania