woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:111/1096)

zdrowe żelki ,czyli białe skórki arbuza 188

ładniki: 1 kg skórek arbuza,części białe 1,2 kg cukru, 3-3,5 szklanki wody 2-3  cytryny ( ja dałam 4 cytryny bo nam lepiej smakuje kwaśne) trochę wanilii lub cukier waniliowy opcjonalnie 3 łyżeczki sody do płukania woda do płukania Wykonanie Obrać arbuza cienko z zielonej skórki. Część czerwoną wyciąć i zjeść ze smakiem,lub zrobić miód(...)trzecim razem, gotować ,aż kawałki staną się półprzezroczyste, kawałki powinny się łatwo ugryźć . Jeżeli soku nie wystarczy, dodać około 1 filiżanki wrzącej wody. Przed końcem trzeciego gotowania kandyzowanych części białych arbuza dodać sok i skórkę z cytryny ,lub dwóch cytryn,wanilię. przechowywać w lodówce. Możesz jeść od razu :) Herbata, oczywiście, bez cukru. kandyzowane owoce do różnych dekoracji

w mojej kuchni
Sorbet z mango i kiwi aromatyzowany miętą 173

tego sok z połówki cytryny. Można składniki dać na oko, ale pamiętajmy, że więcej ma być owoców niż wody. I próbujmy poziom słodkości. Wodę, cukier i sok z cytryny gotujemy przez kilka minut, aż zredukuje się o 1/4. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie obieramy mango i kiwi kroimy w drobniejsze kawałki i miksujemy wraz miętą

Bon Appetit Małgorzaty
Hummus 180

gotować ciecierzycę 2-3 godziny do miękkości, bez soli) 5 łyżek sezamu* 2 łyżki oliwy z oliwek* 1 łyżka oleju sezamowego sól do smaku sok z połowy cytryny 100 ml wody * sezam i oliwę z oliwek można zastąpić gotową pastą tahini, jeśli takiej nie kupimy możemy zrobić ją sami  Robimy pastę tahini. Sezam prażymy na patelni, tak by delikatnie(...)blenderze uprażony sezam mielimy na proszek i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Powstaje nam pasta tahini. Do gotowej pasty dodajemy sok z cytryny, sól i olej sezamowy. Mielimy blenderem całość. Następnie dodajemy garść ciecierzycy, odrobinę wody i ponownie mielimy blenderem na pastę. Znowu dodajemy garść ciecierzycy i odrobinę wodę i mielimy blenderem. Doprawiamy solą za każdym razem do smaku

Mango Papaja
Sorbet truskawkowo-jagodowy 148

Składniki : • 1 szklanka truskawek • 1 szklanka borówki amerykańskiej • 1/4 szklanki cukru • 1/4 szklanki wody • 2 łyżki soku z cytryny • 1 łyżka wódki Przygotowanie : Wodę z cukrem zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut mieszając. Do otrzymanego syropu wrzucamy owoce , sok z cytryny i alkohol. Miksujemy. Schłodzoną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut blendujemy by rozbić tworzące się

KUCHNIA POLSKA
Tort czarno-biały z pumpernikla 167

ostudzeniu przekroić na 2 lub 3 krążki .Nasączyć ponczem przygotowanym z wymienionych składników.Przygotować krem. Z 2 cytryn wycisnąć sok. Do rondelka wsypać mąkę ziemniaczaną, cukier, wlać wodę i sok z cytryny. Ugotować kisiel. Ostudzić, mieszać, aby nie utworzył się kożuch.Śmietanę ubić, dodawać kisiel. Dokładnie wymieszać.Krążki oraz boki posmarować kremem. Wierzch posypać płatkami czekolady

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto Jamajka 1026

łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki cytrynowe 750ml wrzącej wody   Masa: 500ml śmietanki 30% 500g mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru Nasączenie: pół szklanki ciepłej wody sok z połowy cytryny łyżka cukru pudru Dodatkowo: 5-6 sztuk bananów sok z cytryny dżem morelowy, brzoskwiniowy lub porzeczkowy czekolada mleczna   Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)Taki manewr pozwoli nam zabezpieczyć się przed opadnięciem ciasta. Studzimy. Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i również zostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty. Mieszamy wodę z sokiem z połowy cytryny i cukrem pudrem. Nasączamy dolny blat i smarujemy 3-4 łyżkami dżemu. Banany kroimy na pół, smarujemy sokiem z cytryny z obu stron i układamy jeden obok

Czerwona Porzeczka
Marchewkowe muffinki 149

cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki cynamonu 200g marchewki (waga po obraniu) Lukier: 100g cukru pudru 1 łyżka wody 2 łyżki soku z cytryny 100g skórki kandyzowanej pomarańczowej Wykonanie: 1.  Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. 2.  Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia(...)papierowymi papilotkami na wysokość 3/4 foremki. 5.  Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30-35 minut. 6.  Lukier Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny, do konsystencji gładkiego lukru. 7.  Wystudzone muffinki posmarować lukrem i posypać skórką pomarańczową

Szalona Kuchnia Eweliny
TORT CZEKOLADOWY Z OWOCAMI 400

mascarpone 1 ½ łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu wanilii Frużelina: 250g owoców lata ( truskawki,maliny,jagody,czereśnie itp.) 1 ½ łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody Dodatkowo: dowolne owoce do dekoracji Wykonanie: Ciasto: składniki powinny mieć temperaturę pokojową w misce lekko roztrzepujemy jajka(...)małym rondlu mieszamy owoce z cukrem, podgrzewamy je na niewielkim ogniu do chwili ,aż cukier się rozpuści ( nie doprowadzamy do wrzenia, owoce puszczą za dużo soku) dodajemy cytrynę i mąkę wymieszaną z wodą, mieszamy i lekko podgrzewamy, zdejmujemy z ognia rozpuszczoną żelatynę powoli dodajemy do owoców , najlepiej dodać do niej parę łyżek soku z owoców i dopiero dodać

Słodkie zapomnienie
Galette z cukinią i serem 184

pochodzi ze strony White Plate. Ciasto: 1 i 1/4 szkl mąki schłodzonej w lodówce przez 30 min 1/4 łyżeczki soli 1/4 szkl lodowatej wody 120 g zimnego masła 1/4 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki soku z cytryny   Farsz: cukinia pokrojona w plasterki pół szklanki zółtego sera kulka mozarelli(...)ricotty 1,5 łyżki oliwy ząbek czosnku bazylia  sól, pieprz żółtko łyżeczka wody  Mąkę wymieszać z solą i zmiksować z zimnym masłem. W miseczce połączyć śmietanę, wodę, sok z cytryny. Następnie dodać do mąki zmiksowanej z masłem, wymieszać rękoma bądź łopatką i uformować kulę, schłodzić ją w lodówce przez godzinę. 1 łyżkę oliwy wymieszać z posiekanym czosnkiem

Moja Galeria Smaku
Miękkie i puszyste pierniczki 259

miękkiego masła łyżeczka sodyłyżeczka proszku do pieczenia3 łyżeczki przyprawy do piernikałyżka kakao1,5 szklanki cukru pudru2 jajka posypka cukrowaLukier:szklanka cukru pudru3-4 łyżki gorącej wody2 łyżeczki soku z cytryny Mleko mieszamy z łyżeczką cukru i drożdżami. Odstawiamy na 5-10 minut, aż mieszanina zacznie się pienić.Miód i masło roztapiamy w rondelku. Do miski przesiewamy mąkę, cukier, przyprawę(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 8-10 minut w 190 stopniach. Należy pilnować, aby pierniczki nie spiekły się za mocno, bo będą twarde.Lukier:Cukier mieszamy z gorącą wodą i sokiem z cytryny.Pędzelkiem smarujemy każdego pierniczka lukrem.Możemy dowolnie ozdobić- ja użyłam kolorowej posypki cukrowej.GOTOWE! :) Przepis pochodzi ze strony I love bake

Czerwona Porzeczka
Wołowina po chińsku 299

Garść grzybków mun Sól, pieprz Sos: 1cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki erytrolu (zmielone na cukier puder) 3 łyżki wody 1 łyżka octu jabłkowego* Sok z połowy małej cytryny* *można zastąpić 3 łyżkami octu ryżowego Przygotowanie: Wołowinę kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy. Wszystkie warzywa kroimy w słupki(...)odstawić na chwilę), potem także kroimy w paski. Przygotowujemy też sos – imbir obieramy łyżeczką i przeciskamy przez praskę razem z czosnkiem. Dodajemy resztę składników (sos sojowy, erytrol, wodę, ocet jabłkowy, cytrynę) i wszystko dokładnie mieszamy.   W woku rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego i na rozgrzany już olej wrzucamy wszystkie warzywa. Przesmażamy warzywa przez około 3 minuty, od czasu do czasu

Jak gotować i nie zwariować
Smoothie szpinak, brzoskwinie i jabłko 194

udało mi się kupić bardzo soczyste i słodkie brzoskwinie.  Składniki na 2 porcje: 2 garście świeżego szpinaku 2 duże, miękkie brzoskwinie 1 zielone jabłko 1/2 szklanki wody odrobina soku z cytryny Owoce i szpinak umyć. Z jabłka usunąć gniazda nasienne (bez obierania skórki!), a z brzoskwiń usunąć pestki. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Do kielicha blendera przełożyć jabłko, brzoskwinie(...)szpinak. Wlać wodę i dodać odrobinę soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować. Gotowy koktajl przelać do dwóch szklanek/ozdobnych słoików. Składniki przed i po zmiksowaniu

Ugotować
SAŁATKA WIOSENNA Z BROKUŁAMI 160

oliwa z oliwek 2 łyżki woda 3 łyżki ocet jabłkowy 1 łyżka miód 1 łyżeczka musztarda 1 łyżka sok z cytryny 1 łyżeczka sól/ pieprz szczypta Oliwę, wodę, ocet, sok z cytryny, miód, musztardę razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem przed podaniem

Kuchnia Paulettes
Słodki sos jagodowy / Sweet blueberry sauce 265

szklanki wody 1/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy 1 ½ łyżki mąki kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżkami wody Przygotowanie: W małym rondelku wymieszaj jagody, wodę, cukier i sok z cytryny i postaw go na dużym ogniu. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez kolejną minutę. Wmieszaj mąkę wymieszaną z wodą i gotuj mieszając

karmelowy