Malinowy torcik urodzinowy 154mnie numerem jeden! Składniki : * biszkopt z tego przepisu jest najlepszy * litr śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * słoiczek dżemu malinowego * 200g świeżych malin * szklanka ciepłej, przegotowanej wody * sok z połowy cytryny * kolorowe lentylki do dekoracji * podłużne(...)biszkopty do dekoracji * czekoladowe literki do dekoracji Przygotowanie : Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać rozdrobnione maliny. Każdy blat polać odrobiną wody z cytryną, posmarować dżemem i kremem. Złożyć całość, posmarować kremem i wyrównać boki. Dokleić biszkopty, udekorować. Można tort przewiązać wstążką
Magiczne Życie Marty
Zadbaj o swoją odporność w funkcjonalnej i praktycznej kuchni 174dana czynność stała się naszym nawykiem, musi my ją wykonywać średnio przez 21 dni, potem staje się to rutyną. Chciałbym zachęcić Cię, do picia na czczo letniej wody z cytryną lub naparu z imbirem i pomarańczą . Taki napój rozgrzeje Twój żołądek, działa odkwaszająco na nasz organizm . Warto go urozmaicić i dodać do niego łyżeczkę miodu czy kurkumę, te dwa składniki(...)Kokosowy krem jaglany Składniki dla 2 osób: 150 g ekologicznej kaszy jaglanej, dwie niepełne szklanki wody, szczypta soli, mleczko koksowe wedle uznania. Wykonanie : Kaszę wypłucz pod bieżącą wodą dwukrotnie, dzięki czemu pozbawisz ją goryczki, zalej wodą i całość gotuj pod przykryciem 12 -15 minut. Masę zmiksuj blenderem na gładki krem, dodawaj partiami mleko kokosowe do uzyskania jednolitego kremu
SMYKWKUCHNI
Hummus z bobu 170Czas przygotowania: 25 min. Składniki na ok. 350 g gotowej pasty Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżego bobu 3 łyżki oliwy 3 łyżki przegotowanej zimnej wody 1/2 cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 2 łyżki białego sezamu 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/2 łyżeczki czerwonej papryki dodatkowo: 1 łyżeczka cukru i 1/2 łyżeczki soli (do gotowania(...)zanurzyć bób w misce z zimną wodą i lodem. Bób obieramy ze skórki robiąc delikatne nacięcie. Następnie wyciskamy go z łupiny. Do malaksera wlewamy oliwę, wodę i sok z cytryny. Następnie dodajemy czosnek, natkę pietruszki, sezam i bób. Całość blendujemy na jednolitą masę. Pod koniec hummus doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze raz blendujemy na jednolitą kremową masę
kulinarnyJa
#1 Kurczak w szynce szwarcwaldzkiej, ziołowe frytki, puree i sos malinowy 190minut w 200 stopniach (lub w temperaturze pieczenia kurczaka, ok 40 minut). Sos malinowy sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru 150g mrożonych malin 150 ml wody Sok z cytryny zagotowujemy z wodą i cukrem. Dodajemy nasze rozmrożone maliny i gotujemy bez przykrycia do czasu zredukowania, dosyć często mieszając. Po wyraźnym zagęszczeniu sosu, przecieramy go przez sitko. A jutro
Taste of imagination
ZIELONA LEMONIADA 170osób może być zbyt kwaśna - można dodać wtedy np. miodu. Ja uwielbiam takie smaki, natomiast mój mąż krzywił się, że kwaśne 😜 Składniki: 4 kiwi natka pietruszki 1/2 cytryny 2-3 szklanki wody gazowanej lub niegazowanej Wykonanie: Kiwi obieramy(...)skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Do misy blendera wrzucamy kawałki kiwi oraz posiekaną natkę. Blendujemy na gładki mus. Dodajemy sok z cytryny oraz wodę i mieszamy. Rozlewamy do szklanek. Możemy podać z lodem
Kuchnia MagdaLeny
Hummus, pasta z cieciorki (ciecierzycy) 165cieciorki (ciecierzycy), hummus Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanej cieciorki 2 ząbki czosnku 2 łyżki tahini, domowej pasty sezamowej sól morska sok z 1/2 cytryny zimna woda przyprawa zatar (za'atar) do posypania ziarenka granatu oliwa z oliwek EV Wykonanie: Ugotowaną ciecierzycę (możemy też użyć taką z puszki lub ze słoika) wrzucamy do blendera, dodajemy pokrojone ząbki(...)czosnku, tahini, oliwę, sól, sok z cytryny, 2-3 łyżki wody. Wszystko dokładnie miksujemy, Jeśli pasta będzie za gęsta dodajemy jeszcze odrobinę wody. Gotowy hummus przekładamy na płaski talerz, polewamy oliwą i posypujemy ziarenkami granatu i zatarem
Kulinarne przygody Gatity
tarta cytrynowa... 200tortowa 250 gram cukier 70 gram, margaryna Kasia 250 gram KREM CYTRYNOWY: żółtka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, cytryny 2 sztuki, śmietana kremówka 30% 250 ml SYROP CYTRYNOWY: woda 6 łyżek, cytryna 1 sztuka, cukier 3 łyżki Tarta: mąkę, cukier, żółtka, pokrojona w kawałki zimna Kasia, wszystkie składniki umieścić w misce i szybko wyrobić ciasto kruche najlepiej przy pomocy siekacza(...)piec dalej w 180C 25 minut, wyjąć z piekarnika, wystudzić Syrop: sparzoną cytrynę pokroić na cienkie plasterki ze skórką, usunąć pestki, włożyć do garnuszka, wsypać cukier, wlać wodę i gotować 5 minut, cytryny wyjąć i ułożyć na tartach, syrop gotować jeszcze 5 minut do odparowania wody, gęstym syropem posmarować tarty, schować do lodówki - tarta jest krucha i dobrze smakuje
W Mojej Kuchni Lubię
Sorbet z mango 146wtedy sorbet będzie smaczniejszy. Ale dla mnie każde mango jest pyszne, uwielbiam te owoce i mogłabym je jeść tonami. Zachęcam - spróbujcie! 1 dojrzałe mango sok z połowy cytryny 0,5 szklanki wody 1 łyżka cukru (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dojrzałe mango(...)obrać (jeśli mango jest twarde wystarczy je odłożyć na kilka dni, samo dojrzeje, będzie miękkie i soczyste) i pokroić na drobne kawałki. Umieścić w blenderze, wlać sok z cytryny i wodę i dokładnie zblendować. Spróbować i ewentualnie dosłodzić cukrem. Sorbet umieścić w pojemniku i zamrozić mieszając co pół godziny w zamrażalniku, aby pozbyć się kryształków lodu. Można też umieścić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
MOCNO CYTRYNOWA BABKA- NAJLEPSZA 252mąki * 4 jajka * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * skórka i sok z jednej dużej cytryny Lukier cytrynowy: * 1 szklanka cukru pudru * kilka kropel soku z cytryny * 5-6 łyżek wody Wykonanie: Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem na gładką masę. Nie przerywając pracy miksera dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Następnie stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)odpowiednio nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut (czas pieczenia zależny jest od piekarnika). Wystudzoną babkę można polukrować. W tym celu należy wymieszać cukier puder, sok z cytryny i wodę
Zrób to smacznie
Napój kurkumowo-imbirowy 170kobiece libodo. Napój kurkumowo-imbirowy Składniki: (na dwie porcje) 3 cm świeżej kurkumy lub 2 łyżeczki mielonej 3 cm świeżego imbiru ½ laski cynamonu 8 goździków 400 ml wody sok ½ cytryny miód do smaku Imbir i kurkumę siekam drobno lub ścieram na tarce. Do kurkumy najlepiej użyć rękawiczek ponieważ bardzo farbuje. Kupuję ekologiczne kurkumę i imbir dlatego nie muszę ich obierać(...)garnka i zalewam wodą. Doprowadzam do wrzenia i odstawiam, żeby się przegryzło. Jeśli mikstura wystygła zupełnie to podgrzewam, rozlewam do kubków i w razie potrzeby uzupełniam ciepłą wodą. Dolewam sok z cytryny, niekoniecznie od razu cały, żeby nie przesadzić i dodaję miód do smaku. Z miodem należy, oczywiście, poczekać gdy napój uzyska temperaturę poniżej 60 stopni. Zakładam ciepłe skarpety, opatulam
Figa S-makiem
Syrop cukrowy (gęsty lub rzadki) 173kilku chwil. Zawsze można przygotować jego większą ilość i przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. 1 szklanka wody 1-2 szklanki cukru (*) kilka kropli soku z cytryny (**) Wersja rzadka: Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Syrop przelać do butelki z nakrętką i po ostudzeniu przechowywać(...)lodowce. Wersja gęsta: Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Całość gotować około 10 minut na małym ogniu. (Część wody powinna odparować, a syrop odrobinę zgęstnieć. Po ostudzeniu będzie bardziej gęstszy.) Syrop przelać do butelki z nakrętką i po ostudzeniu przechowywać w lodowce. (*) Do wersji rzadkiej należy dodać
Di gotuje
Lemoniada cytrynowo - pomarańczowa!!! 206zanudzać zachwytami nad lemoniadą tylko od razu przejdę do przepisu. Lemoniada cytrynowo - pomarańczowa.Składniki:2 cytryny;1 pomarańcza;kilka gałązek mięty;4 - 5 łyżek miodu;1 l wody;lód. Cytryny i pomarańcze wyszorować i sparzyć. Z 1 1/2 cytryny i z 1/2 pomarańczy wyciskamy do dzbanka sok. Dodajemy miód, wodę i mieszamy. Wrzucamy gałązki mięty. Pozostawiamy w lodówce do schłodzenia
Miksturownik
Ananas z cukinii 197posypać pizzę. A jeśli szukasz innych pomysłów na zamknięcie tego warzywa w słoiczkach na zimę proponuję cytrynowy dżemik z cukinii . SKŁADNIKI: 1,5 kg. cukinii 3/4 litra wody 2 cytryny - sok i otarta skórka 1 łyżeczka olejku waniliowego 4 goździki 0,5 kg. cukru WYKONANIE: cukinię obieram, wydążam nasiona, kroję w drobną kostkę zagotowuję wodę z sokiem i skórką(...)cytryny i gorącą zalewam cukinię odstawiam w chłodne miejsce na jeden dzień następnego dnia odlewam wodę z cukinii, dodaję do niej cukier, olejek waniliowy, goździki i zagotowuję do wrzącej zalewy wrzucam cukinię i gotuję 5- 8 minut cukinię wraz z zalewą przekładam do słoików pasteryzuję w piekarniku- 150 stopni. ok.20 minut
Upiecz sobie babeczkę
Kostka kawowa z musem gruszkowym 514szkl kawy cappuccino (proszek) 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl gorącej wody mus gruszkowy: 4 duże gruszki 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru 3/4 szkl wody 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka żelatyny wierzch: 300 ml śmietana 36% 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 200 ml kawy Przygotowanie: biszkopt(...)kawie. Przykrywamy je drugą częścią masy i odstawiamy do lodówki do stężenia masy. mus gruszkowy: Gruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Gotujemy. Miękkie gruszki miksujemy na mus. Do gorącego musu do dodajemy galaretkę (proszek) z wymieszaną żelatyną. Masę studzimy, a potem wylewamy na mus cappuccino i odstawiamy do lodówki
Bon appetit mon amie
Wykwintne sorbety - perski smakołyk. 234deser robi się sam .Jeżeli takiej nie posiadamy, to z powodzeniem zrobimy sorbety przy pomocą zamrażarki. Sorbet cytrynowy. Składniki. 6 cytryn 25 dag cukru 400ml wody Wykonanie. Z 3 cytryn ,wcześniej dobrze umytych i sparzonych, zetrzeć skórkę , a następnie wycisnąć sok z wszystkich 6 cytryn. W rondelku zagrzać sok z cytryn ze startą skórką(...)doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Przecedzić sok przez sitko. Ugotować syrop z 25 dag cukru i 400ml wody. Ostudzony wymieszać z sokiem z cytryn. Przelać do naczynia ,najlepiej płaskiego i wstawić do zamrażarki . Teraz niestety potrzebna jest cierpliwość . Przez pierwszą godzinę mieszamy mieszaninę co 15-20 minut. Chodzi o to ,aby utworzyła się odpowiednia struktura
Kulinarny karnet Christophera