woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:98/1096)

Babeczki drożdżowe do koszyczka 162

gram świeżych drożdży 0,5 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki cukru 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier: 80 gram cukru pudru  2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody Dodatkowo: 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej tłuszcz do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy zaczyn podrośnie(...)Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremek do połowy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczone i ostudzone babeczki,posypujemy skórką pomarańczową

Bajeczna Kuchnia
Słodka rewelka . 332

żółtka.Wlać do gotującego leka  , gotować aż zgęstnieje.   Zimny budyń utrzeć   z masłem.  Ciasto kakaowe przeciąć na pół. Blaty ciasta można nasączyć dodatkowo wodą z cytryną i cukrem . Warstwy ciasta : 1. Spód ciasta ciemnego posmarować dżemem z czarnej porzeczki lub jagód 2. Masa budyniowa 3. Ciasto jasne  4. Kisiel jagodowy 5. Druga połowa   ciasta

Sama słodycz i szczypta chili
CIASTO TRUSKAWKOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ 284

stopniach C.z termoobiegiem 25-30 min ,studzimy. ubijamy śmietankę, dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan fixami wykładamy bitą śmietanę na biszkopt,można biszkopt trochę napączować  wodą z cytryną i cukrem,ale nie koniecznie,i do lodówki,galaretkę przygotowujemy jak na opakowaniu,na bitą śmietanę wykładamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką i do lodówki,jak stężeje galaretka to możemy wcinać

Swojskie jedzonko
Ekspresowy placek z wiśniami. 192

lekko pokrojonych, 1-2 garście wiórków kokosowych. Przygotowanie :  Na biszkopt wyłożyć krem oraz gęsto poukładać wiśnie. Gdy biszkopt jest gruby, można go nasączyć sokiem z wiśni lub wodą z cytryną i cukrem. Poukładać rodzynki. Obsypać orzechami.  Po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Przepis oraz przygotowanie jest mamy mojego męża :) Smacznego

W kuchni u Moniki
Ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą 178

użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie większe marchewki lub 3 średnie) Polewa: 120g serka mascarpone 2 łyżki płynnego miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny 1łyżka wody Dodatkowo: cynamon lub kakao do posypania     1. Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 2. Formę z kominem o średnicy 23-24cm wysmarować dobrze masłem (można

Mała Cukierenka
Ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą 177

użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie większe marchewki lub 3 średnie) Polewa: 120g serka mascarpone 2 łyżki płynnego miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny 1łyżka wody Dodatkowo: cynamon lub kakao do posypania     1. Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 2. Formę z kominem o średnicy 23-24cm wysmarować dobrze masłem (można

Mała Cukierenka
Surówka z cukinią i marchewką 155

obiad i kolację - a jest to wykonalne. Dzisiaj surówka z cukinii. Składniki: 1 mała cukinia 1 marchewka 2 ogórki małosolne 1/3 sałaty lodowej Dowolny  sos do surówki (woda, oliwa, cytryna, cukier, sól + zioła ) Wykonanie: Umytą cukinię skrajamy obieraczką do warzyw i tak samo postępujemy z marchewką ( wcześniej obraną ) i ogórkiem, sałatę kroimy na kawałki.  Całość delikatnie mieszamy

Smaki Ewy
Singapore Sling: drink cytrynowo - ziołowy z ginem 119

coś w sam raz na tęsknotę za ciepłymi wiosennymi popołudniami. Składniki: Gin 50 ml Cherry brandy 20 ml Angostura ok. 30 kropli Grenadina 15 ml Sok z 1 cytryny Zimna woda sodowa Wykonanie:  Składniki (z wyłączeniem wody sodowej) mieszamy w shakerze. Przelewamy do szklanki, dodajemy lód i wodę sodową. Zwolennicy wersji nieco słodszej dodać mogą do smaku syropu cukrowego

Smaki Ewy
PUSZYSTA SZARLOTKA Z OWOCAMI 290

otarta z 1 sparzonej cytryny 1/2 szkl. cukru 4 łyżki mleka dodatkowo: słoik musu jabłkowego (900g) puszka owoców tropikalnych łyżka kisielu cytrynowego Na lukier: cukier puder sok z cytryny odrobina wody Wykonanie:  Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Przy użyciu haka wyrabiamy gładkie ciasto. Oczywiście można ciasto wyrobić ręcznie, ale mikserem jest prościej. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną

Walijskie Pichcenie
Pączki warszawskie, znakomite! 188

roztopionego, letniego masła (w oryginale 150g) olej do smażenia drobno posiekana smażona w cukrze skórka pomarańczowa lukier (1 szklanka cukru pudru i 2-3 łyżki soku z cytryny lub wody)      Zaczynamy od przygotowania zaczyny. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, wlewamy do przesianej mąki i ucieramy na gładką, dość gęstą, masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki odrywane z kruszonką i lukrem 209

smarowania bułeczek 1 białko  1 łyżka mleka Kruszonka: 60 g masła 1/2 szkl mąki 1/2 szkl cukru Lukier: 2/3 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny lub wody 1. Rozczyn :   Mąkę przesiać do miski i zrobić dołek. Cukier i drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do mąki, lekko przemieszać tak, żeby na wierzchu była mąka, odstawić

Kto ugości moich gości?
Koktajl z buraka czerwonego 193

odporność i jest idealny na wiosenne wzmocnienie zwłaszcza przed wirusami. Składniki burak czerwony 50g migdałów 2łyżeczki siemienia lnianego 80g daktyli bez pestek 2 banany sok z połowy cytryny 500ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz wody wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę, następnie dolewamy wodę i jeszcze chwilę blendujemy. Gotowe

Apetyt na Zielone
Cytrynowo- miętowy koktajl z młodym jęczmieniem 237

rześka mięta - cudowny początek dnia :) SKŁADNIKI (2 porcje) 1 banan 1 gałązka świeżej mięty 1/3 cytryny 2 łyżeczki młodego jęczmienia 2 duże łyżki jogutu naturalnego 100 ml wody mineralnej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Cytrynę obieramy ze skórki, usuwamy albedo, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Listki mięty (bez gałązki) oraz obranego banana dodajemy do cytryny. Dodajemy jogurt, młody jęczmień oraz

DefinicjaSmaku
Kisiel nektarynkowy 124

kiśli" :D) dla lubiących zdrowe małe "co nieco" dla chcących spróbować zrobić samodzielnie kisiel Składniki: 3 nektarynki 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżeczka soku z cytryny 150ml wody Wykonanie:  Nektarynki obierz ze skórki. Dwie zmiksuj za pomocą blendera, a trzecią pokrój na kawałki i nałóż do salaterek. Zmiksowane nektarynki wlej do rondelka, dodaj wody, miodu

Mania Wypiekania
Detoks - dzień 8, powrót do normalnej diety 311

mnie było różnie, więc poczekam i poobserwuję. Umysł mam jakby jaśniejszy. Pełne podsumowanie efektów chcę zrobić pod koniec tygodnia - po kilku dniach normalnego odżywiania.  Menu "przejściowe": Śniadanie: - woda z cytryną - jabłko - sałatka (rokola, sałata rzymska, kalarepa i ogórek + sok z cytryny) - kawa zbożowa II śniadanie - sok wycisnięty z buraków, botwinki i grapefruita - czipsy z selera (były chrupiące! :)) Obiad: - warzywa

pyszne zdrowości