Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego szynka ser żółty ketchup oregano Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem (u mnie pikantny). Posypujemy oregano. Na całości ciasta układamy najpierw plasterki sera, a następnie plasterki szynki. Całość zawijamy (łapiemy za dłuższy brzeg i rolujemy). Kroimy na plasterki o szerokości ok. 1,5 cm Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego kładziemy na blaszce wyłożonej papierem(...)d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1&appId=395202813876688"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); Artykuł Ślimaki z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu CityTaste - Przepisy
CityTaste - PrzepisyParówki w cieście francuskim to prosty i szybki sposób na przygotowanie dobrej przekąski czy kolacji. Doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne z ketchupem, musztardą czy sosem czosnkowym. Warto mieć w lodówce awaryjnie ciasto francuskie. Bardzo często ratuje nas podczas nagłej wizyty gości zarówno w przygotowaniu na słodko jak i wytrawnej. Przygotowanie parówek w tej formie wbrew(...)parówką by nie przekroić jej do końca. Spróbujcie a przekonacie się sami ;) Składniki: * 1 opakowanie ciasta francskiego * 8 parówek * ewentualnie starty żółty ser do posypania na wierzch Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć. Pokroić na prostokąty takiej wielkości, by swobodnie zawinąć w nim parówkę. Parówkę zawinąć w prostokąt ciasta francuskiego. Każdy rulonik przeciąć na 7-8 kawałków tak by nie naciąć
Zrób to smaczniemozzarellą to kolejna imprezowa przekąska, szczególnie wtedy gdy mamy mało czasu lub gdy przyszli do nas niezapowiedziani goście, a nie chcemy ich przyjmować tylko słonymi paluszkami 1 op. ciasta francuskiego pomidory koktajlowe 1 ser mozzarella sól do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej bazylii zielonej i fioletowej 1 łyżka masła kolorowy pieprz tymianek cytrynowy(...)Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. W każdym kwadracie ciasta francuskiego, za pomocą małego słoika na samym środku kwadratu odciskamy koło. Kwadraty ciasta francuskiego układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka, smarujemy każdy kwadrat. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, ser mozzarella ścieramy na tarce. Posypujemy nim każdy kwadrat ciasta. Na wierzchu układamy połówki pomidora i doprawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoraz pomagają w prawidłowym jej funkcjonowaniu. Ma także korzystny wpływ na cały nasz organizm. Więcej na temat Mikstury Olei Hepa możecie przeczytać ⇒ tutaj Sałatkę podałam ze ślimaczkami z ciasta francuskiego, nadzianymi pastą warzywną. Dla mnie idealne połączenie - nie dość, że bardzo smaczne to zdrowe i lekkie. Takie kolacje najbardziej mi odpowiadają bo nie czuję się po nich ociężała(...)lubicie? Składniki: 1 op. rukoli 1 duża gruszka 2 małe serki wędzone (typu oscypki) garść orzechów nerkowca 2 łyżki Mikstury Olei Hepa dr Gaja sól, pieprz Dodatkowo: 1 op. ciasta francuskiego 1 słoiczek pasty warzywnej (dowolnej) Wykonanie: Rukolę przenosimy na sitko i myjemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy z wody. Gruszkę obieramy ze skóry, wydrążamy nasiona i kroimy
Kuchnia MagdaLenyOstatnio na urodziny Syna przygotowałam dla dorosłych gości te właśnie paszteciki z ciasta francuskiego. To, że prezentowały się pięknie i niebanalnie na stole to jedno, ale ich smak w połączeniu z podanym do nich barszczykiem po prostu przerósł najśmielsze oczekiwania. Zdecydowany HIT imprezy. Zakochałam się w tych pasztecikach i teraz serwuję je przy byle okazji. Ale są tego warte. Polecam(...)mielonego (np łopatki) 200g pieczarek 1 cebula 125 g kwaśnej śmietany 80g sera żółtego np gouda 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego lub przyprawa uniwersalna 1 op. ciasta francuskiego dobrej jakości Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na łyżeczce masła z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy aż do odparowania całej wody, jaką puszczą
Smaki Na TalerzuDziś pyszne i smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego i z dodatkami. W przygotowaniu bardzo szybkie, w smaku idealne. Ciastka nadają się na każdą okazję. Może to być spotkanie z rodziną, znajomymi czy jakaś domowa impreza. Bardzo lubię takie dania. Najważniejsze, żeby było pyszne i przede wszystkim zdrowe. W takich ciasteczkach możemy ukryć warzywa, które dzieci zjedzą z przyjemnością(...)PRZYGOTOWANIE: łatwe CZAS: szybko ILOŚĆ: dużo Ciasteczka francuskie z dodatkami 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 cebulka 1 pomidor 30 dag sera żółtego natka pietruszki pieprz dowolna szynka (kilka plastrów) Ciasto francuskie pociąć na mniejsze kawałki. Cebulkę pokroić i lekko podsmażyć na patelni, chwilę potem dodać pokrojonego fileta
Gotuję Testujęjabłkiem to pomysł na szybki i prosty wypiek. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem i podane na ciepło - taki substytut jabłecznika :) Jeżeli macie ochotę na inne ciasteczka z wykorzystaniem ciasta francuskie to zachęcam do wypróbowania mojego innego przepisu (klik) . Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka cukier trzcinowy ewentualnie odrobina mleka cynamon Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na prostokąty. Blachę(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć kawałki ciasta francuskiego. Każdy z nich można posmarować mlekiem. Jabłka umyć, obrać i pokroić w grubsze plasterki. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć 3 plasterki jabłka. Całość obficie posypać cukrem trzcinowym i cynamonem. Piec około 30-35 minut w 200ºC . Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Ugotowaćproponuj ę Wam przepyszny i wyrazisty w smaku tort z ciasta francuskiego w sosie z ricotty ze szparagami i wędzonym łososiem. Smacznego :) SKŁADNIKI 500 gr szparagów 400 gr ricotty 100 gr wędzonego łososia 30 gr parmezanu 2 opakowania ciasta francuskiego s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Szparagi po umyciu, usunięciu suchych(...)szparagów odkładamy do dekoracji. W misce mieszamy ricottę, z pokrojonym drobno łososiem, startym parmezanem i szparagami. Doprawiamy solą i pieprzem. Płaty ciasta francuskiego rozkładamy i sklejamy ze sobą smarując odrobiną mleka. Najlepiej robić to na papierze do pieczenia, który wykorzystamy do pieczenia
La grande e la piccola cuocaCiasto francuskie podobno chociaż raz w życiu każdy powinien zrobić sam. Niestety jego zrobienie jest i czaso i pracochłonne. Ja inicjację z ciastem francuskim ... mam już za sobą (ze skutkiem średnio rewelacyjnym) od wielu lat idę na łatwiznę i kupuję gotowe ciasto mrożone. Składniki: op. ciasta francuskiego 1 całe jajko marmolada (nutella, krem czekoladowy, powidła) odrobina cukru(...)łyżki mąki do posypania blatu stołu Wykonanie: Używam mrożonego ciasta francuskiego, więc po wyjęciu z zamrażalnika odmrażam je na blacie stołu przez ok. 15 minut. Następnie wycinam niewielkie trójkąty. Na każdy z nich nakładam łyżeczkę marmolady i zwijam w miarę ściśle rozpoczynając od podstawy trójkąta. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki, smaruję je rozkłóconym jajkiem i posypuję cukrem
Walijskie Pichceniestanu. Mój świąteczny nastrój psuły piętrzące się przede mną notatki z psychologii klinicznej, i świadomość, że lada dzień mam egzamin. Na osłodę poczyniłam za to jabłkowe róże z ciasta francuskiego. Do tego ulubiona, zimowa herbata i choć jedna, mała chwila wytchnienia. Jabłkowe róże w cieście francuskimskładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego3 jabłka80 g cukru5 łyżek brązowego cukrusok z połowy
Przysmaki Karolkiswojej słabości do ciasta francuskiego już wspominałam. Zapowiadałam również kolejną porcję pomysłów na jego wykorzystanie, dlatego też dziś następny przepis z tej francuskiej serii:)Pomysł, przepis a właściwie całe danie zaserwowała mojej rodzince Ciocia Ela a ponieważ smakowały i wyglądały wybornie, na stałe zagościły w naszym jadłospisie.I pomimo, że nie zliczę już ile razy w ciągu ostatniego roku robiłam(...)moje rozrabiaki niemal pobiły się o resztki z wczorajszej kolacji;) Francuskie warkocze Składniki na 3-4 porcje: 1 szt filet z kurczaka, 1 szt ciasto francuskie, 15 dag pieczarki, 1 ząbek czosnek, do smaku natka piertuszki, 5 dag ser żółty gouda, 3 łyżka majonez, 1 szt papryka konserwowa, do smaku Sól, do smaku pieprz, do smaku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPizza to bardzo popularne danie. Dziś przygotujemy je na nico inny niż zazwyczaj sposób. Spodem do naszej pizzy będzie ciasto francuskie, dzięki czemu cała potrawa zyska lekki charakter, a czas jej przygotowania jest znacznie szybszy niż tradycyjnej pizzy. Do przygotowania potrzebujemy: Ciasto francuskie Mały przecier pomidorowy (możemy użyć gotowego sosu lub ketchupu) Oliwa z oliwek Oregano Cebula Salami Oliwki(...)mozzarella Zazwyczaj używam gotowego ciasta francuskiego – jest bardzo dobrej jakości. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce z papierem do pieczenia. Jaki nasza pizza ma mieć kształt? Jaki tylko chcemy! Możemy zachować prostokątny, oryginalny kształt gotowego ciasta, możemy wykroić tradycyjny okrąg, serce, gwiazdę – ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ważne, by nakłuć ciasto widelcem, by zapobiec jego nadmiernemu napuchnięciu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy
MarcinChefPierwszy raz robiłam polędwiczkę i muszę powiedzieć, że bałam się, czy mi wyjdzie. Ciasto francuskie nie ułatwiało sprawy, bo nie mogłam sprawdzić stopnia wypieczenia mięsa, które było w środku. Ale wyszła! i była naprawdę przepyszna, krucha i soczysta. Do dzieła! Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok pół kg) - płat gotowego ciasta francuskiego (nie mrożonego!) - pół kg pieczarek - mała cebula - 2 ząbki(...)wrzucam do blendera), dodaję do cebuli, solę i smażę do do momentu aż całą woda odparuje. Odstawiam do wystudzenia (ważne, by pieczarki i polędwiczka były dobrze schłodzone, aby ciasto francuskie się nie rozwalało). Ciasto francuskie rozwijam, równomiernie rozkładam na nim pieczarki zostawiając wolne brzegi. Kładę polędwiczkę i zawijam całość w dosyć ciasny rulon. Wkładam do zamrażarki na 10-15 minut
Cook&Lovenadchodzącą Wielkanoc. Tarta typowa dla miłośników sera z niebieską pleśnią. Ja użyłam ulubionego sera pleśniowego – Stilton, ale Wy możecie użyć innego. Tartę – quiche przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości (zwróćcie uwagę, aby kupowane przez Was ciasto francuskie zawierało prawdziwe masło). Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania. Ciasto podpiekamy i na podpieczone wykładamy lekko podgotowane zielone brokuły(...)zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Składniki: 1 brokuł 1 opakowanie dobrego ciasta francuskiego z masłem 0.5 łyżeczki suszonego tymianku 250 g śmietanki kremówki 30% 3 jaja 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem 140 g sera z niebieską pleśnią (np. sera Stilton) sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (grzałka góra-dół). Okrągłą, cermicznę formę do tarty oprószyć mąką
Moja Delicjaekspresową przekąskę na imprezę. Do wykonania tego dania użyłam cienkich, drobiowych kiełbasek, ale możecie również wykorzystać parówki. Składniki podaję bez ilości, bo wszystko zależy od tego jakiej wielkości ciasta francuskiego oraz parówek/kiełbasek użyjecie. Składniki: płat ciasta francuskiego kilka cienkich kiełbasek lub parówek kilka plastrów żółtego sera 1 jajko ziarna czarnuszki Plastry sera pokroić na pół. Na cieście francuskim(...)układać w poprzek kawałki sera, a na nie kiełbaski. Obciąć wystające kawałki kiełbasek. Ciasto zawinąć, przykrywając w całości kiełbaski. Odciąć ciasto francuskie w miejscu gdzie kończy się powstały rulon. Postępować tak samo z pozostałym serem i kiełbaskami, aż ciasto się nie skończy. Powstałe rulony zawierające ser i kiełbaski pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Posypać ziarnami
Bullio