ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:34/361)

Wytrawne roladki z ciasta francuskiego 252

Dziś kolejny przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego, ale w wytrawnej odsłonie - jest równie smacznie jak na słodko, obiecuję! :) Ciasto francuskie to cudowny produkt, który można wykorzystać właściwie do wszystkiego. Jestem jego wielką fanką, tak samo jak Dominik. Gdy po upieczeniu ciasteczek z truskawkami i serkiem zostało mi jeszcze jedno opakowanie, postanowiłam, że tym razem upiekę coś wytrawnego. Efekt przeszedł moje(...)najśmielsze oczekiwania - jest naprawdę pysznie! Roladki świetnie sprawdzą się jako przystawka, a także jako szybka przekąska w pracy. Pycha! :) Roladki z pieczarkami: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 350 g pieczarek 1 duża cebula 3-4 plastry wędzonego parzonego boczku 4 plastry ulubionej wędliny ok. 100 g tartej mozzarelli 1 rozbełtane jajko do posmarowania zioła prowansalskie, chilli, sól i pieprz

Cooking Monster
Kabanosy w cieście francuskim z czerwonym pieprzem 225

Dzisiaj pomysł na pyszną przekąskę na imprezę np. Sylwestra. Kabanosy w cieście francuskim, posypane czerwonym pieprzem i podane z dipem z majonezu, ketchupu i musztardy. Pycha! Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Gwarantuję, że znikną w mgnieniu oka Składniki: cienkie kabanosy ciasto francuskie 1 jajko czerwony pieprz Dip: 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu „Kotlin(...)Czosnek-Bazylia 1 łyżka musztardy Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć i wykrawać wąskie paseczki. Owijać nimi kabanosy, dociskając końce ciasta. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jajko rozbełtać i za pomocą pędzelka posmarować kabanosy. Posypać rozgniecionym czerwonym pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 7 minut. Dip: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Maczać w nim kabanosy i wcinać

Oryginalny smak
Róże z ciasta francuskiego i jabłek 160

Róże z plasterków jabłka i ciasta francuskiego to efektowny deser.  Świetne awaryjne ciasteczka, które zrobisz błyskawicznie, jeśli tylko masz pod ręką arkusz ciasta francuskiego. Widywałam je wielokrotnie w interecie, zawsze mnie zachwycały. Nadszedł czas by zmierzyć się z przepisem. Teraz jesienią chętnie sięgamy po jabłka, bo są najsmaczniejsze, a więc i przepis bardzo na czasie. Niby łatwe, przeczytaj jednak(...)uwagi pod przepisem, bo różyczki mogą Cię rozczarować.    Składniki na 8 róż: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jabłko z czerwoną skórką 1 łyżka cukru 0,5 łyżeczki cynamonu sok z cytryny 1-2 łyżki konfitury ( u mnie z pigwy) Wykonanie: piekarnik nastawić na 180`C z nawiewem lub na 200`C - grzanie góra, dół jabłko umyć, przekroić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka francuskie z czekoladą (tylko 2 składniki) 264

Kiedy przyjdzie ochota na coś pysznego lub nagle w progu pojawią się goście, można przygotować takie ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego i tabliczki czekolady. Jedyne, o czym należy pamiętać to, by zawsze mieć w zanadrzu ciasto francuskie (ja zawsze przynajmniej jedno mam zamrożone). Bo czekoladę podejrzewam, że większość ludzi w domu zawsze jakąś ma. Dzięki temu w mniej niż(...)Takie proste w swej formie ciasteczka są zwyczajnie najszybszą wersją. W wersji ciut dłuższej w wykonaniu można się pobawić w zwijanie rogalików z kostką czekolady :)  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 tabliczka czekolady (dowolne, ja wykorzystałam mleczną z orzechami) Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i na połowie układamy w lekkich odstępach po jednej kostce czekolady. Odstępy takie, aby można

Kolorowy Przepisownik
Paszteciki z ciasta francuskiego nadziane mielonym mięsem - błyskawiczne do przygotowania 317

Paszteciki to dodatek idealny do barszczu. Poniższe paszteciki z ciasta francuskiego nadziane mielonym mięsem są łatwe i szybkie do przygotowania. Świetnie smakują podane na ciepło. Zachęcam do pieczenia.   Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego (275 g) 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1,5 łyżki sosu sojowego  2 jajka (1 do mięsa i 1 do roztrzepania(...)cząber i majeranek). Na sam koniec wlać sos sojowy i dodać miękką (ewentualnie odsączoną z nadmiaru wody) bułkę. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ewentualnie za pomocą blendera mocniej rozdrobnić. Rozwinąć ciasto francuskie. Za pomocą noża przeciąć je wzdłuż na 3 części. Na środek każdego paska nałożyć mięsnym farsz. Następnie złączyć ze sobą kawałki ciasta (spójrz na zdjęcia poniżej) , formułując wałek. Każdy

Ugotować
Kiełbaski w cieście 180

Kiełbaski w cieście to bardzo prosta przystawka, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ponadto w ten sposób można skusić dziecko do spróbowania mięsa poprzez zabawę w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kaszanka w towarzystwie grzybów leśnych. 159

Black pudding with mushrooms. Pojawiły się już grzyby i to najróżniejsze, nawet borowiki więc trzeba korzystać z okazji. Składniki. 1 płat ciasta francuskiego. 1/2 kg grzybów leśnych 2 łyżki masła 1/2 jajka 30 dag kaszanki 3 cebule 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz 3 łyżki oleju Wykonanie. Z ciasta francuskiego upiec rurki o długości 5-6 cm i średnicy(...)Folię Alu posmarować olejem.  Płat ciasta francuskiego podzielić na pasy i owinąć na przygotowanej rurce. Posmarowane jajkiem  ciasto piec w temp. 210 stop.15  min, do ładnego zrumienienia. Oczyszczone grzyby ,pokroić w dosyć duże kawałki i udusić na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Cebule pokroić w kostkę i przesmażyć  dodając curry. Kaszankę rozdrobnić i przesmażyć. Na talerz

Kulinarny karnet Christophera
Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka 252

Kremówka - jedno z bardziej popularnych i lubianych ciastek składających się z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonego aksamitnym kremem budyniowym. Kremówki uwielbiają niemal wszyscy i doskonale sprawdzą się jako przepyszny, niedzielny deser. Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka -  Składniki: 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (domowego lub "kupnego") (po ok. 250 g) Masa Budyniowa: 1000 ml mleka 2 budynie waniliowe 2 łyżki(...)miękkiego masła cukier waniliowy cukier puder (do oprószenia całości) Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka -  Sposób przygotowania: Blaszkę o rozmiarze ok. 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie dopasowujemy do rozmiaru naszej formy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Ważne aby podczas

Słodka Strona
Tarta z bakłażanem i mozzarellą 166

letnim obowiązkowo kilka razy gości na moim stole.Pokazywałam Wam już przepyszne RIGATONI z jego dodatkiem , które totalnie zawładnęło podniebieniami domowników … a dziś mam dla Was tartę z ciasta francuskiego właśnie z dodatkiem bakłażana.Chrupiące ciasto pokryte kremowym pomidorowym sosem zapieczone z bakłażanami i mozzarellą są fajnym pomysłem na letni obiad. SKŁADNIKI :* ciasto francuskie – 1 płat* żółtko(...)pieprzem.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy ok. 1 minuty z obu stron każdy plaster bakłażana.Usmażone osuszamy na papierowym ręczniku.CAŁOŚĆ :Przygotowane ciasto francuskie pokrywamy sosem pomidorowym .Układamy pokrojoną w plastry mozzarellę a następnie plastry bakłażana.Całość polewamy odrobiną oliwy i solimy.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.Przed podaniem możemy dodatkowo posypać

Ostra na Słodko
Najprostsza szarlotka świata - American Pie 248

pół godziny jego pieczenie. Przepis i składniki proste jak drut? Moim zdaniem idealne na debiut - nie ma szans, że się nie uda. Do przygotowania ciasta użyłem: 1 płata ciasta francuskiego, 4 kwaśnych kruchych jabłek, 2 łyżeczek mielonego cynamonu, 15 gram cukru wanilinowego, 1 jajka, sosu waniliowego. Przygotowanie ciasta rozpocząłem od przygotowania jabłek. Użyłem kwaśnych i kruchych jabłek, gdyż zależało(...)cukru wanilinowego i 2 łyżeczki mielonego cynamonu. Jabłka podgrzewałem, aż zrobiły się wyraźnie miękkie i na dnie naczynie prawie w ogóle nie było już puszczonego przez nie soku. Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkowałem i wyciąłem z niego dwa koła - jedno wielkości talerza, a drugie o średnicy około 2 cm większa, niż średnica talerza. Większe koło z ciasta francuskiego umieściłem

Wyprawy kulinarne
Proste ciasteczka ze śliwkami 155

Wraz z końcem wakacji zaczyna się sezon na śliwki, jabłka i dynie – a ja zaczynam myśleć nad nowymi przepisami :) Dziś bajecznie proste ciasteczka z ciasta francuskiego ze śliwkami. Jeśli macie nieco więcej czasu i lubicie takie kulinarne zabawy możecie upleść na wierzch ciasteczek coś na kształt koszyczków – wygląda ślicznie po upieczeniu! Jeśli jednak zależy Wam na czasie ciasteczka(...)można przykryć po prostu kółkiem ciasta, 20 minut w piekarniku i gotowe :) Z 1 opakowania ciasta francuskiego możemy zrobić od 6 do 8 ciasteczek. Potrzebne będą: 1 opakowanie ciasta francuskiego śliwki cukier cukier waniliowy 1 białko + cukier puder do dekoracji Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy na małe kawałki. Foremkę na muffinki dokładnie smarujemy masłem. Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki

Ciastkozercy
Z cyklu do plecaka: szybkie rogaliki z wiśniami 170

lepszego niż słodki domowy dodatek do drugiego śniadania. Co jednak, kiedy nie ma za bardzo czasu, żeby go przygotować? Odpowiedzią są rogaliki z ciasta francuskiego. Gotowe ciasto francuskie to idealne rozwiązanie na szybkie i dziecinnie proste przekąski (także na słono). Do nadziania rogalików można wykorzystać dowolny domowy dżem (ważne, żeby był dobrze przesmażony i nie miał żelatyny) lub owoce(...)słoika.Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiegonadzienie (u mnie wiśnie ze słoika)Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką (nie musi być rozwałkowane bardzo cienko - chodzi o to, żeby wyrównać zagniecenia).W zależności od tego jaki mamy kształt płatu ciasta kroimy wzdłuż przekątnej (koło) lub ukośnie na trójkąty (prostokąt). Musimy uzyskać długie trójkąty o podstawie około

Ciastkozercy
Tarta na cieście francuskim z fasolką szparagową. 202

Pyszna, chrupiąca tarta na cieście francuskim (na które prosty przepis znajdziecie tutaj klik ) wypełniona nadzieniem z fasolki szparagowej i kremowej śmietany. Rewelacyjna! Upiekłam ją na wczesną kolację z myślą, że zostanie coś na dzisiaj, ale okazała się tak smaczna, że nie zostało nawet okruszka. Polecam!!! Składniki na tartę na cieście francuskim z fasolką szparagową: 1 arkusz ciasta francuskiego lub ciasto(...)francuskie wykonane według  tego przepisu 1 duża cebula 300 g fasolki szparagowej (teraz mrożonej, a w sezonie ugotowanej al dente) 200 g ugotowanego albo upieczonego mięsa lub wędliny 5 łyżek śmietany kwaśnej (gęstej) 18 % 2 jajka sól pieprz 2 ziarna utłuczonej kolendry (lub szczypta gałki muszkatołowej) oliwa      Na oliwie szklimy cebulkę, dodajemy zamrożoną fasolkę, pokrojone mięso

Rozpustne gotowanie
Surimi w cieście francuskim 164

Świetna przekąska na finger party lub domówkę - paluszki krabowe w cieście francuskim. Przygotujecie je z niewielkiej ilości składników i w bardzo szybkim czasie. Surimi idealnie komponuje się z serkiem kremowym pesto i rukola. Delikatny smak ryby i ziołowego serka - mmm palce lizać! Przepis dodaje do akcji Dania z serkami kremowymi . Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 10 paluszków krabowych 1/2 opakowania(...)serka kremowego pesto i rukola Apetina sezam roztrzepane jajko Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć na pół i pokroić w trójkąty. Każdy kawałek posmarować serkiem kremowym pesto i rukola. Następnie na każdym kawałku ciasta ułożyć po 1 paluszku krabowym. Ciasto zwijać tak samo jak rogaliki, czyli surimi ukłożyć na najszerszej części ciasta; następnie zawinąć. Łączeniami układać do dołu, aby podczas pieczenia rogaliki

Ugotować
Gruszki w cieście z Nutellą 227

Dziś mam dla Was naprawdę ekspresowy, a przy tym pyszny deser: gruszki w cieście z Nutellą w środku. To nie może wyjść źle! Użyłam kupnego ciasta francuskiego i zawinęłam nim 6 niedużych gruszek (odmiana Rocha), jeśli użyjecie średniej wielkości standardowych gruszek, jeden płat ciasta francuskiego powinen starczyć na 4 sztuki. Nie żebym sugerowała takie obżarstwo, ale na blaszce w piekarniku(...)serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 małych gruszek lub 4 większe Nutella 1 jajko brązowy cukier Jak zrobić gruszki w cieście z Nutellą? Gruszki myjemy, obieramy, przekrawamy na połówki i wydrążamy szypułki. Do środka

Ciastkozercy