woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:23/1096)

Konfitura z owoców dzikiej róży ( głogu ). 107

Składniki : 2 kg dojrzałych owoców dzikiej róży 2 kg cukru sok z 1 cytryny woda Sposób wykonania : Owoce dzikiej róży opłukać, oczyścić z szypułek, usunąć ze środka każdego owocu pestki oraz włoski. W rondlu zagotować 4 szklanki wody, wsypać owoce, obgotować 4-5 minut. Następnie odcedzić, a do pozostałej w garnku wody dodać połowę cukru i zagotować, następnie wsypać owoce

Przepisy i porady kulinarne
Urodzinowy tort Mimi z musem czekoladowym, truskawkami i ganache 167

przynajmniej dwa razy - nie wszystko od razu, partiami. Składanie tortu: Przekrajamy na trzy części biszkopt.  Pierwszy blat układamy w ringu. Nasączamy - ja nasączyłam wymieszanym sokiem z cytryny, wodą i odrobiną cukru. Możemy dodać ulubiony dżem albo/i truskawki, a następnie dodajemy mus. Powtarzamy tak do ostatniej warstwy. Wkładamy do lodówki, aby stężało. Na końcu polewamy czekoladowym ganache (1/4 szklanki śmietanki

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Szpinakowy tort na urodziny Pandek (bez glutenu, cukru, laktozy) 126

napoju ryżowego -limonka -2 paczuszki mieszanki sałatkowej Bakal (u nas czarny sezam, słonecznik, pestki dyni) -1 ½ łyżeczki agaru (lub 3 płaskie łyżeczki żelatyny) + 1/3 szkl. wody Dodatkowo -truskawki -woda+ sok z cytryny+ ksylitol (do nasączania blatów) -słomki o wyglądzie bambusów i figurki pandek :)  ZIELONY BISZKOPT Świeży szpinak opłukać i dokładnie odsączyć od wody. Zmiksować go razem z olejem(...)przytrzymać na ogniu aby masa była bardzo ciepła i agar mógł  się uaktywnić. Do masy wsypać dodatki jak mieszanki Bakal. Pierwszy blat umieścić w tortownicy, nasączyć wodą z cytryną i ksylitolem, posmarować cienko kremem, ułożyć truskawki i wyłożyć grubszą warstwę kremu. Nałożyć kolejny blat i postąpić tak samo. Identycznie należy przygotować mały biszkopt. Wszystko włożyć do lodówki na kilka

Candy Pandas
Zróbcie sobie "TWAROŻEK" Z PŁATKÓW RYŻOWYCH 144

Można z nerkowców, migdałów, można ze słonecznika, a można też z płatków ryżowych i taki właśnie pokażę Wam dzisiaj. Potrzebne będą: - pół paczki  płatków ryżowych instant , - 1 mała cytryna, - woda, sól, ewentualnie pieprz do smaku, - pęczek rzodkiewek i ogórek zielony albo/i szczypiorek. Płatki ryżowe należy zalać gorącą wodą ale TYLKO TYLE, ŻEBY PRZYKRYĆ PŁATKI, nie więcej. Przykryć i odstawić(...)przelać wodę, można ratować sytuację dosypując płatków i zostawiając na jeszcze chwilę. I teraz tak - w zależności od konsystencji "twarożku", jaką chcemy uzyskać: - albo blendujemy całość na kremową masę, - albo blendujemy tylko połowę masy i potem mieszamy z niezmieloną częścią, - albo nie blendujemy nic (i jak tak wolę najbardziej). Przygotowaną bazę trzeba osolić, wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Cytrynowa babka ucierana wg Aleex 122

dodatkowo 5 łyżek • tyle, ile ważą jajka dag margaryny • tyle, ile ważą jajka cukru razem z cukrem waniliowym • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • sok i otarta skórka z 2 cytryn Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. 2. Margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę. 3. Do margaryny dodawać po jednym całym jajku i porcji cukru. Masa(...)dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto może zrobić się gęste, ale tak ma być. 5. Do ciasta dodać otartą skórkę z 2 wcześniej umytych i sparzonych gorącą wodą cytryn, zmiksować. Porcjami, cały czas miksując, dodawać sok z cytryn. 6. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką wyłożyć kleksy ciasta. Jest ono dość gęste. 7. Piec w piekarniku

W mojej kuchni
babka drożdżowa z rodzynkami 158

drożdży 4 żółtka 1 jajko 2/3 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 100 g masła 100 g rodzynek Lukier cytrynowy 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki wody PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki pszennej i 1/6 szkl. ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć bawełnianą ściereczką. Zaczyn odstawić(...)temperaturze 180º. Babkę wyjąć z piekarnika, po 10 min. odwrócić i przełożyć na kratkę do wystudzenia. Grzbietem łyżki rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i wodą. Ma mieć konsystencje gęstej śmietany, więc jeśli będzie za rzadki, dosypać cukru, a za gęsty, dolać wody lub soku z cytryny. Polać nim wierzch babki, opcjonalnie posypać kandyzowaną skórką pomarańczową

zabawa smakiem
Ciasto Lion 197

masy korówkowej (kajmaku) Krem: 500 ml śmietanki 36 %  250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: większe pół opakowania ciemnych herbatników (petitki) 1/2 szklanki wody z cytryną do nasączenia biszkoptu 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. 2. Mąki razem(...)biszkoptem o blat i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa blaty, z górnego ścinamy wierzchnią warstwę, kruszymy do miseczki i odstawiamy. Dolny biszkopt nasączamy wodą z cytryną. 4. Ryż mieszamy z kajmakiem (kajmak najlepiej żeby był w temperaturze pokojowej, wtedy łatwiej się wymiesza. Wykładamy go na biszkopt.  Następnie układamy ciemne herbatniki. Troszkę dociskamy :-) 5. W misie

kruche babeczki
#3 – Wielkopolska 122

Wielkopolska galaretka z piwa z sokiem z cytryny Składniki: 3 szklanki piwa 1 szklanka wody szklanka cukru sok z cytryny 25g żelatyny pół szklanki gorącej wody Przygotowanie: Piwo, wodę, sok z cytryny oraz cukier zagotowujemy. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dolewamy ją do piwa. Dokładnie mieszamy. Galaretkę przelewamy do pucharków i zimną odstawiamy do lodówki na całą

Życie ze smakiem
PĄCZKI – NAJLEPSZE! 327

posiadać temperaturę pokojową. Do miseczki wlewamy ciepłe( ale nie gorące! ) mleko, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy, wkładamy miseczkę do garnka z gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy na puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę(...)smażymy z dwóch stron na złoto, odsączamy na papierowym ręczniku. Lekko wystudzone nadziewamy marmoladą ( ja używam do tego szprycy cukierniczej ). Oblewamy dużą ilością lukru ( cukier puder + sok z cytryny + woda ) lub obsypujemy cukrem pudrem! Pycha! PRZED SMAŻENIEM KONIECZNIE PRZECZYTAJ! 1. Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową. 2. Przyłóżmy się porządnie do wyrabiania, gdyż

Ostra na Słodko
Tort Raffaello 545

wiórki kokosowe 80 g płatków migdałowych (lub pokrojonych migdałów) woda z kokosa na poncz (ostatnio dostępna w butelkach np. w Lidlu), można zamienić na dowolny inny poncz, np. wodę z cytryną, wytrawne wino itp. 3 łyżki pasty kokosowej (znalazłam też pod nazwą mus kokosowy) – można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ja kupiłam przez internet, ten składnik(...)dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru i je usuniemy, patera pozostanie czysta. Spód nasączamy wodą kokosową (możecie wybrać dowolny inny poncz, ale doradzałabym raczej takie bez cukru – woda z cytryną, wytrawne wino, lekka herbata owocowa itp.). Na nasączony spód nakładamy porcję kremu – do środka tortu powinno się zmieścić ok. połowy całego kremu, reszta będzie na wierzch

Ciastkozercy
Tort Raffaello 366

wiórki kokosowe 80 g płatków migdałowych (lub pokrojonych migdałów) woda z kokosa na poncz (ostatnio dostępna w butelkach np. w Lidlu), można zamienić na dowolny inny poncz, np. wodę z cytryną, wytrawne wino itp. 3 łyżki pasty kokosowej (znalazłam też pod nazwą mus kokosowy) – można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ja kupiłam przez internet, ten składnik(...)dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru i je usuniemy, patera pozostanie czysta. Spód nasączamy wodą kokosową (możecie wybrać dowolny inny poncz, ale doradzałabym raczej takie bez cukru – woda z cytryną, wytrawne wino, lekka herbata owocowa itp.). Na nasączony spód nakładamy porcję kremu – do środka tortu powinno się zmieścić ok. połowy całego kremu, reszta będzie na wierzch

Ciastkozercy
Tort cytrynowo waniliowy 159

mąki, 3 dkg cukru, 1 cytryna, Krem: 600 ml śmietany, 400 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 śmietanfix, cukier puder do smaku, nasionka z 3/4 laski wanilii, Poncz: woda, sok z cytryny, cukier, 3 łyżeczki likieru limonczello (można dodać inny likier cytrynowy). Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując, po jajkach dodajemy skórkę(...)żeby nadać mu puszystości. W innej miseczce miseczce ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii i śmietanfixem. Bitą śmietanę dodajemy stopniowo do serka - mieszając ręcznie. Poncz: Cytrynę wyciskamy. Wodę najlepiej ciepłą słodzimy, mieszamy, dodajemy sok z cytryny i alkohol. Biszkopt dzielimy na 3 części i przekładamy kremem. Wierzch i boki dowolnie dekorujemy. Poncz oczywiście można zrobić bardziej alkoholowy

Państwo Wojtczuk gotują
Tort gruszkowy dla alergika 193

połączenia składników. Wyłączyć mikser. Masa szybko gęstnieje. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w paseczki. Nasącz: 100 ml kompotu gruszkowego (wersja dla dzieci) lub 100 ml lemoniady (woda z cytryną i odrobiną cukru) lub 100 ml nalewki gruszkowej (wersja dla dorosłych). W rondelku umieścić margarynę, roztopić, dodać kakao, cukier, mleko, dokładnie wymieszać, żeby nie było żadnych grudek, polewa ma być(...)Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku, pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce ma być lekko Nasącz: 100 ml kompotu gruszkowego (wersja dla dzieci) lub 100 ml lemoniady (woda z cytryną i odrobiną cukru) lub 100 ml nalewki gruszkowej (wersja dla dorosłych) Polewa czekoladowa: 120 gr margaryny bezmlecznej (u mnie Planta) 6 łyżek kakao 4-8 łyżek cukru (u mnie

moj przepis na
Tort limonkowo-miętowy dla alergika 161

oliwę, wymieszać, jeszcze chwile pogotować. Ostawić do ostudzenia. Nasączenie: 2 saszetki herbaty miętowej zaparzone w 3/4 szklanki wrzątku, ostudzone do temp. pokojowej 1 łyżka cukru sok z 1 cytryny dopełniony wodą (tak żeby wyszło 1/4 szklanki) lub 1/4 szklanki cytrynówki Herbatę zaparzyć we wrzątku, dodać cukier, ostudzić, dodać sok z cytryny/cytrynówkę. Wykonanie: Pierwszy blat położyć na paterze, nasączyć(...)limonek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżka oliwy 2 saszetki herbaty miętowej zaparzone w 3/4 szklanki wrzątku, ostudzone do temp. pokojowej 1 łyżka cukru sok z 1 cytryny dopełniony wodą (tak żeby wyszło 1/4 szklanki) lub 1/4 szklanki cytrynówki 230 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki * 3 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli kilka kropel aromatu

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania