wino - 10075 przepisów (strona:159/672)

Włoskie cantuccini 197

najlepsze ciasto, jakie ostatnio poczyniłam - przepis wkrótce!). :) Wracając zaś do tematu - coś, co chętnie zabierzecie ze sobą do pracy, dacie dzieciom do szkoły, poczęstujecie przyjaciół przy wspólnej kawie lub winie. Idealnie pasuje do nich słodkie wino. Robi się je w mgnieniu oka, nie wymagają również posiadania genialnego talentu kulinarnego. Wystarczy tylko mieć ostry nóż. Mowa o włoskim przysmaku

Garniec Magalie
Polędwiczki w sosie winno-śmietanowym z suszonymi pomidorami 261

łyżki sosu sojowego – 1 łyżka oleju spod pomidorów – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej – 1/3-1/2 pieprzu cayenne – sól, pieprz Suszone pomidory kroimy w kawałeczki i wraz z winem zagotowujemy w rondelku, odstawiamy. Polędwicę płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy białe błony. Mięso kroimy ukośnie na plastry o grubości 1-2cm. Olej rozgrzewamy na patelni. Gdy będzie gorący(...)mięsny sok pozostawiamy i dolewamy wodę, sos sojowy oraz dodajemy pieprz cayenne. Całość dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy pokrywkę i dodajemy pomidory z winem oraz śmietankę. Mieszamy i przez sitko dodajemy mąkę. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do sosu, bądź posypujemy nią gotowe danie. Podajemy z makaronem, ryżem lub kaszą. Smacznego! Artykuł Polędwiczki

Be Fit Be Strong
Ossobuco z dynią i kurkami 184

giczy cielęcej 4 łodygi selera naciowego 3 marchewki ok 80 g dyni 2 cebule 4 ząbki czosnku 250 ml bulionu mięsnego lub warzywnego 250 ml czerwonego wytrawnego wina 250 g kurek lub innych dostępnych grzybów, ale raczej leśnych 4 liście laurowe sól, pieprz oliwa z oliwek 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego tymianku 4 ziela(...)kroimy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości 3. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy lekko posiekaną w kostkę cebulę i roztarty czosnek, następnie przekładamy do mięsa 4. Mięso podlewamy winem, na dużym ogniu czekamy aż alkohol odparuje, następnie dolewamy bulionu, wrzucamy liście laurowe i pozostałe przyprawy, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez ok 1,5 - 2 godzin

Słodki Kompromis
Stek z masłem ziołowym 168

znajdziecie prosty i niezwykle efektowny przepis na stek z masłem ziołowym. Stek z masłem ziołowym – składniki 2 steki olej do smażenia 100 ml bulionu 100 ml czerwonego wytrawnego wina sól pieprz masło ziołowe -> przepis TUTAJ Stek z masłem ziołowym – przepis Steki wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie przyprawiamy solą i z jednej(...)pieprz spali się w tłuszczu). W zależności od stopnia wysmażenia smażymy je chwile krócej albo dłużej. Po usmażeniu dajemy chwilę odpocząć stekom, a na patelnię wlewamy bulion i czerwone wino. Mieszamy. Czekamy aż sos zgęstnieje. Na talerze wykładamy odrobinę sosu i stek na którym układamy przygotowane masło ziołowe ( przepis na masło ziołowe ). Tak przygotowane steki możemy podać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spaghetti z mulami 181

obiad, w dodatku w bezglutenowej odsłonie ze względu na kukurydziany makaron. * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g makaronu spaghetti (użyłem kukurydziany) 1 kg świeżych muli 100 ml białego wytrawnego wina 4 pomidory (u mnie 2 czerwone i 2 żółte) 1 biała cebula 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 natka pietruszki 1 łyżeczka masła klarowanego sól * PRZYGOTOWANIE Makaron ugotuj(...)powinny się zamknąć). Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj posiekaną papryczkę chili oraz pokrojone w kostkę pomidory i smaż jeszcze krótką chwilę. Wrzuć mule, wlej wino i gotuj przez kilka minut, aż muszle się otworzą, potrząsając garnkiem od czasu do czasu. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj z muszlami, wsyp posiekaną natkę pietruszki i natychmiast podawaj

Food Square
Śliwki pieczone w szynce 336

dość znany. Na Sylwestra przygotujemy jednak wersję fit, by nie łamać już pierwszej nocy postanowień dbania o dietę, które wielu podejmuje. Śliski suszone Szynka długodojrzewająca Sos balsamiczny Świeże zioła Wino Sól i pieprz Jeżeli mamy więcej czasu i przekąska będzie dla osób pełnoletnich, warto namoczyć śliwki w mocniejszym alkoholu. Nie jest to jednak warunek konieczny. Plastry szynki przecinamy(...)układamy w naczyniu żaroodpornym. Do wnętrza każdego zawijańca dajemy kilka kropel sosu balsamicznego dla podkreślenia słodyczy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia, w którym będziemy piec śliwki, wlewamy trochę wina. Ja dodałem białego półwytrawnego. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Podajemy ze świeżymi ziołami. Przekąska na Sylwestra, spotkanie z przyjaciółmi, urodziny czy imieniny gotowa

MarcinChef
Bigos Teściowyj ( i nie ma co tłumaczyć ;) ) 198

kulek ziela angelskego 1 łeżeczka majeranku 1 łeżeczka tymianku 10-15 suszōnych śliwek 5-7 ziorek jałowca 2 gorście suszōnych grzibōw (nojlepi prawikōw 13 ) flaszka 14 czerwōnego wytrawnego wina- niy bōjcie sie, całyj tam niy wlejymy łeżka cukru Na sōm 15 poczōntek przepōkejcie 16 i wyciście kapusta. Na maśle klarowanym zeszklijcie- we gorku, we ftorym sie bydzie robiōł(...)uwarzcie- dejcie yno trocha wody. Jak sie uwarzōm, to je pokrejcie, a woda wlyjcie do kapusty, to bydzie nōm lepi wōniało 25 . Dolyjcie do tego jeszcze trocha wina i niech sie to tera podusi… nojlepi połra godzin, yno dejcie pozōr 26 , żeby sie niy przipołlōło 27 . Mogecie to jeszcze podlywać winym, a pod kōniec wciepcie tam śliwki

Chop w kuchni
Pasztet z dziczyzny 178

kojarzy się ze świętami, zwłaszcza Bożym Narodzeniem, choć na Wielkanoc także ląduje na naszym stole. Specjalistą od mięs w rodzinnym domu jest mój Tato, który macerował mięso w mleku, winie, dziwnych mieszankach przypraw, potem rolował i piekł. Efekt tych magicznych zabiegów był… magiczny! Tym bardziej zasługuje na osobny wpis na blogu. proszę, poznajcie zatem pasztet według przepisu mojego(...)jajka 3 bułki pszenne 1 garść grzybów suszonych włoszczyzna jałowiec, ziele algielskie, liście laurowe sól, pieprz, gałka muszkatołowa   Przygotowania zaczynamy dzień przed aktualnym pieczeniem pasztetu. Mięso zalewamy czerownym winem (tak aby przykryło) i moczymy przez całą noc w lodówce (dodajemy jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie). Zmacerowane mięso opłukujemy i osuszamy z nadmiaru wody. W sporym garnku (albo dwóch) umieszczamy

Szybko Tanio Smacznie
Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies 285

pora, posiekanego 100 g kiełbasy pokrojonej w drobną kostkę 1 duża suszona figa (lub 2 mniejsze), pokrojona w drobną kostkę skórka starta z 1/2 pomarańczy 2 łyżki wina porto, lub innego słodkiego 1 jajko 2 kromki chleba tostowego, pokrojonego w drobną kostkę Przygotowanie: W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj z solą, zalej(...)konsystencję mięsa mielonego. Przełóż na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i podsmaż przez 5 minut. Dodaj kiełbasę, figę, podsmaż przez chwilę mieszając i dodaj skórkę pomarańczową i porto. Gdy wino prawie odparuje dopraw całość solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia. Gdy farsz lekko ostygnie, dodaj jajko i chleb i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku jeżeli

karmelowy
Buraki po burgundzku 323

się niemożliwy? Musisz koniecznie spróbować tych wspaniałych buraków, które nauczyła mnie przygotowywać Dominika Wójciak! 6 buraków Oliwa 1 cebula 4 ząbki czosnku Świeży tymianek 2 listki laurowe 250ml. czerwonego wina 250g. małych pieczarek 150g. szalotek 150ml. passaty pomidorowej 4 łodygi selera naciowego Natka pietruszki Sól Pieprz Obrane buraki kroimy w plastry. W garnku, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy posiekaną cebulę(...)pokrojony czosnek, tymianek i listki laurowe. Przyprawiamy solą i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy buraki, obsmażamy je i przyprawiamy pieprzem. Wlewamy do garnka wino, zagotowujemy, a następnie pod przykryciem gotujemy buraki do miękkości (30-40 minut). W tym czasie na blaszkę układamy przepołowione pieczarki i pokrojone na ćwiartki szalotki. Skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem i pieczemy

MarcinChef
Polędwiczki z suszonymi pomidorami w kremowym sosie 190

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami duszonymi w białym winie z dodatkiem pysznego kremowego sosu to bardzo fajna (i prosta w przygotowaniu) propozycja obiadowa. Nada się zarówno na wtorkowy szybki obiad, jak i świąteczne ucztowanie z całą rodziną. Serdecznie polecamy. Ilość porcji: 3-4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Polędwica wieprzowa ok: 500g ½ słoika suszonych pomidorów ½ opakowania mascarpone (o wielkości(...)dodatkiem sosu sojowego. Przykrywamy patelnię i dusimy około 20 minut co jakiś czas przewracając mięso. W czasie kiedy mięso się dusi kroimy suszone pomidory na kawałki i zalewamy je winem. Całość podgrzewamy w małym garnuszku i po chwili zdjmujemy z ognia, odstawiamy na bok.  Do mięsa dodajemy pomidory i wszystko mieszamy. Następnie dokładamy mascarpone i czekamy, aż się połączy

Kolizje Smaków
Risotto z łososiem wędzonym i koprem włoskim (Risotto con salmone affumicato e finocchio) 179

SKŁADNIKI  250 g ry ż u  100 g wędzonego łososia 1 szalotka 2 fenkuły  500 ml bulionu warzywnego 150 ml białego wina 40 g masła  s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 250 g di riso 100 g di salmone affumicato 1 scalogno 2 finocchio 500 ml di brodo vegetale(...)minut. Dodajemy koper włoski oraz połowę łososia wędzonego pokrojonego w kostkę. Ryż zalewamy białym winem. Ryż gotujemy na małym ogniu dopóki wino nie odparuje.  Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno

La grande e la piccola cuoca
Spaghetti z dynią i krewetkami 102

Spaghetti Zucca e gamberetti.  Składniki 350 g spaghetti 300 g dyni 200 g krewetek pół cebuli mielone chili do smaku posiekana natka pietruszki pół filiżanki białego wina oliwa z oliwek sól pieprz starty parmezan     Przygotowanie   Dynię obrałem, usunąłem pestki. Pokroiłem w drobna kostkę. Cebulę drobno posiekałem, obsmażyłem wraz z chili na patelni, na 4 łyżkach(...)oliwy z oliwek. Dodałem dynię, smażyłem 5 minut. Krewetki wyjąłem ze skorupek, wrzuciłem na patelnię. Zdeklasowałem winem, doprawiłem sola i pieprzem. Gotowałem na silnym ogniu, aż wino zaczęło parować. We wrzącej, osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente. Odcedziłem i przełożyłem na patelnię. Potrząsnąłem, podałem posypany Pietruszką i startym parmezanem

R'n'G Kitchen
Polędwiczka wieprzowa na sposób orientalny podana z kaszą bulgur 301

Polędwiczka wieprzowa: 500 g polędwiczki wieprzowej 2 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka miodu 1 łyżka mielonych nasion kolendry 100 ml czerwonego wytrawnego wina garść orzechów włoskich 5 szt suszonych moreli 1 łyżka zimnego masła sól, pieprz do smaku Kasza bulgur: 200 g kaszy bulgur 2 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni(...)drobną kostkę. 5. Na patelni na tłuszczu po smażeniu polędwiczki przesmażamy orzechy i morele. Gdy się lekko zarumienią dodajemy na patelnię miód, chwilę smażymy, a następnie zalewamy sos winem. Odparowujemy nadmiar płynu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na sam koniec dodajemy łyżkę zimnego masła - zagęści nam sos. Kasza bulgur: 1. Kaszę gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu

W kuchni Katie
Roladki z szynki szwarcwaldzkiej. 296

stole kilka dni temu. Tylko widziałem, bo na tym etapie przyjęcia kiedy je dostrzegłem, nie byłem już w stanie przedsięwziąć żadnej akcji konsumpcyjnej ;) Po drugie moczyłem właśnie w winie większą ilość śliwek do innego przepisu i aż się prosiło żeby coś jeszcze z nimi zrobić. Po trzecie stawiałem już kiedyś na świątecznym stole podobne roladki i myślę, że cieszyły(...)opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (lub podobnej) suszone śliwki (po 2 na plasterek szynki) suszone żurawiny (po 4 na plasterek) chrzan kremowy orzechy włoskie szczypiorek suszony rozmaryn 1 szklanka czerwonego wina Wykonanie: Śliwki zalać winem i pozostawić do nasiąknięcia na minimum 1 godzinę. Żurawinę zalać gorącą wodą i również odstawić do nasiąknięcia. Szczypiorek sparzyć wrzątkiem. Każdy plasterek szynki posmarować cienko

zadanie-gotowanie