piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Lukier: - 100g pasty kokosowej - 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub zwykłego bez laktozy) - 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - sok z 1/2 cytryny - woda do uzupełnienia - miód opcjonalnie (ja nie dawałam, pasta koko ma wystarczająco naturalnej słodyczy), choć przy SIBO lepszy cukier trzcinowy Pastę kokosową rozdrabniamy, wrzucamy do rondelka, dodajemy mleko i ziarenka(...)ekstrakt z wanilii. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż się rozpuści. Dolewamy sok z cytryny i jeśli masa jest zbyt gęsta, stopniowo rozcieńczamy ją wodą. Powinna być lekko lejąca. Można dosłodzić masę miodem lub cukrem trzcinowym, dla nas była wystarczająco słodka bez dodatków. Gotowym lukrem od razu polewamy ostudzone ciasto, gdyż szybko zastyga. Ja posypałam swoje dodatkowo płatkami kokosowymi. Smacznego
Smaczne Zdrowemleko 100 ml, sól 0,5 łyżeczki, drożdże świeże 14 g lub suche 7 g, nadzienie wiśniowe: wiśnie 450 g, cukier 3 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, skrobia ziemniaczana 1 łyżka + 1 łyżka wody, lukier: cukier puder 3/4 szklanki, woda wrząca 2 łyżki, aromat migdałowy 4 krople, ponadto: jajko 1 szt, mleko 1 łyżka, Sposób przygotowania: Jeśli używamy świeżych(...)Nadzienie wiśniowe możemy przygotować dzień wcześniej. Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka, wymieszać z cukrem i podgrzewać na małej mocy palnika aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny, wodę wymieszaną ze skrobią, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Kolejnego dnia ciasto krótko wyrabiamy i formujemy kulki, które układamy w papilotkach na muffiny. Bułeczki układamy na blaszkę, przykrywamy ściereczką
kulinarne odsłony patidyni z kompotu to mój przysmak, są słodziutkie, a jednocześnie cynamonowo – goździkowe :) Składniki: 500g dyni (obranej) 700ml wody ½ laski cynamonu 6 goździków 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Wodę zagotowujemy i wrzucamy do niej pokrojoną w kostkę dynię, laskę cynamonu, goździki i cukier. Gotujemy około 3 – 5 minut, po czym wyłączamy i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny
Smakowy RajPyszne, orzeźwiające smoothie z egzotycznym mango i kiwi jest idealne na upalne dni. Składniki: 1 mango 1 banan 1-2 kiwi 1/3 cytryny woda lub kefir Wykonanie: Mango dokładnie umyć pod bieżącą wodą, obrać i usunąć pestkę. Wydrążyć miąższ, dodać obrane kiwi i banana. Zmiksować z odrobiną wody lub kefiru. Pod koniec dodać wyciśnięty sok z cytryny. Podawać z rozkruszonym
Tradycyjna Kuchniatego typu przypadłości. Gdy wypiję taki eliksir, to następnego dnia już czuję się o wiele lepiej :)Składniki:ząbek czosnkułyżeczka miodusok z połowy cytrynywodaDo wody dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połowy cytryny i miód. Całość mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy i pijemy
Kuchenny Skrawek Niebagrube gładkie szkło, nie ma wąskiej szyjki, więc idealnie nadaje się nie tylko do schładzania i podawania samych napojów, jak widzicie u mnie spokojnie można w niej zrobić wodę z wkrojoną cytryną i wiele innych napojów. Wreszcie mam naczynie, w którym będę mogła ładnie zaprezentować różne napoje! Jak powstała moja woda? Jak tylko otrzymałam karafkę nie mogłam się powstrzymać(...)koniecznie chciałam zrobić wodę z ogórkiem, cytryną i miętą, a tu jak na złość w żadnym sklepie nie było mięty! Do wyboru miałam melisę i bazylię - postawiłam na bazylię i to był strzał w dziesiątkę. Dlaczego bazylia? W zeszłym roku robiłam kompot z rabarbarem i bazylią i wyszedł pyszny, więc w tym wypadku powiedziałam sobie, czemu nie i tak podaję
Blondynka Gotujedziecisawazne.pl/jak-zrobic-hummus-niezwykla-paste-z-cieciorki Składniki: 20 dag suszonej ciecierzycy (namoczonej przez noc), 10 dag pasty tahini (zrobionej samodzielnie lub kupnej), 2 zmiażdżone ząbki czosnku, oliwa extra vergin, 2 łyżki soku z cytryny, woda źródlana, sól morska. Przygotowanie: Namoczoną wcześniej ciecierzycę odcedź i gotuj około 2 godzin na małym ogniu. Dodaj do niej łyżeczkę soli morskiej. Gdy będzie zupełnie miękka, odcedź i zmiksuj(...)blenderze. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, aby powstała gładka masa. Jeśli trzeba, dodaj nieco wody źródlanej. Najlepszy jest jeszcze ciepły, skrop go oliwą i, jeśli chcesz, posyp zieloną kolendrą, natką z pietruszki, kuminem, papryką chili, suszonymi pomidorami. Jedz z pitą, macą lub nabieraj pastę kawałkami cebuli, ale to wersja dla twardzieli lub innych warzyw
Państwo Wojtczuk gotująboki. Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane. Masa cytrynowa 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej 300 ml wody sok z dwóch cytryn starta skórka z dwóch cytryn 80 g cukru 2 żółtka Piana 3 białka 180 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Mąkę kukurydzianą wymieszać(...)wody dodać skórkę z cytryny i wymieszać z resztą wody i sokiem z cytryn. Wlać do rondla i zagotować stale mieszając. Gotować do momentu aż powstanie masa o konsystencji gęstego budyniu. Zdjąć z palnika i wymieszać z cukrem. Odstawić do wystudzenia.Po wystudzeniu wymieszać z żółtkami Wlać masę na upieczone ciasto. Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo
O kuchni z uczuciemZnajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg cytryn garść świeżej mięty 0,4 kg cukru 4-5 cm imbiru 0,5 litra spirytusu 95% 1 litr wody Cytryny przelewamy wrzątkiem i myjemy. Kroimy na plastry i wrzucamy do dużego słoja. Idealny jest słój 3 litry. Oczywiście większy też się nada. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plastry(...)tuż nad ziemią i taką całą garść wkładamy do słoika. Zalewamy spirytusem, a następnie wodą. Odstawiamy na 4 tygodnie mieszając słoikiem co kilka dni. Po tym czasie zlewamy nastaw przez sito, tak żeby z grubsza pozbyć się większych elementów. Gałązki mięty od razu wyrzucamy, a cytrynę wyciskamy żeby odzyskać z niej jak najwięcej alkoholu. Następnie filtrujemy. Idealny jest do tego
Marder&Marder Manufacturemielonych migdałów (użyłam migdałów w płatkach, które zmiksowałam w blenderze na mąkę) 150 g suchego maku Składniki na poncz: 50 ml letniej wody 1 czubata łyżeczka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny ewentualnie można dodać odrobinę dowolnego alkoholu Składniki na krem: 550 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, dobrze schłodzonej (500 ml do ubicia i 50 ml do roztopienia(...)czekoladę wymieszać z mascarpone. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone z czekoladą. Zmiksować do uzyskania jednolitego i puszystego kremu. Pierwszy blat makowo-kokosowy nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem (woda + cytryna + cukier puder) lub alkoholem. Następnie posmarować go dżemem, kolejno wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta. Również go nasączyć. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Na patelni
Kulinarne Przebojedużej zawartości chlorofilu, doskonale usuwają z organizmu wszelkiego rodzaju toksyny. • Czas przygotowania: 4 minuty • Smak: łagodny • Kiedy pić: o każdej porze Składniki : • kilka liści zielonej kapusty • 3-4 jabłka • cytryna • woda ( według uznania ) Przygotowanie : Dokładnie opłucz i poszatkuj liście kapusty. Obierz jabłka, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do kapusty oraz jabłek, miksując
KUCHNIA POLSKAjajka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1 1/3 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -0,5 szkl cukru LUKIER -cukier puder -sok z cytryny -woda Najpierw przygotowujemy ciasto zielone Keksówkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Żółtka oddzielamy od białek Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, olej, wodę,proszek do pieczenia i barwnik
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 12 cytryn 1 litr spirytusu 95% 1 kg cukru 1,3 litra wody Cytryny szorujemy, przelewamy wrzątkiem i bardzo cienko obieramy z nich skórkę, tak żeby była sama żółta część, bez białego albedo pod spodem. Można to zrobić specjalną skrobaczką, albo zwykłą obieraczką(...)równomiernie rozchodził się w spirytusie. Po 2 tygodniach przelewamy spirytus przez sito żeby oddzielić go od skórek. Skórki już nie będą potrzebne. Robimy syrop cukrowy, czyli wsypujemy cukier do wody, podgrzewamy i stale mieszamy aż do rozpuszczenia. Studzimy i łączymy ze spirytusem. Filtrujemy, butelkujemy i zostawiamy w chłodnym miejscu do przegryzienia się na tydzień. Otrzymamy około
Marder&Marder Manufactureobranych migdałów, 250 g cukru pudru, 6 białek, wanilia, opłatki*, do lukrowania: 250 g cukru pudru, 5 łyżek rumu, 70 ml soku z cytryny, woda, Utarte lub starte migdały utrzeć z cukrem, dodać miąższ wanilii i ciągle ucierając wlewać powoli 3 białka. Powinniśmy otrzymać masę, którą można by smarować nożem. Ubić pozostałe 3 biała na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać(...)Masę nałożyć na opłatki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na około 40 minut. Lukier: Cukier utrzeć z rumem i sokiem z cytryny. Ucierać, aż będzie gładki i lśniący. W razie potrzeby dodać trochę wody, ale ostrożnie. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, ale powinno się nim łatwo smarować. Jeszcze ciepłe mazurki posmarować lukrem i udekorować. *opłatki – ja użyłam
królestwo garówkupne mają alkohol. Składniki: 2 duże cytryny 5-6 cm korzenia imbiru (moja znajoma zastąpiła 1 łyżką mielonego) 5 łyżek brązowego cukru 1 łyżka lejącego miodu 150 ml gorącej wody Cytryny sparzyłam we wrzątku. Pokroiłam na plasterki o grubości 2mm. Przełożyłam do garnka. Sok, który mi został, przelałam do cytrynek Imbir obrałam i starłam na małych oczkach. "Wąsy"z imbiru(...)cytrynek Posłodziłam brązowym cukrem, dodałam miód i całość zalałam wodą Wstawiłam na ogień i gdy woda zaczęła bąblować, zmniejszyłam ogień do minimum i gotowałam 20 minut Przelałam do półlitrowego słoika, odstawiłam do wystygnięcia, zakręciłam pokrywkę i włożyłam do lodówki Herbata rooibos z takimi cytrynami - miód w buzi :) Smakuje tak samo, jak z tymi kupnymi, więc po co przepłacać? ;) Mój słoik
Szczęśliwa kuchnia