lyżeczki MASA: * ser biały 3 x mielony – 500 g * śmietana 30% – 330 ml * galaretka cytrynowa – 2 op * cukier puder – 1 łyżka PONCZ: * sok z cytryny * woda – 0,5 szkl DODATKOWO: * dżem brzoskwiniowy – 1 słoik ( ok. 380 g ) * wiórki kokosowe – 100 g * masło – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT: Jajka ubijamy z cukrem(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok. 20-25 minut 170C. Po wystudzenia koimy na 2 blaty. PONCZ: Sok z cytryny mieszamy z ciepła wodą, nasączamy biszkopty. MASA: Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Śmietanę ( schłodzoną ) ubijamy a sztywno z cukrem pudrem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy zmielony ser. Do tak zmiksowanej
Ostra na Słodkowindow,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KOMPOT Z JABŁEK NA BOGATO Z CYTRYNĄ, ANYŻEM, CYNAMONEM I GOŹDZIKAMI Składniki: - około 1,5 kilograma jabłek (w praktyce mniej więcej 1/2 garnka) - woda(...)gwiazdka anyżu - 5 goździków - pół cytryny - kawałek laski cynamonu - cukier brązowy (najlepiej muscovado) Przygotowanie: Jabłka myjemy, przekrawamy na 4 części, wycinamy pestki i ogonki. Wkładamy do garnka i dopełniany wodą. Cytrynę myjemy, kroimy w plastry (ze skórą) i dokładamy do garnka. Dodajemy przyprawy. Gotujemy pod przykryciem. Gdy jabłka zmiękną smakujemy i wykańczamy cukrem wedle uznania. Voila! Smacznego i do napisania
Życie zamknięte w smakutakich przetworów lepiej użyć gruszek twardych by trzymały się w całości i nie rozgotowały podczas pasteryzacji. Gruszki są słodkie z lekka nutą cytryny. Składniki: gruszki dowolna ilość cytryny Zalewa: 0,5 l wody 300 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego Przygotowanie: Słoiki i nakrętki umyć(...)wyparzyć. Cytryny umyć i sparzyć. Gruszki umyć, obrać z skórki, przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne. Ułożyć gruszki pionowo w słoikach i dodać po 2-3 cienkie plasterki cytryny. Wodę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. gorącą zalewą zalać gruszki i szczelnie zakręcić. Pasteryzować około 15-20 minut w zależności jak twarde są gruszki
Ala piecze i gotujełyżka suchego maku Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny do smaku barwnik czerwony Do nasączenia: sok z połówki cytryny woda cukier Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Sposób wykonania: 1. Przygotować biszkopt różowy: białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić, a potem kolejno po jednym żółtku. Dodać mąki przesiane(...)cukrem, dodać serek mascarpone i sok z cytryny, wymieszać. Odrobinę masy odłożyć do osobnej miseczki, dodać czerwony barwnik i wymieszać. 4. Przełożyć tort: Blat różowy nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem, posmarować cienką warstwą dżemu porzeczkowego, wyłożyć część kremu. Na to wyłożyć biszkopt z makiem, nasączyć, wyłożyć krem. Osobno posmarować cienką warstwą drugi różowy blat i posmarowaną
Kuchnia domowa Anijelitowe wapnia, więc nie powinny jej spożywać osoby z osteoporozą MAGICZNA WODA Z ŻURAWINĄ I CYTRYNĄ Składniki: 1,5, dwie świeżych owoców żurawiny (mogą być mrożone) 4 plasterki cytryny dzbanek woda Przygotowanie: Żurawinę i cytrynę dokładnie umyj. Dzbanek napełnij delikatnie ciepłą wodą i wrzuć owoce. Za pomocą łyżki lub widelca delikatnie rozgnieć część owoców żurawiny o ścianki dzbanka. Naciśnij też(...)plasterki cytryny, by zaczęły wydobywać sok. Zostaw na noc w lodówce lub chłodnym miejscu. Po wypiciu wody zjedź owoce żurawiny. Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ: Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochanie135g kakao płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem malinowy: 720g malin 4,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2/3 szklanki gorącej wody szklanka cukru 3 łyżeczki soku z cytryny 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody 720g serka mascarpone Składniki na polewę malinową: 200g dżemu malinowego (najlepiej bezpestkowy) 1,5 łyżeczki żelatyny(...)części. Górkę, która urośnie odkrój, bo będzie potrzebna do obłożenia boków tortu. Wykonanie kremu malinowego: W rondelku wymieszaj maliny razem z cukrem. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj cytrynę, wodę z mąką, wymieszaj, zagotuj i ściągnij z gazu. Połowę przetrzyj przez sito (tak, by zmniejszyć ilość pestek), a potem dodaj do pozostałego sosu malinowego. Rozpuść żelatynę i wlewaj ją małą
Mania Wypiekaniasię prezentuje, a smakuje wybornie... Składniki: 180 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru żółtko nadzienie: 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. wody sok z 3 cytryn skórka starta z 2 cytryn 1/2 szkl. cukru 80 g masła 3 żółtka jajko beza: 4 białka szklanka drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Mąkę przesiać do miski(...)stopni C. Wstawić formę z ciastem i piec około 20 minut, aż się lekko zarumieni. Wyjąć i wystudzić. Do rondla wlać sok z cytryny, dodać skórę z cytryny, wodę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i zagotować, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Do gorącej masy dodać masło, mieszać aż się rozpuści. Następnie wbić jajko i żółtka, wymieszać i postawić ponownie
wyzwania kuchennebyć dość ciasno upchnięte, podobnie jak to się robi z ogórkami do kiszenia. Z boku można wsunąć liście laurowe, całość przesypać solą. Wlać sok z cytryn, dopełnić letnią przegotowaną wodą - cytryny powinny być zanurzone w całości w płynie. Słoik zakręcić i odstawić w ciemne chłodne miejsce - nie do lodówki. Ja okręciłam słoik kolorową serwetką i ustawiłam go w kącie szafki
Codzienna kuchnia niecodziennamoich teściów w ogródku pojawiła się botwinka, a że uwielbiamy zupy na zimno, więc decyzja była szybka... chłodnik i już :) Składniki:50 dag botwinki,1 szklanka wody,Sok z 1/2 cytryny,1 szklanka soku z buraków,30 dag ogórków gruntowych,Pęczek rzodkiewki,1/2 paczki pietruszki,1 pęczek koperku,1/2 pęczku szczypiorku,1,5 litra kefiru,1 łyżka cukru,1 łyżeczka(...)łyżeczką cukru. Gotujemy 2 minuty i studzimy.Botwinkę myjemy i wraz z liśćmi drobno kroimy (buraki ścieram na tarce o dużych oczkach). Przekładamy do rondelka, dodajemy z sok z cytryny, wodę, 1/2 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę cukru i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy. Ogórki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rzodkiewkę ścieramy na tarce, a zieleninę siekamy. Wszystko przekładamy
Delicious TitbitsMasę przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 24cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić. Poncz: 1/3 szklanki zimnej wody, sok z 1/2 cytryny. Wodę zmieszać z sokiem, ponczem nasączyć przestudzone ciasto. Krem: 3 galaretki agrestowe, 600ml śmietanki 36%, 3 czubate łyżki cukru pudru, 2 płaskie łyżki żelatyny, 3 czubate
Z miłości do słodkościtegorocznych kwiatów, już jako dojrzała, a my rozkoszujemy się jej niesamowitym smakiem :) Składniki:Kwiaty czarnego bzu – całe baldachy, (tyle, żeby zapełnić naczynie – w tym przypadku dwulitrowy słój),2-3 cytryny,woda,cukier (ok. 5-6 łyżek na litr wody),spirytus.Kwiaty po zerwaniu pozostawiamy na jakiś czas, żeby wszelkie przebywające w nim robactwo samo wypełzło - niestety mszyce nie wypełzną, więc trzeba(...)takich kwiatów pozbyć. Nie myjemy, nie strząsamy pyłku, który nada nalewce intensywny zapach i smak – oczywiście należy unikać zbierania kwiatów przy ruchliwej ulicy. Przekładamy baldachy plastrami pokrojonej cytryny i zalewamy syropem (przegotowana wody + cukier w proporcjach jak wyżej lub wg uznania). Wystawiamy na słońce i codziennie po kilka razy potrząsamy. Gdy zacznie fermentować (kwiaty wyraźnie podniosą się ku górze), należy
Delicious Titbitstylko...pomysł podpatrzyłam u Dorotki.. 500 g owoców leśnych (mogą być dowolne owoce) 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody 3/4 szklanki cukru (zależy od owoców) 2 łyżki soku z cytryny 2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozrobionej(...)dwóch łyżkach wody Owoce (mogą być zamrożone) wymieszać z cukrem, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, ale nie doprowadzić do wrzenia. Owoce puszczą na pewno dużo soku. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać. Żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw je zmiksować z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić
Moje domowe kucharzenielodu. 1 litr wody 1 saszetka mięty pół cytryny (opcjonalnie) listki świeżej mięty (opcjonalnie) 3 łyżki miodu W szklance zaparzamy saszetkę mięty. Gdy będzie gotowa łączymy napar z litrem wody. Cytrynę szorujemy i kroimy na kawałki. Lekko wyciskamy sok do dzbanka, a następnie wrzucamy kawałki cytryny. Napój można dosłodzić miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy. Dzbanek wstawiamy do lodówki
Dieta bez mlekazalewamy je wrzącą wodą i zostawiamy na 2-3 minuty. Mieszamy tak, aby każda ze stron cytryny była czysta. Gorącą wodę wylewam i zalewam cytryny zimną. Następnie wylewam wodę i wycieram cytryny. Kolejny krok to starcie skórki cytryny na tarce z drobnymi oczkami. Przygotowany wcześniej bulion warzywny, gotujemy z trawą cytrynową, kafirem oraz 1/3 startych skórek cytryny - gotujemy przez
dlaSmaQzależności od potrzeb) - świeże gałązki oregano - suszone oregano - sól morska gruboziarnista - olej - masło (po niedużym kawałku na każdego ziemniaka) Śledzie płuczemy i na 30 minut pozostawiamy w zimnej wodzie. Cytryny dokładnie szorujemy i wyparzamy (oczywiście dwie, ale zużyjemy 1,5). Przy użyciu obieraczki do cytrusów z jednej cytryny obieramy skórkę. Jeżeli takiej nie posiadamy, możemy skórkę zetrzeć na drobnej(...)tarce. Skórkę zalewamy olejem i odstawiamy. Z obranej cytryny wyciskamy sok. Ze śledzi wylewamy wodę, osuszamy je papierowym ręcznikiem, kroimy w ukośne porcje, zalewamy wyciśniętym sokiem – odstawiamy przykryte do lodówki na godzinę. Bazylię płuczemy, osączamy i kroimy. Papryczki po usunięciu nasion nożyczkami tniemy w paseczki. Czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy wzdłuż na pół. Połowę cytryny ze skórką kroimy
mojewypiekiinietylko