woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:26/1096)

Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa 187

Lemoniada najczęściej kojarzy nam się z wodą, cytryną i kostkami lodu. Tymczasem do przygotowania jej możemy użyć każdych owoców. Obecnie trwa sezon na rabarbar, truskawki i zamiast gotować tradycyjny z nich kompot możemy wyczarować pyszną lemoniadę, którą nie pogardzą ani dorośli ani dzieci. Dla dorosłych można ją wzmocnić czymś wyskokowym, a dzieciom dodać kawałki galaretek. Otrzymamy bardzo orzeźwiający, letni, niebanalny

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bialo - brazowe ciasto z bita smietana. 354

formy wylozonej papierem ( 25x35 ) I wkladamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 30 min. Masa :1 sniezka1 l smietany do ubicia- double cream2 biale czekolady4 lyzki zelatany.Ciasto nasaczamy- cytryna, woda I aromatem rumowym lub migdalowymRozpuszczamy zelatyne w 2/3 szkl goracej wody. Rozpuszczamy biala czekolade.Ubijamy smietane, dodajemy sniezke- a na koniec schlodzona zelatyne I czekolade.Wykladamy na ciasto. Wierz ciasta otrzymujemy

Smaki Edyty
Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami 147

połowy cytryny frużelina: 300g drobnych owoców jagodowych (dałam porzeczki, truskawki, maliny) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50ml wody Dodatkowo:  owoce do dekoracji sok z połowy cytryny + 50ml wody do nasączenia ciasta (lub likier limoncello w wersji dla dorosłych) Szpinak opłukać, z liści usunąć grube nerwy i łodygi. Zblendować na papkę, dolewając olej. Białka ubić na sztywną pianę(...)dodać sok z cytryny, cukier puder, utrzeć mikserem na najwyższych obrotach.  Serek i ubitą śmietankę delikatnie wymieszać. 2 łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Blat ciasta nasączyć wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć połowę kremu, na śmietanę wyłożyć kleksami połowę frużeliny, przykryć drugim blatem. Blat również nasączyć, wyłożyć resztę kremu i resztę frużeliny, posypać pokruszonym ciastem i lekko docisnąć, żeby

Obiad gotowy
Urodzinowe TU I TAM nr 24. Całe w płatach róż i bilans dwulatka;) 165

SYROP RÓŻANY Pełen aromatu, o pięknym kolorze, smaku i zapachu. Idealny do herbaty i lodów.  40 g świeżych płatków róż 120 g cukru 250 ml wody sok z połowy cytryny 10 suszonych pączków róż - wykorzystałam ususzone podczas zeszłorocznych zbiorów Wodę i cukier połączyć w rondelku i wstawić na średni ogień  do momentu aż cukier się rozpuści, a woda(...)użyłam miodu)  65 g płatków róż wrząca woda ok. 1-1,5 l lub do smaku - zależy do tego jak bardzo słodkie lubicie napoje - sok z 2 cytryn Z wody i płatków przygotować napar i odstawić na 24 godziny, a następnie przefiltrować - najlepiej przy użyciu gazu, choć Leonardo da Vinci sugerował ponoć użycie płótna malarskiego! Dodać cukier lub miód

KUCHARNIA
Babka marchewkowa – ciasto marchewkowe 156

lukrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na lukier będziemy potrzebowali: około 150 g cukru pudru 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie barwnik Do miseczki wlewam wodę, sok z cytryny, dodaję stopniowo cukier puder i energicznie mieszam rózgą. Lukier powinien być dość gęsty, jeżeli jest za luźny to dodajemy więcej cukru pudru, a jeżeli za gęsty to możemy dodać(...)odrobinę wody lub soku z cytryny. Tak przygotowanym lukrem dekoruję babkę, dodatkowo możemy pozostawić troszkę białego lukru i dodać do niego barwnik spożywczy, ja dodałam łyżeczkę młodego mielonego jęczmienia i zabarwiłam lukier na zielono, i popisałam biały lukier. Polukrowaną babkę odstawiam do zastygnięcia lukru. Babka marchewkowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
tort lalka 197

czasu. Przestudzić.  Wysoką ale dość wąską miseczkę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Z jednego blatu biszkopta wyciąć kółko wielkości dna miseczki i umieścić je na spodzie. Nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Pozostałe blaty ciasta posmarować dżemem. Kremówkę ubić na sztywno(...)następnie dodać przestudzoną czekoladę. Dokładnie ale krótko zmiksować. Masę podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć na biszkopt i przykryć ciastem dżemem do dołu. Biszkopt od góry nasączyć wodą z cytryną. Tak samo robić kolejne warstwy. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Stężałe ciasto wyłożyć na talerz odwracając miskę do góry dnem i delikatnie zdjąć folię

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Najprostsza lemoniada 153

osób Czas przygotowania: 10 minut + czas schłodzenia Składniki: 1 litr wody mineralnej 1/2 szklanki gorącej wody 3-4 łyżki cukru 2 cytryny 1 limonka Wykonanie: W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier. Cytrynę i limonkę dokładnie szorujemy, a następnie przelewamy wrzątkiem. Z jednej z cytryn ścieramy skórkę,   z półtorej cytryny i 1/2 limonki wyciskamy sok. Resztę owoców kroimy(...)plasterki. Do dzbanka wlewamy wodę  z cukrem, wodę mineralną, sok z cytryny, stratą skórkę z cytryny. Wstawiamy do lodówki, żeby porządnie schłodzić lemoniadę. Przed podaniem do dzbanka można dodać kostki lodu i listki melisy

Kulinarne przygody Gatity
Cytrynowiec z brzoskwiniami 151

jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przegotowanej zimnej wody Masa cytrynowa: 2,5 cytryny 1,5 szklanki wody 2 budynie waniliowe 1 i 1/2 szklanki cukru (można dodać mniej i ewentualnie dosładzić w trakcie ucierania) 250 g masła Pianka śmietankowa: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny(...)proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temp.180 stopni C. Masa cytrynowa: Do wyciśniętego soku z cytryn dodać wodę, odlać 1/2 szklanki, a resztę zagotować. Do odlanej części wsypać budyń i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Wlać do gotującej się części i zagotować ciągle mieszając. Wystudzić. Miękkie masło

talerz przyjemności
Ciasto alpejskie 16438

łyżki gorącej wody 290 g bezów Masa śmietanowa: 1 l śmietany kremówki 36% 1 śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki wódki 40 ml soku z cytryny + 2 łyżki wody 4 łyżeczki żelatyny Kakao do posypania Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, kakao, kawę rozpuszczalną oraz proszek(...)dodajemy kajmak (po 1 łyżce), wódkę i kawę. Wyłączamy mikser i łyżką mieszamy z pokruszonymi bezami. Masę wykładamy na warstwę dżemu. Masa śmietanowa: Żelatynę łączymy z sokiem z cytryny i wodą. Odstawiamy na 10 minut żeby napęczniała. Po tym czasie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (wstawiłam szklankę do gotującej się wody i mieszałam do momentu uzyskania płynnej konsystencji). Delikatnie przestudzić

VioletoweKucharzenie
Cytrynówka-łagodna 137

Składniki 1 litr wody przegotowanej letniej 2 szkl. cukru ( wsypa ć do wody) 1 litr spirytusu 15 cytryn Wykonanie Całe cytryny w łożyć do miski ,zalać(...)wrzątkiem i pozostawić na 10-15 minut. odcedzić Wodę z cukrem zagotować do rozpuszczenia cukru,ostudzić. Do ostudzonej wody z cukrem wlać spirytus . Pokroi ć cytryny w plasterki,wyjąć pestki. Tak przygotowane cytryny zalać wodą ze spirytusem.  Odstawić całość na 24 godziny w szklanym słoju,zakręcić. Po tym czasie cytryny wycisnąć dokładnie. Całość 2-3 razy przecedzić przez sito

w mojej kuchni
Sorbet brzoskwiniowy 100

opcjonalnie Wykonanie: Brzoskwinie pozbawiamy pestek i przekrawamy na mniejsze części. Umieszczamy w wyciskarce o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Cukier wraz z wodą i sokiem z cytryny (jeśli używamy) umieszczamy w niewielkim garnku lub na patelni. Podgrzewamy przez kilka minut, aż w naczyniu utworzy nam się syrop. Gorący bardzo dokładnie mieszamy z sokiem brzoskwiniowym. Gotowy(...)opcjonalnie Wykonanie: Brzoskwinie pozbawiamy pestek i przekrawamy na mniejsze części. Umieszczamy w wyciskarce o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Cukier wraz z wodą i sokiem z cytryny (jeśli używamy) umieszczamy w niewielkim garnku lub na patelni. Podgrzewamy przez kilka minut, aż w naczyniu utworzy nam się syrop. Gorący bardzo dokładnie mieszamy z sokiem brzoskwiniowym. Gotowy

Pogotujmy.pl
Sassy water . Napój odchudzający 121

świeży ogórek i mięta. Cytryna dodaje energii i wspomaga procesy trawienne. Imbir przyspiesza spalanie tłuszczu oraz podkręca metabolizm. Mięta nadaje wodzie orzeźwiający smak i zmniejsza apetyt. Zaś zielony ogórek usuwa nadmiar wody z organizmu, oraz redukuje cellulit. Razem z wodą te 4 składniki tworzą pyszną kompozycję smakową. Dlaczego warto pić Sassy Water? Napój ten jest bardzo smaczny, doskonale nawadnia nasze(...)pomaga w problemach trawiennych, oczyszcza organizm z toksyn, podnosi poziom energii, wzmacnia odporność i wspomaga odchudzanie. Przepis na odchudzającą Sassy water Składniki: 2 litry wody, czyli 8 szklanek wody niegazowanej 1 średni ogórek 1 cytryna kilkanaście świeżych listków mięty 1 łyżeczka mielonej mięty (opcjonalnie) 1 łyżeczka świeżego, startego korzenia imbiru lub 2 cm korzeń pokrojony w cienkie plasterki Jak przygotować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto Kinder Bueno + film 350

łyżki kakao polewa czekoladowa lub gotowa polewa czekoladowa                   nasączenie biszkoptu 200 ml ciepłej wody 1 cytryna                         masa 250 g margaryny lub masła(...)masło oraz cukier i wszystko rozpuszczamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, a następnie dokładnie studzimy. Orzechy laskowe dość drobno siekamy. Do miseczki wlewamy ciepłą wodę, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i wszystko mieszamy. (Będzie to nasączenia biszkopta) Wystudzoną masę z mleka, tłuszczu i cukru przelewamy do miski, dodajemy do niej mleko w proszku i wszystko dokładnie miksujemy

Smakowite Dania
kostki lodu cytrynowe i testowanie 156

niej zrobić cytrynowe kostki lodu do drinków.Składniki: woda,2 plasterki cytryny,kilkanaście kropel soku z cytryny.Przygotowanie:  Do każdego otworu w kształcie serca włożyłam kawałek plasterka cytryny. Zalałam wodą i skropiłam kilkoma kroplami soku z cytryny. Można pozamrażać różne owoce, na pewno swój urok będzie miała truskawka, która po przekrojeniu ma kształt serca (niestety niedostępna o tej porze roku

Aga w kuchni
Lin z warzywami. 186

porcja = 470 kcal 1 cytryna 4 listki laurowe(...)margaryny 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżeczki startego chrzanu  ( może być ze słoika ) 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki biały pieprz Sposób wykonania : Ryby opłukać dokładnie zimną wodą,osuszyć. Cytrynę umyć,sparzyć wrzątkiem,pokroić na cienkie plasterki. Zagotować w garnku wodę z plasterkami cytryny ( 2-3 plasterki zostawić do dekoracji ) ,listkami laurowymi,solą oraz ziarenkami pieprzu. Do wrzątku włożyć ryby

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania