krem Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem, wiórkami, dodać otartą skórkę z pomarańczy oraz sok z pomarańczy. poncz W szklance wody wymieszać sok z jednej pomarańczy z kilkoma łyżeczkami różowego wina, ok.6-7. Tort Biszkopt podzielić na 3 blaty, każdy z nich mocno naponczować. Blat posmarować konfiturą,wyłożyć masę kremową, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć, ponownie blat posmarować konfiturą, wyłożyć(...)krem, przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. Całość wysmarować kremem, ozdobić wiórkami kokosowymi oraz przepołowionymi kulkami Raffaello, cukrowymi gwiazdkami i zielonym cukrem. Schłodzić przed podaniem. Artykuł Tort kokosowo-pomarańczowy z różowym winem i konfiturą z mirabelek pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniarisotto np. carnaroli 300 g truskawek 100 g sera koziego (miękkiego) 40 g masła 500 ml bulionu warzywnego 200 ml białego wina 1 cebula tymianek oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 300 g di riso carnaroli 300 g di fragole 100 g di caprino 40 g di burro 500 ml di brodo vegetale(...)oliwy z oliwek. Podsmażamy pokrojon ą cebul ę . Dorzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut. Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje. Stopniowo dolewamy gorący bulion, chochla po chochli, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut. Risotto zdejmujemy z ognia. Dodajemy truskawki pokrojone
La grande e la piccola cuocacome antipasto, da accompagnare con fette di pane, o come primo piatto, da servire con gli spaghetti. Buon appetito :) SKŁADNIKI 2 kg małży 100 ml białego wina 3 ząbki czosnku natka pietruszki 6 łyżek oliwy extravergine **** INGREDIENTI 2 kg di cozze 3 spicchi d'aglio 100 ml di vino bianco prezzemolo 6 cucchiai(...)łyżek oliwy, szklimy drobno pokrojone 3 ząbki czosnku. Na patelnię wrzucamy małże. Gdy małże zaczną się otwierać, zalewamy je białym winem, posypujemy 2-3 łyżkami posiekanej natki pietruszki. Patelnie przykrywamy i na dużym ogniu gotujemy małże ok. 5 minut, co jakiś czas je mieszając. Tak przygotowane małże, zestawiamy
La grande e la piccola cuocaPrzygotowanie całego dania zajmuje 10 minut. Składniki: kotlety cielęce, rozbite tak cienko, jak to możliwe mąka sok z 1 dużej cytryny dwa kieliszki białego wina sól pieprz oliwa z oliwek masło Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i rozpuścić solidny kawałek masła. Rozbite kotlety cienko oprószyć mąką, włożyć na patelnię i rumienić po dwie, trzy minuty z każdej strony, raz tylko(...)obracając. Po odwróceniu, przechylić patelnię i z wierzchu polewać kotlety zbieranym z niej gorącym masłem Lekko posolić i popieprzyć. Kiedy będą zarumienione z obydwu stron, wlać na patelnię wino, chwilę odparować. Dolać sok z cytryny, lekko zredukować. Podawać
stajnia gołębie od kuchniPyszne, zapraszam po przepis. Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami ( dla 4 osób ) 6 udek z kurczaka 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki białego wina wytrawnego 1 łyżka miodu rzepakowego 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz cukinia kilka szparagów zielonych patyczki do szaszłyków gałązki rozmarynu ( nie koniecznie ) Patyczki(...)wodą. Namaczamy patyczki żeby nam się nie spaliły w czasie grillowania. Udka z kurczak kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. W kubku / słoiku mieszamy ocet balsamiczny z winem i miodem wraz z obranym i drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Marynatą zalewamy udka i odstawiamy na minimum 30 minut. Szparagi przygotowujemy – odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy szparagi
Kuchnia na wzgórzuEuropy. Witają nas taszkowe azulejos (charakterystyczne ceramiczne kafle malowane na niebiesko), korkowe hokery, drewniane stoły, piękne krzesła, czy jaskółki na ścianach. Dodatkowo trudno nie zauważyć ściany pełnej specjalnie wyselekcjonowanych win z najlepszych portugalskich winnic z regionów Douro, Bairrada i Dão wraz z moim ukochanym Alvarinho na czele. Amor da primeira vista! Jednakże Taszce nie tylko wnętrze jest(...)Ameryki Łacińskiej. To sprawia, że kuchnia w Taszce jest jedyna w swoim rodzaju. Otwierając taszkowe menu, znajdziemy w nim przede wszystkim selekcję wspaniałych pesticos — przekąsek, które towarzyszą rozkoszowaniu się winem w gronie przyjaciół. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują tradycyjne krokiety z bacalhau (dorsza), w których pod chrupiącą skórką skrywa się kremowe wnętrze, tosty z tuńczykiem i kremem z awokado
Food Squarewątróbki - może być drobiowa lub wieprzowa 1 duża cebula 1 duże jabłko - doskonale sprawdza się Champion 2 łyżki smalcu - oczywiście olej też może być 100-150 ml czerwonego wina wytrawnego sól, pieprz Wątróbkę oczyścić, opłukać z nadmiaru krwi i pokroić na równe kawałki. Cebulę posiekać na piórka, wrzucić na patelnię, na rozgrzany tłuszcz i lekko podsmażyć. Następnie dodać wątróbkę(...)jabłka mają mało soku. Następnie dolać wino i dusić bez przykrycia ok 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jabłka powinny się rozpaść, tworząc z cebulką i winem fajny sosik. Bardzo ważne! Nigdy nie należy wątróbki solić przed jej usmażeniem - bo otrzymamy twardą zelówkę. Smacznego
Ze smakiem bez glutenurobi się łatwo i przyjemnie, a zawsze smakują każdemu. Danie idealnie dla zmęczonych świątecznym gotowaniem Najpierw podsmażamy szybko wołowinę, tak tylko do zarumienienia, następnie dodajemy pory z grzybami i winem, później tylko śmietanka, przyprawy i danie praktycznie gotowe. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, polecam też szybki makaron z mięsem mielonym i oliwkami w pikantnym sosie pomidorowym , pycha! Zapraszam! Scroll down(...)plasterki 150 g grzybów boczniaków, większe przekrojone na pół 250 g pora, oczyszczonego i krojonego w cienkie plasterki (biała i jasnozielona część) 2 ząbki czosnku, posiekane 120 ml białego wina listki z 3 – 4 gałązek tymianku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka musztardy Dijon szklanka śmietanki 36% 40 g startego parmezanu, plus ekstra do podania 200 g makaronu typu
karmelowysteków wołowych ( po ok. 180g ) 8 łyżek oliwy po 1/2 pęczka bazylii, tymianku i rozmarynu sól pieprz pomidory do dekoracji dodatki: kilka opieczonych na grillu kromek bagietki czerwone wino sałata w sosie winegret chutney z mango kilka cząstek pomidora do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Imbir obieramy, natkę pietruszki płuczemy, osuszamy - wszystko drobniutko siekamy, mieszamy razem z miękkim masłem(...)układamy kulkę dobrze schłodzonego (nawet zmrożonego) masła imbirowego. Danie dekorujemy świeżymi ziołami i cząstkami pomidorów. Podajemy z opieczonymi kromkami bagietki, sałatą w sosie winegret , chutneyem z mango oraz czerwonym winem (dla dorosłych oczywiście). Smacznego
Moja Książka KucharskaKurczak cacciatore to inaczej kurczak po myśliwsku. Włoskie danie, którego podstawą są mięso, cebula, czosnek, zioła i pomidory. Danie bywa również wzbogacane grzybami, oliwkami i winem. U mnie z polskim akcentem w postaci wędzonego boczku, który można pominąć. Do przepisu można wykorzystać filety, udka lub pałeczki z kurczaka. U mnie danie podane z kaszą jaglaną, pysznie(...)porcje: 4 kawałki kurczaka (filety, udka, pałeczki) 1 cebula ząbek czosnku 200g pieczarek puszka krojonych pomidorów 100g wędzonego boczku, szynki lub cienkiej kiełbasy pół szklanki białego wytrawnego wina garść czarnych oliwek przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Pieczarki kroimy w plasterki. Boczek kroimy
Smak mojej kuchniSKŁADNIKI 500 g pulpy pomidorowej 200 ml czerwonego wina 6 pa ł ek kurczaka 2 szalotki 2 ząbki czosnku 5 goździków 1 liść laurowy 3 gałązki świeżego rozmaryn s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 g di polpa di pomodoro 200 ml di vino rosso 6 fusi di pollo(...)scalogni 2 spicchi d'aglio 5 chiodi di garofano 1 foglia di alloro 3 rametti di rosmarino fresco sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Kurczaka marynujemy w czerwonym winie z dodatkiem 1 li ś cia laurowego, 5 goździków ok. 1-2 godziny. **** PREPARAZIONE Marinate i fusi di pollo con il vino rosso, 1 foglia di alloro
La grande e la piccola cuocaCzas przygotowania 20 min Czas gotowania 2 hr 30 min Czas przygotowania 2 hr 50 min Ingredients 800 g mięsa z jelenia * 300 ml czerwonego wina wytrawnego 250 g surowego boczku 200 g wątróbki z jelenia ** 50 g suszonych grzybów 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu(...)czarny mielony sól Instructions Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Mięso jelenia kroimy w większe kawałki. W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy mięso i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy winem i gotujemy około 5 minut, aby alkohol odparował. Dodajemy tyle wody, aby mięso było delikatnie przykryte. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Podczas tego wstępnego gotowania na wierzchu pojawią
Wędrówki po kuchniaromatu i wspomnianej słodyczy. Smakuje tak wybornie, że przygotuj jeszcze dziś! 😊 3-4 porcje: * bulion wołowy- 1,2 litra (ja użyłam rosołu z kury) * cebula- 1,2 kg * białe wino słodkie- 120 ml * masło klarowane- 40 g * sól, pieprz- do smaku * kromki chleba/ bagietka + starty ser Cebulę obrać i pokroić w piórka. W dużym rondlu stopić(...)masło, wrzucić cebulę i dusić ją pod przykryciem na bardzo małym ogniu- co jakiś czas mieszając- aż będzie miękka i rumiana (około 45 minut). Po tym czasie wlać białe wino i często mieszając smażyć, aż odparuje. Wlać bulion i całość gotować przez około 4-5 minut. Doprawić solą oraz pieprzem. Wariant 1- tradycyjny: Pokrojony chleb/bagietkę zapiec chwilę
Kraina Miodem Płynącadopraw lekko białym winem, wsadź do piekarnika i … zdrzemnij się pół godzinki, albo pobaw się z dzieckiem. A później, z rodziną, ciesz się rozpoczynającym się weekendem i zaskakująco wykwintną kolacją, która w gruncie rzeczy zrobiła się prawie sama. Pieczony pstrąg – przepis: Składniki: 1 średniej wielkości pstrąg na osobę cytryna parę łyżek białego, wytrawnego wina pęczek koperku sól(...)nich łuski. Ułóż w wysmarowanej masłem lub oliwą formie. Do środka każdego pstrąga włóż posiekany koperek i kilka wiórków masła. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Całość polej białym winem. Na wierzchu i obok połóż cząstki cytryny. Wstaw do piekarnika na 180° na minimum 30 minut. Podawaj z zieloną sałatą, pieczywem lub pieczonymi ziemniakami . Wystarczy, jeśli wstawisz je do piekarnika
Patchworkreggiano, mantecato al burro e aromatizzato al vino bianco e brodo vegetale. Buon appetito! SKŁADNIKI 250 g ry ż u do risotto 1 cebula 150 ml białego wina 40 g masła 1 lyzeczka szafranu w proszku parmezan s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 250 g riso 1 cipolla 150 ml di vino bianco(...)oliwy z oliwek. Podsmażamy pokrojon ą cebul ę . Dorzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut. Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje. Stopniowo dolewamy gorący bulion, chochla po chochli, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut. Risotto zdejmujemy z ognia. Dodajemy szafran
La grande e la piccola cuoca