woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:106/1096)

Szpajza cytrynowa -śląski deser 184

sztywno z szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i letnią wlewać do masy jajecznej cały czas miksując na wolniejszych obrotach. Masę wylać na miski porcjami i przesypywać rodzynkami i migdałami. Odłożyć do stężenia. Przed

Ala piecze i gotuje
Wielkanocny keks z Hortexu 220

pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią 3 łyżki rumu Polewa: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Bakalie zalewamy rumem i cieplą wodą, odstawiamy na 10 minut, odsączamy na sitku i obtaczamy w łyżce mąki. Dokładnie mieszamy. Masło ubijamy z dodawanymi stopniowo żółtkami na puszystą(...)nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Przestudzony keks polewamy lukrem przygotowanym ze ¾ szklanki cukru pudru i 1- łyżki gorącej wody i 1 łyżeczki soku z cytryny. Posypujemy owocami kandyzowanymi

Mia Cucina Sofieta
Serce urodzinowe -torcik 388

upieczeniu i ostudzeniu ciasta- wycinamy serce. Obwód serca- rysyjemy na podstawie formy w której piekliśmy ciasto.Nasączamy ciasto- ja nasączyłam wodą z cytryną i esensją pomarańczową. Ubijamy śmietanę- na sztywno dodając cukier puder.Truskawki kroimy na mniejsze cząstki.Ciasto kroimy na pół.Pół ubitej śmietany wykładamy na nasączony placek. Na śmietanę wykładamy cząstki truskawek. Przykrywamy drugim nasączonym plackiem.Na górę

Smaki Edyty
Orzechowo -śmietanowa rozpusta 247

serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 op cukru waniliowego Do dekoracji dowolnie , starta czekolada , orzechy , kakao , kawa.... Wykonanie  : Upieczony biszkopt przekroić na dwie części. Delikatnie nasączyć wodą z cytryną i ew alkoholem Masa orzechowa : Czekoladę rozpuścić , Śmietanę ubić , dodać serek , krem i rozpuszczona ale nie gorącą czekoladę  , Wyłożyć na spodnią część biszkoptu. przykryć drugim . Masa śmietanowa : Śmietanę

Malinowa Kawiarenka
Pierożki serowe z jabłkami 109

Przepis wygrzebałam ze swoich zapisków kulinarnych sprzed lat . Uwielbiam te pierożki. Kojarzą mi się ze słodkościami z dzieciństwa. Ser nadaje im jakąś taką smakowitośc połączoną

Słodkości i nie tylko
Jagodowa kostka (jogurtowiec jagodowy) 670

Post Jagodowa kostka (jogurtowiec jagodowy) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Domowy Gravlax - Delikates z łososia 172

drożej i z wyższej pułki, niż tanio lub pospolicie - byle dużo. SKŁADNIKI: 1 filet z łososia ze skórą oskrobaną z łusek (ok. 1 kg) skórka otarta z 2-3 cytryn sól morska (ok. 130-140 g) brązowy cukier (ok. 100 g) pęk świeżego koperku (dużo) dodatkowo: ciężki przedmiot do obciążenia Wykonanie: Połączyć razem sól, cukier, mniejszą część posiekanego kopru(...)łososia nadmiar wilgoci. Tak obciążonego łososia wstawić do lodówki na 24 godziny (bez przykrywania). Po dobie usunąć z fileta nadmiar soli i ponownie ułożyć w czystym pojemniku. Cytryny sparzyć wrzącą wodą i najlepiej jest umyć je czystą wodą zmywając z nich ochronną warstwę jaką są cytryny spryskiwane do transportu. Można posłużyć się szczoteczką. Zetrzeć skórkę cytrynową na tarce (tylko żółtą

Sztuka gotowania w/g Samiry
Tort zając (bez glutenu, cukru białego) 109

przygotowanego w powyższy sposób -wiórki kokosowe (do posypania głowy i łapek) -ulubione konfitury (u nas truskawkowa i morelowa) -kakao+ ksylitol+ ciepła woda (do nasączania blatów kakaowych) -sok z cytryny+ ksylitol+ ciepła woda (do nasączania blatów jasnych) -biały i różowy techniczny papier + 2 długie wykałaczki (na uszy) BISZKOPT KAKAOWY Żółtka oddzielić od białek. Białka miksować ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej

Candy Pandas
PĄCZKI HISZPAŃSKIE, WIEDEŃSKIE lub GNIAZDKA 146

pączki: 200g mąki pszennej 250g wody 4 szt. jajek 100g masła szczypta soli olej do smażenia Składniki na lukier: 100g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody cukier puder do posypania papier do pieczenia W garnku zagotowałam wodę, dodałam masło i szczyptę soli. Gdy masło się rozpuściło  wsypałam wcześniej przesianą przez sitko mąkę(...)minuty z każdej ze stron. Wyjmowałam je łyżką cedzakową i układałam  na wyłożonych ręcznikami papierowymi talerzach. Przygotowałam lukier. Cukier puder utarłam z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Polałam nim część pączków. Drugą partię posypałam cukrem pudrem. Nie wszyscy moi pożeracze pączków lubią lukier ;-) Z podanej ilości składników wyszło mi około 27 sztuk gniazdek. Wiele zależy od grubości szprycy

potrawyregionalne
Napój z białego wina i miodu 127

rozgrzewający. Składniki: Butelka białego wytrawnego wina (i tutaj podobnie jak w grzańcu staropolskim lepiej zainwestować w dobre wino) Szklanka płynnego miodu akacjowego lub gryczanego 3 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka soku z pomarańczy 4 żółtka Przygotowanie: Wodę zagotowujemy, a następnie dodajemy sok z cytryny i pomarańczy. Dobrze mieszamy. Żółtka dokładnie miksujemy z miodem, a następnie, cały

Kate's Kitchen
Cytrynowiec 268

łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę cytrynową: 1 szklanka soku z cytryny 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek) 3 żółtka 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 100 g masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka(...)delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st. Masa cytrynowa: 1 szklankę wody i szklankę soku z cytryny zagotować z cukrem. W pozostałej szklance wody rozprowadzić proszek budyniowy i żółtka. Do gotującej się masy cytrynowej, wlać rozprowadzony budyń. Gotować, cały czas mieszając, do powstania gęstej

My sweet a life
Lemoniada rabarbarowa 104

Domowa lemoniada to super alternatywa dla słodkich soków i gazowanych wód, które są dostępne w sklepach. Na zakończenie majówki u nas dzisiaj z rabarbarem.Składniki; 170 g cukru, skórka otarta z jednej cytryny, 350 g rabarbaru obranego i bardzo drobno pokrojonego, 2 gałązki mięty, 120 ml soku z cytryny, Wykonanie;Rabarbar(...)pokrojony wrzucamy do rondla i zalewamy ok 180 ml wody. Zagotowujemy. Następnie gotujemy ok. 10 minut. Do gorącego rabarbaru dodajemy miętę. Studzimy.Przecedzamy. Następnie dodajemy sok z cytryny. Łączymy z 1 1/2 l wody. Podajemy z lodem i z plastrami cytryny...Smacznego   /źródło Magazyn "Kuchnia

Anioły w kuchni
Przepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU 116

przygotowania deseru dla niespodziewanych gości. Mus wyszedł pyszny, ale czas na przepis. Mus z jabłek 5 dużych jabłek 100 gram cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 ml wody sok z 1 cytryny Jabłka obrałam, wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam na ćwiartki. Do garnka wlałam wodę, dodałam cukier i sok z cytryny, wszystko wymieszałam, dodałam jabłka i wszystko wymieszałam. Gdy całość(...)Codziennie pakuję sobie jedzenie do pracy w pojemniki, często brakuje mi soku, no taka ochota na coś pysznego do picia w pracy, a nie tylko kawa, herbata i woda. Czasem coś odświeżającego w smaku by się przydało, prawda? A kto z nas nie zna smaku soku jabłkowego miętowego? Ja go pamiętam z dzieciństwa, teraz postanowiłam zrobić go sama, kilka minut

Kuchnia na wzgórzu
Przepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU 120

przygotowania deseru dla niespodziewanych gości. Mus wyszedł pyszny, ale czas na przepis. Mus z jabłek 5 dużych jabłek 100 gram cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 ml wody sok z 1 cytryny Jabłka obrałam, wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam na ćwiartki. Do garnka wlałam wodę, dodałam cukier i sok z cytryny, wszystko wymieszałam, dodałam jabłka i wszystko wymieszałam. Gdy całość(...)Codziennie pakuję sobie jedzenie do pracy w pojemniki, często brakuje mi soku, no taka ochota na coś pysznego do picia w pracy, a nie tylko kawa, herbata i woda. Czasem coś odświeżającego w smaku by się przydało, prawda? A kto z nas nie zna smaku soku jabłkowego miętowego? Ja go pamiętam z dzieciństwa, teraz postanowiłam zrobić go sama, kilka minut

Kuchnia na wzgórzu
Ocet cytrynowy 160

przy oczyszczaniu organizmu z toksyn, oraz przy utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Nadaje rześki smak sałatką i surówką, świetnie sprawdza się jako dodatek do marynat. Składniki: skórki z 5 cytryn 1l letniej wody 2-3 łyżki miodu Sposób wykonania: Cytryny dokładnie myjemy szczoteczką, kroimy na połowę i wyciskamy z nich sok. Możemy go przeznaczyć do codziennego picia lub jako dodatek

Kuchnia Pani Wiosny

Proponowane wyszukiwania