woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:84/1096)

LEMONIADA ARBUZOWA 126

gasi pragnienia w upalne dni jak dobra lemoniada! A lemoniada z arbuza, z dodatkiem cytryny spełnia tę rolę znakomicie, gdyż sam arbuz ma w składzie ponad 90% wody. Ponadto lemoniada ta doskonale nawadnia organizm oraz uzupełnia niedobór elektrolitów w organizmie, a to dzięki arbuzowi, który jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Słodzona jest ona miodem, co zwiększa jej wartość(...)odżywczą. W tym roku pogada nas rozpieszcza i wiosna jest wyjątkowo ciepła, dlatego ważne jest abyśmy zadbali o dobre nawodnieniu organizmu...  Składniki: ok. 1 kg arbuza 1 cytryna 1 szklanka wody mineralnej 1-2 łyżki miodu Wykonanie: Arbuza pozbawiamy skóry, usuwamy pestki i sam miąższ wrzucamy do kielicha blendera. Wyciskamy sok z całej cytryny, dodajemy do arbuza i blendujemy

Kuchnia MagdaLeny
LEMONIADA ARBUZOWA 152

gasi pragnienia w upalne dni jak dobra lemoniada! A lemoniada z arbuza, z dodatkiem cytryny spełnia tę rolę znakomicie, gdyż sam arbuz ma w składzie ponad 90% wody. Ponadto lemoniada ta doskonale nawadnia organizm oraz uzupełnia niedobór elektrolitów w organizmie, a to dzięki arbuzowi, który jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Słodzona jest ona miodem, co zwiększa jej wartość(...)odżywczą. W tym roku pogada nas rozpieszcza i wiosna jest wyjątkowo ciepła, dlatego ważne jest abyśmy zadbali o dobre nawodnieniu organizmu...  Składniki: ok. 1 kg arbuza 1 cytryna 1 szklanka wody mineralnej 1-2 łyżki miodu Wykonanie: Arbuza pozbawiamy skóry, usuwamy pestki i sam miąższ wrzucamy do kielicha blendera. Wyciskamy sok z całej cytryny, dodajemy do arbuza i blendujemy

Kuchnia MagdaLeny
Marmolada cytrusowa 151

Sezon na cytrusy trwa, więc może skuszę Was na domową marmoladę. Ta charakteryzuje się lekką goryczką, którą zawdzięcza skórkom. Składniki: - 4 pomarańcze - 2 cytryny - 8 szklanek wody - 4 szklanki cukru Przygotowanie: Pomarańcze i cytryny sparzamy. Przekrawamy je na pół i kroimy w plasterki razem ze skórką. Wrzucamy je do garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy i dodajemy cukier

Zainspirowana w kuchni
Gruszki imbirowe 126

pierwszy z nich. Składniki 1 kg twardych gruszek 10 goździków 1,5 szklanki octu winnego 250 g cukru 50 g świeżego imbiru laska cynamonu 1,5 szklanki wody 1 cytryna szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie Cytrynę wyszorowałem, wypłukałem, sparzyłem wrzątkiem. Następnie osuszyłem cienko obrałem. Skórkę cytrynową pokroiłem na cieniutkie paseczki. Korzeń imbiru obrałem, pokroiłem na plasterki. Gruszki umyłem, obrałem, przekroiłem

R'n'G Kitchen
Smoothie ze szpinakiem 140

smoothies, do których dodaję szpinak. A jaki jest Twój ulubiony koktajl? Składniki na 2 porcje: 3-4 garści szpinaku 2 dojrzałe banany kawałek imbiru (1-2 cm) 1/2 cytryny szklanka wody *ew. odrobina miodu lub ksylitolu (ja nie dodaję, banany są dość słodkie) Przygotowanie: Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. Kawałek imbiru obrać. W naczyniu blendera umieścić pokrojone banany, imbir, szpinak

Ze smakiem i z pasją
Quiche z pomidorkami koktajlowymi 134

Składniki na 6 porcji : 180g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli 100g schłodzonego masła startego na tarce o grubych oczkach (lub pokrojonego w kostkę) 60ml zimnej wody łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 15-20 pomidorków koktajlowych 4 jajka 100ml śmietany 12% 125g świeżej ricotty 50g tartego parmezanu sól świeżo mielony pieprz posiekane(...)liście bazylii i oregano (łyżka ziół) Przygotować kruche ciasto. Mąkę i sól wsypać do średniej wielkości miski, dodać rozdrobnione masło i rozcierać palcami do wymieszania składników. Dodać wodę i sok z cytryny, zarobić ciasto. Jeśli będzie bardzo twarde można dodać jeszcze łyżkę wody. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Wyłożyć schłodzone ciasto do okrągłej

Dietolog
Ciasto Biały Lion 1074

mleka 3 łyżki maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 200 g miękkiego masła szczypta soli Składniki na poncz: 100ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: puszka masy kajmakowej (najlepiej z Gostynia) 50 g ryżu preparowanego ok. 100g orzeszków ziemnych solonych 2 białe batoniki Lion (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)cytryny i krótko zmiksować. Masa kajmakowa: Kajmak wymieszać z ryżem preparowanym. Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na pół. Można go dodatkowo lekko nasączyć ponczem (wymieszane ze sobą: 100ml wody +2 łyżki soku z cytryny +1 łyżeczka cukru). Na biszkopt wyłożyć i rozsmarować masę kajmakową z ryżem. Na niej rozsmarować 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim biszkoptem (również nasączonym ponczem) i rozsmarować

Kulinarne Przeboje
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami 120

woreczki kaszy gryczanej 3 garście suszonych grzybów leśnych 2 średniej wielkości cebule 1 jajko sól, pieprz do smaku Sos: woda z namoczonych grzybów 100ml śmietanki 30% 100ml wody łyżka mąki pszennej sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy 400ml gorącej wody, odstawiamy na minimum 2 godziny. Z kapusty odrywamy wierzchnie, brzydkie liście, odkładamy(...)umyte liście, które odłożyliśmy na samym początku. Gołąbki układamy ściśle w garnku, zalewamy wodą, lub bulionem, tak by zakryły je w 2/3 wysokości. Gotujemy do miękkości kapusty, tj. około 30-60 minut. Sos grzybowy Gotujemy wodę z grzybów, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. W szklance łączymy ze sobą wodę, kremówkę i mąkę, mieszając energicznie widelcem. Wlewamy

NiePieprz.pl
Oponki bez smażenia z piekarnika – donaty z piekarnika - pyszne i puszyste 130

waniliowego oraz okrągłe foremki – ja użyłam o średnicy 9 cm i kieliszka o średnicy 3,5 cm na lukier: cukier puder około 3 łyżek zimnej wody około 1 łyżki soku z cytryny opcjonalnie barwnik spożywczy polewa: porcja na połowę oponek 50 g masła 2 łyżki kakao prawdziwego 50 g cukru pudru 1 łyżka mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku(...)ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone oponki zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia, a następnie dekoruję lukrem i polewą. Lukier: Do miseczki wlewam wodę, sok z cytryny, stopniowo cukier puder i ucieram. Lukier powinien być dość gęsty. W gotowym lukrze zanurzam górę oponki i układam na kratce aby lukier zastygł a nadmiar spłyną na papier

Uwaga Babcia Gotuje
5 sposobów na utrzymanie figury podczas kwarantanny 125

wyrobisz swój dzienny limit kroków, co pomoże spalić ci zbędne kalorie i przyspieszyć metabolizm. Nawadniaj się! Na co dzień zapominasz pić wystarczającej ilości wody? Teraz to idealny moment, by to zmienić! Przygotuj szklanki z wodą z cytryną i porozstawiaj po całym mieszkaniu. Na pewno przypomni ci to o nawadnianiu się! Domowa siłownia Nie przejmuj się, że Twoja siłownia została zamknięta

ProstePesto.pl
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI 185

wyszła bardzo smaczna,nie przesłodzona...są naprawdę pyszne....cieszę się,że powróciłam do tego przepisu i takiego zdobienia. Lukier:   400g cukru pudru ok 3 łyżki gorącej wody sok z 1 cytryny Wycisnąć sok z cytryny i przecedzić przez sitko.Do cukru pudru wlać gorącą wodę i ucierać,dodając sok z cytryny....ucieramy,aż lukier zrobi się lekko przeźroczysty a cukier

Niespełnione zdolności kulinarne
Syrop z kwiatów czarnego bzu 161

Doskonały do wody, herbaty, deserów i naleśników. U mnie powstaje już czwarta porcja. Syrop z kwiatów czarnego bzu 1kg cukru (ja użyłam miodu akacjowego) 1l gorącej wody 1 limonka 1 cytryna 50 dużych baldachów czarnego bzu. Wodę zagotować i rozpuścić w niej cukier (lub miód), cytrynę i limonkę pokroić w plastry i wrzucić do syropu. Z kwiatowych baldachów poodcinać grubsze

Zapiski Młodej Żony
Pasta z zielonego groszku 143

oliwek (ok. 10 g), - 2 łyżki koperku (ok. 16 g), - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Groszek gotujemy ok. 5-10 min. 2. Groszek odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 3. Cytrynę dokładnie myjemy i ocieramy ze skórki. 4. Miksujemy groszek z sokiem z cytryny, skórką z cytryny, czosnkiem, oliwą z oliwek i koperkiem. 5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Karpatka 184

litra mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1 żółtko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła sok z 1 cytryny Wykonanie: Wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę i wymieszać, aż powstanie kula. Ciasto wystudzić, do zimnego wbijać po jednym jajku i dokładnie ucierać. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, cieniutko rozsmarować

Ciasteczkowy Potwór
Smażona skórka pomarańczowa 176

godziny.Odcedzić na sitku.°Ugotować syrop z cukru i wody, włożyć do niego pokrojone w drobną kostkę i gotować na słabym ogniu,aż staną się przjrzyste.Część skórek można pokroić w cieniutkie paseczki.Posłużą nam później do dekoracji wypieków.°Przed odstawieniem z ognia wcisnąć sok z pół cytryny i zagotować.Syrop wówczas nie stwardnieje.°Gorączmi skórkami napełnić wyparzone słoiczki,zalać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!