śmietankową: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100 g ryżu preparowanego 1 puszka kajmaku (510 g) sok z jednej cytryny 1/2 opakowania kakaowych herbatników 4 batony Lion Przygotowanie: Zaczynamy od biszkoptu,który bardzo ładnie rośnie nawet bez proszku do pieczenia. Tradycyjnie oddzielamy białka od żółtek,białka ubijamy w dużej misce(...)dodajemy cukier puder i mascarpone.Do szklanki wody wciskamy sok z całej cytryny . Ostudzony biszkopt przekrajamy na 2 części w blaszce z powrotem układamy dolną część biszkoptu ,nasączamy wodą z cytryną,na to wykładamy ryż z kajmakiem,wyrównujemy dokładnie na to układamy herbatniki kakaowe,na to wykładamy 2/3 kremu śmietanowego,na to druga część biszkoptu i znowu nasączamy wodą
Swojskie jedzonkostrony niebieskapistacja.blox.pl . Z podanego przepisu uzyskałam 9 małych słoiczków po koncentracie pomidorowym. Składniki: -700g cytryn (najlepiej te, które mają cienką skórkę) -700g cukru -700ml wody Wykonanie: Cytryny możemy sparzyć wrzącą wodą lub dokładnie wyszorować. Następnie w garnku zalewamy je wodą i zostawiamy na dobę. Po tym czasie wylewamy wodę, wlewamy świeżą i gotujemy cytryny 30 minut(...)Odcedzamy, zalewamy wodą i ponownie odkładamy je na dobę. Po 24 h odcedzamy i kroimy w drobną kostkę usuwając przy tym pestki. Wodę i cukier gotujemy razem, by powstał syrop. Do gotującego się syropu dodajemy kawałki cytryn i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie i przezroczyste. Gotową konfiturę wlewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem
KasiekGotujewody z sokiem z połowy cytryny – 4-5 łyżek kokosu na posypkę Pierwszy blat układamy na dnie naszej blaszki (zostawiłam papier w którym piekłam biszkopt), nasączamy go wodą z cytryną. Równomiernie rozkładamy na nim konfiturę, a następnie 3/4 masy kokosowej. Przykrywamy drugim blatem, który delikatnie dociskamy, nasączamy go wodą z cytryną i wykładamy resztę masy. Ciasto wstawiamy do lodówki
Relaxtimetego, żeby przekonać się, jakie są genialne! Najlepszy go kiszenia cytryn, jest słoik z weką. Potrzebujemy: 2 cytryny sok z czterech cytryn 5 łyżeczek soli ciepłą wodę łyżkę oliwy. Przygotowanie: Cytryny porządnie myjemy w gorącej wodzie. Na dno słoika wsypujemy łyżkę soli. Cytrynę nacinamy na krzyż, nie przecinając do końca. Do nacięcia wsypujemy po dwie łyżki soli (wsypujemy nad słoikiem(...)Cytryny układamy w słoiku. Zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryn. Słoik dopełniamy letnią wodą tak, żeby przykryła cytryny. Na wierzch dolewamy łyżkę oliwy. Zamykamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni (około 4-5 dni). Raz dziennie odkręcamy słoik żeby odgazować cytryny. Post Kiszone Cytryny pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenwiórków kokosowych Składniki na krem: 2 kostki masła 6 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao Składniki na poncz: 1 szklanka przegotowanej, ostudzonej wody 8 łyżek cukru 5 łyżek spirytusu sok z 0,5 cytryny Składniki na polewę: 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki gorącej wody 1 łyżka żelatyny Sposób przygotowania biszkoptu(...)temperaturze 180 stopni Celsjusza około 25 minut. Sposób przygotowania kremu: Masło, żółtka, cukier i kakao utrzeć na gładką masę. Sposób przygotowania ponczu : Cukier ze spirytusem rozmieszać dobrze w wodzie. Cytrynę wycisnąć i sok dodać do mieszaniny wody z cukrem i spirytusem. Sposób przygotowania polewy: W 2 łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać
Przepisy kulinarne babci Antoninyzawiera całe mnóstwo witamin (najwięcej wit. C, której nigdy dość, szczególnie zimą!).Szybki w przygotowaniu, smaczny, orzeźwiający i przygotowany ze składników dostępnych w każdym sklepie: jabłko, cytryna i natka pietruszki.Wszystko miksujecie, dolewacie wody, ewentualnie dosładzacie- 2 minuty i sok gotowy!Moi drodzy, blendery do ręki i do dzieła! :)))1 szklanka:* jabłko- 1/2 dużego* natka pietruszki- 6 całych gałązek(...)całkowicie pominąć)* woda mineralna- uzupełnić do pełnej szklankiPół jabłka ze skórką** wraz z natką pietruszki dokładnie zmiksować (tak, by nie były wyczuwalne kawałki skórki jabłka), dolać sok z cytryny, wodę i dosłodzić miodem do smaku.Pić od razu po przygotowaniu.Smacznego! :)* jeżeli nie przepadacie za natką, to można zmniejszyć jej ilość do minimum 2-3 gałązek** na miksowanie ze skórką możecie
Kraina Miodem Płynącacytryny szczypiorek odrobina oliwy z oliwek WYKONANIE: chleb smażymy z każdej strony na oliwie na złoty kolor, smarujemy ząbkiem czosnku, w małym garnku zagotowujemy wodę z octem lub cytryną, wodę mieszamy do powstania wiru,jajko wbijamy do małej miseczki i delikatnie wkładamy w środek wiru, jajko gotujemy 3-4 min, wyjmujemy odsączamy na ręczniczku, na tej samej oliwie smażymy bekon
Kuchnia Beatykuracji antybiotykowej oraz w czasie intensywnego odchudzania się przez osoby otyłe i z nadwagą. Aromantyczna herbatka z korzenia imbiru ok. 5 cm obranego korzenia imbiru, miód, woda cytryna Zagotować pół litra wody, imbir pokroić na małe kawałki, wrzucić do wrzątku, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić, dodać 1-2 łyżki miodu. odrobinę soku z cytryny. Napar
W kuchennym oknie Ewyprzekładamy do misy robota. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując za pomocą robota na najniższych obrotach. dodatkowo: 1/3 szklanki wiśniówki do nasączenia blatów (lub wody z cytryną jeśli tort jest dla dzieci) ok. 8 łyżek dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki polewa: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła Czekoladę topimy(...)kuchence mikrofalowej, dodajemy masło i mieszamy za pomocą szpatułki, aż polewa się roztopi. SKŁADANIE TORTU: Na paterze układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy kilkoma łyżkami wiśniówki lub wody z cytryną. Rozsmarowujemy na nim dwie łyżki dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki. Nakładamy połowę kremu czekoladowo-miętowego. Przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy czynności pkt. 2-4 (nasączamy, smarujemy dżemem i wykładamy
bistro mamawody kokosowej 100 ml zimnej wody Warzywa i owoce myjemy. Jabłka, melon, brokuł wyciskamy w wyciskarce lub sokowirówce. Na końcu "przelewamy" zimną wodę. Do koktajlu dodajemy sok z cytryny oraz wodę kokosową. Dokładnie mieszamy. 2).Koktajl "Pomarańczowy sen"* Składniki (na 2 porcje): 1 mango 2 cm imbiru 2 pomarańcze 100 ml zimnej wody Owoce(...)podajemy. 3). Koktajl mango/melon/jabłko/natka pietruszki/cytryna Składniki (na 2 porcje): 1 małe jabłko 1/2 mango 1/3 melona pęczek natki pietruszki 1/2 cytryny 100 ml zimnej wody Owoce i natkę dokładnie myjemy. Wszystkie składniki wyciskamy w sokowirówce, dodajemy zimną wodę i dokładnie mieszamy. Podajemy. * wodę kokosową można pominąć lub zastąpić zwykłą wodą
Mango Papajalemoniada truskawkowa z miętą i sokiem z cytryny - jest cudownie orzeźwiająca. Czy może być coś lepszego podczas gorących, letnich dni, niż szklanka zimnej i pysznej lemoniady truskawkowej? Jak zrobić lemoniadę truskawkową. Aby zrobić lemoniadę truskawkową potrzebujemy tylko kilku prostych składników - truskawek, świeżo wyciśniętego soku z cytryny, cukru, mięty i wody stołowej. Ta lemoniada z truskawek wymaga ugotowania(...)syropu cukrowego. Przepis jest niesamowicie łatwy, a lemoniada truskawkowa pyszna i orzeźwiająca. Ten przepis łączy w sobie odpowiednie proporcje kwaśnej cytryny, cukru, truskawek i wody. Lemoniada z truskawek będzie zdrowsza, zastępując cukier innym naturalnym słodzikiem. Można użyć miodu, stewii lub cukru brzozowego. Lemoniada z truskawek Najlepsza domowa lemoniada z truskawek . To zdecydowanie najbardziej
Moja Książka KucharskaU mnie dzisiaj pięknie i słonecznie więc koniec wakacji zajadamy pysznym sorbecikiem brzoskwiniowym. Sorbecik robi się szybko jednak trzeba czekać na zamrożenie. Mam nadzieję, że
Monia miesza i gotujekwaśnych wiśni - dla mnie połączenie idealne. Przepis pochodzi z MW. Gniazdka bezowe 16 sztuk: 4 białka szczypta soli 220 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego Wykonanie: Płaską blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Do miski wbiłam 4 białka, dodałam sól i zaczęłam miksować. Jak piana już była sztywna po łyżce dodawałam cukier. Miksowałam(...)soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Wykonanie: W rondelku wymieszałam wiśnie z cukrem. Podgrzewałam na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodałam cytrynę, wodę z mąką i wymieszałam. Po lekkim podgrzaniu zdjęłam z palnika, do żelatyny dodałam kilka łyżeczek gorącego soku z wiśni i wlałam żelatynę do owoców. Wiśnie schłodziłam, aby sos owocowy
Blondynka Gotujemarchewki 1 pietruszka pół niedużego pora 6-8 niedużych młodych ziemniaków 0,5 szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny woda Przygotowanie: Bulion zagotować. Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę (ziemniaki w grubszą, marchew i pietruszkę w drobniejszą), pora pokroić w półplasterki. Warzywa wrzucić do gotującego się bulionu. Powinny(...)Młode buraczki oczyścić i pokroić w półplasterki. Zagotować 1,5 szklanki wody, na wrzątek wrzucić botwinkę, podgotować 2 minuty i wlać sok z cytryny, wymieszać. Botwinkę razem z wodą dodać do bulionu i warzyw. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodać mleczko kokosowe i koper. Wymieszać
Kulinarne Inspiracjeprzyspiesza metabolizm i wspomaga pracę układu pokarmowego. • Czas przygotowania: 4 minuty • Smak: brzoskwiniowo - jagodowy • Kiedy pić: z rana Składniki : • 500 ml jogurtu naturalnego • pół szklanki mleka • brzoskwinia • garść jagód • cytryna • woda ( według uznania ) Przygotowanie : Obierz brzoskwinię ze skóry, wyjmij pestkę i pokrój na małe kawałki. Wrzuć do blendera brzoskwinię, jogurt, mleko, jagody oraz listki mięty i dokładnie zmiksuj. Wyciśnij(...)cytryny i razem z wodą dodaj do całości, ponownie wszystko miksując
KUCHNIA POLSKA