Jesteście miłośnikami pierogów ruskich, a nie lubicie ich lepić... Tak... to ten przepis jest stworzony dla was. Zamiast ciasta francuskiego można użyć ciasto drożdżowe, jednak co tu ukrywać z ciastem francuskim jest szybciej i mniej roboty. Decyzja należy do was:-) Smacznego życzę moi drodzy czytelnicy. Składniki: 1/2 kg twarogu ok. 4 dużych ziemniaków 1 cebula 3 krótkie laski kiełbasy(...)wędzonego boczku 3 jajka 100 g żółtego sera opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę i kiełbasę (lub boczek) pokroić w drobną kostkę, po czym usmażyć na patelni. Ziemniaki ugotować, następnie zmielić z twarogiem maszynką do mięsa na drobnym sicie. Ziemniaki z serem wymieszać z cebulą, kiełbasą i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie
IMPRESJA SMAKUMożna to zrobić z różnymi owocami, ja zrobiłam z jagodami, ale pyszne jest również z malinami które cudownie orzeźwią to ciasto. Ciasto francuskie przeciąć na pół wzdłuż, następnie w poprzek tworząc prostokątne ciasteczka. Jeśli wytniecie węższe paski będzie bardziej podzielne i więcej osób może skosztować. Tak przygotowane ciasto zostawić na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec(...)minut. Ciasto francuskie musi napęcznieć i nabrać złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Krem – do garnuszka wlać śmietanę i przeciętą na pół laskę wanilii, podgrzać, ale nie pozwolić żeby się zagotowało. Wyjąć laskę wanilii i zeskrobać ziarenka. Cały środek z laski wanilii wrzucić do śmietany, wymieszać. Odstawić do ostudzenia, następnie schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę lekko
Kuchnia PokoleńEfektownie prezentujące się rożki z ciasta francuskiego to interesująca propozycja na przyjęcia, pikniki lub po prostu ciekawy pomysł na smakowity deser. Połączenie chrupiącego francuskiego ciasta z aksamitnym budyniowo-śmetanowym kremem to idealna kompozycja smaków tworząca pięknie wyglądającą słodką przekąskę. Rożki Francuskie z Kremem Budyniowym (Rurki z Kremem Budyniowym) - Składniki: ok. 600 g ciasta francuskiego Krem: 500 ml mleka budyń waniliowy(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 3 łyżki masła 200 ml śmietanki 30% cukier puder do oprószenia Rożki Francuskie z Kremem Budyniowym (Rurki z Kremem Budyniowym) - Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Następnie z ciasta kroimy długie wąskie paski o szerokości ok. 2 cm. Metalowe foremki do wypiekania rożków
Słodka Stronapropozycje. Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią oprószone tymiankiem to prosta przekąska, którą możecie zaserwować swoim gościom do kieliszka czerwonego wina. Palmiery przygotowuje się z gotowego ciasta francuskiego (no chyba, że Wasze ambicje na to nie pozwolą :) ), które posypywane jest pokruszonym serem, posiekanymi orzechami i listkami tymianku. Następnie zwija się ku środkowi przeciwległe brzegi, kroi i piecze(...)prostszego :) Przepis pochodzi z książki „Christmas with Gordon”. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego z masłem (250 g) mąka pszenna do oprószenia blatu 40 g orzechów włoskich obranych i drobno posiekanych 125 g sera Stilton (lub innego z niebieską pleśnią) 1 łyżeczka listków świeżego tymianku 1 białko jaja (opcjonalnie) Przygotowanie: Na blacie posypanym delikatnie mąką rozłożyć ciasto francuskie
Moja DelicjaPyszne serowe paluchy z ciasta francuskiego... łatwa i szybka przekąska dla każdego :) Można urozmaicić dodając szynkę lub ulubione zioła :) Składniki: 1 ciasto francuskie 100 g żółtego seraPrzygotowanie: Z ciast francuskiego wycinamy prostokąty ok. 2cm na 12 cm. W środek wkładamy o podobnych wymiarach kawałek żółtego sera. Skręcamy ciasto francuskie trzymając za dwa przeciwległe końce. Układamy
Aga w kuchniprostego, co każdy - jeśli chce - może powtórzyć w domu. Kiedy Marta z bloga Magiczne Życie Marty zaproponowała mi dołączenie do grupy, która tego dnia będzie piekła jabłkowe róże z ciasta francuskiego, nie zawahałam się. Ciasto francuskie można kupić, a przygotowanie jabłek zajmuje krótką chwilę. To co? pieczecie ze mną? :) Składniki: jabłka , ciasto francuskie , pół szklanki cukru , 1 szklanka wody(...)lekko obgotowywać partiami. Jabłka powinny sparzyć się, żeby łatwo było je zwijać z ciastem. Sparzone plastry jabłek wykładać na ręcznik papierowy, żeby dobrze odsączyły się z syropu. Dobrze wystudzić. Ciasto francuskie rozwinąć. Pokroić paski o szerokości około 3-4 cm. Plastry jabłek układać wzdłuż, do 3/4 długości ciasta. Zwijać, formując różę. Wkładać do papilotek od muffinek i piec w temperaturze
Codzienna kuchnia niecodziennaQuiche z ciasta francuskiego z pieczonymi pomidorami w sosie z pesto i ricotty to bardzo aromatyczne danie, proste a zarazem szybkie w przygotowaniu. Smacznego :) **** La quiche di pasta sfoglia con pomodori al forno e sugo di pesto e ricotta e' un piatto molto aromatico e gustoso, semplice e veloce da realizzare. Buon appetito :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)starkowanym parmezanem. W drugiej misce ubijamy jajko z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Miks jaja z mlekiem dodajemy do ricotty, całość dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie wykładamy do formy do pieczenia. Na ciasto francuskie wylewamy przygotowaną masę z ricotty i pesto, na której układamy pokrojone i osuszone pomidory. Pomidory
La grande e la piccola cuocaTarta z ciasta francuskiego z fasolk ą szparagow ą w aromatycznym sosie śmietanowo-szafranowym to pyszne połączenie, przyjemne dla naszego podniebienia. Smacznego! **** La torta salata realizzata con la pasta sfoglia, farcita con i fagiolini e la crema a base di panna e zafferano. Un piatto ricco di gusto per un palato. Buon appetito! SKŁADNIKI 1 opakowanie(...)ciasta francuskiego 200 g fasolki szparagowej 200 g ricotty 100 g ż ó ł tego sera 40 g parmezanu 150 ml śmietany 2 jaja torebeczka szafranu (ok. 2 gram) słodka papryka s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 confezione di pasta sfoglia 200 g di fagiolini 200 g di ricotta 100 g di formaggio Asiago
La grande e la piccola cuocapewno wiecie, szparagi darzę szczególnym uczuciem <3 Sezon na nie jest niestety zdecydowanie za krótki, więc zawsze staram się go wykorzystać na maxa :) Dzisiaj pyszna tarta na cieście francuskim z mozzarellą i pomidorkami - i oczywiście ze szparagami !!! SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g 200 g zielonych szparagów 150 g tartej mozzarelli 150 g pomidorków koktajlowych 1 jajko(...)świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka tartego sera ( parmezanu, grana padano, corregio, czy innego ulubionego :)) PRZYGOTOWANIE Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie. Zawijamy do środka wszystkie brzegi - na grubość około 1/2 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) na kwadrans. Szparagi myjemy i odrywamy
Moje Kuchenne Rewelacjemogą być pączki z dziurką – donuty z donut maker’a, na które przepis znajdziecie TUTAJ . Jednak w dzisiejszym przepisie chciałabym zaproponować Wam odchudzone i błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a do ich przygotowania potrzebujemy jedynie dwóch składników! Mimo ich prostoty, radziłabym umiar w ich zajadaniu. Ciasto francuskie również zawiera niemałe ilości tłuszczu(...)pamiętajcie! Składniki: – 1 arkusz ciasta francuskiego – cukier puder/ksylitol w pudrze do posypania Schłodzony arkusz ciasta francuskiego rozwijamy. Przy pomocy nożyka lub radełka kroimy ciasto na ok. 2 cm paski. Każdy pasek dzielimy na 2-3 części i nacinamy w środku tworząc otwór. Jeden z końców przekładamy przez otrzymaną dziurkę. Tak przygotowane faworki układamy na blasze wyłożonej papierem
Be Fit Be Strongzrobić, kiedy wiemy, że jadą do nas niespodziewani goście? Czym ich poczęstować, czym uraczyć, żeby było smacznie i ładnie? Ja zrobiłam deser na szybko. Tartaletki z mrożonego ciasta francuskiego z bitą śmietaną i owocami. Uważam, że to jest najłatwiejszy sposób na szybki, smaczny, niebanalny deser. Pod warunkiem, że macie w lodówce ciasto francuskie. Ja mam zawsze ciasto francuskie(...)można coś wyczarować w nagłych sytuacjach. Tartaletki robi się błyskawicznie, bo krótko się pieką i szybko stygną i można jeść je zaraz, natychmiast po zrobieniu Składniki: opakowanie (375 g) ciasta francuskiego 500 ml śmietanki (30%) (zimnej) miąższ z 1 laski wanilii 2 łyżki cukru pudru owoce Dodatkowo: Konfitura owocowa lub frużelina owocowa Wykonanie: Ciasto delikatnie rozwałkowałam i podkroiłam
Kuchnia u KrysiEfektownie prezentujące się rożki z ciasta francuskiego to interesująca propozycja na przyjęcia, pikniki lub po prostu ciekawy pomysł na smakowit ą przekąskę . Połączenie chrupiącego, francuskiego ciasta z ulubionymi , "kanapkowymi" dodatkami to idealna kompozycja smaków tworząca pięknie wyglądającą przystaw kę. Rożki Francuskie z Serkie m Twarogowym i Dodatkami: Łososiem Wędzonym, Szynką, Serem, Salami - Składniki: ok. 5 00 g ciasta francuskiego sezam(...)ulubione dodatki: np. szynka, polędwica, salami, ser żółty, łosoś wędzony sałata, koperek do dekoracji Rożki Francuskie z Serkie m Twarogowym i Dodatkami: Łososiem Wędzonym, Szynką, Serem, Salami - Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Następnie z ciasta kroimy długie wąskie paski o szerokości ok. 2 cm. Metalowe foremki do wypiekania rożków
Słodka Stronabliżej weekendu tym więcej mam pomysłów na różnego rodzaju przekąski. Ta jest jedną z moich ulubionych, gdyż robi się ją bardzo szybko a wygląda i smakuje dobrze. Parówki w cieście francuskim z dodatkiem czarnuszki Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 8 parówek 1 jajko sól czarnuszka Przygotowanie: Ciasto francuskie rozkładamy na płasko i tniemy na takie kawałki(...)owinąć nimi parówki. Owijamy parówki ciastem francuskim. Jajko rozmącamy w miseczce z dodatkiem niewielkiej ilości soli i smarujemy nim wszystkie ruloniki. Ruloniki przecinamy na dwie części, a następnie nacinamy co kilka milimetrów. Z wierzchu posypujemy czarnuszką. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku do zrumieniania ciasta ok 15 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasto francuskie można przygotować na wiele sposobów. W wersji na słodko lub na słono. Ja dziś przedstawię Wam moje propozycje podania ciasta francuskiego w słodkiej wersji oraz pokażę krok po kroku jak można składać ciasto by wyszły piękne i pyszne ciasteczka. Składniki: * 2 paczki gotowego ciasta francuskiego * 250 g serka typu Philadelphia(...)środek ciasta położyć jedna borówkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 15-20 minut. Schłodzone posypać cukrem pudrem. Teraz czas na drugą propozycję zwijania ciastek. Drugie opakowanie ciasta francuskiego również rozkroić na kwadraty o tej samej długości boków. Tutaj użyte zostaną truskawki, które trzeba wcześniej oczyścić. Każdy kwadrat ciasta złożyć lekko na pół na kształt trójkąta
Zrób to smacznieprawdę przez przypadek, a totalnie podbiła moje ( i nie tylko moje! ) serce! To takie połączenie tarty , sernika i szarlotki – czyli chyba tych ciast, które lubimy najbardziej! Kruche, chrupiące ciasto francuskie przykryte masą serową i soczystymi jabłkami zapiekanymi pod kryształkami cukru jest fantastycznym pomysłem dla wszystkich łasuchów! Robi się ją błyskawicznie i jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki! Ps. kolega(...)mascarpone – 100 g * duże jajko – 1 szt * laska wanilii – 1 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 1 łyżka * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * ciasto francuskie – ok. 250 g * jabłka – 3 szt * cukier do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zmielony twaróg miksujemy z mascarpone i jajkiem, dodajemy ziarenka wanilii, cukier oraz mąki. Formę do tarty wylepiamy
Ostra na Słodko