ładniki: 1 kg skórek arbuza,części białe 1,2 kg cukru, 3-3,5 szklanki wody 2-3 cytryny ( ja dałam 4 cytryny bo nam lepiej smakuje kwaśne) trochę wanilii lub cukier waniliowy opcjonalnie 3 łyżeczki sody do płukania woda do płukania Wykonanie Obrać arbuza cienko z zielonej skórki. Część czerwoną wyciąć i zjeść ze smakiem,lub zrobić miód(...)trzecim razem, gotować ,aż kawałki staną się półprzezroczyste, kawałki powinny się łatwo ugryźć . Jeżeli soku nie wystarczy, dodać około 1 filiżanki wrzącej wody. Przed końcem trzeciego gotowania kandyzowanych części białych arbuza dodać sok i skórkę z cytryny ,lub dwóch cytryn,wanilię. przechowywać w lodówce. Możesz jeść od razu :) Herbata, oczywiście, bez cukru. kandyzowane owoce do różnych dekoracji
w mojej kuchnitego sok z połówki cytryny. Można składniki dać na oko, ale pamiętajmy, że więcej ma być owoców niż wody. I próbujmy poziom słodkości. Wodę, cukier i sok z cytryny gotujemy przez kilka minut, aż zredukuje się o 1/4. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie obieramy mango i kiwi kroimy w drobniejsze kawałki i miksujemy wraz miętą
Bon Appetit Małgorzatygotować ciecierzycę 2-3 godziny do miękkości, bez soli) 5 łyżek sezamu* 2 łyżki oliwy z oliwek* 1 łyżka oleju sezamowego sól do smaku sok z połowy cytryny 100 ml wody * sezam i oliwę z oliwek można zastąpić gotową pastą tahini, jeśli takiej nie kupimy możemy zrobić ją sami Robimy pastę tahini. Sezam prażymy na patelni, tak by delikatnie(...)blenderze uprażony sezam mielimy na proszek i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Powstaje nam pasta tahini. Do gotowej pasty dodajemy sok z cytryny, sól i olej sezamowy. Mielimy blenderem całość. Następnie dodajemy garść ciecierzycy, odrobinę wody i ponownie mielimy blenderem na pastę. Znowu dodajemy garść ciecierzycy i odrobinę wodę i mielimy blenderem. Doprawiamy solą za każdym razem do smaku
Mango PapajaSkładniki : • 1 szklanka truskawek • 1 szklanka borówki amerykańskiej • 1/4 szklanki cukru • 1/4 szklanki wody • 2 łyżki soku z cytryny • 1 łyżka wódki Przygotowanie : Wodę z cukrem zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut mieszając. Do otrzymanego syropu wrzucamy owoce , sok z cytryny i alkohol. Miksujemy. Schłodzoną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut blendujemy by rozbić tworzące się
KUCHNIA POLSKAostudzeniu przekroić na 2 lub 3 krążki .Nasączyć ponczem przygotowanym z wymienionych składników.Przygotować krem. Z 2 cytryn wycisnąć sok. Do rondelka wsypać mąkę ziemniaczaną, cukier, wlać wodę i sok z cytryny. Ugotować kisiel. Ostudzić, mieszać, aby nie utworzył się kożuch.Śmietanę ubić, dodawać kisiel. Dokładnie wymieszać.Krążki oraz boki posmarować kremem. Wierzch posypać płatkami czekolady
Kulinarny karnet Christopherałyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki cytrynowe 750ml wrzącej wody Masa: 500ml śmietanki 30% 500g mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru Nasączenie: pół szklanki ciepłej wody sok z połowy cytryny łyżka cukru pudru Dodatkowo: 5-6 sztuk bananów sok z cytryny dżem morelowy, brzoskwiniowy lub porzeczkowy czekolada mleczna Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)Taki manewr pozwoli nam zabezpieczyć się przed opadnięciem ciasta. Studzimy. Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i również zostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty. Mieszamy wodę z sokiem z połowy cytryny i cukrem pudrem. Nasączamy dolny blat i smarujemy 3-4 łyżkami dżemu. Banany kroimy na pół, smarujemy sokiem z cytryny z obu stron i układamy jeden obok
Czerwona Porzeczkacukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki cynamonu 200g marchewki (waga po obraniu) Lukier: 100g cukru pudru 1 łyżka wody 2 łyżki soku z cytryny 100g skórki kandyzowanej pomarańczowej Wykonanie: 1. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. 2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia(...)papierowymi papilotkami na wysokość 3/4 foremki. 5. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30-35 minut. 6. Lukier Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny, do konsystencji gładkiego lukru. 7. Wystudzone muffinki posmarować lukrem i posypać skórką pomarańczową
Szalona Kuchnia Ewelinymascarpone 1 ½ łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu wanilii Frużelina: 250g owoców lata ( truskawki,maliny,jagody,czereśnie itp.) 1 ½ łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody Dodatkowo: dowolne owoce do dekoracji Wykonanie: Ciasto: składniki powinny mieć temperaturę pokojową w misce lekko roztrzepujemy jajka(...)małym rondlu mieszamy owoce z cukrem, podgrzewamy je na niewielkim ogniu do chwili ,aż cukier się rozpuści ( nie doprowadzamy do wrzenia, owoce puszczą za dużo soku) dodajemy cytrynę i mąkę wymieszaną z wodą, mieszamy i lekko podgrzewamy, zdejmujemy z ognia rozpuszczoną żelatynę powoli dodajemy do owoców , najlepiej dodać do niej parę łyżek soku z owoców i dopiero dodać
Słodkie zapomnieniepochodzi ze strony White Plate. Ciasto: 1 i 1/4 szkl mąki schłodzonej w lodówce przez 30 min 1/4 łyżeczki soli 1/4 szkl lodowatej wody 120 g zimnego masła 1/4 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki soku z cytryny Farsz: cukinia pokrojona w plasterki pół szklanki zółtego sera kulka mozarelli(...)ricotty 1,5 łyżki oliwy ząbek czosnku bazylia sól, pieprz żółtko łyżeczka wody Mąkę wymieszać z solą i zmiksować z zimnym masłem. W miseczce połączyć śmietanę, wodę, sok z cytryny. Następnie dodać do mąki zmiksowanej z masłem, wymieszać rękoma bądź łopatką i uformować kulę, schłodzić ją w lodówce przez godzinę. 1 łyżkę oliwy wymieszać z posiekanym czosnkiem
Moja Galeria Smakumiękkiego masła łyżeczka sodyłyżeczka proszku do pieczenia3 łyżeczki przyprawy do piernikałyżka kakao1,5 szklanki cukru pudru2 jajka posypka cukrowaLukier:szklanka cukru pudru3-4 łyżki gorącej wody2 łyżeczki soku z cytryny Mleko mieszamy z łyżeczką cukru i drożdżami. Odstawiamy na 5-10 minut, aż mieszanina zacznie się pienić.Miód i masło roztapiamy w rondelku. Do miski przesiewamy mąkę, cukier, przyprawę(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 8-10 minut w 190 stopniach. Należy pilnować, aby pierniczki nie spiekły się za mocno, bo będą twarde.Lukier:Cukier mieszamy z gorącą wodą i sokiem z cytryny.Pędzelkiem smarujemy każdego pierniczka lukrem.Możemy dowolnie ozdobić- ja użyłam kolorowej posypki cukrowej.GOTOWE! :) Przepis pochodzi ze strony I love bake
Czerwona PorzeczkaGarść grzybków mun Sól, pieprz Sos: 1cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki erytrolu (zmielone na cukier puder) 3 łyżki wody 1 łyżka octu jabłkowego* Sok z połowy małej cytryny* *można zastąpić 3 łyżkami octu ryżowego Przygotowanie: Wołowinę kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy. Wszystkie warzywa kroimy w słupki(...)odstawić na chwilę), potem także kroimy w paski. Przygotowujemy też sos – imbir obieramy łyżeczką i przeciskamy przez praskę razem z czosnkiem. Dodajemy resztę składników (sos sojowy, erytrol, wodę, ocet jabłkowy, cytrynę) i wszystko dokładnie mieszamy. W woku rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego i na rozgrzany już olej wrzucamy wszystkie warzywa. Przesmażamy warzywa przez około 3 minuty, od czasu do czasu
Jak gotować i nie zwariowaćudało mi się kupić bardzo soczyste i słodkie brzoskwinie. Składniki na 2 porcje: 2 garście świeżego szpinaku 2 duże, miękkie brzoskwinie 1 zielone jabłko 1/2 szklanki wody odrobina soku z cytryny Owoce i szpinak umyć. Z jabłka usunąć gniazda nasienne (bez obierania skórki!), a z brzoskwiń usunąć pestki. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Do kielicha blendera przełożyć jabłko, brzoskwinie(...)szpinak. Wlać wodę i dodać odrobinę soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować. Gotowy koktajl przelać do dwóch szklanek/ozdobnych słoików. Składniki przed i po zmiksowaniu
Ugotowaćoliwa z oliwek 2 łyżki woda 3 łyżki ocet jabłkowy 1 łyżka miód 1 łyżeczka musztarda 1 łyżka sok z cytryny 1 łyżeczka sól/ pieprz szczypta Oliwę, wodę, ocet, sok z cytryny, miód, musztardę razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem przed podaniem
Kuchnia Paulettesszklanki wody 1/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy 1 ½ łyżki mąki kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżkami wody Przygotowanie: W małym rondelku wymieszaj jagody, wodę, cukier i sok z cytryny i postaw go na dużym ogniu. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez kolejną minutę. Wmieszaj mąkę wymieszaną z wodą i gotuj mieszając
karmelowy