woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:8/1096)

Cytrynowiec 193

blogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody   Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru   Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny(...)papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 20minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przygotować masę budyniową. Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. ½ szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje

cucinare
Cytrynowiec 613

blogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody   Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru   Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny(...)papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 20minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przygotować masę budyniową. Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. ½ szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje

cucinare
Odchudzający koktajl pietruszkowo-ogórkowy 184

Codziennie powinniśmy zjadać pięć porcji warzyw i owoców, oraz wypijać około dwóch litrów wody. Gdy połączysz jedno z drugim otrzymasz zdrowy i pożywny napój. Szczególnie cenne dla naszego zdrowia są zielone koktajle. Rośliny w tym kolorze mają najwięcej antyoksydantów, mnóstwo kwasu foliowego, żelaza i magnezu, koniecznych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Warzywa i owoce są niskokaloryczne, dlatego warto nimi zastąpić(...)kasz, ciemnego pieczywa oraz świeżych owoców i warzyw. Dlatego warto pić napoje z zieleniny, zwłaszcza teraz, gdy mamy ich pod dostatkiem. Składniki: pęczek pietruszki 1 ogórek sok z 1/2 cytryny woda mineralna Wykonanie: obrać listki pietruszki z łodyżek ogórka obrać i pokroić na cząstki ogórka i natkę pietruszki umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Dodać sok z cytryny i dopełnić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kostka Ferrero Rocher 439

rozpuszczoną czekoladę oraz orzechy *** *** 1/3 szklanki wody mieszamy z 2 łyżkami wyciśniętego soku z cytryny. Jeden blat ciasta ponownie umieszczamy w foremce, za pomocą pędzelka ciasto nasączamy połową wody z cytryną. Na ciasto wykładamy krem ferrero rocher. Całość wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy masę śmietanową: śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder(...)szybko ubijamy. Masę śmietanową wykładamy na masę ferrero rocher *** *** Całość przykrywamy drugim blatem ciasta nasączonym pozostałą wodą z cytryną i wstawiamy do lodówki. Następnie przygotowujemy polewę: do garnuszka wlewamy śmietankę i dodajemy do niej połamaną czekoladę, mieszamy wszystko, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia *** *** Gdy polewa przestygnie oblewamy nią ciasto i wygładzamy *** *** Następnie ciasto obsypujemy startą na dużych

Blog z Apetytem
Lemoniada z trawą cytrynową 185

cytryny1 limonkaew. kilka listków miętySposób przygotowania:Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Następnie myjemy i osuszamy cytryny, trawę cytrynową i limonki. Trawę cytrynową przekrawamy na pół i wrzucamy do wody. Cytryny i limonkę kroimy na cienkie plasterki i dorzucamy do garnka. Wszystko gotujemy do momentu wrzenia, następnie zdejmujemy z palnika i  odstawiamy do wystudzenia, a następnie do schłodzenia

Słodkie Przyjemności
Tort urodzinowy mojej 6-latki 277

tortownicy)   Na biszkopt: 250 g cukru 250 g mąki pszennej 6 jaj (najlepiej wiejskich) 1 cukier wanilinowy (8g) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: woda, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy Dodatkowo: krem waniliowy dżem z czarnej porzeczki nadzienie cukiernicze o smaku malinowym Lauretta opłatek do ciasta, kwiaty, świeczka Przygotowanie: Biszkopt do tortu – przygotowanie w wersji(...)chcę mieć pewność, że mój tort będzie miał 4 pożądane warstwy. Przygotowanie tortu: Każdy placek ( u mnie 4 warstwy) nasączamy dokładnie przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Woda powinna być chłodna. Dolny placek po nasączeniu smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Następnie nakładamy kolejny placek, znów go nasączamy. I nakładam warstwę kremu waniliowego. Nakładam kolejny placek, nasączamy i znów

Słodkie okruszki
POLĘDWICA WOŁOWA Z ZIELONYM PIEPRZEM I KARCZOCHY Z CZOSNKIEM I CHILLI 140

się rozpadać. Karczochy: 6 karczochów oliwa z oliwek cytryna sól papryczka chilli 2 ząbki czosnku woda Karczochy obieramy, kroimy na pół, wyciągamy włoski, nacieramy cytryną i wkładamy do wody z cytryną, żeby nie ściemniały. Gdy już wszystkie będą obrane, przekładamy do garnka, dodajemy oliwe, czosnek, chilli, sól, łyżkę soku z cytryny i chlust wody. Gotujemy pod przykryciem aż woda wyparuje

Cytryna&Co.
Cytrynowiec 189

łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: sok z cytryny  3 łyżki 1 łyżeczka cukru ½ szklanki wody Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny 1,5  szklanki wody 200 g cukru 1 kostka masła  ( 200 g ) Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 2 łyżki cukru pudru 1 szkl gotowanej wody(...)ok.20 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy. Poncz: Do rondla wlać wodę, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować, ostudzić. Masa budyniowa: Do garnka wlać sok z cytryny, dodać szklankę wody i cukier zagotować. W pozostałej wodzie rozmieszać proszek budyniowy wlać do gotującego soku cytrynowego, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu, ostudzić. Ostudzony budyń utrzeć z miękkim masłem

Kuchnia Danusi
Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami 249

tort bezowy cud-miód-palce-lizać! Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie przełożyłem aksamitną  bitą śmietaną z odrobiną mascarpone. Do tego lekko kwaśny  pieczony rabarbar , z nutką  wody   różanej  dla podkręcenia smaku, soczyste i iskrzące się czerwienią truskawki oraz orzeźwiające listki młodej mięty ogrodowej . Tak właśnie wyobrażam sobie smak kolorowego i słodkiego dzieciństwa! A Wasze(...)laski rabarbaru 100 g cukru odrobina soku z cytryny 1 łyżka wody różanej Rabarbar potnij na skośne cząstki o długości około 4-5 cm. Skrop sokiem z cytryny, wodą różaną i zasyp cukrem. Włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 ° C .   Piecz około 20 minut , aż rabarbar będzie miękki , ale nie zacznie się jeszcze

Food Square
KOKTAJL NA BĄBELKACH 184

Koktajl na bąbelkach to napój z melonem, bananem i cytryną na wodzie mineralnej gazowanej. Jest to koktajl idealny na stres i przemęczenie, gdyż bogaty jest w potas, magnez oraz witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Warto wybrać też wodę mineralną bogatą w magnez i zawierającą minimum 1000 mg/l składników mineralnych.   Składniki: 1/2 melona(...)pestki i środek. Kroimy na mniejsze kawałki. Banana obieramy ze skóry i kroimy plasterki. Wyciskamy sok z cytryny. Do kielicha blendera wrzucamy kawałki melona, banana oraz sok z cytryny i wodę mineralną gazowaną. Wszystko miksujemy na jednolity koktajl i rozlewamy do szklanek

Kuchnia MagdaLeny
Tarta cytrynowa z bezą 295

łyżki zimnej wody szczypta soli 2 łyżki cukru pudru  Krem cytrynowy: 125ml soku wyciśniętego z cytryny ( z około 2 sztuk) 60ml soku z pomarańczy (lub z cytryny) 70g cukru 125ml wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100g masła 3 żółtka 1 jajko skórka otarta z dwóch cytryn  Beza: 4 białka 200g cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej  Składniki(...)wykładamy na wysmarowanej masłem formie o średnicy 24cm. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. W rondelku umieszczamy sok z cytryny i pomarańczy, skórkę z cytryny, wodę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy aż powstanie gęsta masa. Pamiętamy o ciągłym mieszaniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone masło. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszamy. Na koniec dodajemy jajko

Czerwona Porzeczka
Piersi kurczaka Zagrodowego z kuskusem i rosołem bazyliowym – warsztaty z Andrzejem Polanem 240

smażymy na złoty kolor na oliwie z masłem, dopiekamy ewentualnie w piekarniku. Składniki: Kuskus 200g Sok z cytryny Sól Olej rzepakowy   Wodę zagotowujemy z solą i sokiem z cytryny. Wodą zalewamy kuskus dodajemy niedużą ilość oleju i odstawiamy, aby kasza napęczniała. Po 6-7 minutach widelcem rozdzielamy kaszę na pojedyncze ziarna. Składniki: Bazylia   1 pęczek Natka pietruszki

Malinowe Pocałunki
Lemoniada truskawkowa 197

porcje): - 0,5 szklanki soku z cytryny - 1 szklanka wody - 0,5 szklanki puree z truskawek - 1-2 łyżki cukru/miodu/syropu z agawy/cukru kokosowego - kostki lodu Sok z cytryny, wodę i cukier wymieszać. Schłodzić. Do szklanek wlać połowę porcji puree z truskawek. Dodać kostki lodu i zalać gotową lemoniadą. Wymieszać. Opcjonalnie wsadzić kilka listków mięty. Smacznego

CookYourself
FIGI W DELIKATNIE KARMELOWYM SOSIE 148

soku z cytryny 1 łyżka wody odrobina imbiru i cynamonu 1 goździk A jak to zrobić: Figę opłukać i naciąć na krzyż. W garnuszku wymieszać cukier z sokiem z cytryny, wodą i przyprawami. Doprowadzić do wrzenia. Włożyć figę oblać sosem i dusić około 3 minuty. Figę przełożyć na talerzyk, w środek nałożyć kulkę lodów, obsypać owocami granatu i całość polać

Kuchnia w opałach