Woda, mięta, cytryna - to połączenie każdy chyba zna. Ale jak dodamy do tego kawałeczek arbuza, trochę melona i szczyptę imbiru to powstaje wyjątkowo orzeźwiający napój. Pasujący idealnie do temperatur, panujących obecnie za oknem :-) Co więc potrzebujemy? SKŁADNIKI: - 2-3 garście mięty - 1 cytryna - plaster arbuza - plaster melona - pół łyżeczki imbiru w proszku - woda mineralna gazowana Do dzbanka wrzucamy cytrynę
Wielopokoleniowooliwek 200 ml białego wina otarta skórka z cytryny zioła (bazylia, oregano, tymianek, cząber i estragon) 125 ml bulionu cielęcego Przygotowanie Karczochy umyłem dokładnie pod bieżącą wodą. Cytrynę przekroiłem na pół. Łodygi karczochów odłamałem. Ostrym nożem odkroiłem pozostałości łodyg i twarde czubki listków. Wszystkie miejsca przecięcia natarłem sokiem z cytryny. Cytrynę wycisnąłem. W dużym garnku zagotowałem wodę
R'n'G Kitchenmylę, podpatrzyłem na fajnym nalewkarskim blogu Pracownia Nalewek . 0,75 kg cytryn 0,75 litra wódki 40% 0,75 l spirytusu 0,75 kg cukru 0,5 litra wody Cytryny szorujemy i parzymy wrzątkiem. Z połowy z nich ścieramy skórkę. Robimy to ostrożnie żeby nie naruszyć białej warstwy pod skórą, tzw. albedo. Albedo jest gorzkie i zepsuje smak nalewki. Obrane(...)wódką i spirytusem. Może być sam rozcieńczony spirytus, chodzi o to, żeby mieć 1,5 litra alkoholu 65-70%. Odstawiamy na dobę w ciemne miejsce. Wszystkie cytryny kroimy w plasterki. Z cukru i wody robimy syrop cukrowy, czyli podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Jeżeli będzie się robiła piana to zgarniamy ją łyżką i wyrzucamy. Doprowadzamy do wrzenia
Marder&Marder Manufacturetyle wyszło wierzch: 50 g mascarpone 200 ml śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru dekoracja: 1 granat 2 pigwy kawałki w karmelu nasączenie: 125 ml wina białego 1 cytryna 60 ml wody obręcz z czekolady: 80 g czekolady białej 80 g czekolady gorzkiej Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję po łyżce cukru stopniowo(...)przekładam do miski, wlewam zimną wodę i wciskam sok z 1/2 cytryny żeby nie ściemniała. Potem wodę odlewam, przekładam do garnka pigwę, wciskam sok z drugiej połówki cytryny, dodaję cukier, wodę pół szklanki i gotuję na wolnym ogniu aż zmięknie ale mają pozostać kawałki owocu. Na końcu wsypuje galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Galaretka pigwowa: Skórki od pigwy
wesoła kuchniamąki • 4 średnie jajka • szczypta soli • 2/3 szklanki cukru pudru • sok z 1/2 cytryny • olej do głębokiego smażenia smażenia lukier • 3/4 szklanki cukru pudru • sok z 1/2 cytryny • woda Sposób przygotowania 1. Wodę wlać do garnka dodać masło szczyptę zagotować wsypać mąkę z szczyptą soli mieszać energicznie aż ciasto zacznie się odklejać od ścianek garnka 2. Ciasto przełożyć(...)należy wyciągnąć a pączki obracać na drugą stronę 4. Usmażone pączki osączyć na papierowym ręczniku posmarować pączki lukrem Lukier Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny w razie potrzeby dolać troszkę wody
W królestwie smaków Beatyząbek czosnku ~3 - 4 łyżki soku z cytryny ~60-70g tahini ~50-70ml wody (zimnej, przegotowanej) ~sól do smaku ~pieprz do smaku Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny, wody, soli i pieprzu zmiksować, powoli dodając wodę. Doprawić do smaku pominiętymi wcześniej składnikami. Przełożyć do słoika/innego naczynia. Przechowywać w lodówce, max. 1 - 1 1/2 tygodnia. Smacznego
chili & sugarSkładniki: pomarańcza 6 sztuk, woda 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, żelfix 2 łyżki pomarańcze obrać, skórki włożyć do naczynia i zalać zimną wodą moczyć skórki 2 dni i każdego dnia zmieniać wodę 4 razy(...)pozbywamy się spryskanych chemikalii ze skórki z tak wymoczonych skórek szybko się usunie białe albedo, usuwamy ostrym nożem tak jak filetowanie np. ryby do rondelka wsypać cukier, sok z cytryny, wodę, pokrojone w kosteczki skórki pomarańczowe i gotować na średnim ogniu z 5 minut mieszając wsypać żelfix 3:1 i z 2 minuty gotowac mieszając, włożyć do wyparzonego słoiczka
W Mojej Kuchni Lubięszklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao woda z cytryną do nasączenia biszkoptu MUS MALINOWY: 280 g mrożonych malin Hortex 2 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka wody KREM ajerkoniakowy: 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 budyń(...)Piec przez około 40 min, do suchego patyczka. Ciasto wyrasta z górką, którą po wystudzeniu należy ściąć, a ciasto przekroić na trzy blaty. Każdy nasączyć wodą z cytryną. Mus malinowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aby napęczniała. Maliny rozmrozić i zmiksować w blenderze. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Można ten etap pominąć i razem z pestkami przelać
https:KKuchniaMniamciągu dnia mniej więcej o takich samych, wyznaczonych porach; do każdego posiłku spożywaj warzywa, a owoce do dwóch razy dziennie; rozpoczynaj i kończ swój dzień szklanką wody z cytryną, a najlepiej pij też wodę z cytryną w ciągu dnia; unikaj w swojej diecie cukrów prostych – wystrzegaj się cukierków, batoników czy też przekąsek typu chipsy, paluszki, krakersy
MintTasteniektórym może tylko przypomnę co się robi jak nam rzodkiewka zwiędnie). Odświeżanie rzodkiewki: rzodkiewka ( u mnie 5 pęczków- ale może być i kilka sztuk) szczypta soli lodowata woda cytryna Odciąć od rzodkiewek zwiędnięte liście (odcinając korzonek i miejsce zaczepienia liści). Liście wyrzucić, a rzodkiewki umyć. Ułożyć w jakimś zamykanym naczyniu ( większe rzodkiewki przekroić na pół). Zalać zimną wodą. Lekko posolić(...)brak czasu liście od rzodkiewki wyrzuciłam zamiast na spokojnie je posegregować i pozostawić te nie zżółknięte . Można listki odświeżyć tak samo jak rzodkiewkę ( w lodowatej wodzie lekko osolonej z odrobina soku z cytryny). A potem zrobić z nich ( na świeżo lub z mrożonych) - jarzynkę jak szpinak ( można połączyć ze szpinakiem) , lub zupę jak szczawiową
Buniabaje w kuchnidrobnego cukru 1 jajko Na krem 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 80 g cukru pudru 200 g truskawek 2 łyżki wody różanej 2-3 łyżki soku z cytryny kilka listków świeżej mięty Wszystkie(...)składniki na ciasto dokładnie zagnieść i schładzać w lodówce ok. 30 minut. Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z serkiem mascarpone, cukrem, wodą różaną i sokiem z cytryny (ilość wody różanej lub soku z cytryny można zmniejszyć lub zwiększyć, to zależy od Waszych preferencji smakowych). Piekarnik rozgrzać do ok. 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy
KUCHARNIAsię. Pstrąg w takiej postaci jest przepyszny. Koniecznie spróbujcie. Składniki: Pstrągi ( dowolna ilość, jeden na „głowę” ) 2 spore marchewki Kawałek korzenia selera 1 pietruszka 1 cebula Pieprz ziarnisty Sól woda cytryna Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy obrane i umyte warzywa. Całość solimy i wrzucamy kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy około 30 minut. W miedzy czasie z ryb usuwamy łuski(...)się wywaru. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Po ugotowaniu delikatnie wyjmujemy rybę z wywaru i układamy na talerzu razem z warzywami. Dodatkowo umieszczamy obok ryby kawałek cytryny, którą możemy skropić rybę. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewycukru 150g mąki 150g masła 5 jaj 12 g proszku do pieczenia 6 - 8 pomarańczy(zale ż y jakiej wielkości s ą pomarańcze) 100g cukru odrobina soku z cytryny 2 łyżki wody Na syrop: sok z 2 pomarańczy (około 110g) tyle samo cukru co soku 2 łyżeczki rumu - See more at: http://kalejdoskoprenaty.blogspot.it/2014/03/torta-di-arance-rovesciata.html#sthash.pl4NWUHu.dpuf Składniki na formę o średnicy(...)cukru 150g mąki 150g masła 5 jaj 12 g proszku do pieczenia 6 - 8 pomarańczy(zale ż y jakiej wielkości s ą pomarańcze) 100g cukru odrobina soku z cytryny 2 łyżki wody Na syrop: sok z 2 pomarańczy (około 110g) tyle samo cukru co soku 2 łyżeczki rumu - See more at: http://kalejdoskoprenaty.blogspot.it/2014/03/torta-di-arance-rovesciata.html#sthash.pl4NWUHu.dpuf
Weekendy w domu i ogrodziesię doskonale! A jutro zapraszam po kolejny, różany przepis... :) DOMOWA WODA RÓŻANA źródło przepisu: Strawberries&Cream // 600g wody różanej ~90g płatków róży ~0,5l przegotowanej, ciepłej wody ~sok z 1/2 cytryny Płatki(...)dokładnie przebieramy i spłukujemy na durszlaku pod mocnym strumieniem zimnej wody. Przegotowaną ciepłą wodę mieszamy z sokiem z cytryny. Płatki róży wkładamy do dużego słoja i zalewamy mieszanką wody z cytryną. Ostawiamy w zacienione miejsce na 2 dni. Po upływie tego czasu przelewamy wodę różaną przez sito do miski. Aby uzyskać jak najwięcej wody można też wyciskać płatki róż (również
chili & sugarkartonie, jajka 3 sztuki "L", mleko 750 ml, miękkie masło lub margaryna 15 dag, sok z cytryny 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, kakao - ile potrzeba woda z cytryną 1/2 szklanki jajka dobrze mikserem utrzeć, użyłam 8 jajek bo miałam malutkie "M" wiejskie do jajek wsypać ciasto i mikserem miksować z 4 minuty, forma wysmarowana masłem i obsypana tartą(...)wlać do mleka do zagęszczenia mieszać, masę dobrze wystudzić, do zimnej masy dodać miękkie masło, sok z cytryny i mikserem połączyć składniki na gładki krem blaty ciasta nasączyć wodą z cytryną, na pierwszy blat rozsmarować z 3/4 kremu, nakryć drugim blatem i delikatnie przycisnąć, blat posypać kakao i szprycą nałożyć resztę kremu ciasto schować do lodówki najlepiej na całą
W Mojej Kuchni Lubię