ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:29/361)

Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym 169

Już niedługo zacznie się u nas okres imieninowo-urodzinowy, który będzie trwał nieprzerwanie od maja do lipca. Idealne do podania dla gości są ekspresowe przekąski z ciasta francuskiego. Szczególnie dla tych niezapowiedzianych gości są idealnym kulinarnym ratunkiem. Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym to moja propozycja na taką szybką do tego pyszną przekąskę. 1 opakowanie ciasta francuskiego gruszki(...)sera pleśniowego orzechy włoskie 1 łyżka masła Gruszki obieramy (jak mają cienką skórkę to zostawiamy), kroimy na połówki, usuwamy gniazdka nasienne. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Roztopionym masłem smarujemy ciasto. Kruszymy ser pleśniowy i orzechy rozdrabniamy. Każdy kwadrat ciasta francuskiego smarujemy rozpuszczonym masłem, delikatnie posypujemy serem, wciskamy w ciasto połówkę gruszki, którą posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i serem pleśniowym. Pieczemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciastka z ciasta francuskiego 160

Łatwe, pyszne i szybkie w przygotowaniu ciastka z ciasta francuskiego. Takie ciastka świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Ciastka z ciasta francuskiego są rewelacyjnie chrupiące, bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka cynamon 1 łyżeczka cukru waniliowego dżem jagodowy 40g zmielonych orzechów włoskich z dodatkiem cukru Przygotowanie : Jabłka obrać i pokroić(...)kostkę. Dusimy chwilę na patelni z cukrem i cynamonem. Uważać żeby nie rozgotować. Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty. Ciasto kroimy na kwadraty lub prostokąty. Nakładamy jabłka, orzechy i dżem jagodowy. Ciastka sklejamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 180, 200 stopniach. Przed pieczeniem

Smaczne Potrawy
Biała kiełbasa w cieście francuskim 160

Pyszna biała kiełbaska, która może być pyszna nie tylko podczas świąt Wielkanocnych. Można ją zrobić o każdej porze roku, a z dodatkiem sera i ciasta francuskiego jest naprawdę pyszna. Biała kiełbasa w cieście francuskim 4 białe kiełbasy 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie sera żółtego w plastrach rzeżucha roztrzepane jajko keczup do polania   Najpierw kroimy ser żółty w mniejsze(...)paski i dajemy po trochu na górną część białej kiełbasy. Następnie każdą kiełbaskę posypujemy poszatkowaną rzeżuchą. Należy to zrobić dość obficie. Później każdą kiełbasę owijamy paskiem ciasta francuskiego. Jeśli jeden pasek nie wystarczy, należy dołożyć drugi pasek ciasta. Wszystkie kiełbaski przekładamy na wysmarowaną margaryną brytfannę. Każdą z nich nasączamy rozmąconym jajkiem. Kiełbaski przekładamy do piekarnika i pieczemy w piekarniku

Gotuję Testuję
Ciasteczka francuskie z budyniem 170

Znalazłam jeszcze w swoich zbiorach smaczny pomysł na szybką, słodką przekąskę z ciasta francuskiego. Tym razem wypróbowałam ciasto francuskie z jednego z dyskontów i przyznam szczerze, że się nie zawiodłam. Pomysł na ciastka powstał spontanicznie z braku czegoś słodkiego w domu. Nie muszę chyba dodawać, że ciastka zniknęły w mgnieniu oka :) No to do dzieła :)"Składniki:opakowanie ciasta francuskiegoopakowanie budyniu(...)waniliowego400 ml mleka2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Ciasto francuskie wyłożyć na blat oprószony mąką rozwałkować razem z pergaminem, a następnie go zdjąć.Z połowy ciasta wykrajać małe serduszka ( bądź inne motywy ) z drugiej, w równej ilości, trochę większe serduszka.Proszek budyniowy rozpuścić w pół szklanki mleka z dodatkiem cukru, a resztę zagotować. Do gotującego się mleka dolać rozpuszczony budyń

Słodkie Przyjemności
Różyczki jabłkowe z ciasta francuskiego 137

Dziewczyny kupujecie swoim mężczyznom kwiaty? Ja tego nie robię, jednakże chętnie podam kwiaty w jadalnej formie. To pierwsza propozycja-różyczki z ciasta francuskiego. Wyglądają odświętnie, a jednocześnie są łatwe w wykonaniu i pyszne. Różyczki z ciasta francuskiego SKŁĄDNIKI: 1/2 opakowania ciasta francuskiego (ok 140g) 1 duże czerwone jabłko lub 2 małe 2 łyżki cukru trzcinowego  gałązki świeżej mięty PRZYGOTOWANIE(...)piekarnika i pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach. Po tym czasie wyciągamy posypujemy cukrem trzcinowy plasterki i wkładamy do piekarnika jeszcze na 2 minutki, do roztopienia cukru. Ciasto francuskie zwinięte w rulon kroimy na paski ok 2 centymetrowe. Rozwijamy paski ciasta kroimy na dwie części. Na każdej układamy 3-4 plasterki jabłka, tak aby trochę wystawały ponad ciasto. Ciasto

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasteczka francuskie z pikantną gruszką 187

Połączenie gruszki i sera pleśniowego mam już od  dawna sprawdzone tym razem dodałem jeszcze kilka składników i zawinąłem w ciasto francuskie ... Składniki : arkusz ciasta francuskiego 1 gruszka kawałek sera pleśniowego 30 gr orzechów włoskich łuskanych 1 papryczka chilli 1 jajko mak lub sezam Przygotowanie : Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki na ok 20 minut przed obróbką aby nabrało temperatury pokojowej(...)obieram i kroję w małą kosteczkę, orzechy szatkuję możliwie drobno nożem, ser pleśniowy kruszę w palcach, do tego wszystkiego dodaję drobno poszatkowaną papryczkę chilli bez pestek. Wszystko dokładnie mieszam. Ciasto francuskie dzielę na 15 kwadratowych kawałków (najprościej nożem do pizzy) i na każdy kawałek daję po 1-1,5 łyżeczki farszu, składam po skosie na pół sklejając boczki ciasteczek. Ciasteczka

Mechanik w kuchni
Trójkąty z ciasta francuskiego ze szpinakiem i ricottą 147

Kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego – pierożki ze szpinakiem i ricottą. Będzie pysznie jeśli odpowiednio wyraziście doprawicie farsz, więc nie żałujcie przypraw (aczkolwiek polecam dodawać je z umiarem i próbować, próbować, próbować…);) 1 op. ciasta francuskiego xl 250 g świeżego szpinaku 250 g serka Ricotta czosnek granulowany sól, pieprz Szpinak myjemy, przebieramy. Przelewamy na sicie wrzącą wodą(...)nadmiaru wody po czym przekładamy na deskę i drobno siekamy. Szpinak łączymy z ricottą. Doprawiamy do smaku sporą ilością granulowanego czosnku, soli oraz pieprzu – farsz ma być wyrazisty. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy go wzdłuż na pół, a następnie na kwadraty – 6 sztuk (ciasto można również podzielić na 12 mniejszych kawałków, wówczas należy przekroić wzdłuż na 3 części

Smaki Na Talerzu
Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem 241

Idealny pomysł na natychmiastową przekąskę z ciasta francuskiego. Doskonałe rozwiązanie na podanie smacznej zakąski gdy wpadną niezapowiedziani goście lub gdy po prostu mamy ochotę przekąsić coś dobrego, a mało pracochłonnego. Rogaliki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i zimno.Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Składniki:opakowanie ciasta francuskiegokilka plasterków szynki (można również użyć boczek, salami itp.)kilka plasterków żółtego seramleko(...)posmarowania ciastaFrancuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Sposób przygotowania:Schłodzone ciasto francuskie kroimy w trójkąty (podstawa powinna mieć ok. 14 cm a boki ok. 18 cm).Na środek każdego z nich wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki ser i szynkę - zawijamy do góry jak rogaliki. Smarujemy wierzch mlekiem. Rogaliki przekładamy na blat wyłożony pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni

Słodka Strona
Ślimaczki francuskie 149

Ślimaczki z ciasta francuskiego... Zbliżają się niespodziewani goście, chcielibyście uraczyć ich czymś słodkim to kawy? A macie może ciasto francuskie w lodówce? To żaden problem, przedstawiam ślimaczki z ciasta francuskiego, z nadzieniem takie jakie lubicie. Mogą być też w wersji wytrawnej np. z serem i pieczarkami, co tam tylko do głowy przyjdzie. Tu akurat wersja z nutellą i wiórkami kokosowymi(...)Płat ciasta francuskiego posmarować cienko nutellą, posypać wiórkami z kokosu, zawinąć w roladę i pokroić na 1-1,5 cm kawałeczki. Położyć na płasko na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować jajeczkiem, choć to niekonieczne. Piec 15-20 min w 180 stopniach :) Nic trudnego a zadowala wszystkich

Pelusiowa Kuchnia
Tarta z warzywami 202

Doskonały pomysł dla tych, którzy lubią ciasto francuskie i warzywa. Idealna na obiad lub ciepłą kolację.  Bardzo lubię warzywa na patelnię, a w towarzystwie mozzarelli - pycha. Ważne, by przygotować je wcześniej, bo ciasto francuskie nie lubi ciepłego nadzienia ;) Tarta z warzywami Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie mrożonych warzyw na patelnię pieczarki ser mozzarella 15 dag szynki konserwowej zioła prowansalskie(...)opakowaniu :) Ja je podsmażam na oleju z pestek winogron. Studzimy je, ponieważ ciepłe warzywa dane na ciasto zniszczą je. Pieczarki kroimy w plasterki, ser również kroimy w plasterki.  Ciasto francuskie układamy w formie pokrytej papierem. Ciasto smarujemy keczupem. Wykładamy na nie warzywa, pokrojoną w kostkę szynkę i pieczarki. Na całości układamy pokrojoną mozzarellę i majonez oraz posypuje ziołami prowansalskimi

Lawendowe Niebo
Warkoczyki z ciasta francuskiego 338

przypływie natchnienia takie cudeńko mi się stworzyło:)  Podobno pyszne, szczególnie w opinii mojego synka;)  Bardzo proste w wykonaniu i o dziwo szybko się zrobiło;)  Warkoczyki z ciasta francuskiego    Składniki na 6 warkoczyków: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 filety z kurczaka kilka pieczarek 4 łyżki kukurydzy ser żółty przyprawy do kurczaka: świeżo mielony pieprz, sól, zioła(...)blogu;) sałatka: zielona sałata, pomidor malinowy, ogórek, zielone winogrono, ser feta Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w dłuższe paski, oprószamy przyprawami i podduszamy na wodzie. Studzimy, a w tym czasie ciasto francuskie kroimy na trzy części. Układamy na cieście francuskim kurczaka, podsmażone pieczarki, kukurydzę i starty ser żółty. Boki ciasta nacinamy i zakładamy je w naprzemiennie. Stworzymy piękny warkocz :) Gotowe warkoczyki

Lawendowe Niebo
Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami 290

Ciasto francuskie to genialny towarzysz wielu dań, zarówno przekąsek, jak i obiadów czy też oczywiście deserów. Dawno, dawno temu przedstawiałam Wam parówki w cieście francuskim , dziś pora na coś bardziej "treściwego" :) Z podanych składników wychodzi ok. 12-14 pierożków, porcja dla jednej osoby waha się pomiędzy 2 a 4, w zależności od apetytu naszych współbiesiadników :) Składniki: - dwa opakowania ciasta francuskiego(...)uprzednio pomidory, czekamy aż się rozpadną, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy całość do smaku użytymi już wcześniej przyprawami. Farsz gotowy, czas zatem na lepienie. Możliwości są dwie - z naszego ciasta francuskiego możemy albo wykrawać koła i zlepiać tradycyjnie, albo pójść na łatwiznę i pociąć je na kwadraty. Wiadomo, którą opcję wybrałam :D Jeden płat najłatwiej podzielić na 6 części

Kulinarne zapędy Kokosa
Słodkie środy - Faworki z ciasta francuskiego z marmoladą 176

Dziś ekspresowy przepis - faworki. Choć trochę oszukane bo z ciasta francuskiego i faworkami są głównie z kształtu, niemniej jednak pyszne, chrupiące i delikatnie słodkie.  Faworki z ciasta francuskiego z marmoladą SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 0,5 słoiczka marmolady 1 łyżka mleka cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich smarujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ślimaczki z ciasta francuskiego 198

posiadają, ale za to ser już tak.  No może nie koniecznie twarogowy, który byłby idealny na pierogi - ale żółty, który pięknie się zapieka w ślimaczkach :) Ślimaczki z ciasta francuskiego to bardzo szybka przystawka, którą na pewno możemy przygotować w parę chwil - np. w razie wizyty niezapowiedzianych gości :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego  6 - 8 plasterków szynki konserwowej(...)plasterków żółtego sera ketchup Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy i rozkładamy na blacie.  Na całej jego powierzchni rozsmarowujemy ketchup.  Na szerszym boku ciasta układamy kawałki szynki a następnie kładziemy na niej kawałki sera. Zaczynając od szerszego boku zwijamy ciasto w ciasny rulon. Ostrym nożem kroimy ciasto na około 2 centymetrowe kawałki.  Układamy je na blaszce wyłożonej papierem

Taste Therapy
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pesto i pieczarkami 176

Prosta ale smaczna przystawka z ciasta francuskiego z nadzieniem z pesto, pieczarek i cebuli, z dodatkiem oliwek i żółtego sera. Ślimaczki smakują na zimno, ale najlepsze są ciepłe. Można je przygotować nawet dzień wcześniej, a upiec kiedy gości siedzą już przy stole. Przepis można modyfikować podobnie jak pizzę, dodając ulubione składniki. Nie może jednak być ich zbyt wiele(...)mogą być bardzo wilgotne, żeby ciasto w środku ślimaka mogło się upiec. Podane składniki wystarczą na około 18 sztuk. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 pieczarek ½ cebuli 2 łyżeczki pesto (najlepiej czerwonego) 1 łyżka przecieru pomidorowego 6 oliwek pokrojonych w krążki 2 plastry żółtego sera pokrojonego w paseczki 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia pieprz, słodka papryka, ewentualnie sól

Trzeci talerz