wino domowe - 1000 przepisów (strona:17/67)

Czosnkowy schab 139

kanapek więc bywa tak że celowo przygotowuję większy kawałek by mieć na następne dni domową pieczoną wędlinę. Czosnkowy schab Składniki : 1 - 1,2 kg schabu 5-6 ząbków czosnku sól, pieprz papryka słodka i ostra czosnek granulowany około 200 ml wytrawnego białego wina bulion do podlania  Przygotowanie : Schab myjemy, nacieramy solą, pieprzem, paprykami i czosnkiem granulowanym, mięso zawijamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowa musztarda 168

przeciwzapalne. Często używana jest w wyrobach medycznych, takich jak plastry łagodzące przeziębienia i bóle reumatyczne. Najzdrowsza musztarda to ta o niskiej zawartości cukru, soli i zrobiona na bazie wina pozyskanego z winogron, a nie na bazie octu. Zaletą jest jej długa trwałość. Taką musztardę bez trudu przygotujesz w domu. Nie licząc przypraw do jej produkcji potrzebujesz jedynie gorczycy. Wykonanie(...)wtedy nie ma sobie równej. Jest pyszna, aksamitna i nie podchodzi wodą jak ta ze sklepu. Odważ sie, przygotuj własną, domową musztardę. W nadchodzącym sezonie grillowym będzie gwiazdą. Składniki: 100 g nasion gorczycy (u mnie żółta) 100-120 ml wina lub octu winnego pół na pół z wodą 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 125 ml wody kurkuma - opcjonalnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowe oliwki marynowane. Prosta przekąska do wina. 167

się z tym trunkiem. Pozostając w klimatach karnawałowych, chciałam Wam dziś pokazać, jak przygotować domowe oliwki marynowane. Do zrobienia w kilka minut, a do zjedzenia już następnego dnia. Ja bardzo lubię takie oliwki. Chętnie serwuję je, gdy organizujemy sobie z Mężem wieczór z przekąskami i winem. A propos, przygotowuję dla Was specjalny wpis z całym menu na imprezę w stylu(...)będą już następnego dnia, ale oczywiście im dłużej będą się marynować, tym smak przypraw będzie bardziej wyczuwalny. A Wy robiliście kiedyś marynowane oliwki? Macie na nie jakieś swoje patenty? Domowe oliwki marynowane Z podanych składników wychodzą 2 słoiki. Możecie zrobić z połowy porcji. Składniki: 450-500 ml oliwy 3 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki 2 suszone papryczki peperoncino

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy makaron z kurkami 212

sobie zbierzemy, smakuje najlepiej. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) domowy makaron z tego przepisu małe wiaderko kurek (ok. 8 dużych garści) 2 średnie białe cebule 5 ząbków czosnku 200 ml śmietanki 30% garść świeżego estragonu 3 garście startego parmezanu świeżo mielony pieprz sól gałka muszkatołowa pól kieliszka białego wytrawnego wina masło klarowane WYKONANIE Kurki myjemy i osuszamy. Kroimy(...)będzie trzeba dodajemy wodę. Dodajemy czosnek, estragon i na koniec smażenia – wlewamy wino. Gdy wino odparuje zmniejszamy ogień, czekamy aż trochę obniży się temperatura na patelni i dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i dodajemy część parmezanu. Domowy makaron gotujemy bardzo krótko – 2-3 minuty. Zostawiamy trochę wody z odlania makaronu. Na talerzach układamy

OstryKęs
Domowy makaron z kurkami 259

sobie zbierzemy, smakuje najlepiej. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) domowy makaron z tego przepisu małe wiaderko kurek (ok. 8 dużych garści) 2 średnie białe cebule 5 ząbków czosnku 200 ml śmietanki 30% garść świeżego estragonu 3 garście startego parmezanu świeżo mielony pieprz sól gałka muszkatołowa pól kieliszka białego wytrawnego wina masło klarowane WYKONANIE Kurki myjemy i osuszamy. Kroimy(...)będzie trzeba dodajemy wodę. Dodajemy czosnek, estragon i na koniec smażenia – wlewamy wino. Gdy wino odparuje zmniejszamy ogień, czekamy aż trochę obniży się temperatura na patelni  i dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i dodajemy część parmezanu. Domowy makaron gotujemy bardzo krótko – 2-3 minuty. Zostawiamy trochę wody z odlania makaronu. Na talerzach układamy

OstryKęs
Gołąbki z czerwonej kapusty, kaczki i ryżu z sosem pralinowym 208

kacze piersi  1 czerwona kapusta 1 por (biała część) 100 g brązowego ryżu 300 ml wina Malaga lub Marsala 1/2 szklanki suszonej żurawiny 100 ml octu winnego 5 łyżek sosu sojowego 3 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 litr domowego bulionu drobiowego 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz do smaku

SzczyptaSmaQ
Pieczony łosoś z domowym pesto z rukoli 235

zasmakował mi szczególnie pomysł na zamarynowanie łososia w białym winie, dzięki czemu ryba nabrała bardzo fajnego, wyrazistego smaku. Przepis pochodzi z książki „Make cooking easier, przepisy na cztery pory roku” autorki Zosi Cudny, którą recenzowałam tutaj . Post Pieczony łosoś z domowym pesto z rukoli pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pasztet kremowy bez pieczenia na winie 309

Święta bez domowego pasztetu to jak oktoberfest bez piwa.  A nic nam nie zastąpi dobrego domowego pasztetu, zrobionego z myślą o śniadaniu świątecznym dla najbliższych. Ten

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Superiore Wine Bar – recenzja 136

zestawie, a wina też nie trzeba brać na butelki. Zaczęłam od rybki – ostroboka z bakłażanem. Wybrałam też ośmiornicę z orkiszem (jak tapasy, to tapasy) i oczywiście kwiat cukinii w piwie, bo jestem psychofanką kwiatów cukinii i potraw w głębokim tłuszczu. Niespodziewanie okazało się, że najbardziej smakowały mi jednak świńskie uszy z pikantnym domowym majonezem z harissą i pikle(...)karcie są owoce morza i steki. Na deser polecono mi czekoladowe nemesis podawane z domowymi lodami miętowymi i obsypane kakao jak tiramisu. Największym plusem Superiore jest zdecydowanie lokalizacja – 2 kroki od pl. Konstytucji i bezpretensjonalny wystrój – butelki wina i duże lampy to dekoracja sama w sobie. Superiore Wine Bar Piękna 28/34 otwarte do 22:00 Artykuł Superiore

Ugotowane pozamiatane
Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami / Easy spring asparagus and chicken stew 235

szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami, pokrojone na trzy części, łodygi i czubki oddzielnie ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 1 łyżka kaparów, odsączonych z zalewy 1 garść szpinaku baby 1 ½ szklanki ulubionego sosu pomidorowego, domowego lub ze sklepu ½ szklanki bulionu drobiowego ½ szklanki świeżej bazylii, posiekanej sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie (Tefal Cuisine

karmelowy
Wtorek: Pęczotto primavera 129

Liczna porcji : 4 Składniki: Pęczek szparagów Szklanka mrożonego groszku (lub świeżego) Brokuł 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku Pół szklanki wytrawnego wina lub cydru (cydr sprawdzi się doskonale, ale musi być wytrawny, nie słodki) 3 szklanki bulionu domowego ewentualnie z kostki 2 boczniaki lub ze 4 duże pieczarki 1 mała cukinia Szklanka suchego pęczaku 60 g masła, czyli około

Niedzielny kucharz
DOMOWY MAJONEZ 105

żółtka, wolno wlewając olej przez otwór, gdy urządzenie pracuje - majonez będzie miał bledszą barwę i będzie bardziej płynny. Polecam przepis na domowy majonez ! SKŁADNIKI : na około 300ml 2 żółtka ze świeżych jajek 1 łyżeczka octu z białego wina 1/2 łyżeczki soli morskiej świeżo mielony biały lub czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka angielskiej musztardy w proszku 300ml oleju arachidowego

Moja Książka Kucharska
Bigos staropolski 849

mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej - ok. 1 kg kiełbasy pieczonej (u mnie domowa) - 10 śliwek suszonych (mogą być wędzone) - 3 łyżki powideł z węgierek - ok. 1 szklanki czerwonego wina - liście laurowe - ziele angielskie - kilka owoców jałowca - majeranek - kminek - sól - świeżo mielony pieprz czarny Dzień wcześniej (wieczorem) moczymy grzyby. Na drugi dzień grzyby gotujemy

mojewypiekiinietylko
Chleb pełnoziarnisty 132

Chleb próbowałam upiec już wiele razy, jednak za każdym razem lądował w karmniku dla ptaków. Winę zrzucałam albo na zakwas, albo na mąkę. Natknęłam się jednak ostatnio na sporo przepisów na domowy chleb na drożdżach. Postanowiłam dać sobie ostatnią szansę. I było warto! Z pewnością będę jeszcze kombinować z różnymi dodatkami i typami mąki. Tym razem użyłam gotowej mieszanki mąk

Wrzosowa Polana
Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym 279

prawda, że krótko? ;) Może zasmakuje Wam moja wersja na słodko-kwaśno z malinami - uwielbiam ją!Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym Receptura na dwie porcjeSos malinowy:- cukier kryształ biały  - 250g mrożonych malin- 100ml wina półsłodkiego czerwonego  - 50ml octu balsamicznego- 100 ml oliwy z oliwek - sól-pieprzMięso: - 2 kawałki steku wołowego z krzyżowej

Sajkofanka smaku