woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:119/1096)

Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką 154

historii o dżemie. Wraz ze skórką pomarańczową szturmem zdobyły nie tylko moje podniebienie. Oto przepis na jesienny dżem.  Składniki ½ dyni hokkaido 2 pomarańcze + skórka 250 ml wody 60 g ksylitolu ½ cytryny 4 łyżki nasion chia Pomarańcze parzymy wrzątkiem. Obieramy, dzieląc skórki na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wykrajamy białą część. Kroimy w cienkie paski lub kostkę, umieszczamy w kubku, zalewamy(...)wodą ok. 2 cm ponad powierzchnię skórek. Gotujemy do momentu odparowania wody. Cząstki pomarańczy obieramy ze wszystkich błon i wrzucamy do rondla. Z połówki cytryny wyciskamy sok i dodajemy do pomarańczy. Dolewamy kilka łyżek wody, dodajemy łyżkę ksylitolu i smażymy aż owoce zupełnie się rozpadną.  Dynię kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do blendera kielichowego

My Chcemy Jeść
Zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą (dieta dr Dąbrowskiej) 131

dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 duża garść liści młodego szpinaku 1 plasterek świeżego imbiru 1 średni ogórek 1 zielone jabłko 1/2 kiwi 1/2 szklanki wody sok z cytryny kilka listków mięty Wykonanie: Szpinak płuczemy, jabłko i ogórka dokładnie myjemy. Z jabłka usuwamy gniazdko nasienne, kiwi obieramy. Owoce i ogórka kroimy na mniejsze kawałki i wraz(...)szpinakiem i miętą wrzucamy do blendera. Imbir drobno kroimy, dodajemy do blendera, wlewamy wodę. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy, na koniec dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i od razu pijemy

Kulinarne przygody Gatity
Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree 204

podgrzanej sól do smaku szczypta pieprzu cayenne świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku Przygotowanie: Obierz topinambur, pokrój na 2 cm kawałki i umieść misce z wodą z odrobiną soku z cytryny, aby proces utleniania i odbarwienia. W garnku umieść wodę, masło, tymianek, sól i doprowadź do wrzenia. Włóż do garnka topinambur i gotuj do miękkości, przez około 20 minut

karmelowy
Tom Collins 165

różnicą jest rodzaj Ginu użyty do ich zrobienia. Drink Tom Collins – doskonały smak – prosty do zrobienia. Składniki: 45 ml Gin 15 ml Syrop Cukrowy 30 ml sok z cytryny 60 ml woda gazowana Plaster pomarańczy oraz wisienka Sposób wykonania: Do shakera wypełnionego lodem wlej gin, sok z cytryny oraz syrop cukrowy. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Przelej zawartość shakera do szklanki

Drinkologia
Drożdżówki z serem i jagodami 185

sera białego u mnie "Mój ulubiony " z Wielunia - 1 litr jagód - 5 łyżek cukru pudru  - kilka kropel olejku waniliowego lukier : - 300g cukru - sok z 1 cytryny - kilka łyżek ciepłej wody Sposób wykonania : Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru ( robimy tak zwany rozczyn) posypujemy mąką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie mieszamy(...)rozmąconym żółtkiem z mlekiem żeby miały ładny połysk po upieczeniu. Pieczemy ok 15 minut, wyciągamy i studzimy na kratce . Robimy lukier : do cukru pudru wlewamy sok z cytryny i 1-2 łyżki wody ,ucieramy chwilkę ,jak jest za gęsty dodajemy kolejną łyżkę wody . Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę . Upieczone bułki polewamy lukrem jak są jeszcze ciepłe. Smacznego

Wypieki Rene
Jamajka 118

wrzącej wody Masa śmietanowo-serowa: 750 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru Poncz (do nasączenia ciasta): 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżki soku z cytryny cukier (do smaku) Dodatkowo: 5-7 sztuk bananów sok z cytryny dżem morelowy/brzoskwiniowy kakaowa posypka cukrowa/starta mleczna lub gorzka czekolada Wykonanie: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek . Następnie ubijamy(...)wstawić miskę z galaretką do większego naczynia wypełnionego zimną wodą. Gdy zacznie lekko tężeć, jest gotowa do użycia :) Przygotowujemy poncz do nasączenia blatów. W tym celu mieszamy wodę z sokiem z cytryny i cukrem (ilość wedle uznania, do smaku) do momentu rozpuszczenia cukru. Dolny blat wkładamy do formy i nasączamy go połową ponczu. Następnie smarujemy go ok. 4 łyżkami dżemu

MyCookBook.pl
Wiśnie w cukrze 155

lodów, deserów, ciast jak i baza do przygotowania sosów. Całość prosta do przygotowania, a wiśnie w cukrze  są idealne w smaku! Składniki: wiśnie cukier sok z cytryny odrobina przegotowanej wody Wiśnie umyć i wydrylować. Do umytych, wyparzonych i suchych słoików wkładać wiśnie, następnie przesypać to 2 łyżkami zwykłego cukru. Delikatnie ubić i ponownie włożyć wydrylowane wiśnie oraz cukier. Ostatnia(...)warstwa musi kończyć się cukrem. Na sam koniec całość skropić odrobiną soku z cytryny i do każdego słoika dolać 1-2 łyżki przegotowanej wody oraz wlać sok z drylowania wiśni. Słoiki zakręcić i pasteryzować (słoiki pasteryzowałam 15 minut - czas liczyłam od momentu wrzenia wody). Po pasteryzacji słoiki ułożyć do góry dnem i pozostawić w takiej pozycji, aż do wystygnięcia. Układanie

Ugotować
Drożdżówki z serem i jagodami 210

białego u mnie "Mój ulubiony " z Wielunia - 1 litr jagód - 5 łyżek cukru pudru - 2 żółtka  - kilka kropel olejku waniliowego lukier : - 300g cukru - sok z 1 cytryny - kilka łyżek ciepłej wody Sposób wykonania : Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru ( robimy tak zwany rozczyn) posypujemy mąką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie(...)rozmąconym żółtkiem z mlekiem żeby miały ładny połysk po upieczeniu. Pieczemy ok 15 minut, wyciągamy i studzimy na kratce . Robimy lukier : do cukru pudru wlewamy sok z cytryny i 1-2 łyżki wody ,ucieramy chwilkę ,jak jest za gęsty dodajemy kolejną łyżkę wody . Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę . Upieczone bułki polewamy lukrem jak są jeszcze ciepłe. Smacznego

Wypieki Rene
Ciasto biedronka 302

jagody i porzeczki) – mogą być mrożone owoce pół szklanki cukru 4 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wody Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 400ml gorącej wody pół szklanki wiórków kokosowych pół szklanki jagód lub borówek do dekoracji 1/3 szklanki wody + 1 łyżka soku z cytryny – do nasączenia ciasta     *** Biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Dodajemy stopniowo(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 30 minut – do suchego patyczka *** *** Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Oba blaty nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny *** *** Owoce myjemy, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut, aż owoce puszczą sok *** *** Żelatynę wsypujemy do kubeczka, zalewamy wodą, tak aby była cała zakryta

Blog z Apetytem
Puree ze skorzonery / Salsify puree 237

cytryny, plus 2 łyżki soku z cytryny 500 g skorzonery 6 łyżek masła 1/2 szklanki śmietanki 36% cukier, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski napełnionej wodą wyciśnij sok z połówki cytryny. Obierz skorzonerę, umyj, pokrój na 2 cm kawałki i wrzuć do miski z sokiem (dzięki temu nie ściemnieje). W rondelku wymieszaj 1 szklankę wody z 2 łyżkami

karmelowy
Maliny w cukrze 165

świeżych/mrożonych malin. Takie owoce są idealne do herbaty, ciasta jak i gofrów. Smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie jest banalnie proste.  Składniki: maliny cukier sok z cytryny odrobina przegotowanej wody Owoce umyć, osuszyć i obrać z szypułek. Do umytych, wyparzonych i suchych słoików wkładać maliny, następnie przesypać to 1 łyżką zwykłego cukru. Delikatnie ubić i ponownie ułożyć maliny(...)oraz cukier. Ostatnia warstwa musi kończyć się cukrem. Na sam koniec całość skropić odrobiną soku z cytryny i do każdego słoiczka dolać 1-2 łyżki przegotowanej wody. Słoiki zakręcić i pasteryzować (małe słoiczki pasteryzowałam 15 minut - czas liczyłam od momentu wrzenia wody

Ugotować
Ciasto z truskawkami i pianką toffi 418

czekoladą; 400 g masy krówkowej; 1 czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia. Poncz do nasączenia biszkoptu: 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 1 łyżka białego cukru; 1/3 szklanki letniej, przegotowanej wody; Kilka kropel aromatu rumowego. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Upiec biszkopt. Białka jaj odddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać cukier, przez krótką(...)nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 15 minut, aż stanie się złociste. Upieczony biszkopt wystudzić. Przygotować poncz. Do letniej wody wlać sok z cytryny, aromat rumowy, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym ponczem nasączyć wystudzony biszkopt. Czekoladę (200 g) połamać na kostki, przełożyć do szklanej/metalowej miseczki, dodać masło i 4 łyżki

Gospodyni Miejska
Konfitura malinowa z cukrem różanym 152

pyszne, obie pachną i smakują obłędnie. Aż miło przypomnieć sobie zimą ciepłe wieczory... Składniki: 4 kg malin 1,4kg cukru 0,2kg cukru różanego 1 l wody 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: W dużym garnku zagotować wodę z cukrem zwykłym. Do gotującego się syropu dać maliny, cukier różany i sok z cytryny, gotować około 1 godzinę mieszając dość często

Cakes By Kejt
Kurczak w ziołowej panierce 250

łyżki siekanej pietruszki - 2 łyżki siekanego szczypiorku - 1 szklanka mąki - 1 jajko -¾ szklanki wody -½ łyżeczki sody - olej do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka rozkroić i lekko rozbić. Z cytryny, dwóch łyżek wody, papryki, tymianku i połowy soli zrobić marynatę i obtoczyć nią piersi. Pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę. Mąkę wymieszać z wodą, jajkiem, resztą soli, pietruszką

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania