woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:76/1096)

Syrop z kwiatów czarnego bzu i imbiru, najlepszy 192

sałatek, dodany do marynaty odmieni smak pieczonych mięs i ryb, a w deserach wprost na nowo zakwitnie :).  Wariant podstawowy syropu przygotowuje się z rozwiniętych kwiatów czarnego bzu, cytryn, cukru i wody. Idąc o krok dalej można przygotować różne wersje smakowe. Dziś polecam rewelacyjne połączenie z imbirem wzbogacone o nuty limonki. Z uwagi na dużą zawartość pyłków kwiatowych na dnie(...)góry dnem) bez problemu przechowuje się długie miesiące. Czas przygotowania: Składniki: 40-50   baldachów kwiatów czarnego bzu, 100 g imbiru, 600-900 g cukru, 4 cytryny, 1 limonka, 2 i 1/2 litra wody. Przygotowanie: Kwiaty odciąć od zielonych łodyżek, zalać 2 litrami wrzącej wody, odstawić na noc. Następnego dnia imbir obrać, pokroić na małe kawałki, zalać pozostałą wodą

SzczyptaSmaQ
Miętowe orzeźwienie z imbirem 185

napój zapewnia cudowne wytchnienie w upalne dni. Podany na przyjęciu w przerwie między daniem mięsnym, a słodkim odświeża kubki smakowe. Składniki: 1 litr wody 3 - 5 cm korzenia świeżego imbiru 5 torebek mięty Posti 1 cytryna cukier trzcinowy lub miód Przygotowanie: Korzeń imbiru obrać i drobno pokroić. Wodę zagotować, dodać imbir, gotować 10 - 15 minut. Po ugotowaniu włożyć do gorącego(...)odstawić do wystudzenia. Wystudzony płyn posłodzić, dodając ze 3 łyżki cukru trzcinowego lub miodu. Częścią płynu napełnić foremki do mrożenia kostek lodu, a pozostały wstawić do lodówki. Cytrynę sparzyć gorącą wodą i odciąć ze 2 plasterki, pokroić je na mniejsze cząstki i dodać po kilka do płynu w foremkach na lód, zamrozić. Można z cytryny odciąć cienkie plasterki do dekoracji

Kuchcik gotuje
Sabih, czyli pyszna sałatka z samodzielnie robioną tahiną 227

chyba tych dociekań ile procent danego dania można przypisać danej kulturze. Jedzmy więc! Składniki sos tahini 150g łuskanego sezamu (to zazwyczaj ten, który macie w szafce) 1/2 szklanki wody 2 łyżki cytryny 1 ząbek czosnku szczypta soli sałatka porwana na kawałki pita lub skórki chleba 1 duży bakłażan 2 duże pomidory 1 zielony ogórek 1/2 szklanki pokrojonego szczypioru garść pokrojonej(...)małym malakserze lub blenderze. Miksować kilka razy, co chwilę zdejmując ze ścianek przylepiające się ziarenka. Mielić do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dolać sok z cytryny, szczyptę soli, czosnek i 1/4 szklanki wody. Zmiksować ponownie. Dolewać wody aż do uzyskania pożądanej rzadkiej konsystencji sosu. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku cytryną lub solą. Na półmisku rozłożyć pitę lub inne resztki

W kuchni wieczorem
Paella marinera 201

posiekany szczypiorek, również dość dużo cytryna ,umyta, sparzona i pokrojona w cząstki razem ze skórką Jeśli macie patelnię do paelli to super, jeśli nie ,to wystarczy zwykła patelnia o standardowej średnicy ok. 28 cm. Bulion mamy już ugotowany, więc możemy zabrać się za resztę, przestrzegając poszczególnych kroków. Owoce morza należy rozmrozić, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ściereczce(...)próbują  prosto z patelni, tak jak tradycyjnie powinno się je jeść. Po chwili zasiadamy wszyscy i...już po naszemu nakładamy danie na talerze. Popijamy hiszpańskie wino lub wodę z cytryną i lubczykiem. Robi się przyjemnie, miło i niezwykle smacznie! Polecam tę potrawę dla osób, które tak jak ja, lubią eksperymentować z różnymi smakami. Polecam osobom, które mają opory przed

Z Kuchni Do Kuchni
Syrop z czosnku i cytryny ( na przeziębienie i grypę ). 291

Składniki : 3-4 duże ząbki czosnku 3 łyżki miodu naturalnego 2 cytryny 1 szklanka wody Sposób wykonania :   C zosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub zmiażdż. Przełóż do słoiczka. Dodaj sok wyciśnięty z cytryn, miód i zalej szklanką przegotowanej wody. Słoik zamknij, wstrząśnij nim kilka razy, aby składniki się zmieszały. Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 2 dni. Następnie syrop

Przepisy i porady kulinarne
Tort makowo - śmietanowy z płatkami róż 230

łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z 1 cytryny Masa  1,200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny sok z 1 cytryny Poncz: 0,5 szklanki gorącej wody 1 saszetka herbaty earl grey sok z 0,5 cytryny Ponadto 1 słoik powideł z cynamonem płatki z 2 róż (kolor według uznania) Wykonanie: Jajka razem(...)dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy sok z cytryny oraz wystudzoną żelatynę, delikatnie mieszamy. Herbatę zaparzamy w połowie szklanki wody zostawiamy na 5 minut następnie dodajemy sok z cytryny. Przekrojone krążki biszkoptowe nasączmy ostudzonym ponczem. 1 krążek nasączony ponczem smarujemy konfiturą, na to wykładamy masę śmietanową. Wyrównujemy masę, przykrywamy 2 krążkiem nasączonym ponczem

kgwjanczewo
Tortowa kostka owocowa 428

cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Krem owocowy: 35 dag mrożonych owoców malin i jeżyn 1 łyżeczka soku z cytryny ¾ szklanki cukru 2 łyżki wody ½ litra śmietany 30% 25 dag sera mascarpone 5  listków żelatyny Dr.Oetker 4 łyżki konfitury jeżynowej lub malinowej Poncz: 3/4 szklanki domowej owocowej nalewki u mnie porzeczkowa(...)suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty. KREM OWOCOWY: W garnku wymieszać owoce z cukrem, podlać dwoma łyżkami wody, zagotować, wlać sok z cytryny, gdy owoce zaczną się rozpadać, zmiksować blenderem.  Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie po 5 minutach odcisnąć dodać do gorącej masy owocowej, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Masę wystudzić. Dobrze

Wanilia i Kardamon
Koktajl kokosowo-bananowy z cytryną i nasionami chia (na wodzie kokosowej) 165

Przepis autorski (mój). O składnikach, z których powstał ten koktajl - już Wam wspominałam przy innych przepisach, ale powtórzę się jeszcze raz. Woda kokosowa ze względu na swoje wartości odżywcze jest najlepszym i naturalnym izotonikiem. To wielka skarbnica magnezu, potasu, wapnia, fosforu oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i C, a poziom elektrolitów jest w niej niemal identyczny(...)zaspokoić pierwsze objawy głodu. Uwielbiam te połączenie! (1 porcja) 250 ml wody kokosowej 1 banan sok z 1/4 cytryny (wg smaku) 1 łyżka nasion chia (płaska) Wodę, kawałki banana i sok z cytryny należy zmiksować i na końcu wymieszać z nasionami chia. (Użyłam blendera i pozostawiłam niewielkie kawałki banana. Można go zmiksować na gładką masę.) Koktajl odstawić minimum

Di gotuje
ŚMIETANOWIEC W BISZKOPCIE 161

galaretki. Co może być lepszego? SKŁADNIKI TORTOWNICA 25-26 cm: Biszkopt: jaja 4 szt. mąka 3/4 szkl. cukier puder 3/4 szkl. proszek do pieczenia 2 łyżeczki Poncz: woda 4 łyżki sok z cytryny 2 łyżki Krem: śmietana kremówka 30 % 1 l.  cukier puder 4 łyżki esencja z wanilii lub aromat kilka kropel sok z cytryny 2 łyżki żelatyna(...)suchego patyczka. Biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia, przekroić wzdłuż na pół. Śmietanę lekko ubić ( ma być dalej płynna ). Dodać cukier puder, sok z cytryny, esencje, Wymieszać. Żelatynę zalać wodą ( 8-9 łyżek ). Odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia ( nie może dojść do wrzenia ). Odstawić na chwilkę,aby przestygła. Wlewać stopniowo do śmietany miksując na średnich obrotach

Kuchnia Paulettes
Prażone jabłka do szarlotki 175

jabłek dodatkowo zmiękną. Prażone jabłka do szarlotki proporcje na słoik o pojemności 1 litra 1,5 kg twardych Jabłek Grójeckich 3-4 łyżki cukru 5-6 łyżek wody sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 goździk 2 łyżeczki cynamonu Prażone jabłka do szarlotki - przepis Jabłka myję, obieram, wydrążam gniazda nasienne, połowę (zazwyczaj Lobo(...)kroję na niewielkie kawałki, nie muszą być równe.  Drugą część jabłek, te z gatunku Golden albo Mutsu, kroję w ósemki lub ćwiartki. Do garnka wlewam kilka łyżek wody, sok z cytryny, dodaję cukier, przyprawy i te jabłka, które pokroiłam na małe kawałki. Od czasu do czasu mieszając, prażę na średnim ogniu, aż się rozpadną na gęsty mus. Zajmuje

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jaglana szarlotka, wegańska, bezglutenowa 229

polubi ją każdy ja kiedyś nie znosiłam kaszy jaglanej, a teraz ją uwielbiam okazało się, że źle ją gotuje. Idealna na odkwaszenie organizmu jest wypicie na czczo szklanki wody z cytryną (cytryna mimo, że ma kwaśny smak to odczyn pH ma zasadowy) Dzisiaj jaglana szarlotka, coś wspaniałego, chociaż mimo, że ja na wierzch położyłam kaszę jaglaną można ugotować mniej kaszy(...)jabłek (ja użyłam papierówek, które zebrałam z pobliskiej jabłonki :) 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej można dodać odrobinę cukru jeśli masa wydaje nam się nie słodka 1 czubata łyżka cynamonu Przygotowanie:  Kaszę dwa razy płuczemy w zimnej wodzie odlewamy wodę i zalewamy dwa razy większą ilością wody niż mamy kaszy, gotujemy aż wyparuje woda z dodatkiem

zdrowa vege kuchnia
Rybka inaczej - szansa dla Pascala. 201

cytryn dodajemy do miseczki z chlebem. Połowę skórek cytryny drobno siekamy, dodajemy do miski z chlebem. Do chleba dodajemy 2 łyżki musztardy dijon i całe opakowanie sera ricotty oraz 2 całe jaja. Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy ½ pęczka natki pietruszki (same listki), wcześniej posiekanego, całość mieszamy. 4 pstrągi myjemy pod bieżącą wodą, następnie pozbawiamy ich łusek. Kładziemy pstrągi na papierowym(...)oliwy z oliwek, dodajemy suchy ryż i 1 łyżkę curry, mieszamy. Ryż w garnku zalewamy 750-800 ml zimnej wody, przykrywamy i gotujemy do momentu, aż odparuje cała woda. 2 cytryny kroimy na pół, wyjmujemy widoczne pestki. Małym nożem okrawamy część skórki z cytryny, następnie okrojoną część zwijamy w pętelkę. Po mniej więcej 15 minutach wkładamy ryż do małej miseczki

Brzuszki Łakomczuszki
Koktajl z jarmużu 121

daje idealny efekt odchudzający. ​ • Czas przygotowania: 3 minuty • Smak: dominacja jabłka • Kiedy pić: z rana Składniki : • 2-3 duże liście jarmużu • 2 jabłka • ​1 łodyga selera naciowego • ​pół cytryny • ​pół limonki • woda (według uznania) Przygotowanie : Opłucz liście jarmużu oraz pozbądź się odnóg i łodyg. Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę ​Obierz seler(...)również pokrój w kostkę. ​Umieść powyższe składniki w blenderze i miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyciśnij sok z limonki i cytryny, a następnie razem z wodą dodaj do mieszanki i ponownie zmiksuj

KUCHNIA POLSKA
Sałatka z kaszą jaglaną i awokado 185

porcję: kilka garści rukoli 1/2 awokado 6-8 pomidorków koktajlowych 2 rzodkiewki 2 pełne łyżki ugotowanej kaszy jaglanej na dressing: 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu po ok 1/2 łyżeczki czarnuszki i suszonych tartych pomidorów kilka liści świeżej bazylii sól morska, pieprz kolorowy(...)smaku Przygotowanie: Rukolę i pozostałe warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, rzodkiewki w plasterki. Połowę awokado wydrążyć i pokroić w kostkę. Dressing: Olej, wodę, sok z cytryny, miód, posiekaną bazylię i przyprawy dokładnie wymieszać. W misce umieścić wszystkie składniki, tuż przed podaniem wlać dressing i wymieszać

Ze smakiem i z pasją
Lemoniada truskawkowa 141

truskawkami, bez cukrowa lub z odrobiną miodu. Doskonałym pomysłem na podkręcenie jej smaku jest dodanie kostek lodu z miętą ogrodową. Potrzebne nam: - pół kilograma truskawek - 3 cytryny - 1,5 litra zimnej wody - 1-2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Cytryny przez kilka minut rolować dłonią po blacie, dzięki czemu puszczą więcej soku. Następnie przeciąć każdą wszerz na pół i za pomocą widelca(...)najwięcej soku. Truskawki umyć i odszypułkować. pokroić w plastry i wrzucić do dzbanka z sokiem cytrynowym. Dodać odrobinę miodu i zalać 1,5 litra zimnej wody. Podawać z lodem i plasterkami cytryny

W poszukiwaniu inspiracji