woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:36/1096)

Konfitura dyniowa 128

słodko:) Czas wykonania: 2 h 45 min Ilość porcji: 1,2 kg (8 słoiczków po 150 g) Składniki: 2 ½ kg dyni 1 szklanka cukru ½ szklanki wody sok z 1 cytryny Przygotowanie: Dynię obierać, wyciąć środek z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można wykorzystać do tego robota kuchennego). Dynię przełożyć(...)garnka, zasypać cukrem i dodać wodę i sok z cytryny. Całość gotować przez 10 minut pod przykryciem, następnie ściągnąć pokrywkę i gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę 30 minut. Od czasu do czasu pomieszać, aby konfitura nie przywarła do garnka. Ugotowana konfitura powinna być gęstej konsystencji, a dynia

KuchniaWeDwoje.pl
Lemoniada cytrynowa 139

sobie, ale może też stanowić świetną bazę dla innych owocowych lemoniad. Lemoniada cytrynowa Składniki: 5 cytryn około 10 listków mięty 3/4 szklanki cukry około 1,5 litra wody kostki lodu Z cytryn wyciskamy sok. Szklankę wody łączymy z cukrem i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Sok z cytryny łączymy z syropem i zalewamy resztą wody. Dorzucamy kostki lodu i miętę

PatiGotuje
Salatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 168

dokładnie myjemy, kroimy na pół, wydrążamy gniazdka nasienne. Do miseczki wlewamy wodę i dodajemy sok z cytryny. Połówki gruszek kroimy na plasterki i wkładamy do miski z  wodą, dzięki cytrynie owoce nie ściemnieją. Po2 minutach gruszki odcedzamy na sitku. Na półmisku rozkładamy sałaty, następnie plasterki gruszki i pokruszony ser. Orzechy grubo siekamy, posypujemy nimi sałatkę. Na koniec wszystko polewamy

Kulinarne przygody Gatity
Truskawkolada I, czyli "Lemoniada Truskawkowa" 167

przygotowywałam się na przybycie gości. Mieli mnie odwiedzić fajni ludzie z daleka, za oknem upał, a ja byłam między jednym deserem a drugim. W planach była lodowata woda z miętą i cytryną, ale mi było mało. Wpadłam do Filozofia Smaku i zrobiłam lemoniadę truskawkową, jednak lemoniada dla mnie to cytryna, a taki napoje nazywam Truskawkolady, no bo z truskawek przecież(...)rozpuściłam w niej miód akacjowy. W tym czasie syn wyciskał sok z cytryn. Potem poszło ekspresowo, przecedzony mus wlałam do dzbanka, wlałam wodę z miodem, pozostałą wodę mineralną, sok z cytryn przelałam przez sitko i wszystko wymieszałam. Wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Najlepsza jest mocno schłodzona. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Odwrócone ciasto z ananasem 131

Smakuje wyśmienicie nawet 3 dni po upieczeniu. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): Podstawa i brzegi średni ananas garść suszonej żurawiny 100 g cukru 2 łyżki wody łyżka soku z cytryny Ciasto 150 g masła 6 jaj o temperaturze pokojowej 100 g cukru 180 g mąki 12 g proszku do pieczenia szczypta soli Syrop wycięty głąb z ananasa(...)łyżki cukru pół szklanki wody łyżeczka soku z cytryny Rozpuścić masło w rondelku. Do tortownicy wsypać 100 g cukru, polać dwiema łyżkami wody i łyżką soku z cytryny. Pod tortownicą ułożyć arkusz papieru do pieczenia i wstawić całość do piekarnika. Włączyć go na 200 stopni C. na 9 minut. Ananasa obrać i pokroić na plastry grubości

Weekendy w domu i ogrodzie
LEMONIADA ARBUZOWA 173

upalne dni. Doskonale gasi pragnienie, niezwykle smaczna i co ważne szybka w przygotowaniu.  Lemoniadę arbuzową można przygotować na wiele sposobów, ale dla mnie najlepsza jest z wodą gazowaną limonką, cytryną i listkami mięty. Składniki na litrowy dzbanek: * około 400 g czerwonej części arbuza * około 600 ml wody gazowanej * 1 i 1/2 cytryny * 1 i 1/2 limonki * kilka listków mięty(...)wycisnąć sok z jednej cytryny i jednej limonki, wsypać dwie łyżki brązowego cukru i wymieszać, by cukier się rozpuścił. Dodać sok z arbuza. Następnie wlać wodę gazowaną, wymieszać. Połowę limonki i cytryny pokroić w plasterki, dodać do lemoniady razem z listkami mięty. Podawać schłodzone z kostkami lodu. Przepis bierze udział w Facebook'owym wydarzeniu  Letnie orzeźwienie

Zrób to smacznie
Lemoniada malinowa 146

Lemoniada malinowa świetnie sprawdzi się w upalne letnie dni Zapraszam również po przepisy na domowe wody smakowe i klasyczną lemoniadę cytrynow ą. Lemoniada malinowa Składniki: około 1 litr wody 2 cytryny 1,5 szklanki malin + do dekoracji 4-5 łyżek cukru pół szklanki gorącej wody kostki lodu świeża mięta ewentualnie kilka plasterków cytryny do dekoracji Z cytryn i malin wyciskamy(...)rozdrobnić za pomocą blendera i przetrzeć przez sito. Soki mieszamy z wodą. Cukier rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Dodajemy do lemoniady (jeśli będzie ona dla Was za kwaśna dodajcie więcej cukru). Do lemoniady dodajemy kilka malin, świeżą miętę, plasterki cytryny do dekoracji. Podajemy schłodzoną z dodatkiem kostek lodu.   Artykuł Lemoniada malinowa pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Biały czekodżem 175

końcu nadszedł jego czas :) Jest świetny! Uwielbiam go dodawać do naleśników, deserów lub po prostu na kanapkę. Również spróbujcie. Gorąco polecam. 2 kg nieobranych dojrzałych bananów 50 ml wody 1 cytryna 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 4 białe czekolady Banany kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę i wyciśnięty z cytryny sok. Blendujemy na gładką masę. Wstawiamy

Krokusowy Dom
Sok z aronii - recepta na długowieczność 1080

jest dość specyficzny i nie każdego zachwyci, ale sok jest naprawdę smaczny. Składniki na 4 butelki z`500 ml: 2 kg aronii 1-1,5 l wody 600 g cukru sok z 1/2 cytryny Wykonanie: owoce aronii przebrać i dokładnie umyć, następnie umieścić w dużym garnku i zalać wodą tak, by przykryła owoce. Gotować około 15-20 minut. Po około10(...)minutach, gdy owoce już zmiękną zmiażdżyć je ubijakiem do ziemniaków. Więcej wartości z owoców przejdzie wówczas do wody  po tym czasie odcedzić sok, wsypać odważony cukier, dodać sok z cytryny i zagotować gorący sok wlać do wyparzonych butelek, zakręcić. Pasteryzować 20 minut w temperaturze bliskiej wrzenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tagliatelle z łososiem i brokułami 257

porcje): tagliatelle 250 g (opakowanie) brokuł 500 g łosoś (świeży filet) 300 g ząbek czosnku śmietana do sałatek 12% - 280 g łyżeczka mąki 3 łyżki wody 2 łyżki siekanego koperku sok z 1/2 cytryny sól pieprz Gotować makaron i brokuły w osolonej(...)wodzie w dwóch różnych garnkach przez 10 minut. W tym czasie pokroić łososia w średniej wielkości kostkę i posolić. Posiekać czosnek. Podsmażyć rybę z czosnkiem. Zalać sokiem z cytryny, dodać wodę i śmietanę. Dosypać posiekanego koperku. Rozrobić kopiatą łyżeczkę mąki w zimnej wodzie, wlać na patelnię. Doprawić i wymieszać. Odlać makaron i brokuły. Makaron pozostawić w garnku, dodać brokuły

Karola gotuje
Torcik z owocami w galaretce 211

również się sprawdziły folia spożywcza, taśma klejąca, blender\malakser.     Składniki: Biszkopt: 3 jajka 120g cukru 90g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej Nasączenie biszkoptu: ok 200ml wody sok z połowy cytryny 2 łyżeczki cukru Kremy i żelka: 250g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 30-36% 1 łyżka cukru pudru 200g truskawek (można użyć mrożonych) + 1/3 szklanki wody 1 galaretka(...)stężała nam za mocno możemy podgrzać ją przez kilka sekund w mikrofali lub w kąpieli wodnej (nie może się zagotować) *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Przygotowujemy poncz do nasączenia. Ciepłą wodę mieszamy cytryną i cukrem. Rant ustawiamy ponownie na średnicę 17 cm i umieszczamy w nim pierwszy blat ciasta. Blat nasączamy ponczem *** *** Wykładamy połowę kremu truskawkowego, na kremie układamy żelkę z lodówki

Blog z Apetytem
Ciasto makowo-kokosowe 644

kokosowymi. Aby całość nie była zbyt mdła (a blaty suche) ciasto warto nasączyć likierem Malibu (w wersji dla dorosłych), który jeszcze podkreśli kokosową nutę kremu lub wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Ciasto z pewnością zadowoli wszystkich entuzjastów kokosa oraz wypieków przekładanych masą maślaną :) Składniki: Ciasto makowe: 10 białek (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej(...)puszysta masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Upieczone ciasto kroimy na pół (wzdłuż). Połowę ciasta przeznaczoną na spód umieszczamy w formie i nasączamy (połową likieru lub wody z cytryną). Następnie nakładamy całą masę budyniowo-kokosową i wyrównujemy jej powierzchnię. Przykrywamy ją drugą częścią ciasta, którą nasączamy resztą pozostałego płynu. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem

MyCookBook.pl
Cytrynowe serniczki w szklance 236

Warstwa ciasteczkowa: 3/4 szklanki pokruszonych ciasteczek Petit Beurre, 2 łyżki cukru pudru, 6 łyżek stopionego masła. Mus cytrynowy: 2 1/2 łyżki soku z cytryny, 1 1/2 łyżki wody, 1 1/2 łyżeczki żelatyny, 350 ml śmietany kremówki (30%), 1 szklanka cukru pudru, 250 g serka śmietankowego Philadelphia, 285 g Lemon Curd. Do dekoracji: bita śmietana, plasterki cytryny, borówka amerykańska, listki mięty(...)Wymieszać. Przygotować naczynia do deseru i na dno każdego z nich ułożyć ciasteczkową warstwę o grubości około 1 cm. Docisnąć i odstawić. Do niewielkiej miski wlać sok z cytryny i wodę. Zamieszać. Na wierzch nasypać równomiernie żelatynę. Odstawić na 5 minut. W międzyczasie ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Dodać w 1/3 szklanki cukru pudru i ewentualnie odrobinę żółtego barwnika spożywczego

Świat Domowej Kuchni
Drożdżowe ślimaczki z truskawkami 102

wanilią większa szczypta soli 1 jajko 2/3 szklanki mleka 50 g masła – 1/4 kostki 500 g truskawek SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny DODATKOWO: Do wysmarowania bułeczek: 1 żółtko + 2 łyżki mleka Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Drożdżowe ślimaczki(...)termoobiegu. Piecz je 25-30 minut do ładnego piaskowego koloru. Po upieczeniu od razu wyjmij drożdżówki z piekarnika. W szklance cukru pudru rozpuść 2 łyżki soku z cytryny oraz 2 łyżki wody. Możesz użyć 4 łyżek soku z cytryny lub 4 łyżek samej wody. Upieczone ślimaczki polukruj. To idealne słodkie bułeczki do “rwania” Jeśli lubisz drożdżowe wypieki polecam

Zasmakuj Kuchni
Tarta makowa z bakaliami 185

masła - 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie i laskowe) - 2 jajka - 1 łyżka amaretto Dekoracja: - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka ciepłej wody - cukier dekoracyjny niebieski Forma do tarty 25 cm. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy mąkę, cukier puder, łyżkę śmietany i zimne masło pokrojone na kawałki i wszystkie składniki razem(...)minut i temperaturę zmniejszamy do 175 stopni. Gdy tarta nam się upiecze i wystygnie to robimy lukier – cukier puder przesiewamy i dodajemy do niego sok z cytryny oraz wodę i dokładnie mieszamy a potem dekorujemy wierzch tarty. Smacznego

Kuchenne Wariacje