wino - 10075 przepisów (strona:148/672)

Risotto z pieczarkami i kurczakiem 1158

czasie dodajemy ryż- smażymy ciągle mieszając, by wszystkie ziarenka ryżu pokryły się oliwą-około 5 min. Dodajemy wino- I mieszając czekamy by ryż zaabsorbował całe wino. Dodajemy połowę bulionu kurczakowego, pieczarki, kurczaka podsmażonego wcześniej. Mieszamy. Zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek - I "dusimy" od czasu do czasu mieszając. Gdy nie będzie bulionu, dodajemy resztę bulionu, mieszamy, przykrywamy

Smaki Edyty
Smaki jesieni, czyli urodzinowe risotto z leśnymi grzybami 220

przepyszne, a do tego niesamowicie pachnące. Risotto z leśnymi grzybami (porcja dla 3 osób lub 2 bardzo głodnych) Należy przygotować: 1 szklankę ryżu do risotto 1/2 szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 2 szklanki dobrego, domowego bulionu warzywnego ok. 100 ml płynnej, słodkiej śmietanki (może być 30%, ale sprawdzi się również 12%) 2 łyżki prawdziwego masła 40 g tartego(...)cebuli zmięknąć i nie przysmażać jej od razu za bardzo, ponieważ zostanie wtedy twardawa. Do garnka z cebulą wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy ok. 2 min. Następnie dodajemy wino. Mieszamy i czekamy, aż ryż je wchłonie. Później dodajemy bulion. Najpierw jedną szklankę, drugą dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie pierwszą porcję płynu. Risotto cały czas mieszamy, uważając

Ratunku obiad
Gulasz pieczony z warzywami 196

więc dzielę się z Wami.  Pieczony gulasz z szynki Składniki na 6 porcji:750 g szynki wieprzowej bez kości1,5 kg ziemniaków4 marchewki4 cebulepół główki czosnku 1/2 szklanki wina czerwonego (nie jest konieczne, ale fajnie podbija smak)  4 kulki ziela angielskiego1 papryka chili1 łyżka słodkiej papryki listek laurowy1 łyżka suszonej włoszczyznysólpieprzSposób przygotowania:Mięso pokroić w kostkę, dodać(...)wino, posiekane chili, listek laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, suszoną włoszczyznę, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Odstawić na min. 30 minut do zamarynowania. Marchewkę, ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w dość duże kawałki.Do namoczonego wcześniej garnka wrzucić zamarynowane mięso, warzywa i czosnek. Zalać 3 szklankami zimnej wody. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp. na  160ºC

Obiad za dychę
Risotto z łososiem i szpinakiem 253

Kremowe i mocno rybne, a do tego zdrowe i bardzo sycące. Czego chcieć więcej? Składniki na 4 duże porcje: 300 g fileta z łososia400 g ryżu arborio100 ml białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 1 litr bulionu (z kurczaka lub warzywnego, w ostateczności może być z kostki)1 cebula50 g masła50 g sera grana padano200 g szpinaku mrożonego (liście, nie rozdrobniony(...)patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać i ryż i smażyć, cały czas mieszając do czasu aż stanie się lekko przezroczysty. Zajmie to ok. 2 minut. Dodać wino i mieszać aż do jego całkowitego odparowania. Wlać chochelkę gorącego bulionu i gotować na małym ogniu, mieszając aż do jego całkowitego wchłonięcia. Dodać kolejną chochlę bulionu i postępować

Obiad za dychę
Urodziny Julii Child i Boeuf Bourguignon - przypomnienie. 187

który jest już na blogu, a mianowicie: Boeuf bourguignon. Polecam Wam go z całego serca. Troszkę trzeba się napracować, ale efekt jest wart poświęcenia. Wołowina w sosie z czerwonego wina. Składniki(...)osoby:10 dkg słoniny;2 łyżki oleju;ok. 1 kg wołowiny (rozbratel/ łopatka/ karkówka);1 szkl. cebuli pokrojonej w plastry;1/2 szkl. marchewki;0,5 l. czerwonego wytrawnego wina;2 szkl. bulionu wołowego;1/2 szkl. pomidorów z puszki;sól, świeżo mielony pieprz;1 średni bukiet ziół:* pietruszka,* liść laurowy,* łyżeczka suszonego tymianku,* 3 goździki,* 2 ziarnka ziela angielskiego

Miksturownik
Brak tytułu 167

Kilka dni temu dostał a m świetną przesyłk ę z palarni kaw  Winami . Dziś uraczyłam się jedną z nich:   Świeżo palona kawa z Zambi. O FIRMIE: WINAMI jest producentem i dystrybutorem najwyższej jakości kaw palonych specjalistycznych, jakościowych i smakowych. Nasze kawy to szereg jednorocznych kaw pierwszego gatunku wyselekcjonowanych według gustów i wskazań klientów(...)certyfikowane ziarna arabik, pochodzących z najlepszych plantacji. Ziarna niejednokrotnie są tam zbierane i selekcjonowane ręcznie co tylko wspomaga największa staranność o utrzymanie wysokiej jakości. Odbiorcami kaw Firmy WINAMI są firmy oraz klienci indywidualni. Palarnia posiada bardzo bogaty asortymentu. Znajdziemy tu zarówno kawy ziarniste z całego świata , o różnym stopniu palenia, kawy smakowe, kawy rozpuszczalne oraz akcesoria, jak - puszki, kawiarki

kolorowotorcikowo
Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami 250

. Pyszne jedzenie, nie tylko na codzienny obiad.  Składniki: 1 pierś z kurczaka 250 g kurek 1 cebula 1 opakowanie ulubionego makaronu (u mnie muszelki) 200 ml białego wina 300 ml śmietany 18% sól, pieprz 2 łyżki masła 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Kurczaka pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać, a kurki pokroić(...)maśle, dodać kurki i smażyć jeszcze przez 5 minut. Zdjąć z patelni na talerz, a na patelni podsmażyć kurczaka. Gdy będzie już gotowy, dodać kurki i cebulę oraz wino. Smażyć przez chwilę, aż w większości odparuje i na koniec dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dusić, aż sos zgęstnieje.  Sos wymieszać z makaronem i podawać

Pasja Smaku
PIECZONA PERLICZKA 268

zapobiec zsuwaniu się szynki w czasie pieczenia.) Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Perliczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skroplić oliwą. Na dno naczynia wlać 1/2 szklanki białego wina i całość wstawić do piekarnika. Piec 45 minut kilkukrotnie polewając winnym sosem spod pieczeni.  DODATKOWO: W czasie gdy perliczka się piecze przygotować "szaszłyki" jabłkowe. Jabłko obrać i pokroić(...)owinąć plastrem szynki i spiąć wykałaczką.  Po 45 minutach pieczenia dookoła perliczki ułożyć szaszłyki jabłkowe. Ponownie wszystko polać sosem spod pieczeni(jeśli jest zbyt mało dolać 1/4 szklanki wina lub gorącej wody).  Piec 30-40 minut polewając od czasu do czasu sosem spod pieczeni(jeśli mięso będzie się zbyt mocno rumienić, okryć pieczeń arkuszem papieru do pieczenia

Smaczne Zdrowe
Roladki schabowe z kiszoną kapustą i kurkami - kategoria mięso 239

miałam schab i kiszoną kapustę a do tego troszkę świeżych kurek:) Długo się nie zastanawiając przygotowałam farsz i zrobiłam mięsne roladki. Całość poddusiłam w pysznym sosie z dodatkiem czerwonego wina. Wyszło bardzo smacznie... Składniki: 1/2 kg schabu bez kości(...)150g kiszonej kapusty,  300g kurek, cebula,  pęczek szczypioru,  4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,  sól, pieprz,  szczypta tymianku, szczypta estragonu,  1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina,  łyżka mąki pszennej,  natka pietruszki do posypani. Wykonanie Kapustę umyć, posiekać, zalać odrobiną wody i gotować około 30 minut. Odcedzić. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Podsmażyć

Z miłości do słodkości
Mikołajki z podrobami :) 202

zawsze pomajstrowałam po swojemu przy tym przepisie i zrobiłam swoje danie - zupełnie spontanicznie. Zamiast zwykłego gulaszu w dużej ilości cebuli, żołądki przygotowałam nieco bardziej wytrawnie - duszone w winie. Do tego słodycz marchewki i lekko kwaskowa pomarańcza. Gra smaków, która przypadła mi do gustu.  Może przekonacie się do podrobów i zaczniecie przyrządzać je najbliższym? Zachęcam!  Udanego weekendu :) Żołądki(...)wodę na nową i gotowałam jeszcze ok.45 minut.   Ugotowane żołądki ostudziłam, po czym przekroiłam na paski ok.3mm, które następnie podsmażyłam na rumiano na masełku.  Obsmażone zalałam czerwonym winem półwytrawnym, octem balsamicznym oraz niewielką ilością bulionu warzywnego, po czym dusiłam około godziny. Pod koniec gotowania żołądki doprawiłam pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym, a sosik zagęściłam kawałkiem pieczywa

Sajkofanka smaku
Risotto z kwiatami cukini 234

kwiatów cukini - 300 g ryżu , mój vialone Nano, musi być taki żeby wchłaniał sos i sie nie zlepiał. - 4 łyżki oleju rzepakowego - 1 cebula - 3/4 szklanki białego wytrawnego wina, - 150 g chudej, surowej wędzonki pokrojonej w drobną kosteczkę, - ok ¾ litra wywaru warzywnego z kostki( lub gorąca woda i warzywko) - sól/pieprz/natka pietruszki do smaku Wykonanie: Cukinie myjemy, kroimy(...)jasno złoty kolor. Do cebuli dodajemy suchy ryż i pokrojoną wędzonkę. Mieszając prażymy przez ok. 1-2 minuty. Następnie dodajemy wino i pozwalamy mu wyparowa ć. Gdy wino wyparuje należy go uzupelniać bulionem. W tym celu w drugim garnku powinniśmy przygotować gorący bulion, który będzie stał na przykręconym maksymalnie ogniu, lub mieć gorącą wodę w czajniku i nią

Mia Cucina Sofieta
Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne 195

przygotowuję ragu. Przedstawię Wam ragu z Veneto, właśnie takie robiła moja teściowa, minimum składników i maksimum smaku. Tym razem walory smakowe zapiekanki-lasage zostały szczególnie podkreślone przez półwytrawne, czerwone wino Celebro Italy (click)  (Semi dry red). Zostało ono szczególnie docenione przez mojego męża (rodowitego Włocha), za doskonałą harmonię i delikatny owocowy bukiet(...)lasagne Składniki na sos bloński: 900 g mięsa mielonego  wieprzowo-wołowego  100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 marchewka ½ łodygi selera naciowego ½ cebuli ½ szklanki czerwonego wina- u mnie Celebro semi dry red Sól 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 2 słoiczki przecieru pomidorowego ( ja robię sama (click), można też kupić w puszkach. 2 łyżki oliwy Skladniki

Mia Cucina Sofieta
Kurczak, szalwia i roladki. 214

kazdym kawalku miesa ulozyc po plasterku szynki i po dwa listki szalwi. Mieso zrolowac i spiac wykalaczka.Roladki mozna ugrillowac - to pierwszy wariant.Drugi wariant to dusic roladki w sosie z wina i bulionu. Na oliwie z oliwek podsmazamy mieso z kazdej strony. Nastepnie dodajemy cebule i podsmazamy ja do miekkosci. Dolewamy bulion i wino i dusimy mieso okolo

Przysmaki Karolki
RISOTTO Z SZAFRANEM NA CYDRZE. 178

risotto, to najbardziej klasyczne, robię z cydrem? Powodem jest skleroza - nie kupiłam białego wina. Na szczęście w domu cydru moim dostatek. Ma zbliżony smak i aromat do białego wina, postanowiłam więc zastąpić je.I powiem szczerze, zmiana nie wpłynęła w żaden sposób na walory smakowe dania. Równie pyszne, jak na białym winie przyrządzone by było. RISOTTO Z SZAFRANEM

W kuchni Karmel-itki
RISOTTO ZE SZPINAKIEM. 242

smak.  Od Babci dostałam wielką siatę świeżego szpinaku. Musiałam go wykorzystać. RISOTTO ZE SZPINAKIEM /źródło: Pora coś zjeść; / 120 g ryżu arborio200 g świeżego szpinaku100 ml białego wina 500 ml bulionu warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól, pieprz 100 g sera gorgonzola kilka łyżek masła  Szpinak drobno szatkuję i wrzucam na rozgrzane masło(...)wyparuje cały płyn. Odstawiam na bok.Cebulę i czosnek drobno kroję, wrzucam na rozgrzaną oliwę,  lekko szklę, dodaję ryż i wino. Gotuję kilka minut,  aż wino się zredukuje (nie będzie dużo płynu).  Wtedy dodaję stopniowo bulion, mieszam, ciągle gotuję.Kiedy ryż przestanie chłonąć bulion, do risotto dodaję ser,  kilka łyżek masła i szpinak

W kuchni Karmel-itki