woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:16/1096)

Lemoniada miętowa. 176

Składniki: 200 ml cukru lub łagodnego miodu 200 ml wody 4 szklanki listków mięty 1 łyżeczka suszonej mięty sok z 2 cytryn skórka otarta z 1 cytryny woda mineralna gazowana Wykonanie: Wodę z miodem lub cukrem podgrzać do rozpuszczenia, a następnie schłodzić. Otrzeć skórkę z jednej cytryny i odłożyć. Wycisnąć sok z dwóch cytryn. Ostudzony syrop zmiksować w blenderze

zadanie-gotowanie
Mini pavlova z frużeliną wiśniową 210

łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego Frużelina wiśniowa: 250 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 1,5 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody + 250 ml śmietany kremówki Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż powstanie sztywna, błyszcząca piana. Dodać(...)ubić na sztywno, wyłożyć na wystudzone bezy, udekorować frużeliną wiśniową. Smacznego :) Frużelina wiśniowa - W rondelku wymieszać wiśnie z cukrem, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Żelatynę zalać wodą, tylko do jej przykrycia, odłożyć na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku, podgrzewać, mieszając, aż żelatyna całkiem

Domowa cukiernia Ewy
Pigwa w syropie na zimę 174

każdy owoc, nadaje się przecież na kompot:) I rok w rok taką pigwę w słoikach sobie przyrządzam:) Prosta sprawa - owoce, cukier, woda - a w zimowe wieczory można cieszyć się aromatycznymi owocami:) Do tegorocznego kompotu dodałam trochę skórki z cytryny oraz wanilii, żeby nieco wzbogacić smak:) P.S. Wybaczcie te słoiki wiadomego pochodzenia ale naprawdę nie chciało mi się dorabiać im papierowych(...)zdjęcia :P Ilość składników podaję "na oko" gdyż tak naprawdę są one zależne od ilości przyrządzanych słoików i własnych upodobań smakowych. Składniki: pigwa cukier cukier waniliowy skórka z cytryny woda Owoce pigwy obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na grubsze plastry. Owoce wkładamy do słoika. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do każdego słoika dajemy

My simple kitchen
Słodko-kwaśny romans maliny z cytryną 156

malin (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru  1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny w proszku 5 łyżek wody Przygotowanie: lemon curd: Cytryny wyparzamy gorącą wodą, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jajka z żółtkami mieszamy w misce z cukrem. Mieszankę przelewamy do garnka i podgrzewamy cały czas mieszając. Po chwili dodajemy skórkę(...)momentu zgęstnienia płynu do konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia i studzimy. masa serowa: Jogurt grecki miksujemy z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i skórką oraz sokiem z połówki cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i lekko studzimy, następnie łączymy z masą serową. Śmietanę ubijamy w oddzielnym naczyniu i na końcu mieszamy delikatnie z masą serową . frużelina malinowa: Maliny podgrzewamy w garnku

Bon appetit mon amie
Sorbet cytrynowo-limonkowy na trzy sposoby 107

limonki) Wykonanie tradycyjne: Do rondelka wlać 1,5 szklanki wody. Dodać do niej cukier i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dolać ok. 0,75 szklanki wody i sok z cytryn i limonek. Wymieszać, a następnie przelać masę do miski/pojemnika i wystudzić. Następnie włożyć go do zamrażarki. Polecam mieszać masę co ok. 30-60 minut by równomiernie się zamrażała(...)przygotowaniu. Wykonanie w maszynie: Do rondelka wlać 1,5 szklanki wody. Dodać do niej cukier i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dolać ok. 0,75 szklanki wody i sok z cytryn i limonek. Wymieszać, a następnie przelać masę do miski/pojemnika i wystudzić. Następnie wlać masę do maszynki do lodów i mieszać aż do uzyskania pożądanej konsystencji (ok. 20 minut). Podawać

Mania Wypiekania
Seler naciowy zapiekany pod pierzynką 144

obiadu zrobiłam seler naciowy zapiekany pod słonecznikową pierzynką. Oczywiście, prosty i szybki do przygotowania. Składniki (dla 2 osób): - 6 łodyg selera naciowego, - 1 cebula, - garść słonecznika, - sok z połowy cytryny, - woda, - sól, pieprz, - olej. Wykonanie: Seler umyć, odciąć kawałek od strony korzenia, ściągnąć jak najwięcej "łyka" wzdłuż pałki selera. Pokroić na mniejsze kawałki (długość jest zależna od tego jaką formę(...)miękki, ale nie rozgotowany. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy ją na niewielkiej ilości oleju oraz w blenderze mielimy słonecznik z sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz taką ilością wody, żeby miał konsystencję gęstej śmietany. Seler odcedzamy, układamy w formie, rozkładamy na nim cebulę i polewamy słonecznikową śmietaną. Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez

Co na wege obiad?
Sorbet mango brzoskwinia 173

facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1 dojrzałe, miękkie mango 2 dojrzałe brzoskwinie 125 ml wody 1/4 szklanki cukru pudru sok wyciśnięty z 1 cytryny Wodę podgrzać z cukrem pudrem do rozpuszczenia. Dodać mango i brzoskwinie, zmiksować na gładko. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Wstawić do zamrażalnika, wyciągnąć po około 60 minutach i ponownie zmiksować, powtórzyć

Domowa cukiernia Ewy
Mus z papierówek (na zimę) 164

galaretki), naleśników czy placuszków. Zachęcam do przyrządzenia 😀 Składniki na 4 słoiki 0,5 l: 2 kg papierówek (waga bez gniazd nasiennych) 1 szklanka zwykłego cukru sok z 1 cytryny* 1 szklanka wody *sok z cytryny można(...)zastąpić 2 łyżeczkami kwasku cytrynowego Jabłka umyć, przekroić na 4 części i usunąć gniazda nasienne. Przygotowane owoce przełożyć do wysokiego garnka. Do jabłek wsypać cukier, wlać sok z cytryny i wodę. Całość delikatnie przemieszać. Gotować pod przykryciem, na średnim ogniu. Masę należy co jakiś czas przemieszać, aby nic nie przywarło do dna garnka. Gdy papierówki wyraźnie się rozpadną to całą

Ugotować
Tort czekoladowo-malinowy 157

cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody W małym garnuszku wymieszać maliny z cukrem. Postawić na gazie i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.   Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia

kulinarnyswiatdomi
Tort czekoladowy z malinami 158

soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczone w 1/2 łyżki wody W rondelku wymieszać maliny z cukrem. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko, połączyć z resztą malinowego sosu. Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić

Domowa cukiernia Ewy
Napój cytrynowy/limonkowy na upały (stevia) 193

gazowanych napoi, a z sokami też nie chcę przesadzać, warzywne w taką pogodę jakoś mi nie pasują, pozostaje woda. Już trochę znudziło mi się picie czystej wody czy wody z cytryną, ogólnie nie przepadam też za wodą gazowaną, chociaż czasem przyjdzie mi na nią ochota. Wiem, że woda gazowana jest mniej zdrową alternatywą dla wody niegazowanej, ale mając ochotę(...)picia, co nie byłoby chemią postanowiłam przygotować własny napój, czy inaczej gazowaną wodę owocową. Na co dzień używam stevii w pudrze, tutaj też się sprawdziła. Składniki: woda gazowana limonka lub cytryna (tu: limonka) stevia (jedna miarka lub nawet trochę więcej) Przygotowanie:  Wiele tłumaczyć nie trzeba, wkrajamy cytrynę do szklanki z wodą gazowaną, łyżeczka ugniatamy ją, żeby wycisnąć jak najwięcej

Malowane smakiem
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 182

białka jajek rozmiaru L 800g przesianego cukru pudru + zapas (również przesianego) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka aromatu waniliowego lub migdałowego (na bazie alkoholu, nie olejku!) woda i sok z cytryny do regulacji gęstości   Bezwzględnie zawsze pamiętajcie o umyciu i sparzeniu skorupek jajek przed jedzeniem i używaniem ich w postaci surowej –pałeczki salmonelli giną już w temperaturze(...)czapce Świętego Mikołaja albo do wykonania sztywnych elementów (gwiazdka, liść) lub przyklejenia ozdób (np. czekoladowych pastylek) do ciastka. Lukier konturowy To lukier sztywny, rozcieńczony bardzo niewielką ilością wody lub soku z cytryny. Wyprowadzony przez końcówkę typu listek lub gwiazdka zachowa swój kształt, ale kontury i ostre krawędzie będą bardziej rozmyte i zaokrąglone. Taki lukier nadaje się idealnie do robienia drobnych

Karo in the Kitchen
Woda wspomagająca odchudzanie i nie tylko, detox water 162

woda z kawałkami owców, ziół i warzyw. Dzięki połączeniu różnych ich zdrowotnych właściwości możemy uzyskać inny efekt i oczywiście smak. Po kilku eksperymentach z różnymi składnikami, woda z granatem, imbirem, miętą i cytryną jest ostatnio moją ulubioną. Owoc granatu to super wybór, aby dodać do swojej wody. Zawiera polifenole, czyli związki przeciwutleniające, które hamują powstawanie wolnych rodników, co zmniejsza ryzyko(...)pomaga wypłukać toksyny, pobudza procesy trawienne. Mięta miedzy innymi, łagodzi problemy żołądkowe, działa rozkurczowo i przeciwwzdęciowo. Odświeży też oddech i nada wodzie dużo aromatu. Składniki: owoce granatu mięta cytryna imbir woda Przygotowanie: Okołu 20 ziarenek granatu, które delikatnie naciskamy, aby puściły sok i wrzucamy do naszego słoika lub butelki. Dodajemy liście mięty, kilka plasterków cytryny i kilka plasterków imbiru.Możemy

PaleoLife
Frużelina jagodowa wg Aleex 183

jagód świeżych lub mrożonych • 1 łyżeczka żelatyny w proszku (4 g) • 3 łyżki cukru (można dodać mniej lub więcej) • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Sposób przygotowania: 1. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia(...)rondelku wymieszać jagody z cukrem. 3. Podgrzewać na palniku o średniej mocy aż do rozpuszczenia się cukru. W tym czasie jagody puszczą sok. 4. Dodać sok z cytryny, wodę z mąką, dokładnie wymieszać. 5. Frużelinę zagotować i odstawić rondelek z palnika. 6. Do gorących jagód dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać. Można na chwilę postawić garnek na palniku i podgrzewać owoce

W mojej kuchni
Wódka cytrynówka z miodem (rewelacyjny zdobyczny przepis na nalewkę - wódkę) 27006

wypróbuje ten przepis na pewno nie pożałuje, wszyscy co próbowali są powiem nieskromnie zachwyceni... także do dzieła. Składniki: 1/2 l spirytusu 6 cytryn 300 ml miodu 400 ml wody Wykonanie: Cytryny kroimy na pół, wrzucamy do dużego słoja i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 24 h. Na drugi dzień odlewamy spirytus w którym moczyły się cytryny. Cytryny dokładnie wyciskamy, następnie(...)mieszamy z wodą i miodem. Do odlanego spirytusu w którym moczyły się cytryny dodajemy sok z wodą i miodem i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy na 24 h najlepiej do lodówki. Po 24 h wszystkie składniki się przegryzły i wódeczka gotowa jest do spożycia. Miłego imprezowania:-) Smacznego

IMPRESJA SMAKU

Proponowane wyszukiwania