słodko:) Czas wykonania: 2 h 45 min Ilość porcji: 1,2 kg (8 słoiczków po 150 g) Składniki: 2 ½ kg dyni 1 szklanka cukru ½ szklanki wody sok z 1 cytryny Przygotowanie: Dynię obierać, wyciąć środek z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można wykorzystać do tego robota kuchennego). Dynię przełożyć(...)garnka, zasypać cukrem i dodać wodę i sok z cytryny. Całość gotować przez 10 minut pod przykryciem, następnie ściągnąć pokrywkę i gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę 30 minut. Od czasu do czasu pomieszać, aby konfitura nie przywarła do garnka. Ugotowana konfitura powinna być gęstej konsystencji, a dynia
KuchniaWeDwoje.plsobie, ale może też stanowić świetną bazę dla innych owocowych lemoniad. Lemoniada cytrynowa Składniki: 5 cytryn około 10 listków mięty 3/4 szklanki cukry około 1,5 litra wody kostki lodu Z cytryn wyciskamy sok. Szklankę wody łączymy z cukrem i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Sok z cytryny łączymy z syropem i zalewamy resztą wody. Dorzucamy kostki lodu i miętę
PatiGotujedokładnie myjemy, kroimy na pół, wydrążamy gniazdka nasienne. Do miseczki wlewamy wodę i dodajemy sok z cytryny. Połówki gruszek kroimy na plasterki i wkładamy do miski z wodą, dzięki cytrynie owoce nie ściemnieją. Po2 minutach gruszki odcedzamy na sitku. Na półmisku rozkładamy sałaty, następnie plasterki gruszki i pokruszony ser. Orzechy grubo siekamy, posypujemy nimi sałatkę. Na koniec wszystko polewamy
Kulinarne przygody Gatityprzygotowywałam się na przybycie gości. Mieli mnie odwiedzić fajni ludzie z daleka, za oknem upał, a ja byłam między jednym deserem a drugim. W planach była lodowata woda z miętą i cytryną, ale mi było mało. Wpadłam do Filozofia Smaku i zrobiłam lemoniadę truskawkową, jednak lemoniada dla mnie to cytryna, a taki napoje nazywam Truskawkolady, no bo z truskawek przecież(...)rozpuściłam w niej miód akacjowy. W tym czasie syn wyciskał sok z cytryn. Potem poszło ekspresowo, przecedzony mus wlałam do dzbanka, wlałam wodę z miodem, pozostałą wodę mineralną, sok z cytryn przelałam przez sitko i wszystko wymieszałam. Wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Najlepsza jest mocno schłodzona. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeSmakuje wyśmienicie nawet 3 dni po upieczeniu. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): Podstawa i brzegi średni ananas garść suszonej żurawiny 100 g cukru 2 łyżki wody łyżka soku z cytryny Ciasto 150 g masła 6 jaj o temperaturze pokojowej 100 g cukru 180 g mąki 12 g proszku do pieczenia szczypta soli Syrop wycięty głąb z ananasa(...)łyżki cukru pół szklanki wody łyżeczka soku z cytryny Rozpuścić masło w rondelku. Do tortownicy wsypać 100 g cukru, polać dwiema łyżkami wody i łyżką soku z cytryny. Pod tortownicą ułożyć arkusz papieru do pieczenia i wstawić całość do piekarnika. Włączyć go na 200 stopni C. na 9 minut. Ananasa obrać i pokroić na plastry grubości
Weekendy w domu i ogrodzieupalne dni. Doskonale gasi pragnienie, niezwykle smaczna i co ważne szybka w przygotowaniu. Lemoniadę arbuzową można przygotować na wiele sposobów, ale dla mnie najlepsza jest z wodą gazowaną limonką, cytryną i listkami mięty. Składniki na litrowy dzbanek: * około 400 g czerwonej części arbuza * około 600 ml wody gazowanej * 1 i 1/2 cytryny * 1 i 1/2 limonki * kilka listków mięty(...)wycisnąć sok z jednej cytryny i jednej limonki, wsypać dwie łyżki brązowego cukru i wymieszać, by cukier się rozpuścił. Dodać sok z arbuza. Następnie wlać wodę gazowaną, wymieszać. Połowę limonki i cytryny pokroić w plasterki, dodać do lemoniady razem z listkami mięty. Podawać schłodzone z kostkami lodu. Przepis bierze udział w Facebook'owym wydarzeniu Letnie orzeźwienie
Zrób to smacznieLemoniada malinowa świetnie sprawdzi się w upalne letnie dni Zapraszam również po przepisy na domowe wody smakowe i klasyczną lemoniadę cytrynow ą. Lemoniada malinowa Składniki: około 1 litr wody 2 cytryny 1,5 szklanki malin + do dekoracji 4-5 łyżek cukru pół szklanki gorącej wody kostki lodu świeża mięta ewentualnie kilka plasterków cytryny do dekoracji Z cytryn i malin wyciskamy(...)rozdrobnić za pomocą blendera i przetrzeć przez sito. Soki mieszamy z wodą. Cukier rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Dodajemy do lemoniady (jeśli będzie ona dla Was za kwaśna dodajcie więcej cukru). Do lemoniady dodajemy kilka malin, świeżą miętę, plasterki cytryny do dekoracji. Podajemy schłodzoną z dodatkiem kostek lodu. Artykuł Lemoniada malinowa pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujekońcu nadszedł jego czas :) Jest świetny! Uwielbiam go dodawać do naleśników, deserów lub po prostu na kanapkę. Również spróbujcie. Gorąco polecam. 2 kg nieobranych dojrzałych bananów 50 ml wody 1 cytryna 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 4 białe czekolady Banany kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę i wyciśnięty z cytryny sok. Blendujemy na gładką masę. Wstawiamy
Krokusowy Domjest dość specyficzny i nie każdego zachwyci, ale sok jest naprawdę smaczny. Składniki na 4 butelki z`500 ml: 2 kg aronii 1-1,5 l wody 600 g cukru sok z 1/2 cytryny Wykonanie: owoce aronii przebrać i dokładnie umyć, następnie umieścić w dużym garnku i zalać wodą tak, by przykryła owoce. Gotować około 15-20 minut. Po około10(...)minutach, gdy owoce już zmiękną zmiażdżyć je ubijakiem do ziemniaków. Więcej wartości z owoców przejdzie wówczas do wody po tym czasie odcedzić sok, wsypać odważony cukier, dodać sok z cytryny i zagotować gorący sok wlać do wyparzonych butelek, zakręcić. Pasteryzować 20 minut w temperaturze bliskiej wrzenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porcje): tagliatelle 250 g (opakowanie) brokuł 500 g łosoś (świeży filet) 300 g ząbek czosnku śmietana do sałatek 12% - 280 g łyżeczka mąki 3 łyżki wody 2 łyżki siekanego koperku sok z 1/2 cytryny sól pieprz Gotować makaron i brokuły w osolonej(...)wodzie w dwóch różnych garnkach przez 10 minut. W tym czasie pokroić łososia w średniej wielkości kostkę i posolić. Posiekać czosnek. Podsmażyć rybę z czosnkiem. Zalać sokiem z cytryny, dodać wodę i śmietanę. Dosypać posiekanego koperku. Rozrobić kopiatą łyżeczkę mąki w zimnej wodzie, wlać na patelnię. Doprawić i wymieszać. Odlać makaron i brokuły. Makaron pozostawić w garnku, dodać brokuły
Karola gotujerównież się sprawdziły folia spożywcza, taśma klejąca, blender\malakser. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 120g cukru 90g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej Nasączenie biszkoptu: ok 200ml wody sok z połowy cytryny 2 łyżeczki cukru Kremy i żelka: 250g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 30-36% 1 łyżka cukru pudru 200g truskawek (można użyć mrożonych) + 1/3 szklanki wody 1 galaretka(...)stężała nam za mocno możemy podgrzać ją przez kilka sekund w mikrofali lub w kąpieli wodnej (nie może się zagotować) *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Przygotowujemy poncz do nasączenia. Ciepłą wodę mieszamy cytryną i cukrem. Rant ustawiamy ponownie na średnicę 17 cm i umieszczamy w nim pierwszy blat ciasta. Blat nasączamy ponczem *** *** Wykładamy połowę kremu truskawkowego, na kremie układamy żelkę z lodówki
Blog z Apetytemkokosowymi. Aby całość nie była zbyt mdła (a blaty suche) ciasto warto nasączyć likierem Malibu (w wersji dla dorosłych), który jeszcze podkreśli kokosową nutę kremu lub wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Ciasto z pewnością zadowoli wszystkich entuzjastów kokosa oraz wypieków przekładanych masą maślaną :) Składniki: Ciasto makowe: 10 białek (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej(...)puszysta masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Upieczone ciasto kroimy na pół (wzdłuż). Połowę ciasta przeznaczoną na spód umieszczamy w formie i nasączamy (połową likieru lub wody z cytryną). Następnie nakładamy całą masę budyniowo-kokosową i wyrównujemy jej powierzchnię. Przykrywamy ją drugą częścią ciasta, którą nasączamy resztą pozostałego płynu. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem
MyCookBook.plWarstwa ciasteczkowa: 3/4 szklanki pokruszonych ciasteczek Petit Beurre, 2 łyżki cukru pudru, 6 łyżek stopionego masła. Mus cytrynowy: 2 1/2 łyżki soku z cytryny, 1 1/2 łyżki wody, 1 1/2 łyżeczki żelatyny, 350 ml śmietany kremówki (30%), 1 szklanka cukru pudru, 250 g serka śmietankowego Philadelphia, 285 g Lemon Curd. Do dekoracji: bita śmietana, plasterki cytryny, borówka amerykańska, listki mięty(...)Wymieszać. Przygotować naczynia do deseru i na dno każdego z nich ułożyć ciasteczkową warstwę o grubości około 1 cm. Docisnąć i odstawić. Do niewielkiej miski wlać sok z cytryny i wodę. Zamieszać. Na wierzch nasypać równomiernie żelatynę. Odstawić na 5 minut. W międzyczasie ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Dodać w 1/3 szklanki cukru pudru i ewentualnie odrobinę żółtego barwnika spożywczego
Świat Domowej Kuchniwanilią większa szczypta soli 1 jajko 2/3 szklanki mleka 50 g masła – 1/4 kostki 500 g truskawek SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny DODATKOWO: Do wysmarowania bułeczek: 1 żółtko + 2 łyżki mleka Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Drożdżowe ślimaczki(...)termoobiegu. Piecz je 25-30 minut do ładnego piaskowego koloru. Po upieczeniu od razu wyjmij drożdżówki z piekarnika. W szklance cukru pudru rozpuść 2 łyżki soku z cytryny oraz 2 łyżki wody. Możesz użyć 4 łyżek soku z cytryny lub 4 łyżek samej wody. Upieczone ślimaczki polukruj. To idealne słodkie bułeczki do “rwania” Jeśli lubisz drożdżowe wypieki polecam
Zasmakuj Kuchnimasła - 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie i laskowe) - 2 jajka - 1 łyżka amaretto Dekoracja: - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka ciepłej wody - cukier dekoracyjny niebieski Forma do tarty 25 cm. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy mąkę, cukier puder, łyżkę śmietany i zimne masło pokrojone na kawałki i wszystkie składniki razem(...)minut i temperaturę zmniejszamy do 175 stopni. Gdy tarta nam się upiecze i wystygnie to robimy lukier – cukier puder przesiewamy i dodajemy do niego sok z cytryny oraz wodę i dokładnie mieszamy a potem dekorujemy wierzch tarty. Smacznego
Kuchenne Wariacje