piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka, przez około 1h - 1h 10min. Po całkowitym wystudzeniu keks polewamy lukrem (cukrem pudrem zmieszanym z wodą lub sokiem z cytryny) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Alergeny Alergeny cytrusy , jajka , mąka Świąteczny keks z bakaliami, czyli pierwsza z tegorocznych propozycji na świąteczne przysmaki. Pyszny, wypełniony suszonymi owocami aż po brzegi(...)piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka, przez około 1h - 1h 10min. Po całkowitym wystudzeniu keks polewamy lukrem (cukrem pudrem zmieszanym z wodą lub sokiem z cytryny) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. [/hide] Przepis pochodzi ze strony Mała Cukierenka . Artykuł Świąteczny keks z bakaliami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plOwsianka zimą to dla mnie podstawa. Dzień staram się zacząć szklanką ciepłej wody z cytryną a potem zjeść ciepłe śniadanie i w 80% jest to owsianka. Ostatnio nawet lekko w niełaskę poszła jaglanka, jakoś mam melodię na owsiankę cały czas. Cudownie rozgrzewa rano brzuch i sprawia, że głodnieję dopiero przed południem ( wtedy najczęściej piję jakieś gęste smoothie). Emilka mi dzielnie(...)Total time 20 min Szybka poranna bananowa owsianka z prażonymi w miodze orzeszkami i nasionami Serves: 3 Ingredients Na owsiankę ⅔ szklanki płatków owsianych 1 szklanka wody 1 łyżka miodu (lub więcej do smaku) 1 łyżeczka oleju kokosowego ⅔ szklanki mleka 1 mały banan 1 łyżka kakao Na posypkę 1 szklanka mieszanki orzechów (migdały i nerkowce posiekane) z pestkami
Cooking for Emilydekorujemy bardzo prostym, cienkim lukrem. Cukier puder (na tą ilość pierniczków zużyłam około 2/3 szklanki) przesiewamy przez gęste sitko do miseczki i dodajemy do niego tyle wody z sokiem z cytryny i rumem, żeby cukier stał się bardzo płynny, jak słodka śmietanka 30% albo zagęszczone, słodzone mleko. To właśnie tak lekki, mocno uwodniony cukier daje efekt ośnieżonych pierniczków. Lukier(...)tłuszczu 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej (7g) 1 łyżka kakao niesłodzonego (15g) 1 opakowanie (20g) mocnej przyprawy do piernika (użyłam mieszanki Kamisa) SKŁADNIKI GLAZURY cukier puder woda – rum – sok z cytryny koniecznie: miękki pędzelek
Karo in the Kitchenpołowy cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego Polewa: 1,5 łyżeczki ksylitolu 1,5 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki kakao 1 łyżka wrzącej wody kilka kropli soku z cytryny lub kilka kostek gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 70% Do dekoracji: skórka cytrynowa kilka zmielonych orzechów, np. włoskich 1. Wiórki wraz z pozostałymi składnikami zblenduj na gładką masę(...)talerzu i włóż na kilka minut do zamrażarki (lub na kilkanaście do lodówki). 3. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść ksylitol w łyżce wody i soku z cytryny. 4. Dodaj olej kokosowy, a gdy się rozpuści zdejmij z ognia, dodaj przesiane przez sito kakao i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej masy. 5. Wyjmij batony z lodówki
Powiedz dietom nieObudziłam się dziś wyjątkowo wcześnie, w nieco dziwnym humorze. Wypiłam wodę z cytryną, ubrałam się i zabrałam d pracy. Bez kawy! Zrobiłam bardzo dużo z tego, co zaplanowałam, niby powinnam być dumna, szczęśliwa, spełniona...jednak nadal coś było nie tak. Są takie dni, gdy czujesz, że tylko jedna rzecz może poprawić Ci humor. Dla mnie jest to wtulenie się(...)minut. Drugim sposobem jest wlanie mleka do słoika (mniej więcej do połowy jego objętości) ,zakręcenie wieczka i wstawienie do mikrofalówki na kilka sekund. Zalej kawę gorącą wodą (mniej więcej 1/3 kubka). Dodaj 1/3 łyżeczki zmieszanych przypraw, zalej to spienionym mlekiem, wymieszaj. Na górę wyłóż trochę pianki. Posyp kurkumą. Smacznego!Paulina
Gotowanie to kochanieżółtka 1 jajko szczypta soli 1/4 kostki masła łyżka spirytusu do smażenia: 1 kg smalcu lub 1l oleju Nadzienie powidła śliwkowe Lukier cukier puder sok z cytryny wrząca woda, odrobina Przygotowanie Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto na pączki należy wstawić na małym ogniu garnek z grubym dnem. Wlewamy do niego olej lub kostki smalcu. Tłuszcz ma się powoli rozgrzewać dlatego(...)wyjęciu odsączamy pączki na papierowych ręczniczkach. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Przygotowanie lukru: do miseczki wsypuję ok. 1 szkl. cukru pudru, dolewam ok. 2 łyżek wrzątku. Resztę lukru stanowi sok z cytryny. Soku z cytryny dodaję tyle by konsystencja lukru przypominała mniej więcej miód. Lukier trzeba dobrze rozetrzeć łyżką. Polane lukrem pączki ozdabiamy skórką pomarańczową. Gotowe. Teraz odstawiamy by ostygły. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comSyrop z mięty Pyszny syrop do deserów, herbatki lub wody z dodatkiem cytryny. Może tez być wykorzystany do drinków alkoholowych. Składniki : 2 garście świeżej mięty sok z 1 cytryny cukier - 0,5 kg 2 litry wody Przygotowanie: Miętę przebrać, dokładnie opłukać, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na bardzo wolnym ogniu przez pół godziny, zdjąć z ognia
Kuchnia Danusicukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) Nadzienie: 350 g jagód 3,5 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Lukier: około 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody lub soku z cytryny Wykonanie: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Gdy zmienią konsystencję na płynną, dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie(...)ładnego złoto - brązowego koloru. Upieczone bułeczki wystudzić na kratce. Po wystudzeniu polukrować. Lukier: Składniki na lukier rozetrzeć w miseczce grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie wody ( lub soku z cytryny ) jeśli chcemy by lukier był rzadszy, lub cukru pudru, jeśli chcemy uzyskać lukier bardziej gęsty. Smacznego
Opowieści z piekarnikaUpały wróciły, więc coś na ochłodę: woda + plastry cytryny i limonki + liście świeżej mięty lub melisy + dużo lodu. Fotorelacja z Pragi (z przystankiem w Ostrawie ) Wtorek - dzielnice: Vinohrady i Zizkov, Hradczany i Petrin, Mała Strana, Zamek Praski na Cmentarzu Olszańskim spoczywają prażanie różnych wyznań, jest m. in. grób Franza Kafki schody w metrze, naprawdę strome przed Willą(...)miniaturowymi domkami, pełnili w nich wartę strzelcy; legenda podaje, że mieszkali tu alchemicy, którzy chcieli uzyskać złoto przed zamkiem, co jakiś czas przejeżdżały tu samochody, które rozpylały zimną wodę dla ochłody, upał - 37 stopni C. Ogród Królewski - pierwsze w Europie tulipany hodowano tu przed Holendrami, mało ławek Letnia Siedziba Królewska - przykład czystego włoskiego renesansu Środa: Praga 6 w Pradze
Qlinarnie i Qlinarniedobro. Składniki: 250 g płatków owsianych 250 g mąki pełnoziarnistej 200 g masła roślinnego 4 banany szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 100 ml wody po gotowanej ciecierzycy pół cytryny albo limonki Przygotowanie: Na wstępie ubić na sztywna pianę wodę po ciecierzycy. 3 banany obrać (wiadomo), pokroić w plasterki, zalać zimną wodą i dodać sok z połówki(...)cytryny. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do miski. Do mąki dodać miękkie masło i wyrobić najlepiej mikserem do konsystencji bułki tartej. Ubitą pianę z wody po ciecierzycy połączyć z rozgniecionym bananem. Powstałą masę połączyć z „bułką tartą” dodać cukier i płatki owsiane, zamieszać łyżką i wyrobić chwilę mikserem. Powstanie taka oto gęsta papka: Połową
greenscarfmiękkiego masła NADZIENIE 400-500 g gęstego twarogu 3 łyżki cukru 1 jajko ziarenka wyłuskane z 1 wanilii LUKIER 1 filiżanka cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny lub wody WYKONANIE Masło, żółtka i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Twaróg rozmiksowujemy lub ucieramy w malakserze z jajkiem, cukrem i ziarenkami wanilii. Przekładamy do miseczki. Do małej(...)wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 18 minut, aż przyrumienią się z wierzchu. Wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe smarujemy lukrem (cukier puder mieszamy dodając po łyżce sok z cytryny
cool and mintymałych nie miałam. Jeśli ciasto będą jadły dzieci, alkoholu do moczenia biszkoptów nie dodawać. Biszkopty można moczyć nie tylko w mleku z alkoholem, ale również w soku lub wodzie z cytryną. Składniki: (forma 23 cm x 33 cm x 7 cm) Biszkopt: 4 jajka 100 g cukru 130 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)powstania puszystej konsystencji, następnie nie przerywając miksowanie dodawać po łyżce wystudzony budyń. Krem powinien mieć jednolitą konsystencję. Polewa: Składniki rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać do uzyskania jednolitej i lśniącej polewy. Jak złożyć ciasto? Biszkopt posmarować dżemem i położyć na nim blat z wiórków i maku. Na warstwie makowo-kokosowej rozsmarować krem. Następnie moczyć biszkopty
Kuchcik gotujesoku ananasowego, pomarańczowego, mięty i odrobiny mleka kokosowego – w smaku coś pomiędzy bezalkoholową piña colada a lemoniadą z pomarańczami i miętą. Oczywiście, w wersji dla czasooszczędnych, polecam również wodę z cytryną albo dwa kieliszki białego, wytrawnego wina Wykonanie RISOTTO Zagotuj bulion, zmniejsz ogień i utrzymuj wysoką temperaturę, bo bulion musi być cały czas w stanie gotowości : ) Sparz wrzątkiem limonkę, osusz(...)sosem dopiero przed podanie. Składniki 100 g pomidorków koktajlowych pół garści świeżej kolendry 2 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki zielonego tabasco (łagodniejsze niż czerwone) Wykonanie NAPÓJ Zmiksuj 2 szklanki wody z miętą i ewentualnie ananasem, przelej przez sitko. Dodaj sok z dwóch pomarańczy, szklankę soku ananasowego i odrobinę mleczka kokosowego. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wg mnie jest wystarczająco słodkie, ale słodyczoholicy mogą
Eat me! Fit me!cholesterol. Skuś się na bób! Składniki: 1 słoik bobu lub 1/2 kg 2 łyżki tahini 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku 4-6 łyżek zimnej wody skórka otarta z małej cytryny garść mięty sól, pieprz cytrynowy oliwa Wykonanie: osączyć bób z zalewy i obrać ze skórek. Surowy bób ugotować w podwójnej ilości wody z dodatkiem 1 łyżki soli(...)Odcedzić, ostudzić i obrać z łupinek. Część ziarenek pozostawić do przybrania czosnek obrać, zetrzeć skórkę z cytryny i oberwać listki mięty z łodyżek. Część mięty pozostawić do dekoracji obrany bób zblendować z przyprawami, ewentualnie dosolić. Pod koniec dolewać wodę mineralną w takiej ilości, by stał się puszysty. Przełożyć do miseczki, polać oliwą, przybrać odłożonymi ziarenkami bobu, posiekaną miętą i skórką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pęczek rzodkiewek 2 długie ogórki (lub 5-6 gruntowych) pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku 1 litr maślanki (lub maślanki i kefiru) łyżka masła pół szklanki wody sok z połówki cytryny szczypta cukru sól, pieprz Przygotowanie: Botwinkę umyć, odkroić buraczki, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać połową szklanki wody, dodać masło, sok z cytryny i sól, dusić
Cakes By Kejt