woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:109/1096)

Nalewka miętowo-cytrynowa 217

także inne zastosowanie by „zużyć” jej więcej. Padło na wykonie miętowej nalewki. Składniki Garść listków mięty 1 cytryna 1 łyżka miodu 1/2 litra spirytusu 1/2 litra wody Sposób przygotowania Cytrynę umyć i wyparzyć, nożem lub obieraczką do warzyw obrać samą żółtą skórkę. Włożyć do słoja i dosypać liście mięty. Dodać syrop wykonany z wody i cukru. Zalać spirytusem

Mr. Taste
Ciasto czekoladowo migdałowe z gruszkami 148

fantastyczny blog, wprowadziłam kilka drobnych zmian, a oryginalny przepis znajdziecie  tutaj . Przygotowanie gruszek: 7 średnich gruszek laska cynamonu gwiazdka anyżu 1/2 szklanki cukru 1/2 soku z cytryny 1 litr wody Gruszki obieramy ze skóry (ogonki zostawiamy), usuwamy gniazda nasienne ( małą łyżeczką, lub nożykiem).  Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, anyż, cynamon i sok z cytryny - całość gotujemy

Słodka Kraina Wypieków
Ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym i miętą 239

gramów mąki pszennej - 200 gramów mąki krupczatki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rozpuszczonego masła - skórka otarta z 1/2 cytryny Przygotowanie ciasta: Rozdrobniony i rozmrożony szpinak odciskamy lub odparowujemy z wody i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, a gdy masa stanie się jasna i puszysta porcjami dodajemy tłuszcz wciąż miksując. Następnie dodajemy szpinak oraz cytrynową skórką(...)szklanki wody - 1 szklanka cukru - skórka otarta z 2 cytryn i sok z 1 - 2 jajka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie kremu: Szklankę wody zagotowujemy z cukrem, skórką z 2 cytryn, sokiem z 1 i 2 jajkami. Cały czas mieszamy aż do zagotowania. Po zagotowaniu dodajemy 1/3 szklanki wody zmieszaną z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Mieszamy do zgęstnienia. Wylewamy krem

Życie zamknięte w smaku
Syrop z mniszka lekarskiego 304

minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1000 kwiatów mniszka 1,5 litra wody 2 kg cukru 2 cytryny(...)pomarańcze Kwiaty rozkładamy na gazetach np. na balkonie na całą noc, aby wszystkie robaczki z nich wypełzły.  Kwiatów nie płuczemy. Wrzucamy je do garnka i zalewamy wodą. Wyciskamy sok z cytryn i pomarańczy, dolewamy do kwiatów. Całość od momentu zagotowania, gotujemy przez 20 minut. Odstawiamy na 24 godziny. Następnego dnia odcedzamy wszystko przez gazę, dodajemy cukier i gotujemy

kulinarnyswiatdomi
Nalewka orzechowa - korzenna 177

zielonych orzechów 1 l spirytusu 1 l przegotowanej wody 1 pomarańcza 1 cytryna 1 kg cukru 1 laskę wanilii lub cynamonu kilka goździków do smaku Pomarańczę i cytrynę należy wyszorować i pokroić na plastry lub ćwiartki. Orzechy zalać wrzącą wodą, by się sparzyły. Po godzinie zlać wodę i zalać ponownie orzechy zimną wodą. Po trzech godzinach wodę odlać, orzechy pokroić(...)drobne kawałki i dodać cytrynę , pomarańczę, goździki . Zalać wszystko spirytusem i zostawić w szczelnie zamkniętym gąsiorku na trzy tygodnie. Po tym okresie zlać nalew, zrobić syrop z 1 litra wody i 1 kg cukru i zimny połączyć z nalewem. Przefiltrować i zlać do butelek, odstawić na co najmniej pół roku. Syrop orzechowy na bóle brzucha  Orzechy kroimy na kawałki

Gotowanie jest łatwe
Cocktail cytrusowy 94

było wyboru win, piw...  Różnego rodzaju koktajle, poncze często pojawiały się podczas prywatek oraz rodzinnych spotkań. 3 cytryny, 3 pomarańcze, szklanka cukru, butelka białego wytrawnego wina, woda mineralna gazowana, Pomarańcze i cytryny umyć, sparzyć. Skórkę z cytryn cienko obrać. Następnie obrać z białej skórki. Cytryny pokroić w plasterki. Pomarańcze pokroić w plasterki. Pokrojone cytryny i pomarańcze włożyć do naczynia(...)zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnego dnia wlać wino, przykryć i odstawić na kilka godzin. Napój nalewać do szklanek uzupełniając wodą mineralną. Dodać lód i udekorować skórką cytryny

królestwo garów
Gruszki w zalewie cytrynowej do słoików na zimę 142

alternatywny pomysł na marynowanie gruszek! W ten sposób przyrządzone są soczyste, aromatyczne, po prosu wyśmienite! Składniki: 3 kg gruszek Składniki na zalewę: 1 kg cukru 2 litry wody sok z 1 cytryny Wykonanie: Gruszki dokładnie umyć, pokroić i włożyć do wyparzonych słoików. Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, następnie zalać gruszki gorącą zalewą , zakręcić słoiki i pasteryzować przez

Tradycyjna Kuchnia
Syrop z czosnku i cytryny 154

mający działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe dzięki zawartym w nim lotnym związkom siarkowym i olejkom eterycznym. Drugi ważny składnik to cytryna dostarczająca witaminy C. Składniki: – 1 główka czosnku – 1 cytryna – 250ml przegotowanej wody – 2 łyżki miodu naturalnego (ewentualnie) Przygotowanie: Czosnek obieram i miażdżę każdy ząbek w prasce. Cytrynę przekrawam na pół i wyciskam z niej cały sok. Całość zalewam wodą

Kuchnia co dnia
PIECZEŃ RZYMSKA Z SOSEM HOLENDERSKIM. THERMOMIX TM5 189

przykryć dokładnie resztą mięsa, dokładnie docisnąć, wygładzić powierzchnię wstawić do piekarnika piec ok 70 min.  SOS HOLENDERSKI SKŁADNIKI: 250 g masła (pokroić na kawałki) 50 g wody 1 łyżka soku z cytryny 3 żółtka(...)łyżeczki soli świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 4 min/70*C/obr.2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.  Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sok z cytryny, żółtka, sól i pieprz, podgrzać 2 min/70*C/obr.4. Wymieszać 4-5 min/72*C/obr.4, jednocześnie powoli wlewać roztopione masło na pokrywkę naczynia miksującego tak, aby spływało cienką strużką wokół

ClauditteMissCooking
Dżem truskawkowy z sokiem z cytryny 189

trzy małe  1 kg cukru żelującego 1:1 1/4 szklanki wody  1. Truskawki odszypułkować, przepołowić.  W dużym rondlu przygotowane truskawki połączyć z sokiem wyciśniętym z cytryn i podlać wodą. Gotować do czasu gdy truskawki zupełnie się rozpadną.2. Do wysmażonej masy truskawkowej wsypujemy cukier żelujący, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia na minimum 4 godziny, lub najlepiej

Apetyczna babeczka
Naleśniki bez mleka 144

Składniki : 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki łyżka soku z cytryny 5 łyżek wody ( może być gazowana) olej Z białek jaj i soli ubijamy pianę, nie musi być tak sztywna jak na biszkopt.  Z żółtek, cukru i soku z cytryny ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem). Sok z cytryny można pominąć. Wciąż ucierając dodajemy mąkę

prawdziwe jedzenie
Kremowy likier cytrynowy 204

spirytusu 70%; 900 g białego cukru; 1 litr mleka o zawartości tłuszczu 3,2%; 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego. Sposób przygotowania: Cytryny dokładnie umyć i wyszorować pod bieżącą wodą. Tak przygotowane cytryny bardzo cieniutko obrać ze skórki - tak, aby biała część pozostała na cytrynach. Obrane z cytryn skórki przełożyć do słoika i zalać spirytusem. Słoik szczelnie zakręcić i odstawić(...)związku z tym należy go rozcieńczyć zgodnie z  tabelą . W celu uzyskania 1 litra spirytusu o mocy 70% należy wziąć 740 ml spirytusu 95 % i 290 ml zimnej wody dobrej jakości.  Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Miodowy napój zdrowia 101

zmagających się z częstymi chorobami dla osłabionych dla chcących poprawić naturalnie swoją odporność Składniki: 2 łyżki miodu 2 łyżki wody (letniej, nie gorącej) 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Uwaga! Woda koniecznie musi być letnia, gdyż miód traci swoje właściwości lecznicze w temperaturze powyżej 41 stopni. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 4-8 godzin, a najlepiej na noc. Spożywamy eliksir

Mania Wypiekania
Huesos de Santo, czyli rurki "kości świętego" 256

cukru 50 ml wody Lukier (ten krok pomijam, bo dla mnie deser i bez lukru jest niesamowicie słodki) 100 g cukru pudru 30 ml przegotowanej wody łyżka soku z cytryny W blenderze lub malakserze zmielić migdały na proszek. Zagotować wodę z cukrem. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gorący syrop wlewać do migdałowego proszku i mieszać łyżką.  Dodać kilka kropel(...)ubijać!) do zgęstnienia masy. Zajmie to ok. 15-20 minut. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać marcepanowe rurki z obu stron żółtkową masą. Przegotowaną wodę wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. W lukrze obtaczać marcepanowe rurki, by nabrały szklistości. Odkładać do wyschnięcia. Rurki przechowywać w lodówce

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania