składniki: 2 świeże ogórki gruntowe ok. 50 g świeżych liści jarmużu sok z 1/2 cytryny 100 ml wody miód do smaku wykonanie: Ogórki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki(...)umieszczamy w kielichu blendera lub w misie thermomixa. Jarmuż myjemy, usuwamy twarde nerwy. Przelewamy gorącą wodą a następnie zimną. Odciskamy z wody i dodajemy do ogórków. Wlewamy sok z cytryny, wodę, dodajemy miód. Wszystko miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy konsystencję koktajlu. Rozlewamy do szklaneczek i podajemy. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniaarbuzem - idealny napój na upalne letnie dni! Składniki: arbuz około 1,5 kg, półtorej cytryny, około 700ml zimnej wody, 100 ml ciepłej wody, 4-5 łyżek cukru, liście mięty lub melisy Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier. Studzimy. Z cytryn wyciskamy sok. Z miąższu arbuza usuwamy pestki, kroimy w kostkę i blendujemy. Następnie przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pozostałych(...)pestek i namiaru miąższu. Dodajemy sok z cytryn, wodę z cukrem i zalewamy ok 700 ml zimnej wody (może być taka z zamrażalki, dobrze schłodzona). Mieszamy. Dodajemy liście mięty lub melisy Podajemy mocno schłodzoną z kostkami lodu
Lena Gotujeskórą i wypadającymi włosami..... i wieloma innymi skutkami ubocznymi. Nienasycony łuszcz w małych dawkach, jakkolwiek paradoksalnie to brzmi, jest sprzymierzeńcem diety. SKŁADNIKI: 1 duże awokado 150 ml wody kokosowej sok z 1 cytryny garść posiekanej natki kolendry garść posiekanego szczypiorku z cebulką 1 ząbek czosnku kilka kropel(...)magii szczypta ostrej papryki chili lub pasty sambal orzechy włoskie do garniszu Wykonanie: Awokado przekroic na pół, usunąc pestkę i łyzką wydrążyc miąższ Wrzucić do miksera: awokado, sok z cytryny, wodę kokosową, chili, czosnek, natke kolendry, szczypiorek, sól i pieprz do samku i maggi Zmiksować na gładki jednolity krem. Gdyby masa była zbyt gęsta dodać kilka łyzek wody kokosowej. Podawać
Sztuka gotowania w/g Samiryspróbować! Konfitura z rokitnika Składniki: (na 2 małe słoiczki) 500 g owoców rokitnika sok z 1 cytryny 100 ml wody 350 g cukru 1,5 łyżeczki pektyny Sok z cytryny, wodę i owoce umieścić w garnuszku. Gotować przez 5-10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Przetrzeć przez sitko (skórki zachować). Mus przełożyć do szystego garnuszka, dodać cukier, zachowując diwe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny(...)papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 20minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przygotować masę budyniową. Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. ½ szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje
cucinareblogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny(...)papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 20minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przygotować masę budyniową. Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. ½ szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje
cucinareCodziennie powinniśmy zjadać pięć porcji warzyw i owoców, oraz wypijać około dwóch litrów wody. Gdy połączysz jedno z drugim otrzymasz zdrowy i pożywny napój. Szczególnie cenne dla naszego zdrowia są zielone koktajle. Rośliny w tym kolorze mają najwięcej antyoksydantów, mnóstwo kwasu foliowego, żelaza i magnezu, koniecznych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Warzywa i owoce są niskokaloryczne, dlatego warto nimi zastąpić(...)kasz, ciemnego pieczywa oraz świeżych owoców i warzyw. Dlatego warto pić napoje z zieleniny, zwłaszcza teraz, gdy mamy ich pod dostatkiem. Składniki: pęczek pietruszki 1 ogórek sok z 1/2 cytryny woda mineralna Wykonanie: obrać listki pietruszki z łodyżek ogórka obrać i pokroić na cząstki ogórka i natkę pietruszki umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Dodać sok z cytryny i dopełnić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozpuszczoną czekoladę oraz orzechy *** *** 1/3 szklanki wody mieszamy z 2 łyżkami wyciśniętego soku z cytryny. Jeden blat ciasta ponownie umieszczamy w foremce, za pomocą pędzelka ciasto nasączamy połową wody z cytryną. Na ciasto wykładamy krem ferrero rocher. Całość wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy masę śmietanową: śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder(...)szybko ubijamy. Masę śmietanową wykładamy na masę ferrero rocher *** *** Całość przykrywamy drugim blatem ciasta nasączonym pozostałą wodą z cytryną i wstawiamy do lodówki. Następnie przygotowujemy polewę: do garnuszka wlewamy śmietankę i dodajemy do niej połamaną czekoladę, mieszamy wszystko, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia *** *** Gdy polewa przestygnie oblewamy nią ciasto i wygładzamy *** *** Następnie ciasto obsypujemy startą na dużych
Blog z Apetytemcytryny1 limonkaew. kilka listków miętySposób przygotowania:Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Następnie myjemy i osuszamy cytryny, trawę cytrynową i limonki. Trawę cytrynową przekrawamy na pół i wrzucamy do wody. Cytryny i limonkę kroimy na cienkie plasterki i dorzucamy do garnka. Wszystko gotujemy do momentu wrzenia, następnie zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia, a następnie do schłodzenia
Słodkie Przyjemnościtortownicy) Na biszkopt: 250 g cukru 250 g mąki pszennej 6 jaj (najlepiej wiejskich) 1 cukier wanilinowy (8g) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: woda, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy Dodatkowo: krem waniliowy dżem z czarnej porzeczki nadzienie cukiernicze o smaku malinowym Lauretta opłatek do ciasta, kwiaty, świeczka Przygotowanie: Biszkopt do tortu – przygotowanie w wersji(...)chcę mieć pewność, że mój tort będzie miał 4 pożądane warstwy. Przygotowanie tortu: Każdy placek ( u mnie 4 warstwy) nasączamy dokładnie przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Woda powinna być chłodna. Dolny placek po nasączeniu smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Następnie nakładamy kolejny placek, znów go nasączamy. I nakładam warstwę kremu waniliowego. Nakładam kolejny placek, nasączamy i znów
Słodkie okruszkisię rozpadać. Karczochy: 6 karczochów oliwa z oliwek cytryna sól papryczka chilli 2 ząbki czosnku woda Karczochy obieramy, kroimy na pół, wyciągamy włoski, nacieramy cytryną i wkładamy do wody z cytryną, żeby nie ściemniały. Gdy już wszystkie będą obrane, przekładamy do garnka, dodajemy oliwe, czosnek, chilli, sól, łyżkę soku z cytryny i chlust wody. Gotujemy pod przykryciem aż woda wyparuje
Cytryna&Co.mała łyżeczka proszku do pieczenia Pozostałe składniki do przygotowania tortu: 3 połówki brzoskwiń krem śmietankowy lub waniliowy (nie za słodki) na 200 ml mleka do nasączenia: przegotowana woda z cukrem i cytryną lub kwaskiem cytrynowym wiórki truskawkowe Sempre od Cukieteria.pl kwiatki płatki do dekoracji dżem z czarnej porzeczki świeczki - u mnie różowe kotki, które wybrała solenizantka Przygotowanie: Przygotowanie biszkopta - wersja(...)czubate łyżki gotowego kremu i miksujemy je z 3 połówkami brzoskwiń z puszki. Każdy placek ( u mnie 4 warstwy) nasączamy dokładnie przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Woda powinna być chłodna. Dolny placek po nasączeniu smarujemy warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Następnie nakładamy kolejny placek, znów go nasączamy. I nakładam warstwę kremu brzoskwiniowego. Nakładam kolejny placek, nasączamy
Słodkie okruszkiłyżeczki proszku do pieczenia Poncz: sok z cytryny 3 łyżki 1 łyżeczka cukru ½ szklanki wody Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny 1,5 szklanki wody 200 g cukru 1 kostka masła ( 200 g ) Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 2 łyżki cukru pudru 1 szkl gotowanej wody(...)ok.20 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy. Poncz: Do rondla wlać wodę, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować, ostudzić. Masa budyniowa: Do garnka wlać sok z cytryny, dodać szklankę wody i cukier zagotować. W pozostałej wodzie rozmieszać proszek budyniowy wlać do gotującego soku cytrynowego, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu, ostudzić. Ostudzony budyń utrzeć z miękkim masłem
Kuchnia Danusi