woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:26/1096)

Wegański "smalec" 84

majeranku sól i świeżo mielony czarny pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia Przygotowanie: Przed ugotowaniem fasoli należy pamiętać, żeby fasolę moczyć przynajmniej przez całą noc z sokiem z cytryny. Wodę odlać i ugotować ją w nowej. Posiekaną cebulę wrzucić na rozgrzany olej wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smażyć, aż cebulka będzie złota. Do blendera wrzucić ugotowaną

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Szybki tort śmietanowy z dżemem z czarnej porzeczki (na 1 urodziny Natalii) 175

łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy (opcjonalnie lub można więcej - ja dodaję jak najmniej) Dodatkowo: 1 słoik kwaskowatego dżemu z czarnej porzeczki (około 280g) Nasączenie: sok z cytryny + woda Boki (opcjonalnie): około 22 podłużne biszkopty  Moja dekoracja: opłatek na tort z obrazkiem krem czekoladowy  srebrne kuleczki cukrowe białe kwiatuszki z opłatka kolorowe lentilki   Upiec biszkopt.  Białka

Di gotuje
Sałatka letnia z pysznych sezonowych warzywek 105

moje zdanie.Jajeczka to tylko dodatek ale jaki smaczny. Składniki: sałata lodowa 1 szt ogórek zielony 1 szt rzodkiewka pęczek szczypiorek pęczek pomidor sparzony 2 szt Winegret: sok z jednej cytryny woda 4 łyżki olej 1 łyżka sól pieprz mielony papryka czerwona mielona do smaku jajka 6 szt Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo i kroimy w łódeczki. Sałatę myjemy,osuszamy ręcznikiem

Różowa kuchnia
Walentynki-Tort Walentynkowy 153

spodoba w końcu nie liczy się kasa a pamięć i dobre słowo :) Składniki  na biszkopt: 4 jaja 4 łyżki czubate maki 2 łyżki cukru  Poncz: sok z cytryny woda gorąca 100 ml cukier 1 łyżka Masa: śmietana 36% 500 ml cukier 1 łyżka Dodatkowo: toffi do smarowania wiórka z czekolady ( różowe) rurki z czekolady mlecznobiałej Wykonanie: Jaja ubijamy

Różowa kuchnia
Zdrowo i zielono. Sok warzywny bez laktozy 125

Składniki: jarmuż seler naciowy banan daktyle bez pestek nasiona słonecznika siemie lniane ostropest plamisty sok z cytryny woda Zmiksować wszystkie składniki i wypić na zdrowie

nietadieta
Ambasador z galaretką 129

galaretka poziomkowa Emix 1 galaretka cytrynowa Emix Masa ciemna: 3 łyżki kakao Emix 1 tabliczka gorzkiej czekolady 50 g rodzynek Emix Poncz: 2 łyżki spirytusu 2 łyżki soku z cytryny woda Do dekoracji: 1 polewa biała Emix gwiazdki cukrowe cukier puder Dzień wcześniej warto przygotować galaretki, które muszą się dobrze schłodzić. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i wlewamy

MamaOskarka
Złote zasady przy swiątecznym stole 122

temu, że zjesz więcej niż wcześniej zaplanowałaś/zaplanowałeś. Przy alkoholu, który być może pojawi się świąteczne dni, a na pewno w Noc Sylwestrową pij duże ilości wody z wyciśniętym sokiem z cytryny , aby wspomóc wydalanie zatrzymanej wody metabolicznej przez wspomniany alkohol. Ogranicz w miarę możliwości ilość spożywanych potraw – jeżeli chcesz spróbować wszystkich potraw na stole – nakładaj sobie małe porcje(...)karczocha , który działa moczopędnie, a zarazem wspomaga trawienie. Po świętach i po nocy Sylwestrowej wypij koktajl oczyszczający najlepiej do II śniadania (przepis na koktajl wyżej ). Pomiędzy posiłkami pij wodę z cytryną i wspomóż się błonnikiem , który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit – dodatkowo wypełni Twój żołądek i nasyci na dłuższy czas. Więcej o błonniku znajdziesz -> tutaj . Wesołych Świąt

MintTaste
Placki z dyni w towarzystwie twarożku z nerkowców czyli O tym jak rośliny zmieniały bieg historii 160

pieczonej dyni 1 łyżka oleju szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia twarożek: 1/2 szkl. orzechów nerkowców 2 łyżki syropu klonowego po 1 łyżce oleju kokosowego i soku z cytryny woda szczypta soli Do miski wkładamy mąkę, proszek do pieczenia i solą. Mieszamy. W drugiej misce łączymy mokre składniki placków. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy trzepaczką. Na patelni rozgrzewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
sok marchwiowo bananowy 146

wiem, że często będę robiła a'la Kubusie dla swojego Brzdąca :) Składniki: 500-600 g marchwi 100 g banana 100-130 g cukru (można zmniejszyć) 1 MT soku z cytryny woda Przygotowanie:  marchew pokroić na kawałki i włożyć do naczynia miksującego, rozdrobnić czas 7 s/obr. 5 wlać 750 ml gorącej wody i gotować - czas 7 min/temp. Varoma/obr. 1 dodać

Gotowanie z pasją
Więcej niż tylko HEMP paka - Good Foods 183

również do domowego soku marchewkowego, który codziennie robi mi moja babcia. Syrop z dzikiego bzu jest dla mnie również ogromną nowością, a skład powala na kolana (kwiaty bzu, miód, woda, cytryna). Dziś polałam nim owoce, ale na co dzień wlewam go do zielonej herbatki z cytryną, pigwą i imbirem. Na tą porę roku to połączenie idealne. PODSUMOWUJĄC :) Z paczki jestem

Czarnawisienka
Jogurtowiec zebra z truskawkami, ciasto jogurtowe, lekkie, dwukolorowe, pyszne :-) 911

jogurtu  -7 łyżek cukru pudru -1,5 łyżki kakao -3 łyżki żelatyny -2 łyżki śmietany kwaśnej  DODATKI -truskawki  -bita śmietana PONCZ -sok z 1/2 cytryny -woda -1 łyżka cukru  Przygotowanie naszego ciasta zaczynamy od zrobienia biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie na najniższych obrotach miksujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżówki z Malinami 184

Zamrożone maliny mieszamy z cukrem i mąką.   Lukier: 8 łyżek cukru pudru 4 łyżki soku z cytryny lub gorącej wody   Cukier rozcieramy z sokiem z cytryny lub wodą do białości. Polewamy nim upieczone drożdżówki. The post Drożdżówki z Malinami appeared first on Made

Made By Mom And Son
MAGDALENKOWE MUFFINKI 178

oprószonych mąką foremek do magdalenek). Piecz około 5 minut w temperaturze 180° C, a następnie około 10-15** minut w temperaturze 220°C.   *Możesz zastąpić skórkę z cytryny wodą z kwiatów pomarańczy. ** W przypadku pieczenia magdalenek 10 minut wystarczy, jeśli pieczesz muffinki należy wydłużyć czas pieczenia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SORBET Z OWOCAMI I TYMIANKIEM- PODWIECZOREK DIETA 1500 KCAL. 153

kulki sorbetu80 g. 1 szkl.świeżych truskawek,malin lub innych owoców 150 g. SORBET OWOCOWO - TYMIANKOWY : ********************************************* 1 szkl.cukru 1 i 1/2 szkl.wody Szczypta tymianku 1 i 1/2 szkl.soku z cytryny ************************************** Wodę zagotować i wymieszać z cukrem.Wystudzić.Wymieszać z tymiankiem i sokiem z cytryny.Wstawić do zamrażalnika na 3 godz.Miesza

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kaszotto z jaglanej ze szparagami! 135

kaszy jaglanej - 3/4 pęczka szparagów zielonych - 3 ząbki czosnku - 2 chlusty białego wina wytrawnego (może też być cydr) - sól, pieprz - utarte w moździerzu przyprawy: tymianek, rozmaryn, odrobina skórki z cytryny - woda letnia -2 łyżki- oliwa z oliwek (jeśli nie jesteś na diecie możesz dodać dodatkowo 2 łyżki masła) - łyżka płaska serka kremowego o smaku czosnkowym W rondlu o grubym spodzie

SMYKWKUCHNI
Kremowe tagliatelle z łososiem. 112

koperku 150 g makaronu typu tagliatelle (ja miałam pełnoziarnisty) ŁOSOŚ PRZYGOTOWANIE: Łososia doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym układamy na sitku do gotowania na parze, a na nim 2 plasterki cytryny. Wodę na której będziemy gotować łososia zagotowujemy razem z koperkiem, rozmarynem i oregano. Następnie gotujemy na niej łososia po przykryciem 15-20 minut. SOS PRZYGOTOWANIE: Jogurt i żółtko dokładnie mieszamy

Moje-pitraszenie
Herbata ice tea z hibiskusa i mięty "Powiew Maroka" 127

chłodzę herbatką ice tea z hibiskusa i marokańskiej mięty, Garść hibiskusa garść mięty najlepiej marokańskiej  kostki lodu syrop klonowy lub miód cytryna woda źródlana

AZgotuj!
Pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem. 219

kroimy i gotujemy pod przykryciem z 2 łyżkami cukru, aż się jabłka rozpadną) 1 łyżeczka cynamonu LUKIER: 1 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżeczki soku z cytryny (wody lub mleka) olej do smażenia cynamon do posypania (opcjonalnie)      Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietanką na gładką masę. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie

Rozpustne gotowanie
Napój szpinakowo-bananowo-jabłkowy 131

mniej.. Kalorie to około 250. Może to być również Twoje drugie śniadanie jak i kolacja. :)) - szpinak świeży lub mrożony 160 g - banan 150g - jabłko 100g - sok z połowy cytryny - woda 250g (ciepła lub zimna) wrzuć wszystko do miksera, zmiksuj i gotowe!!! SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
KANDYZOWANA SKÓRKA Z POMARAŃCZY I CYTRYN DOMOWEJ ROBOTY 102

sklepie.  I jeszcze jedno post powstał dzięki mojej koleżance z pracy Halince, to ona zdradziła mi recepturę. SKŁADNIKI:  na 1 słoiczek skórka z 2 pomarańczy lub cytryn woda 3/4 szklanki cukru A jak to zrobić: Owoce dokładnie wyszorować i sparzyć, następnie obrać ze skóry. Skórki włożyć do garnuszka lub słoika i zalać ciepłą wodą (może być z kranu

Kuchnia w opałach
Basbusa! 201

Przepis na słodkie ciasto arabskie odnalazłam w sieci, zainspirował mnie konkretnie ten: http://www.wielkiezarcie.com/recipe2000.html. Nic prostszego i przyjemniejszego na leniwe popołudnie :)Składniki

Emcia Pichci
Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa 181

Lemoniada najczęściej kojarzy nam się z wodą, cytryną i kostkami lodu. Tymczasem do przygotowania jej możemy użyć każdych owoców. Obecnie trwa sezon na rabarbar, truskawki i zamiast gotować tradycyjny z nich kompot możemy wyczarować pyszną lemoniadę, którą nie pogardzą ani dorośli ani dzieci. Dla dorosłych można ją wzmocnić czymś wyskokowym, a dzieciom dodać kawałki galaretek. Otrzymamy bardzo orzeźwiający, letni, niebanalny

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bialo - brazowe ciasto z bita smietana. 347

formy wylozonej papierem ( 25x35 ) I wkladamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 30 min. Masa :1 sniezka1 l smietany do ubicia- double cream2 biale czekolady4 lyzki zelatany.Ciasto nasaczamy- cytryna, woda I aromatem rumowym lub migdalowymRozpuszczamy zelatyne w 2/3 szkl goracej wody. Rozpuszczamy biala czekolade.Ubijamy smietane, dodajemy sniezke- a na koniec schlodzona zelatyne I czekolade.Wykladamy na ciasto. Wierz ciasta otrzymujemy

Smaki Edyty
Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami 140

połowy cytryny frużelina: 300g drobnych owoców jagodowych (dałam porzeczki, truskawki, maliny) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50ml wody Dodatkowo:  owoce do dekoracji sok z połowy cytryny + 50ml wody do nasączenia ciasta (lub likier limoncello w wersji dla dorosłych) Szpinak opłukać, z liści usunąć grube nerwy i łodygi. Zblendować na papkę, dolewając olej. Białka ubić na sztywną pianę(...)dodać sok z cytryny, cukier puder, utrzeć mikserem na najwyższych obrotach.  Serek i ubitą śmietankę delikatnie wymieszać. 2 łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Blat ciasta nasączyć wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć połowę kremu, na śmietanę wyłożyć kleksami połowę frużeliny, przykryć drugim blatem. Blat również nasączyć, wyłożyć resztę kremu i resztę frużeliny, posypać pokruszonym ciastem i lekko docisnąć, żeby

Obiad gotowy
Urodzinowe TU I TAM nr 24. Całe w płatach róż i bilans dwulatka;) 157

SYROP RÓŻANY Pełen aromatu, o pięknym kolorze, smaku i zapachu. Idealny do herbaty i lodów.  40 g świeżych płatków róż 120 g cukru 250 ml wody sok z połowy cytryny 10 suszonych pączków róż - wykorzystałam ususzone podczas zeszłorocznych zbiorów Wodę i cukier połączyć w rondelku i wstawić na średni ogień  do momentu aż cukier się rozpuści, a woda(...)użyłam miodu)  65 g płatków róż wrząca woda ok. 1-1,5 l lub do smaku - zależy do tego jak bardzo słodkie lubicie napoje - sok z 2 cytryn Z wody i płatków przygotować napar i odstawić na 24 godziny, a następnie przefiltrować - najlepiej przy użyciu gazu, choć Leonardo da Vinci sugerował ponoć użycie płótna malarskiego! Dodać cukier lub miód

KUCHARNIA
Babka marchewkowa – ciasto marchewkowe 146

lukrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na lukier będziemy potrzebowali: około 150 g cukru pudru 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie barwnik Do miseczki wlewam wodę, sok z cytryny, dodaję stopniowo cukier puder i energicznie mieszam rózgą. Lukier powinien być dość gęsty, jeżeli jest za luźny to dodajemy więcej cukru pudru, a jeżeli za gęsty to możemy dodać(...)odrobinę wody lub soku z cytryny. Tak przygotowanym lukrem dekoruję babkę, dodatkowo możemy pozostawić troszkę białego lukru i dodać do niego barwnik spożywczy, ja dodałam łyżeczkę młodego mielonego jęczmienia i zabarwiłam lukier na zielono, i popisałam biały lukier. Polukrowaną babkę odstawiam do zastygnięcia lukru. Babka marchewkowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
tort lalka 188

czasu. Przestudzić.  Wysoką ale dość wąską miseczkę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Z jednego blatu biszkopta wyciąć kółko wielkości dna miseczki i umieścić je na spodzie. Nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Pozostałe blaty ciasta posmarować dżemem. Kremówkę ubić na sztywno(...)następnie dodać przestudzoną czekoladę. Dokładnie ale krótko zmiksować. Masę podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć na biszkopt i przykryć ciastem dżemem do dołu. Biszkopt od góry nasączyć wodą z cytryną. Tak samo robić kolejne warstwy. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Stężałe ciasto wyłożyć na talerz odwracając miskę do góry dnem i delikatnie zdjąć folię

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia