stopniach C.z termoobiegiem 25-30 min ,studzimy. ubijamy śmietankę, dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan fixami wykładamy bitą śmietanę na biszkopt,można biszkopt trochę napączować wodą z cytryną i cukrem,ale nie koniecznie,i do lodówki,galaretkę przygotowujemy jak na opakowaniu,na bitą śmietanę wykładamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką i do lodówki,jak stężeje galaretka to możemy wcinać
Swojskie jedzonkolekko pokrojonych, 1-2 garście wiórków kokosowych. Przygotowanie : Na biszkopt wyłożyć krem oraz gęsto poukładać wiśnie. Gdy biszkopt jest gruby, można go nasączyć sokiem z wiśni lub wodą z cytryną i cukrem. Poukładać rodzynki. Obsypać orzechami. Po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Przepis oraz przygotowanie jest mamy mojego męża :) Smacznego
W kuchni u Monikiużyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie większe marchewki lub 3 średnie) Polewa: 120g serka mascarpone 2 łyżki płynnego miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny 1łyżka wody Dodatkowo: cynamon lub kakao do posypania 1. Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 2. Formę z kominem o średnicy 23-24cm wysmarować dobrze masłem (można
Mała Cukierenkaużyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie większe marchewki lub 3 średnie) Polewa: 120g serka mascarpone 2 łyżki płynnego miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny 1łyżka wody Dodatkowo: cynamon lub kakao do posypania 1. Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 2. Formę z kominem o średnicy 23-24cm wysmarować dobrze masłem (można
Mała Cukierenkaobiad i kolację - a jest to wykonalne. Dzisiaj surówka z cukinii. Składniki: 1 mała cukinia 1 marchewka 2 ogórki małosolne 1/3 sałaty lodowej Dowolny sos do surówki (woda, oliwa, cytryna, cukier, sól + zioła ) Wykonanie: Umytą cukinię skrajamy obieraczką do warzyw i tak samo postępujemy z marchewką ( wcześniej obraną ) i ogórkiem, sałatę kroimy na kawałki. Całość delikatnie mieszamy
Smaki Ewycoś w sam raz na tęsknotę za ciepłymi wiosennymi popołudniami. Składniki: Gin 50 ml Cherry brandy 20 ml Angostura ok. 30 kropli Grenadina 15 ml Sok z 1 cytryny Zimna woda sodowa Wykonanie: Składniki (z wyłączeniem wody sodowej) mieszamy w shakerze. Przelewamy do szklanki, dodajemy lód i wodę sodową. Zwolennicy wersji nieco słodszej dodać mogą do smaku syropu cukrowego
Smaki Ewyotarta z 1 sparzonej cytryny 1/2 szkl. cukru 4 łyżki mleka dodatkowo: słoik musu jabłkowego (900g) puszka owoców tropikalnych łyżka kisielu cytrynowego Na lukier: cukier puder sok z cytryny odrobina wody Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Przy użyciu haka wyrabiamy gładkie ciasto. Oczywiście można ciasto wyrobić ręcznie, ale mikserem jest prościej. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną
Walijskie Pichcenieroztopionego, letniego masła (w oryginale 150g) olej do smażenia drobno posiekana smażona w cukrze skórka pomarańczowa lukier (1 szklanka cukru pudru i 2-3 łyżki soku z cytryny lub wody) Zaczynamy od przygotowania zaczyny. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, wlewamy do przesianej mąki i ucieramy na gładką, dość gęstą, masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
Rozpustne gotowaniesmarowania bułeczek 1 białko 1 łyżka mleka Kruszonka: 60 g masła 1/2 szkl mąki 1/2 szkl cukru Lukier: 2/3 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny lub wody 1. Rozczyn : Mąkę przesiać do miski i zrobić dołek. Cukier i drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do mąki, lekko przemieszać tak, żeby na wierzchu była mąka, odstawić
Kto ugości moich gości?odporność i jest idealny na wiosenne wzmocnienie zwłaszcza przed wirusami. Składniki burak czerwony 50g migdałów 2łyżeczki siemienia lnianego 80g daktyli bez pestek 2 banany sok z połowy cytryny 500ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz wody wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę, następnie dolewamy wodę i jeszcze chwilę blendujemy. Gotowe
Apetyt na Zielonerześka mięta - cudowny początek dnia :) SKŁADNIKI (2 porcje) 1 banan 1 gałązka świeżej mięty 1/3 cytryny 2 łyżeczki młodego jęczmienia 2 duże łyżki jogutu naturalnego 100 ml wody mineralnej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Cytrynę obieramy ze skórki, usuwamy albedo, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Listki mięty (bez gałązki) oraz obranego banana dodajemy do cytryny. Dodajemy jogurt, młody jęczmień oraz
DefinicjaSmakukiśli" :D) dla lubiących zdrowe małe "co nieco" dla chcących spróbować zrobić samodzielnie kisiel Składniki: 3 nektarynki 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżeczka soku z cytryny 150ml wody Wykonanie: Nektarynki obierz ze skórki. Dwie zmiksuj za pomocą blendera, a trzecią pokrój na kawałki i nałóż do salaterek. Zmiksowane nektarynki wlej do rondelka, dodaj wody, miodu
Mania Wypiekaniamnie było różnie, więc poczekam i poobserwuję. Umysł mam jakby jaśniejszy. Pełne podsumowanie efektów chcę zrobić pod koniec tygodnia - po kilku dniach normalnego odżywiania. Menu "przejściowe": Śniadanie: - woda z cytryną - jabłko - sałatka (rokola, sałata rzymska, kalarepa i ogórek + sok z cytryny) - kawa zbożowa II śniadanie - sok wycisnięty z buraków, botwinki i grapefruita - czipsy z selera (były chrupiące! :)) Obiad: - warzywa
pyszne zdrowościjest nim słodki wypiek, bo ta dziedzina jest mi chyba bliższa, co zresztą widać na moim blogu. Są to znakomite babeczki, nasączone mieszaniną likieru cytrynowego, soku z cytryny i wody, oblane gorzką czekoladą. Środek wypełniony jest musem truskawkowym, który przykrywa rozetka z kremu na bazie serka mascarpone. Jest to mój autorski przepis i muszę się nieskromnie przyznać, że jestem
Wiem co jemmoże trzeba jeszcze poczekać? :) Z racji, że cały dzień spędziłam poza domem na warsztatach, nie byłam w stanie podzielić menu na konkretne posiłki. Dzisiejsze "dania" to: woda z cytryną jabłko sałatka (szpinak, pomidor, ogórek, koperek, pietruszka zielona) czipsy warzywne (pomidorowe, marchewkowe, buraczane - skorzystałam z gotowych) zupa z botwinki pieczone warzywa (burak, seler, pietruszka, brokuł, cebula) sok wyciśniety z selera
pyszne zdrowości