Pieczony leszcz z warzywami 249jest dość chude, a tę konkretną potrawę można przyrządzić bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu – to na pewno zachęta dla liczących kalorie. Z kolei delikatny, lekko kwaskowy smak mięsa duszonego w winie i soku z cytryny w towarzystwie wytrawnych warzyw to dowód, że nawet z bardzo pospolitej ryby można przyrządzić całkiem wyrafinowane danie. Leszcz pieczony z warzywami(...)Jeżeli dodajemy olej – również z nim. Garść warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego lub teflonowej/ceramicznej brytfanny. Na nich kładziemy kawałki ryby, którą z kolei przykrywamy resztą warzyw. Całość skrapiamy winem. Potrawę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 40 minut licząc od chwili, gdy niewielka ilość płynu zgromadzona na dnie naczynia zacznie wrzeć. Kawałki ryby podajemy
Kulinarna Pokusa
Mało obiektywna recenzja - Wino Kawiarnia Pizzeria Adjano 233włoskiej trattorii, trzeba zamknąć oczy, bo sam wystój zmierza w kierunku wino-kawiarni, niż typowej włoskiej pizzerii, jednak przecież to jedzenie jest najważniejsze. Właściciele Adjano nazywają miejsce to Wino - Kawiarnia - Pizzeria. Co za dużo to nie zdrowo sobie zawsze myślę, bo gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść, a i kuchnia to nie szampon
BaRepas
Zupa z muli na białym winie 187wartości odżywcze, niskokaloryczność oraz wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka. Oprócz krewetek uwielbiam mule dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na zupę z muli na bazie białego wytrawnego wina. Składniki: 0,5kg muli (mogą być mrożone) 2 cebule 3 ząbki czosnku słodka śmietana białe wytrawne wino sół, pieprz bulion rosołowy/kostka rosołowa masło Na maśle podsmażamy cebulkę(...)złoto i zalewamy ją szklanką przygotowanego bulionu rosołowego (przegotowana woda + kostka rosołowa). Dodajemy mule i wyciśnięte 3 ząbki czosnku. Gdy wywar się zagrzeje (nie zagotuje) zalewamy wszystko białym wytrawnym winem do poziomu przykrycia owoców morza (może być ciut wyżej, wedle uznania). Po 5 minutach gotowania dodajemy hartowaną śmietanę (wymieszaną w kubku wraz z wywarem aby się nie zważyła). Doprawiamy pieprzem
upichcona
PIĄTECZEK!!!HAMBURGER Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ 241sera roquefort -duża czerwona cebula -3 łyżki oliwy z oliwek -łyżka syropu klonowego -łyżka musztardy francuskiej -ogórek kiszony -duży jędrny pomidor -4 ząbki czosnku -4 plastry boczku -butelka czerwonego wina (do cebuli 50 ml, resztę wypij z okazji piątku) -kilka liści sałaty -sól -pieprz OBIERZ CEBULĘ , pokrój ja na talarki, wrzuć na rozgrzaną patelnię z rozgrzana oliwą, smaż powoli(...)mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie dodaj wino, syrop klonowy, sól i pieprz do smaku. Cebula powinna być gotowa po około 15 minutach. PRZEŁÓŻ MIĘSO DO DUŻEJ MISKI, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekany ogórek, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. TERAZ CZAS NA PRACE RĘCZNE, musisz mięso bardzo dobrze wymasować, porzucaj nim trochę, potłucz
Kuchnia bezglutenowa Loli
Comfort food, cobbler i garnek Neoflam 211food. Dziś mam dla Was danie idealne. Wiem, że będę do niego często wracać w różnym wersjach. Mięso z piersi kurczaka duszone z warzywami, w sosie z białym winem, bulionem i śmietaną, a wszystko na koniec zapieczone pod kołderką z bułeczek. Idealne do nałożenia w miseczkę, jedzone łyżką. Najlepiej "smakuje" jedzone na kanapie kiedy jest się przykrytym kocem(...)większej cukinii, 300 g pieczarek, 3 marchewki, 110 g zielonego groszku, cebula, 2 ząbki czosnku, świeży tymianek, sól, pieprz, mąka do obtoczenia mięsa, 100 ml białego wina, 500 ml bulionu warzywnego, 170 ml śmietanki 30 % Umyte i oczyszczone piersi kurczaka kroimy na większe kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy w garnku na rozgrzanym oleju
Plate of Joy
Sandomierz - Czas Dobrego Sera - IV Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka 217koziego i krowiego. Wystawców było kilkudziesięciu, w tym z Polski i zagranicy. Wszystkiego było od koloru do wyboru - sery świeże i dojrzewające, miękkie i twarde, itd. Prezentowane były też wina, chleby i lokalne wyroby. Podczas festiwalu jedną z przygotowanych atrakcji były pokazy gotowania przez znanych szefów kuchni - bardzo się na to nastawiliśmy, aczkolwiek czas pozwolił nam zobaczyć tylko pokaz(...)trochę zdjęć, żebyście sami zobaczyli, że warto pojechać :) Kaszubska Koza BioPiekarz - Bogdan Smolorz BioPiekarz - Bogdan Smolorz Pokaz gotowania - Dariusz Wójcik oraz Krzysztof Gawlik Piersi perliczki marynowane w białym winie, z musem ze śmietany i marmolady z płatków różny, z grillowanymi gruszkami z zalewy marynowanymi w wiśniówce, podane z serem lazur
Plate of Joy
Risotto ze szparagami 224Sycące i pyszne włoskie risotto z duszonymi na maśle zielonymi szparagami i białym winem. Jeden z najsmaczniejszych i wbrew pozorom mało skomplikowany pomysł na szparagi. Składniki: pęczek zielonych szparagów 1/2 szklanki ryżu arborio 500 ml gorącego bulionu 50 ml białego wina cebula 5 łyżek masła 2-3 łyżki startego Parmezanu lub Grana Padano sól, pieprz świeża mięta do dekoracji(...)patelni przez 5 minut, aż zmiękną. Doprawić solą, pieprzem i odstawić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła. Wsypać ryż i podsmażyć całość około 2 minuty. Wlać białe wino i ciągle smażyć na mniejszym ogniu, a gdy się zredukuje wlać około pół szklanki bulionu. Gdy ryż wchłonie cały bulion, wlać kolejną porcję płynu. Zamieszać od czasu
wyzwania kuchenne
Kalmary na makaronie z sepią z pianką cytrynową i konfitowane mini cebulki. Warsztaty w Centrum Kulinarnym 2 190Chorzowie można czerpać garściami, zwłaszcza po otrzymaniu szczegółowych przepisów na potrawy, przygotowywane podczas warsztatów. Dziś super proste kalmary z makaronem barwionym sepią, jadalnymi kwiatami i cebulkami konfitowanymi w winie oraz cd. foto relacji. Razem z Agatą z bloga Domowo i ze smakiem , z którą dzieliłyśmy się pomysłami, blatem roboczym, kuchenką, nożami i innymi sprzętami kuchennymi, przygotowałyśmy kilka(...)Skropić sokiem z połowy cytryny i odstawiamy do ścięcia. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mini cebulki obrać i w całości konfitować na patelni z białym winem i odrobiną cukru. Kalmary usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Pozostałą cytrynę zmiksować blenderem do uzyskania piany. Przed podaniem przybrać dowolnymi dodatkami. Na zdjęciach groszek, bratki, ocet balsamiczny
SzczyptaSmaQ
Tarta z lemon curd i bezą 289żółtka lemon curd 3 jajka 130g drobnego cukru sok z 2 cytryn 100g miękkiego masła skórka otarta z jednej cytryny beza 2 białka mała szczypta soli 50ml białego wina 100g drobnego cukru Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta oprócz jajek siekamy lub miksujemy w malakserze do konsystencji mokrego piasku. Dodajemy żółtka, siekamy dalej i zagniatamy gładką kulę. Wkładamy do lodówki(...)masło się rozpuści. Przygotowujemy pianę na bezy. Ubijamy mikserem białka z odrobiną soli na sztywno. W tym czasie gotujemy wino z cukrem przez 2 minuty. Zalewamy pianę gorącym winem z cukrem i mieszamy do sztywności. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką. Wykładamy nim formę wysmarowaną masłem, robimy w nim dużo dziurek widelcem i pieczemy
W kuchni wieczorem
Lasagne Bolognese z sosem beszamelowym 205tamtejszy temperament ludzi, atmosferę panującą dosłownie... wszędzie! Małe włoskie kawiarnie i restauracje gdzie można zjeść pyszną pastę oraz świeże owoce morza i popić je naturalnie wspaniałą włoską kawą bądź winem. Uwielbiam: stare budynki i parkingi dla skuterów, na które jest tam ogromna moda, tycie samochodziki, które wcisną się nawet w te małe wąskie alejki pomiędzy charakternymi budowlami, piękne kolorowe drzwi(...)zmielenie wybranego kawałka na miejscu w sklepie mięsnym. Kilka złotych mniej nie jest warte ceny naszego zdrowia. szklanka przecieru pomidorowego 6-8 pomidorków koktajlowych pół szklanki czerwonego wytrawnego wina szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu łyżka masła 1 cebula Sos Beszamelowy: 500 ml mleka 2 szczypty gałki muszkatołowej 2 liście laurowe szczypta ziela angielskiego 3 łyżki mąki
KreatywnePiny
Karp w szarym sosie 279theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Szary sos – sos polski. Sos robiony na zasmażce z mąki i masła, rozrzedzony wywarem z ryby, z piernikiem, rodzynkami, migdałami, winem, octem, sokiem z cytryny… oraz z krwią z ryby. Coraz częściej sos przygotowywany jest bez krwi, mój sos również jej nie ma. Nie dodałam również octu ale dodałam miód(...)ziaren ziela angielskiego, sól, sos: 60 g masła, 60 g mąki pszennej, 40 g cukru, 50 g rozkruszonego piernika, 40 g rodzynek, 50 g migdałów, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka miodu, sól, Rybę można ugotować w całości lub w „dzwonkach”. Rybę oczyścić (wypatroszyć, umyć…) i albo zostawić w całości albo pokroić w „dzwonka”. Migdały sparzyć, obrać
królestwo garów
Szparagi z sosem holenderskim 174pęczki szparagów, sól, cukier, 1 żółtko, 1,5 łyżki wina białego półwytrawnego, 125 masła, sok z cytryny, sól, pieprz Sos holenderski jest ciepłym sosem o konsystencji majonezu. Przyrządza się go z żółtek, wody/wina i masła. Sos holenderski jest sosem podstawowym. Przez dodanie do niego poszczególnych składników otrzymujemy sos Choron - koncentrat pomidorowy, sos bearneński (berneński) – wino(...)sitkiem, można je powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, gotować 5 minut od zagotowania. Masło zagotować, zszumować - zdjąć pianę. Żółtko rozbełtać z winem. Ubijać na parze do uzyskania puszystej piany. Dalej ubijając zdjąć z ognia i dolewać kroplami masło. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Szparagi wyłożyć na talerz, na szparagach
królestwo garów
Dorada pieczona w winie z żurawiną 136dorada, 150 ml białego półwytrawnego wina 80 g żurawiny suszonej, sok z cytryny, sól, pieprz, Żurawinę zalać winem, odstawić. Doradę oczyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, oczy. Dokładnie umyć, osuszyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm. Oprószyć solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Podsmażyć(...)stron do zrumienienia (około 5 minut). Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, wlać wino z żurawiną. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 - 40 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa. zastawa
królestwo garów
La Rotisserie 150Warszawie, a Szefem kuchni od samego początku jest Paweł Oszczyk - laureat nagrody "Prix du Chef de l'avenir - Kucharz Przyszłości" . Dania podawał nam sam Szef Paweł Oszczyk, a wina dobierał Andrzej Strzelczyk, wielokrotny mistrz Polski Sommelierów. Wspaniały duet. Na powitanie otrzymałyśmy różową Cava Rose Noche Y Dia. Jako pierwsze danie na stole pojawiły się wspaniałe małże Św. Jakuba(...)oczywiscie deser - sorbet Earl Grey z bezą truskawkową i Mülheimer Sonnenlay Riesling Auslese 2008. To była uczta dla podniebienia i dla oczu. Wspaniałe dania uzupełnione świetnym doborem wina, dbałość o szczegóły, w tle muzyka na żywo...a z naszej strony setki pytań... Choćbym bardzo chciała do czegoś się przyczepić, skrytykować to nie mam do czego. Nawet sorbet z rabarbaru
królestwo garów
Kaczka faszerowana 173kaczka, sól, butelka czerwonego wytrawnego wina, nadzienie: 300 g mięsa z kaczki – pierś, nogi – ze skórą, 50 g orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, 40 g bułki tartej, 3 łyżki tymianku, 2 jajka, pęczek tymianku 4 ząbki czosnku, 2 łyżki tłuszczu – ja używam tłuszcz gęsi. Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno(...)powierzchnię kości. Kaczkę natrzeć solą, odstawić na co najmniej godzinę. Kaczkę włożyć do garnka (ja mam kamienny garnek) i zalać winem. Odstawić na dwa dni. Oczywiście można pominąć ten etap, ale chyba warto ją pomoczyć. Kaczkę wyjąć z wina, opłukać, wytrzeć do sucha. Nadzienie: mięso zemleć, orzechy posiekać, czosnek rozgnieść. Mięso wymieszać z orzechami, czosnkiem, tymiankiem, bułką tartą. Doprawić
królestwo garów