szklanki świeżej posiekanej natki pietruszki · 1 łyżeczka soku z cytryny · woda · odrobina soli Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Ogórka pokrój w kostkę(nie musisz(...)obierać), brokuł podziel na mniejsze różyczki, seler pokrój na kawałki. Wrzucić wszystkie warzywa do blendera i bardzo dokładnie zmiksuj na jednolitą gładką masę. Dodaj nieco wody, sok z cytryny, ewentualnie dopraw solą. Jeszcze raz wymieszaj. Przelej do szklanek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzez około 35 minut. Biszkopt studzimy, a po wystudzeniu przekrawam na dwa blaty. Galaretki rozpuszczamy w 800 mililitrach gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Wyciskany sok z cytryny, dajemy w wodę. Krem I Do zimnego mleka wsypujemy krem na karpatkę. Miksujemy do połączenia się masy przez około 3 minuty. Krem II Masło rozpuszczamy dodajemy cukier i wodę, zagotowujemy. Studzimy(...)dodajemy dwie łyżki kakao do drugiej pozostałe dwie łyżki mleka. Ostatni krem najlepiej jest przygotować bezpośrednio przed podaniem gdyż szybko gęstnieje. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy połową soku z cytryny z wodą, następnie wykładamy połowę kremu 1 dokładnie przykrywając blat. Układamy maliny, które zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż galaretka całkiem zastygnie. Spód 2 blatu smarujemy cieniutką warstwą
Lena Gotujeosłabionym organizmie najlepiej sprawdzą się napoje izotoniczne. Uzupełnią ilość elektrolitów i glukozy w organizmie. W bardzo prosty sposób i niedrogi można taki napój samemu zrobić w domu. Wystarczy nam woda, cytryna, miód i odrobina soli. SKŁADNIKI : 250 ml wody niegazowanej sok z połowy cytryny lub 1 limonki 2 szczypty soli najlepiej himalajskiej lub marskiej 1 łyżkę miody
Basia w kuchnimasło ziołowe – masło czosnkowe – hummus z soczewicą Składniki: – 500 g ugotowanego bobu – 1 płaska łyżka pasty tahina – 3-4 łyżki oliwy z oliwek – 6-8 łyżek wody – sok z połowy cytryny – 2 ząbki czosnku – szczypta soli – świeża mięta do posypania Przygotowanie : Bób ugotuj (wrzuć do gotującej się wody, posól i gotuj od kilku do nawet kilkunastu minut(...)młody czy stary oraz jaki stopień twardości lubisz). Obierz bób z łupin, kilka kawałków odłóż do ozdoby. Pastę tahina, ugotowany bób, oliwę z oliwek, szczyptę soli, sok z połowy cytryny, wodę i czosnek wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż do miseczki, polej odrobiną oliwy i posyp listkami mięty, ozdób bobem. Podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Pasta z bobu pochodzi
nietylkopasta.pltwarożku „Mój ulubiony” 100 ml cydru 200 g masła 200 g broccolini 1 rzepa arbuzowa 1 ząbek czosnku 1 ziarenko kardamonu 100 ml przegotowanej zimnej wody łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Przepiórki myjemy, osuszamy i nacieramy solą i papryką. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 30 min. Po tym czasie obsmażamy przepiórki na patelni na łyżce masła i przekładamy(...)dodajemy cydr, redukujemy zmniejszając objętość o 1/3, po czym zagęszczamy sos dodając 100 g twarożku „Mój ulubiony”. Doprowadzamy do wrzenia. Rzepę obieramy, kroimy w cieniutkie plastry na mandolinie. Wodę, cytryny, sól i rozgniecione ziarenko kardamonu mieszamy i zalewamy rzepę i odstawiamy na kilka godzin. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i blanszujemy umyte i przycięte broccolini przez 2 min. Polewamy
karmelowyśmietankową: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100 g ryżu preparowanego 1 puszka kajmaku (510 g) sok z jednej cytryny 1/2 opakowania kakaowych herbatników 4 batony Lion Przygotowanie: Zaczynamy od biszkoptu,który bardzo ładnie rośnie nawet bez proszku do pieczenia. Tradycyjnie oddzielamy białka od żółtek,białka ubijamy w dużej misce(...)dodajemy cukier puder i mascarpone.Do szklanki wody wciskamy sok z całej cytryny . Ostudzony biszkopt przekrajamy na 2 części w blaszce z powrotem układamy dolną część biszkoptu ,nasączamy wodą z cytryną,na to wykładamy ryż z kajmakiem,wyrównujemy dokładnie na to układamy herbatniki kakaowe,na to wykładamy 2/3 kremu śmietanowego,na to druga część biszkoptu i znowu nasączamy wodą
Swojskie jedzonkostrony niebieskapistacja.blox.pl . Z podanego przepisu uzyskałam 9 małych słoiczków po koncentracie pomidorowym. Składniki: -700g cytryn (najlepiej te, które mają cienką skórkę) -700g cukru -700ml wody Wykonanie: Cytryny możemy sparzyć wrzącą wodą lub dokładnie wyszorować. Następnie w garnku zalewamy je wodą i zostawiamy na dobę. Po tym czasie wylewamy wodę, wlewamy świeżą i gotujemy cytryny 30 minut(...)Odcedzamy, zalewamy wodą i ponownie odkładamy je na dobę. Po 24 h odcedzamy i kroimy w drobną kostkę usuwając przy tym pestki. Wodę i cukier gotujemy razem, by powstał syrop. Do gotującego się syropu dodajemy kawałki cytryn i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie i przezroczyste. Gotową konfiturę wlewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem
KasiekGotujewody z sokiem z połowy cytryny – 4-5 łyżek kokosu na posypkę Pierwszy blat układamy na dnie naszej blaszki (zostawiłam papier w którym piekłam biszkopt), nasączamy go wodą z cytryną. Równomiernie rozkładamy na nim konfiturę, a następnie 3/4 masy kokosowej. Przykrywamy drugim blatem, który delikatnie dociskamy, nasączamy go wodą z cytryną i wykładamy resztę masy. Ciasto wstawiamy do lodówki
Relaxtimetego, żeby przekonać się, jakie są genialne! Najlepszy go kiszenia cytryn, jest słoik z weką. Potrzebujemy: 2 cytryny sok z czterech cytryn 5 łyżeczek soli ciepłą wodę łyżkę oliwy. Przygotowanie: Cytryny porządnie myjemy w gorącej wodzie. Na dno słoika wsypujemy łyżkę soli. Cytrynę nacinamy na krzyż, nie przecinając do końca. Do nacięcia wsypujemy po dwie łyżki soli (wsypujemy nad słoikiem(...)Cytryny układamy w słoiku. Zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryn. Słoik dopełniamy letnią wodą tak, żeby przykryła cytryny. Na wierzch dolewamy łyżkę oliwy. Zamykamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni (około 4-5 dni). Raz dziennie odkręcamy słoik żeby odgazować cytryny. Post Kiszone Cytryny pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenwiórków kokosowych Składniki na krem: 2 kostki masła 6 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao Składniki na poncz: 1 szklanka przegotowanej, ostudzonej wody 8 łyżek cukru 5 łyżek spirytusu sok z 0,5 cytryny Składniki na polewę: 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki gorącej wody 1 łyżka żelatyny Sposób przygotowania biszkoptu(...)temperaturze 180 stopni Celsjusza około 25 minut. Sposób przygotowania kremu: Masło, żółtka, cukier i kakao utrzeć na gładką masę. Sposób przygotowania ponczu : Cukier ze spirytusem rozmieszać dobrze w wodzie. Cytrynę wycisnąć i sok dodać do mieszaniny wody z cukrem i spirytusem. Sposób przygotowania polewy: W 2 łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać
Przepisy kulinarne babci Antoninyzawiera całe mnóstwo witamin (najwięcej wit. C, której nigdy dość, szczególnie zimą!).Szybki w przygotowaniu, smaczny, orzeźwiający i przygotowany ze składników dostępnych w każdym sklepie: jabłko, cytryna i natka pietruszki.Wszystko miksujecie, dolewacie wody, ewentualnie dosładzacie- 2 minuty i sok gotowy!Moi drodzy, blendery do ręki i do dzieła! :)))1 szklanka:* jabłko- 1/2 dużego* natka pietruszki- 6 całych gałązek(...)całkowicie pominąć)* woda mineralna- uzupełnić do pełnej szklankiPół jabłka ze skórką** wraz z natką pietruszki dokładnie zmiksować (tak, by nie były wyczuwalne kawałki skórki jabłka), dolać sok z cytryny, wodę i dosłodzić miodem do smaku.Pić od razu po przygotowaniu.Smacznego! :)* jeżeli nie przepadacie za natką, to można zmniejszyć jej ilość do minimum 2-3 gałązek** na miksowanie ze skórką możecie
Kraina Miodem Płynącacytryny szczypiorek odrobina oliwy z oliwek WYKONANIE: chleb smażymy z każdej strony na oliwie na złoty kolor, smarujemy ząbkiem czosnku, w małym garnku zagotowujemy wodę z octem lub cytryną, wodę mieszamy do powstania wiru,jajko wbijamy do małej miseczki i delikatnie wkładamy w środek wiru, jajko gotujemy 3-4 min, wyjmujemy odsączamy na ręczniczku, na tej samej oliwie smażymy bekon
Kuchnia Beatykuracji antybiotykowej oraz w czasie intensywnego odchudzania się przez osoby otyłe i z nadwagą. Aromantyczna herbatka z korzenia imbiru ok. 5 cm obranego korzenia imbiru, miód, woda cytryna Zagotować pół litra wody, imbir pokroić na małe kawałki, wrzucić do wrzątku, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić, dodać 1-2 łyżki miodu. odrobinę soku z cytryny. Napar
W kuchennym oknie Ewy