czosnku - 2 łyżki niesolonego masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 6 gałązek tymianku - 2 gałązki natki pietruszki - 3 szczypty kurkumy - 2 szczypty gałki muszkatołowej - sól - pieprz biały - chlust białego wina - 3 garście świeżych kurek WYKONANIE: Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i oliwę, roztapiamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy czosnek, tymianek, obrane(...)opłukane grzyby. Całość podsmażamy mieszając przez 8 do 10 minut, podlewamy winem i dodajemy pozostałe składniki. Czekamy aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy porwaną natkę pietruszki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy na sitku. Makaron łączymy z gorącym sosem podajemy od razu, z lampką wina stołowego. Przepis zgłaszam do konkursu: "1000 pomysłów, jedna Lubella" Ściskajcie mocno kciuki
SMYKWKUCHNIfareast-language:EN-US;} Arancini z pesto bazyliowym Składniki – 15 sztuk: Ryż arborio Uncle Ben's – 300g Jajka – 4 sztuk Mozarella – 100g Pesto bazyliowe – 4-5 łyżek Białe wino wytrawne – 120 ml Parmezan – 50g Masło – 50g Bułka tarta lub polenta(...)Oliwa z oliwek Sól Wykonanie: Ryż ugotuj w osolonej wodzie (w proporcjach 1 szklanka ryżu – 1,5 szklanki wody) z dodatkiem masła, a pod koniec gotowania podlej białym winem. Ryż powinien wchłonąć całą wodę i wino. Następnie ryż wymieszaj z potartym parmezanem i pesto bazyliowym. Dopraw do smaku solą i odstaw do przestygnięcia. Gdy ryż będzie już chłodny wymieszaj
Kuchnia Bon Appetitfont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron z owocami morza i pomidorami koktajlowymi w sosie z wina marsala Składniki – 2 porcje: Makaron np. spaghetti – 200g Krewetki – 10 sztuk Mule – 20 sztuk Ośmiornica – 2-3 macki Kalmary baby – 6 sztuk Pomidory koktajlowe – 20 sztuk Czosnek – 3 ząbki(...)niej czosnek i papryczkę chili. Następnie dodajemy pomidory i smażymy przez 3-4 minut. Następie dodajemy krewetki i smażmy przez około 1,5 minuty z każdej strony. Całość podlewamy winem i dodajemy pozostałe owoce morza. Wszystko smażymy na mocnym ogniu przez 3-4 minuty tak aby sos się zredukował. Pod koniec dodajemy masło, drobno posiekaną natkę pietruszki, liście bazylii
Kuchnia Bon AppetitSangrię można robić z każdego wina, także białego. Jeśli mamy więcej gości można zrobić wersję(...)ekonomiczną, gdzie rozcieńczamy podane niżej składniki dodając litr soku np. brzoskwiniowego i uzupełniamy procenty wlewając szklaneczkę rumu. Ja wolę jednak taką bardziej wytrawną, prostszą wersję. Składniki: butelka białego wina 3 dojrzałe brzoskwinie (obrane i pokrojone w plasterki) gałązka rozmarynu Brzoskwinie i rozmaryn zalewamy winem. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Podajemy z lodem. Artykuł Sangria bianco
Ugotowane pozamiatanekarp o wadze 1,2 kg 4 łyżki masła 1 duża marchewka 1 cebula kawałek selera 1 mały por 6 szt pomidorków koktajlowych (lub innych ulubionych) 1 litr białego wina 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku pół łyżeczki posiekanej trybuli pół łyżeczki posiekanego tymianku pół łyżeczki posiekanego estragonu 12 ziaren pieprzu sól 2 łyżki mąki(...)Przygotowanie Oczyszczonego karpia ułożyłem w żaroodpornej formie posmarowanej masłem. Dookoła ułożyłem drobno pokrojone warzywa, zioła i przyprawy. Karpia polałem winem, posoliłem, przykryłem folią aluminiową. Formę umieściłem na środkowym poziomie piekarnika, piekłem 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Rybę wyjąłem z piekarnika, przykryłem, aby nie wystygła. Sos z pieczenia przecedziłem przez gęste sito, zagotowałem. Dodałem resztę masła wymieszanego z mąką
R'n'G Kitchenpapryki białe 1 szkl kaszy gryczanej suszone sproszkowane grzybki suszone ogórki kiszone 1 jajko tłuszcz do smażenia 200 ml dobrej śmietany Królika oczszczamy i porcjujemy. Z oliwy 3 łyżek wina i ziół (każde zioła po sporej szczypcie) mieszamy marynatę i dokładnie otaczamy w niej porcje mięsa. Na wierzch obsypujemy posiekaną cebulą i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki(...)patelni rozgrzewamy tłuszcz, najlepiej smalec i z obu stron obsmażamy porcje królika. W garnku przygotowujemy resztki marynaty wraz z cebulą, marchewkę i pietruszkę kroimy na kawałki i podlewamy pozostałym winem. Na wierzchu układamy kawałki mięsa, dodajemy (opcjonalnie ) trochę ziół. podlewamy jeszcze ok pół szkl wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok godzinę i 20 min. W tym czasie
Gotowanie jest łatwePyszny gulasz z wołowiny duszonej w czerwonym winie. Mniam <3 Danie inspirowane jest przepisem z książki "Thermomix. Kulinarne ABC". Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 200 g marchewki 50 g korzenia pietruszki 3 łyżki oleju 50 g cebuli 2 ząbki czosnku 1 gałązka świeżego rozmarynu(...)dekoracji 100 g pomidorów bez skórki 1/2 kostki rosołowej 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki cukru sól, świeżo mielony pieprz Składniki na marynatę: 400 ml czerwonego wina 1/2 łyżeczki cynamonu 1 gwiazdka anyżu 2 goździki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Składniki na zasmażkę: 40 g mąki pszennej 40 g masła Do podania
My Culinary Artporcje: 900 g oczyszczonej ośmiornicy 4 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 400 g pomidorów z puszki (bez skórki) 300 g makaronu muszelki 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy(...)drobno posiekaną cebulę. Wrzucamy pokrojoną ośmiornicę i podsmażamy ją z każdej strony aż zmieni kolor (ok 5 minut). Dodajemy przyprawy (pomijając sól) i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu dolewamy wino i przez kilka minut dusimy na małym ogniu. Dorzucamy rozgniecione pomidory z puszki - doprowadzamy do wrzenia (delikatnie solimy do smaku). UWAGA - jeśli lubicie bardziej wodniste sosy dodajcie 1/2 szklanki wody
peggiwkuchniwołowiny (ewentualnie dziczyzny lub miks tych mięs) 3 cebule 4 łyżki pasty paprykowej lub mielonej słodkiej papryki 100 g słoniny wędzonej (ew. 3 łyżki oleju) 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 litr wody sól, pieprz do smaku Rozpalamy ognisko i wieszamy nad nim kociołek. Słoninę kroimy w drobną kostkę i smażymy aż się wytopi. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną(...)się obsmaży dodajemy paprykę. Jeżeli dodajemy paprykę w proszku to praktycznie od razu musimy ją zalać winem. Jeżeli dajemy paprykę w paście nie musimy się tak śpieszyć. Wówczas dodajemy wino po kilku minutach. Następnie dolewamy wodę. Mięso powinno być przykryte, a woda sięgać powiedzmy połowy kociołka. Ale uważajmy, aby nie było za dużo wody, to nie jest wskazane
Marder&Marder ManufactureLato to idealna pora na przygotowanie tarty ze świeżymi owocami. Truskawki z winem nadają jej wykwitny charakter. Oczywiście truskawki nie mogą się obejść bez czekolady.. Całość przełamuje niebanalna bazylia. Do tego niezwykle kruche i delikatne ciasto i krem. Czego chcieć więcej? :) Składniki: 200g mąki krupczatki 2 żółtka łyżka cukru 125g margaryny opakowanie polewy czekoladowej lub czekolady deserowej (użyłam polewy(...)smaku ciemnej czekolady Delecty) 250ml śmietanki 100g mascarpone 500g truskawek opakowanie galaretki truskawkowej szklanka białego półsłodkiego wina listki bazylii Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i szczypty soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty, spód nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Umieszczamy w zamrażarce na 10 minut. Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas
Wrzosowa Polanaokoło 400 miast. Największe z nich – Derinkuyu – ma 8 poziomów i rozciąga się na 55 metrów w głąb. Znajdowały się w nim nie tylko mieszkania, ale również stajnie, wytwórnie wina, kuchnie i studnie. Dziś korytarze oświetlone są światłem elektrycznym, a na wąskich schodach mijają się kolejne wycieczki, ale świadomość znajdowania się wiele metrów pod ziemią ciągle robi wrażenie. Lekkim(...)sklepie z wyrobami skórzanymi zaproszono nas najpierw na pokaz mody, a w sklepikach turystycznych sprzedawcy prześcigają się w prezentowaniu swoich towarów, nawoływaniu do zakupów i częstowaniu herbatą i winem. W tych najpopularniejszych wśród turystów miejscach ceny zazwyczaj podawane są w euro (warto jednak pytać o cenę w tureckiej walucie – lirach, bowiem przelicznik z liry na euro jest iście złodziejski
Krzywa Prostaobiad będą cukinie gratin z książki “ Piknik w Prowansji ”. A ponieważ w Polsce żyje się jednak odrobinę ciężej, niż na południu Francji, to przepis autorki wzbogaciłam odrobiną białego wina i pieprzu(...)Składniki 1,5 kg młodej cukinii pokrojonej w cienkie plasterki czerwona cebula pokrojona w piórka ćwierć szklanki oliwy szczypta cynamonu świeżo mielony pieprz drobno posiekany pęczek koperku szklanka białego wina szklanka startego żółtego sera (na koniec) Przygotowanie Cukinie mieszamy z cebulą i koperkiem, a oliwę z winem i przyprawami. Mieszamy całość w misce (oprócz sera) i przekładamy do naczynia
Ugotowane pozamiatanepasta jest wyjątkowa jak na smarowidło do chleba bo jest lekko słodkawa. Jednak dodatek wina nadaje jej ciekawego aromatu. W sumie to oryginalnie był to przepis na zupę. Jako, że nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych(...)postanowiłam trochę pokombinować i gotowe. Do przygotowania pasty potrzebujemy: 750 g zielonego groszku (można użyć mrożony albo z puszki) 1 szalotkę 2 płaskie łyżki cukru 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina W garnku umieszczamy groszek razem z winem, cukrem i szalotką. Gotujemy na małym ogniu, aż groszek będzie miękki. Całość miksujemy aby otrzymać konsystencje gęstej pasty
Szybko Tanio Smaczniegreckiego specjału. Polecam do wypróbowania! Składniki: 800 g bakłażana ( 3-4 sztuki) 4 łyżki oleju Sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g mielonego mięsa 1/3 szklanka białego wina 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczka cukru sól, pieprz szczypta chili natka pietruszki Sos beszamelowy: 30 g masła 30 g mąki(...)zrumienienia. Upieczone zdjąć z blachy i odłożyć na talerz na dużej patelni zeszklić na oleju drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso i obsmażyć około 5 minut. Dolać wino, a za kilka minut dodać resztę składników. Dusić 40 minut do odparowania nadmiaru wody roztopić na patelni masło, dodać mąkę i mieszając zrobić jasną zasmażkę. Cały czas mieszając wlewać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!