woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:122/1096)

Sałatka z zielonej soczewicy i selera 160

łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku 1. Jabłko i seler korzeniowy kroimy w cieniutkie paski i skrapiamy sokiem z cytryny. Można zamoczyć w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny. 2. olej, ocet oraz wyciśnięty ząbek czosnku mieszamy na sos i wrzucamy do niego rodzynki. Odstawiamy na min 30 min. 3. Soczewicę mieszamy z jabłkiem i selerem. 4. Polewamy

ladykitchen
Szybka pasta z nerkowcow i pomidorow 165

nerkowców i pomidorów 100 g nerkowców 10 suszonych pomidorów w zalewie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki mały ząbek czosnku sól, kolorowy pieprz, mielona papryka woda kilka kropli soku z cytryny Namaczamy 80 g orzechów w wodzie przegotowanej, źródlanej lub innej dobrej jakości. Do malaksera wkładamy odsączone orzeszki, pomidory z zalewy, pietruszkę i czosnek. Miksujemy na pastę. Jeśli jest(...)zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody z moczenia orzeszków. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką oraz sokiem z cytryny. Dorzucamy posiekane 20 g orzeszków by coś nam miło chrupało. Pastę trzymamy w lodówce. Powinna się przegryźć kilka godzin

Dzieje kuchennej Wiewióry
Galaretka z papierówek i aronii 150

Papierówki myjemy, kroimy na ćwiartki, nie obieramy jabłek, nie usuwamy gniazdek nasiennych, wszystko przekładamy do szerokiego, wysokiego garnka o grubym dnie, zalewamy wodą z sokiem z 1 cytryny w takiej ilości wody, że jak naciśniemy jabłka ręką woda ma sięgać ciut nad powierzchnią jabłek. Zagotowujemy jabłka i gotujemy ok. 60 minut, zostawiamy pod przykryciem do następnego dnia. Rano rozgotowane jabłka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort z kremem malinowym ze świeżymi malinami i borówkami 166

borówek do dekoracji 150 ml śmietany kremówki na wierzch i boki tortu niepełna łyżka cukru pudru pół opakowania śmietan fixu lub łyżeczka żelatyny rozpuszczona w małej ilości wody sok z połowy cytryny wymieszana z 1/4 szklanki wody i z połową łyżki cukru do nasączenia biszkoptu wiórki kokosowe na boki Przygotowanie: Biszkopt przygotować  z tego przepisu  i przekroić

Wołowina od rekina
Szprycer arbuzowy 126

pół butelki białego wina 200 ml schłodzonej wody gazowanej sok z połowy cytryny lód do podania Arbuza pozbawiamy skórki i pestek. Miksujemy z winem i sokiem z cytryny. Przed podaniem dodajemy wodę gazowaną i kilka kostek lodu na każdą porcję. Ponieważ arbuz jest słodki, nie trzeba nic dodatkowo dosładzać. Artykuł Szprycer arbuzowy pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Surówka na zielono 119

surówka gotowa. A jak wiadomo surówek nigdy nie jest za dużo. Składniki: Sałata ½ młodej zielonej cukinii 2 ogórki małosolne Pęczek szczypiorku ½ zielonej papryki Sos: Oliwa Sok z cytryny Cukier Sól Koperek Pieprz woda Wykonanie: Sałatę myjemy(...)odsączamy i rwiemy na małe kawałki. Szczypiorek siekamy a pozostałe składniki kroimy w paseczki przy pomocy obieraczki do warzyw. Do filiżanki wlewamy po 3 łyżki oliwy i wody, dodajemy sok z cytryny do smaku. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Intensywnie mieszamy. Na koniec dodajemy koperek. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Dla zapracowanych zamiast samodzielnie przygotowanego proponuję gotowy sos do surówek, oczywiście

Smaki Ewy
Torcik truskawkowo-kokosowy 449

mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 80g drobnego cukru (pół na pół z waniliowym) 40g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia PONCZ 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody MASA TRUSKAWKOWA 300g truskawek 300g naturalnego serka homogenizowanego 150ml śmietanki 30% 3 łyżki domowego cukru waniliowego 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody FROSTING 100ml śmietanki(...)się ściąć!), zimną śmietankę przelać do naczynia, ubić na sztywno - bitą śmietanę przełożyć w kilku partiach do masy serowej, delikatnie, ale dokładnie wymieszać PONCZ - do zimnej przegotowanej wody dodać sok z cytryny, wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie umieścić jeden z blatów biszkoptowych - blat dokładnie nasączyć połową ponczu - drugi blat nasączyć ponczem, zanim przykryjemy nim masę truskawkową PRZYGOTOWANIE

Smakołyki Bereniki
Makowiec 152

skórki pomarańczowej 1 olejek migdałowy 1/3 szklanki cukru 1/3 łyżeczki soli 4 żółtka i 6 białek Lukier: 150 gram cukru pudru  2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy skórka pomarańczowa  Sposób przygotowania: Margarynę siekamy z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Z drożdży(...)miejscach. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę oraz sok z cytryny, dodajemy cukier puder, ucieramy na gładką jednolitą masę. Gotowym lukrem smarujemy makowce, posypujemy skórką pomarańczową

Bajeczna Kuchnia
Tarta z brokułem i kurczakiem 239

wiele sposobów wszystko zależy od tego co mamy ochotę umieścić na naszej tarcie. Składniki na ciasto 200 g mąki pszennej 100 g masła szczypta soli 2 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny 1 jajko Składniki na farsz 1 pierś z kurczaka + curry, paryka słodka, sól i pieprz, olej, zioła prowansalskie, olej (jednym słowem przyprawy które lubimy) 1/2 brokuła(...)jeśli uważamy że jest za rzadki farsz dodajemy kolejne jajko) sól pieprz Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i zagniatamy z masłem (jak na kruszonkę). Dodajemy jajko, sok z cytryny dokładnie zagniatamy i dodajemy wodę. Całość zagniatamy żeby wszystkie składniki się połączyły i ciasto było gładkie bez grudek. Owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na min 30 min. W tym czasie

Piekielna Kuchnia Pati
Oponki po wiedeńsku (pączki, gniazda) 158

wody 150g masła 300g mąki pszennej 6 jajek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub spirytusu) szczypta soli olej do smażenia Lukier: 200g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny   W rondelku zagotować wodę z masłem i solą.   Rondel zdjąć z ognia i wsypać mąkę - energicznie mieszając drewnianą łyżką. Ponownie postawić na palnik i ucierać

Di gotuje
Mini pączusie 118

letniego mleka 75 gram masła 75 gram cukru pudru szczypta soli 30 ml. wódki lub spirytusu Lukier: 150 gram cukru pudru  2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mąkę i cukier puder przesiewamy.Robimy zaczyn z roztartych drożdży z 1 łyżeczką cukru ,150 gram mąki(...)smażymy pod przykryciem na małym ogniu z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Pączki smarujemy lukrem za pomocą pędzelka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią pączki. Pączki możemy posypać cukrem pudrem

Bajeczna Kuchnia
Babka drożdżowa 134

margaryny 50 gram świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 0,5 szklanki cukru 100 gram rodzynek Lukier: 150 gram cukru pudru  2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Margarynę rozpuszczamy i studzimy.Gdy zaczyn(...)babki smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczoną i ostudzoną babkę. Babkę możemy upiec nie dodając rodzynek

Bajeczna Kuchnia
Babka keksowa 115

gram cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 gram mieszanki keksowej 50 ml. rumu Lukier: 150 gram cukru pudru  2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem ,nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia(...)keksową wymieszaną z rumem.Formę do babki smarujemy tłuszczem.Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczoną i ostudzoną babkę,posypujemy skórką pomarańczową

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania