woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:27/1096)

Zdrowa woda ogórkowa z cytryną i miętą (detoks i orzeźwienie) 305

przyrządzam podczas upałów, ale nie zapominam o nim zimą. Chociaż wspaniale wpływa na zdrowie to jeszcze kojarzy mi się z latem... Polecam! 1,5 l wody mineralnej 2 długie ogórki (ze skórką) 2 cytryny 15 listków świeżej mięty Ogórka porządnie umyć(...)skórką zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Następnie miąższ odcisnąć (polecam zrobić z niego placki - klik ) - a sok/wodę przelać do butelki/dzbanka. Dodać sok z cytryny i posiekane listki mięty. Całość zalać wodą i dokładnie wymieszać.  Gotowy napój najlepiej zostawić na noc w lodówce i rano jedną szklankę wypić na pusty żołądek, a resztę popijać w ciągu dnia. #MyVictorinox

Di gotuje
Tarta cytrynową z bezą 136

żółtko – 2 łyżki zimnej wody, szczypta soli Krem cytrynowy – 3/4 szklanki – 180 ml soku z cytryny – z około 3 cytryn – 1/2 szklanki – 125 ml wody – skórka starta z 2 cytryn – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 70 g cukru – 100 g masła – 1 jajko – 3 żółtka Beza(...)st.C przez 30 minut na złoty kolor. Krem cytrynowy – Wycisnąć sok z cytryny i przecedzić przez sitko. – Wlać do garnka, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Wymieszać i zagotować aż do zgęstnienia masy. – Odstawić z ognia i do gorącej masy dodać pokrojone na kawałeczki masło

To co kocham
Ciasto “Słodka Cytrynka” z Truskawkami Bez Pieczenia 2334

FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto “Słodka Cytrynka” z Truskawkami Bez Pieczenia Składniki: Spód: około 230g podłużnych biszkoptów Krem cytrynowy: 500ml wody 150ml soku z cytryny skórka starta z 1 cytryny 170-180g cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 3 żółtka 200g miękkiego masła w temperaturze pokojowej Krem śmietanowy: 400ml schłodzonej(...)połówki Do nasączenia: około 100ml wody (część wody można zastąpić cytrynówką) sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem cytrynowy: 1. Do rondelka wlać 250ml wody, dodać sok z cytryny, cukier i zagotować. Do pozostałej wody dodać żółtka, dwa budynie i krótko wymieszać mikserem. 2. Gdy woda cytrynowa zacznie się gotować, wlać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń

Mała Cukierenka
Miód z mniszka lekarskiego. 114

przygotowuje go według tej receptury od lat. Polecam!!! Składniki na miód z mniszka lekarskiego 600 kwiatów mniszka lekarskiego (mlecza) zbieramy same kwiaty bez łodyżek sok z 1,5 cytryny 1 litr wody 1,5 kg cukru      Zebrane kwiatuszki rozkładamy na białym prześcieradle, najlepiej na  zewnątrz (np. na balkonie) i pozostawiamy na 2-3 godziny, żeby wszystkie(...)robaczki zdążyły się ewakuować :-) Po tym czasie zagotowujemy wodę z sokiem z cytryn, do gotującej wody wrzucamy kwiaty, mieszamy i wyłączamy grzanie. Przykrywamy pokrywka i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie napar przecedzamy i dobrze odciskamy (najlepiej przez gazę lub płótno, ja do takich celów kupiłam sobie pieluchę tetrową). Płyn przelewamy do szerokiego garnka, dosypujemy cukier, zagotowujemy często mieszając

Rozpustne gotowanie
Wiśniowy "murzynek" w pajęczynie ... 204

łyżki mąki ziemniaczanejsok z połowy cytryny 3 łyżki cukruOdlać 1/4 szklanki wody  , rozpuścić w niej mąkę ziemniaczaną. Wiśnie zagotować z pozostałą wodą  , cukrem i sokiem z cytryny, wlać wodę z mąką i chwilkę pogotować powstały kisiel.Galaretka wiśniowa300 ml śmietany kremówkiGalaretkę rozpuścić  w połowie podanej na opakowaniu wody , wystudzić .Śmietanę ubić , dodać tężejącą galaretkęsok wiśniowy  lub nalewka

Malinowa Kawiarenka
Woda smakowa 158

upalne dni..do wody można dodać dowolne owoce, można dodać to , co kto lubi..u mnie plasterki cytryny oraz truskawki i mięta świeżo zerwane z własnej działki. woda schłodzona truskawki cytryna listki mięty  Truskawki umyć,usunąć szypułki i pokroić na kawałki.Cytrynę pokroić w plasterki. Do dzbanka przełożyć kawałki truskawek, plasterki cytryny, listki mięty,zalać wodą

Moje domowe kucharzenie
WODA Z CYTRYNĄ NA TRZY SPOSOBY PO PRZEBUDZENIU 348

przebudzeniu zanim włączę ekspres i zaparzę kawę, sięgam do lodówki po szklankę wody z cytryną. Przeważnie wieczorem kroję cytrynę na grube kawałki, zalewam przefiltrowaną wodą. Rano woda jest pełna smaku, mocno schłodzona i co najważniejsze – gotowa do picia. To spora dawka mikroelementów, która zbawiennie wpływa na metabolizm i oczyszcza organizm. Dlaczego warto? oczyszcza z... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Pyszne Pączki z Konfiturą 129

różanej lub z czarnej porzeczki 1 kg smalcu do smażenia cukier puder do posypania lub lukier Lukier: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2-4 łyżki gorącej wody Ciasto: 1. Przygotowujemy zaczyn z 5 łyżek mąki, drożdży, szczypty soli, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(...)puder, dodajemy sok z cytryny, 2-3 łyżki gorącej wody i ucieramy mikserem. Jeśli lukier będzie bardzo rzadki dodajemy jeszcze cukru pudru, jeśli za gęsty dodajemy soku z cytryny lub wody. W gotowym lukrze maczać pączki (lub je polać). Smacznego

Mała Cukierenka
DOMOWE LODY I SORBETY (TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA) 163

wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny.   3) SORBET CYTRYNOWY Z MIĘTĄ: Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 4 duże cytryny (skórka z 1 cytryny) 15 listów mięty Wykonanie: W rondelku podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy. Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy z niej sok. Z pozostałych 3 cytryn(...)cytryny Wykonanie: W rondelku podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy. Maliny miksujemy blenderem na gładki mus i mieszamy z wystudzoną wodą z cukrem. Jeżeli w sorbecie przeszkadzają nam pestki malin, to mus malinowy przed zmieszaniem z wodą możemy przetrzeć przez sitko. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjmujemy schłodzoną

Kuchnia MagdaLeny
Nalewka z cytryny i miodu 256

przedłużać zapraszam dalej. Na zdjęciu na wierzchu nalewki jest miąższ z cytryny :) Składniki: 1 litr spirytusu 8 cytryn 1 szklanka cukru 1 szklanka miodu 1/2 litra gorącej wody Przygotowanie: Cytryny myjemy, a następnie zalewamy wrzątkiem. Skórki obieramy najcieniej jak się da, zalewamy je spirytusem i odstawiamy na 24h do szczelnie zamykanego pojemnika. Z cytryn wciskamy sok i przecedzamy przez sitko(...)garnka i zalewamy 1/2 litrem gorącej wody i mieszamy łyżką aby się składniki rozpuściły. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy rozpuszczony miód i cukier już ostygnie wlewamy sok z cytryn i dolewamy zimną wodą, aby w sumie było 1,5 litra płynu. Na koniec dolewamy spirytus w którym moczyły się skórki. Rozlewamy do butelek i schładzamy.  U mnie nalewki stały około

Gotuj z Mąką
Gdy życie daje ci cytryny – rób lemoniadę! Prawdziwa lemoniada cytrynowa 196

przekrojone na pół. Sok z cytryn odcedzamy, żeby pozbyć się pestek i farfocli, przelewamy do dzbana lub butelki. Wlewamy syrop cukrowy (gdy przestygnie), całość rozcieńczamy wodą. Do podania dajemy lód i plastry świeżej cytryny. Jeśli chcecie, żeby Wasz lód był idealnie przeźroczysty – zróbcie go z zagotowanej i wystudzonej wody. Będzie kryształowy. To jest przepis na podstawową, klasyczną do bólu lemoniadę(...)porcję soku z cytryn (szklanka) była użyta do syropu również szklanka wody – dodajcie ją. SKŁADNIKI 1 szklanka wody+ ¾ szklanki cukru 200ml soku świeżo wyciśniętego z cytryn 1,5 litra wody 8-10 listków bazylii lód i plastry cytryny do podania

Karo in the Kitchen
Pączki wiedeńskie 839

jajka wielkości M) 1 łyżka octu lub spirytusu Olej do smażenia (ok 1 litra ) Lukier : 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki goracej wody pół łyżki soku z cytryny Wykonanie : Wodę z masłem zagotować , dodać sól i wsypać do gotującej się wody mąkę. Wymieszać drewnianą łyżka i trzymamy na ogniu do czasu aż cisto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Wystudzić(...)minucie zdjąć papier, odwrócić paczki i upiec na rumiano (ok 2 min.) Wyjąc na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym , żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Cukier puder mieszamy z woda i sokiem z cytryny. Gdy paczki wystygną moczymy je z jednej strony w lukrze.. Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka
Ciasto podwójnie cytrynowe – cytrynowiec 218

robi. Cytrynowiec Składniki: Biszkopt: 5 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 1 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 200 g masła Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Poncz: 1/2 szklanki wody łyżka soku z cytryny(...)partiami do piany z jajek - mieszamy delikatnie (najlepiej łyżką). Masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do suchego patyczka i ładnego zarumienienia. Sok z cytryny, cukier i szklankę wody zagotować. W reszcie wody rozpuścić budynie i wlać je do wrzącej mieszanki, szybko mieszając gotować aż zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Dalej miksując

sierotka maRysia w kuchni
Gruszki w syropie z miodem. 195

Składniki : 2 kg twardych gruszek 1 kg cukru 4 łyżki miodu naturalnego ( około ) 8 szklanek wody  ( 2 l ) sok z cytryny kawałek imbiru kilka goździków Sposób wykonania : Gruszki umyć, obrać cieniutko ze skórki, pokroić w ćwiartki lub połówki, usunąć gniazda(...)nasienne. Wodę zagotować ( 4 szklanki ) z sokiem z cytryny i włożyć do niej na 2 minuty obrane gruszki, następnie wyjąć je i opłukać zimną przegotowaną wodą. Cztery szklanki wody z cytryną zagotować z cukrem, goździkami i drobno pokrojonym imbirem. Gotować na małym ogniu, aż syrop zrobi się przeźroczysty. Gruszki wsypać do czystych słoików, zalać gorącym syropem, do każdego słoika dodać

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto cytrynowiec 135

cukru wanilinowego • 4 jajka • skórka starta z 1 cytryny • 250 g mąki pszennej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • nasączenie: 1/4 szklanki likieru cytrynowego lub soku z cytryny + 1/3 szklanki wody Masa budyniowa • 1 op. budyniu waniliowego w proszku • 375 ml mleka • 125 ml soku z cytryny • 50 g cukru • 125 g masła Bita śmietana • 500 ml śmietanki kremówki(...)składników w gładkie i jednolite ciasto. Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Nasączyć mieszanką likieru cytrynowego lub soku z cytryny oraz wody. Masa budyniowa 250 ml mleka zagotować z dodatkiem cukru pudru. Resztę mleka (125 ml) wymieszać z sokiem z cytryny oraz proszkiem budyniowym, następnie wlewać stopniowo do gotującego się mleka

KUCHNIA POLSKA

Proponowane wyszukiwania