miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 2 szklanki wody 1 szklanka cukru sok z 1 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny Wykonanie: Zagotować wodę, rozpuścić w niej cukier i dodać sok oraz skórkę cytrynową. Syrop odstawić. Pozostałe składniki wymieszać dokładnie. Z tak otrzymanego ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć
zadanie-gotowanieNajprostszy przepis na lody owocowe, bez maszynki, bez śmietany, tylko i wyłącznie ze świeżymi owocami, których teraz mamy pod dostatkiem. Spróbujcie, orzeźwienie gwarantowane. Składniki: - 1/5 szklanka soku z cytryny - 1 szklanka wody - użyłam wody Święcicki Zdrój - 1-1,5 łyżki cukru - świeże owoce (truskawki, maliny, kiwi, borówka) Owoce obrać i pokroić w grubsze plastry. Wodę wymieszać z cukrem, dodać
CookYourselfpuszki) sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki zimnej wody 1 łyżka pestek słonecznika Przygotowanie: Do blendera włożyć ciecierzycę, wlać wodę, sok z cytryny, tahinę i obrany ząbek czosnku. Wszystko zmiksować na gładką pastę. Do miski wlać dyniowe puree, dodać zmiksowaną ciecierzycę, sól, pieprz, cukier. Wymieszać. Spróbować i ewentualnie dosolić. Wyłożyć na talerz
Jaglusiaskładniki: 100 g płatków róży 200 g cukru sok z 1/4 cytryny 250 ml wody wykonanie: Wodę zagotowujemy z cukrem, dodajemy sok z cytryny. Płatki róży przepłukujemy, osuszamy i wkładamy do słoika. Całość zalewamy ciepłym syropem. Mieszamy, zakręcamy. Odstawiamy na 2-3 dni. Następnie całość doprowadzamy do wrzenia, zlewamy syrop różany, przelewamy do małych słoiczków i zakręcamy. Możemy dodatkowo
Domowy Smak Jedzeniabądź trening jest potrzebny po takiej imprezie. Składniki: - 250ml soku marchwiowego - 125ml soku pomarańczowego - skórka z 1/2 pomarańczy (zostawcie trochę do dekoracji!) - sok z całej cytryny - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka syropu(...)klonowego - 1/3 łyżeczki cynamonu Sok marchwiowy, pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, syrop klonowy i cynamon umieszczamy w małym rondelku i na małym ogniu doprowadzamy do delikatnego wrzenia, chwilami mieszając. Wodę, sok z cytryny i skrobię mieszamy w szklaneczce. Bierzemy do ręki trzepaczkę i powoli wlewamy zawartość szklanki ciągle, energicznie mieszając trzepaczką. Gdy wlejemy już całość, rondelek ściągamy z ognia i stale
Be Fit Be Strongrzeczy, zamykamy słońce! Składniki -3 kg brzoskwiń -1,5 kg cukru- u mnie mniej niż 1 kg białego cukru i pół kg cukru trzcinowego DIAMANT -1 duża cytryna -pół szklanki wody Umyj i obierz brzoskwinie- ja moich nie obierałam, gdyż skórkę miały zdrową, a zostały i tak sparzone i po ugotowaniu, przetarte. Wyciągnij pestkę.Pokrój owoce na kawałeczki. Dolej(...)wodę i wsyp otartą skórkę z jednej cytryny. Ta cytryna musi być, dodaje takiego niepowtarzalnego smaku.Nie jest agresywna, wyczuwa sie ją gdzieś na podniebieniu. Nie wyobrażam sobie tej konfitury bez skórki z cytryny! Doprowadz do wrzenia i gotuj przez kwadrans, zbierając pianę. Po ugotowaniu przepuść owoce przez passatutto, lub przetrzyj przez sito. Następnie włóż otrzymaną masę ponownie do garnka
Z Kuchni Do Kuchnigdyż później jest już dla nas szkodliwy, więc spieszmy się moi mili!!! Składniki na kompot z rabarbaru z cynamonem 600 g rabarbaru 1 kawałek cynamonu sok z 2 cytryn 1 l wody 2 łyżki cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 2-3 centymetrowe kawałki. Wodę zagotowujemy z cynamonem i sokiem z cytryn
Rozpustne gotowaniekoktajl: bombę witaminową, jednocześnie oczyszczający i odchudzający koktajl ze świeżej pietruszki. S kładniki na 6 porcji : 2 pęczki natki pietruszki, sok z 1 cytryny , 3 szklanki wody mineralnej niegazowanej. warto dodać dzienną porcję Spiruliny w proszku Natkę pietruszki opłukać zimną wodą, zostawić do osuszenia . Wycisnąć sok z cytryny. Wszystkie składniki włożyć do blendera
IzaGotujecytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki wody 2 łyżki cukru Przygotowanie: W 1/2 szklance wody rozrabiamy dokładnie mąkę ziemniaczaną. Do garnka z grubszym dnem wlewamy resztę wody, sok z cytryn oraz dodajemy cukier. Gotujemy. Gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z palnika, dodajemy rozrobioną mąkę. Wstawiamy na niewielki ogień i mieszamy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji kisielu. Przelewamy do pucharków
Słodkie okruszkiDuża dawka witamin na dobry początek wiosny czyli zielone smoothie. Samo zdrowie ! Moja propozycja: 5 dużych liści zielonej sałaty 2 banany 2 jabłka sok z 1 cytryny 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej 5 listków mięty 1 łyżka miodu Wrzucamy do blendera sałatę i miksujemy z wodą, następnie dodajemy banany, jabłka, sok z cytryny, listki mięty, miód i ponownie miksujemy
noteskulinarnyfigawszystkim miłośnikom ciasta francuskiego i nie tylko. SKŁADNIKI 1 płat ciasta francuskiego 3-4 jabłka z czerwoną skórką 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny 1/2 szklanki wody jedno jajko foremki na muffiny WYKONANIE Do garnka wlewamy wodę dodajemy 1 łyżkę cukier i wyciskamy cytrynę. Doprowadzamy do wrzenia. Jabłka kroimy na połówki
W kuchennym oknie Ewycytryny - 0.5 kg cukru - 2.5 litry wody Wykonanie Miętę dokładnie płuczę. W większym garnku podgrzewam wodę , dodaje do niej cukier i mieszam do rozpuszczenia. Studzę. Do ostudzonej wody dodaję sok z cytryn i gałązki mięty. Garnek przykrywam pokrywką i odstawiam w chłodne miejsce na kilka godzin. Przeważnie na całą noc. Po tym czasie zawartość garnka zagotowuję i chwilkę
Kuchnia z widokiem na ogródu017cu, go\u017adzik\u00f3w, nasion kardamonu."],"name":"Gruszki korzenne z rodzynkami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Rodzynki namaczamy we wrz\u0105tku.\r","1 l wody zagotowujemy z przyprawami, sokiem cytryny, sk\u00f3rk\u0105 i cukrem. \r","Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na \u0107wiartki usuwaj\u0105c gniazda nasienne.\r","Do zalewy wrzucamy gruszki i je obgotowujemy kilka minut(...)pół z białym) sok i skórka z cytryny kilka kawałków kory cynamonu po kilka sztuk anyżu, goździków, nasion kardamonu. Sposób przygotowania Rodzynki namaczamy we wrzątku. 1 l wody zagotowujemy z przyprawami, sokiem cytryny, skórką i cukrem. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Do zalewy wrzucamy gruszki i je obgotowujemy kilka minut. Gruszki przekładamy do wyparzonych słoików
Mieszam w GarnkuBANANA, TRUSKAWEK I JABŁKA. Składniki na 2 porcje: 1 banan 1 jabłko około 180 g truskawek 3 torebki herbaty Posti "Mięta z cytryną" + 125 ml gorącej wody 10 liści mięty ogrodowej 50 ml syropu miętowego Sposób przyrządzania: Trzy torebki herbaty Posti "Mięta(...)cytryną" zaparzyć w 125 ml gorącej wody, po czym ostudzić. Banana i jabłko obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki opłukać i odciąć szypułki. Banana, jabłko, truskawki oraz umyte listki mięty przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem na gładką konsystencję. Dodać syrop miętowy oraz ostudzoną herbatę i ponownie zmiksować. Koktajl przelać do wysokich szklanek i podawać od razu po przygotowaniu
Zakątek rozkoszy kulinarnych