woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:107/1096)

Ciasto z bananami i czekoladą 244

cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Środek: 500 ml śmietanki kremówki 36% 100g poszatkowanej mlecznej czekolady 1 śnieżka w proszku około 7 bananów sok z 1/2 cytryny Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Polewa: 10 łyżek wody 10 łyżek cukru 100g masła 5 łyżek dobrego kakao bez cukru Sposób wykonania: Środek(...)dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.  Składniki do nasączenia wymieszać i połową nasączyć biszkopt w blaszce. Banany obrać, przepołowić i skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu ciasta. Pozostałe 300 ml śmietany kremówki ubić na sztywno ze śnieżką. Pod koniec dodać schłodzoną czekoladową śmietankę  i wyłożyć na banany w blaszce, wyrównać . Na wierzchu

Smaki Natalii
Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte” 966

aromatu waniliowego Środek: 650ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g poszatkowanej mlecznej czekolady 200g poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% około 7 bananów sok z 1/2 cytryny Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Polewa: 10 łyżek wody 10 łyżek cukru 100g masła 5 łyżek dobrego kakao bez cukru Dodatkowo: poszatkowane(...)Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki ( patrz FILM ). 7. Składniki do nasączenia wymieszać i połową nasączyć biszkopt w blaszce. 8. Banany obrać, przepołowić i skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu ciasta ( patrz FILM ). 9. Schłodzoną czekoladową śmietankę ubić mikserem i wyłożyć na banany w blaszce, wyrównać ( patrz FILM ). Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu i nasączyć

Mała Cukierenka
Grecki zielony hummus – feta, oliwki, szpinak i suszone pomidory 199

melaksera wrzucamy szpinak (kilka listków warto zostawić do przybrania), ciecierzycę, pokruszoną fetę, czosnek i pastę sezamową lub podprażony na suchej patelni sezam. Wlewamy 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, sok z cytryny. Całość miksujemy na gładko.   Jeśli będziecie to robili ręcznym blenderem, humus będzie gładszy – mój melakser bardzo drobno tnie, nie blenduje, więc nawet przy wyższej prędkości konsystencja humusu(...)wzięłam czarne i zielone 4-5 połówek suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 2 łyżki pasty sezamowej lub łyżka jasnego podprażonego sezamu 2 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki dobrej oliwy 3-4 łyżki wody świeżo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
ODRYWANE BUŁECZKI Z DŻEMEM WIŚNIOWYM MOJEJ MAMY 124

ziemniaczana – 1 łyżeczka rozpuszczona w 1 łyżce wody SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, odstawiamy. Owoce zasypujemy cukrem, podgrzewamy, aż zaczną się rozpadać i puszczać sok. Dodajemy cytrynę, mąkę z wodą, mieszamy, zdejmujemy. Wrzucamy masę żelatynową, ponownie stawiamy na palnik i energicznie mieszamy ( uwaga! Nie możemy zagotować żelatyny! ). Studzimy

Ostra na Słodko
PROSTE SMOOTHIE Z JARMUŻEM 150

Składniki na jedną porcję: 1 duża gruszka (ok. 200 g) 3 duże liście jarmużu (ok. 2 0 g) kilka kropel soku z cytryny 1/2 szklanki wody 1. Z liści usunęłam środkową blaszkę. Porwałam na mniejsze części. 2. Gruszkę obrałam, usunęłam środek i pokroiłam na mniejsze części. 3. Do blendera wrzuciłam jarmuż, gruszkę i dolałam wody. Wszystko razem zblendowałam(...)Smoothie przelałam do szklanki, dodałam kilka kropel soku z cytryny do smaku. 5. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta można dolać wody. SMACZNEGO! Wartość odżywcza*: 112 kcal 1,9 g białka 0,6 g tłuszczów 29,6 g węglowodanów ogółem 5,0 g błonnika IG** = 29 (niski) Ładunek glikemiczny jednej porcji

Vroblewska-fitlife
Koktajl z arbuza 98

Woda mineralna gazowana – 1 szkl Cytryna – ½ szt Kostki lody Listki mięty Arbuza obrać ze skórki, oczyścić z pestek pokroić w kostkę i zmiksować z listkami mięty , dodać woda i sok z cytryny, podawać z kostkami lodu

Camilla w kuchni
Deser truskawkowy 702

deserek z dużą ilością truskawek.  Składniki: 3 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 50 ml kremówki 30% 400 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny 50 ml gorącej wody 2 łyżki żelatyny Ale-raj truskawki listki mięty Przygotowanie: Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Zmiksować na mus z sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Jajka sparzyć

Ala piecze i gotuje
Mus Z Papierówek 127

drożdżówek czy to bułeczek :) Składniki na 2 słoiczki  250 ml: 500 gr papierówek 2 łyżki cukry + 1 łyżka cukru waniliowego 1/3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżki wody 1 łyżeczka syropu waniliowego np. od  Eterno ( niekoniecznie ) 1. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy do nich sok z cytryny

Gotowanie...to proste !
Malinowa panna cotta 121

recipeIngredient":["300 g malin\r","250 g \u015bmietanki krem\u00f3wki\r","70 g cukru\r","100 ml mleka\r","3 \u0142y\u017ceczki \u017celatyny\r","50 ml wody\r","sok z po\u0142owy cytryny\r"],"name":"Malinowa panna cotta","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Maliny wrzucamy do garnuszka z cukrem i sokiem z cytryny.\r","Gotujemy kilka minut(...)owocami lub sosami.\r"]} Drukuj Malinowa panna cotta Składniki 300 g malin 250 g śmietanki kremówki 70 g cukru 100 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny 50 ml wody sok z połowy cytryny Sposób przygotowania Maliny wrzucamy do garnuszka z cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy kilka minut. Jeśli chcemy mieć idealnie gładką konsystencję, to przecieramy maliny przez gęste sitko. Żelatynę

Mieszam w Garnku
Pieczone ziemniaki w aromatycznej soli (Patate in crosta di sale) 130

SKŁADNIKI 1,5 kg soli gruboziarnistej 1 kg młodych ziemniaków   2 gałązki rozmarynu 2 gałązki tymianku 2 białka  1 cytryna 1 łyżka m ąki 1 łyżka  wody pieprz **** INGREDIENTI 1,5 kg di sale grosso 1 kg di patate novelle 2 rametti di rosmarino 2 rametti di timo 2 albumi 1 limone 1 cucchiaio di farina(...)cucchiaio di acqua pepe PRZYGOTOWANIE Zioła, 2 gałązki rozmarynu i tymianku drobno siekamy. Zioła mieszamy z solą. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy otart ą  skórkę z cytryny, 1 łyżkę wody, 1 łyżkę m ą ki oraz 2 białka. Całość dokładnie mieszamy. Ziemniaki obieramy i wrzucamy do miski z zimn ą  wod ą.  Jeżeli ziemniaki

La grande e la piccola cuoca
Marmolada z czerwonych pomarańczy 135

zmiany. Marmolada jest przepyszna! Polecam wypróbować! :) Składniki: (2 słoiki po 750 ml) 8 czerwonych pomarańczy - 4 ze skórką, 4 bez, 2 cytryny - skórka starta + miąższ, 6 szklanek wody, cukier Pomarańcze i cytryny, wymyć i wyparzyć. Cztery pomarańcze obrać ze skórki, cztery zostawić ze skórką, wszystkie pokroić w cienkie plastry i każdy z nich pokroić na połowę i dalej(...)części. Pomarańcze wkładać do garnka, zetrzeć do nich skórkę z cytryny. Cytryny również pokroić w plasterki i każdy plaster na sześć części. Wszystko zalewamy wodą i wstawiamy na gaz, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie garnek ściągamy z ognia i odkładamy w chłodniejsze miejsce - ja podgotowałam wieczorem i zostawiłam na noc do wystudzenia. Następnego dnia

Plate of Joy
Sorbet cytrynowy 199

Składniki : 2 i 1/2 szklanki wody 3/4  szklanki soku z cytryny 1 białko jajka 1 szklanka cukru 1-2 łyżki startej skórki z cytryny Przygotowanie : W ciepłej wodzie rozpuścić cukier, dodać skórkę, po rozpuszczeniu  gotować około 5 min., syrop powinien lekko zgęstnieć ( u mnie tak jednak nie było )- wystudzić Z cytryny wycisnąć sok i dodać do przestudzonego syropu

Proste Potrawy
Lody Matcha z Cytryną na Mleczku Kokosowym 162

każdy je lubi, ale spokojnie, tu nie dominuje smak i zapach kokosa jest minimalnie wyczuwalny. Co czuję w pierwszej kolejności? Herbata, cytryna i dopiero potem kokos. Składniki: 400 g mleczka kokosowego (1 puszka) 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki herbaty matcha(...)szklanki cukru trzcinowego 60 ml syropu miętowego barmańskiego 1 łyżka likieru kokosowego (użyłam Canari) sok z 1 cytryny Tu wyżej na zdjęciach pokazuję wam mieszankę wstępną wody, cukru trzcinowego, soku z cytryny i matcha, a po prawej po zmieszaniu z mlekiem kokosowym. Żebyście nie wpadli w panikę po uzyskaniu koloru początkowego :) Wykonanie: Do rondelka wlałam wodę, wsypałam cukier trzcinowy

Blondynka Gotuje
Hummus z bobu 127

jest lżejszy i mniej wymagający w przygotowaniu niż hummus z cieciorki. Składniki: 300 g bobu, 2-3 łyżki tahini, ok. 100 ml zimnej wody, 2 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, sok z 1/2 cytryny, 1 czubata łyżeczka madras curry, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku. Do podania: ulubione świeże zioła (natka pietruszki, tymianek, koperek, oregano(...)gotować 8 minut.  Ugotowany bób przełożyć łyżką cedzakową do lodowatej wody, wystudzić, odsączyć na sicie, obrać. Bób przełożyć do miksera, dodać tahini, oliwę, czosnek, curry, sok z cytryny i połowę wody, zmiksować na gładko. W trakcie miksowania dodawać pozostałą wodę (do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji, pasta do makaronu i dip mogą być rzadsze). Doprawić do smaku solą, pieprzem

SzczyptaSmaQ
Koktajl pomarańczowo – cytrynowy. Orzeźwiający 195

Czas gotowania 2 min Czas całkowity 5 min   Ilość porcji: 2-4 Składniki 2 pomarańcze 1 cytryna 5 łyżek cukru brązowego 10 kostek lodu 0,5l wody Wykonanie Pomarańcze i cytrynę obieramy ze skórki. Wszystkie składniki, oprócz wody blendujemy ok 2 minuty, na gładką masę (wysokie obroty). Dodajemy wodę i jeszcze chwilę na mniejszych obrotach mieszamy. Podajemy na zimno

Apetyt na Zielone

Proponowane wyszukiwania