Chleb żytnio-pszenny. 168drożdży 600 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli słonecznik Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól oraz drożdże i mieszamy, następnie dodajemy słonecznik (możemy dodać inne nasiona, ziarna, orzechy)i wlewamy ciepłą wodę. Całość zagniatamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk (może być konieczne podsypanie odrobiną mąki). Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Moje-pitraszenie
Owoce w gorzkiej czekoladzie 229przekąskę. Pracy niewiele, a efekt bardzo fajny i smaczny. Potrzebujemy: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - kilka wykałaczek lub patyczków - owoce ( np. jabłko, banan) - dodatki na posypkę (np.wiórki kokosowe, orzechy) Owoce pokroić na kawałki (banan może być pokrojony nawet w plastry) i nabić na wykałaczki lub patyczki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie przelać do wąskiego naczynia (np.szklanki) to ułatwi
Fit & Healthy Life
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 293piekliśmy poprzednie placki. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C. Nadzienie makowe: 1 szklanka maku, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 2 jajka, olejek migdałowy garść rodzynek i orzechów włoskich (można pominąć) Mak zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę, a następnie odcedzamy na sitku i mielimy co najmniej dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z cukrem
Cynamonowe szczęście
Tiramisu - Thermomix TM 5 247wyłożyć dno i na górę przelać masę, położyć druga warstwę biszkoptów namoczonych i ostatnią warstwę masy. Wkładamy do lodówki na 5 h lub na noc, przed podaniem posypać kakao, orzechami włoskimi i kuleczkami zbożowymi Delecta DEKORADA
ClauditteMissCooking
Czekolada z pistacjami 175jedną z tych rzeczy, bez których nie mogłabym się obejść. Jest za dobra! Dorzuciłam do niej suszoną żurawinę i pistacje, ale jeżeli macie ochotę na inne dodatki śmiało – orzechy, chipsy bananowe czy kokos będą również pasować. Składniki 200 g białej czekolady 50 g pistacji 100g suszonych owoców (u mnie mieszanka żurawiny i jagody) Sposób przygotowania Czekoladę połamać
Pink Envelope
WEGAŃSKA IMPREZA U NIE-WEGAN 249sosem na bazie wody i oleju z przyprawami zamiast majonezu, - sałatka z roszponki , pomidorów, mrożonego bobu i prażonego słonecznika (mniej więcej taka :) ), - sałatka z selera w zalewie, orzechów włoskich i rodzynek. SŁONE I KWAŚNE PRZEKĄSKI: - drożdżowe pierożki z pieczarkami (to nasz wkład), - pizzerenki z sosem mocno pomidorowym (to też nasz wkład, głównie dla dzieciaków) (pierożki i pizzerenki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ciasteczka Di z mielonymi pistacjami 203łyżeczka proszku do pieczenia 30g zmielonych pistacji solonych Masło z cukrem utrzeć na puch. Dodać jajko, mąkę, proszek do pieczenia i po rozmieszaniu pistacje. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha lasowego. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni
Di gotuje
pyszne makowce 245laska wanilii 200 gr drobnych rodzynek 60 gr rumu szklank ę czarnej zaparzonej herbaty kieliszek amaretto 1 kropla zapachu migdałowego 1 szkl. s kórki sma żonej pomarańczowej 200 gr orzechów w łoskich posiekanych drobno 200 gr daktyli posiekanych drobno- ja miksowałam ,pozostawiając większe kawałki 4 cytryny umyte i otarte na najcie ńszej tarce(skórka) 8 żółtek - cukru szklanka ( kogiel-mogiel
w mojej kuchni
Kilka pomysłów na... 188coś lżejszego od typowych świątecznych potrwa to dobrze trafiliście. U mnie w tym roku dla mnie królował wieniec drożdżowy z makiem, drożdżowe ciasto, z dużą ilością maku i orzechami na wierzchu.. nie da się nie pokochać (wariacja na temat zwykłego makowca) :3 a wy co byście mogli jeść cały czas przez te kilka dni? :) zielona soczewica z cebulką
More food, love and dreams
Trufle Czekoladowe z Masłem Orzechowym 230nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte biszkopty kruszmy. Do pokruszonych biszkoptów dodajemy masło orzechowe, całość zagniatamy lekko dłonią. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w zmielonych orzeszkach ziemnych. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. The post Trufle Czekoladowe z Masłem Orzechowym appeared first on Made
Made By Mom And Son
Ale piernik! (druga część przepisu) 277szybko podgrzać, by znów stała się płynna. Trzeba jednak uważać, by nie zagrzać jej za bardzo, wtedy może się rozwarstwić! Na koniec posypujemy ciasta, np. posiekanymi migdałami lub orzechami. Gotowe pierniki bardzo dobrze się przechowują i długo zachowują świeżość. W lodówce mogą czekać nawet 3 tygodnie. Należy jednak pamiętać, by lukrować czy polewać czekoladą tylko te, które
Ratunku obiad
Jak zostałam elfem w fabryce Świętego Mikołaja. I pierniczki na osłodę 235Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, jajkiem, masłem i masą karmelową. Dokładnie wyrobić, odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie z ciasta lepić kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczać, nadziewać niewielką ilością powideł. Formować okrągłe kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 1 cm. Podczas pieczenia pierniczki powinny się zrosnąć. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Razowe pierniki. 204cukrowym śnieżynkom) jak i naturalnych - czarny sezam, jagody goi, płatki migdałów. Oprócz tego możecie użyć także: rodzynek, suszonej żurawiny pestek słonecznika czy dyni, skórki z cytryny/pomarańczy/limonki, zmielonych orzechów wiórków kokosowych. Miłej zabawy
Powiedz dietom nie
PIERNICZKI GRYCZANO-JAGLANE, BEZGLUTENOWE 195uwaga: są bardzo kruche, jak to ciacha bezglutenowe, ale pyszne... :-) Można do nich przygotować lukier, ale można również zajadać i bez niego. U mnie lukier marcepanowy i posypka z orzechów i migdałów, oraz trochę czekolady, w końcu to Święta... ;-) Polewa marcepanowa: Kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli olejku migdałowego i kremówka. Mieszając dolewamy stopniowo kremówkę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Smaczne Zdrowe