wino domowe - 1000 przepisów (strona:23/67)

Nalewka waniliowa. 146

Składniki : 10 dkg lasek wanilii ( około 30 sztuk ) 20 dkg jasnego płynnego miodu 1 l białego wina 0,5 l spirytusu 95 % Sposób wykonania :  

Przepisy i porady kulinarne
O bakteriach, kichaniu i naprawdę pysznym cieście 180

chorujemy. Część z nich wykorzystujemy - choćby do pieczenia chleba czy ciast drożdżowych, do wyrobu sera, wina, piwa, jogurtów i innych produktów mlecznych. Przed pozostałymi staramy się chronić, a najłatwiej to osiągnąć zachowując w kuchni higienę. Nieco inaczej sprawa ma się w kuchni domowej, gdzie przygotowujemy posiłki dla siebie i najbliższych; inaczej, gdy karmimy codziennie setki ludzi. Wtedy musimy zachować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
dania z gęsi 107

podwędzana - domowa wędlina okrasa gęsie pipki - nadziewane szyje gęsie gęsi pipek - gulasz z gęsich żołądków pasztet z gęsi z żurawiną pasztet z wątróbki gęsiej gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami rosół z gęsi z pierożkami z gęsi zupa z gęsi z zacierkami zupa grzybowa na gęsinie gęś kocha wino

królestwo garów
Risotto -potrawka z ryżem 150

Risotto to raczej chyba nie jest..ale jakaś potrawka z ryżem..A zresztą nazwa nie ważna, ważny efekt końcowy. 250 g ryżu kiełbaska  mieszanka warzyw

Moje domowe kucharzenie
sos holenderski 106

składniki: 3 żółtka 100 g masła 2 łyżki soku cytryny 1 łyżka białego wytrawnego wina sól, pieprz wykonanie: Masło rozpuszczamy. Żółtka mieszamy z sokiem z

Domowy Smak Jedzenia
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 136

Obok wykwintnych przysmaków, takich jak ostrygi, langusty, ślimaki, przegrzebki, łosoś, indyk i kasztany, serwowanych z winem i szampanem, na wszystkich świątecznych stołach gości obowiązkowo bûche de Noël , czyli bożonarodzeniowe polano. Ten ulubiony świąteczny deser Francuzów nawiązuje do dawnej tradycji rozpalania w Wigilię w domowych kominkach dużej kłody drewna, która ogrzewała domy przez całe święta. Symbolizowała ona dobrobyt i zdrowie mieszkańców

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ossobuco. Gicz cielęca pieczona z warzywami 209

Ossobuco, czyli dosłownie kość z dziurą, to danie rodem z włoskiej kuchni. Domowy przepis nie ustępuje ani trochę restauracyjnemu daniu . To kawałki giczy cielęcej pokrojonej w poprzeczne, grube plastry razem z kością szpikową, duszone albo wolno pieczone z warzywami , białym winem i pomidorami. Delikatne mięso z aromatycznym, jarzynowym sosem jest bardzo smakowite i na pewno przypadnie do gustu nawet bardzo

Smaczna Pyza
Aksamitna skórka, bezowy kożuszek i czarne futerko. 207

kamyczkami zbieranymi przez M. Z setkami magicznie zapisanych stron książki ulubionej pisarki. Ze skrzynką aromatycznych win, które butelka po butelce odkorkują ciepłe wspomnienia - będziemy się nimi rozgrzewać w jesienne wieczory. Z nowym zapasem sił, których musi nam wystarczyć do następnego lata. Ze smakiem domowych wiejskich serów odkrytych na pachnącym brzoskwiniami targu, pośród tętniących niezrozumiałym gwarem stoisk z kwiatami, arbuzami

KUCHARNIA
zupa krem z czosnku niedźwiedziego 119

składniki: 100 g świeżego czosnku niedźwiedziego 1000 ml rosołu lub bulionu warzywnego ok. 60 ml wytrawnego białego wina 1 średnia cebula 1 por 3 ziemniaki

Domowy Smak Jedzenia
deser kokosowy z wiśniami 118

Mieliśmy ochotę na deser ale te z bitą śmietaną już nam się przejadły. W takich sytuacjach robię desery budyniowe, które są mniej słodkie ale dość pożywne

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasteczka sezamowo-owsiane bez mąki 165

Były bajgle ..zostało trochę uprażonego sezamu i postanowiłam jeszcze wykorzystać go do ciasteczek...przepis znalazłam  tutaj .Moje nie są takie  urocze i wyszły płaskie

Moje domowe kucharzenie
Aebleskiver - duńskie racuszki z pomarańczą i kardamonem na maślance 152

które powstały w domowych zaciszu wyszły naprawdę przepysznie! Do tego cukier puder, dżem domowej roboty i trochę sosu waniliowego mamy - pyszna rozpusta! Tradycyjnie wypieka się je w okresie świątecznym i serwuje z dżemem z czerwonych owoców, przeważnie malin, obok gløgga - skandynawskiego grzanego wina. W przepisie, z którego korzystałam (Wszystkie smaki Skandynawii, Claus Meyer) pączki zawierały znikomą ilość tłuszczu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chłodnik ze śledziem, buraczkiem, ogórkiem małosolnym oraz czarnuszką 165

Chłodnik ze śledziem, buraczkiem oraz ogórkiem małosolnym Danie, które zadowoli podniebienie w upalne dni. Zapraszam.  Składniki: 4 filety śledziowe   4 ugotowane buraki 4 ogórki

Wino Francja Kuchnia
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 150

książce wyjaśnione. Jak sam tytuł mówi jest to książka o swojskiej, domowej kuchni. Podzielona na działy tematyczne. I w zasadzie zawiera w sobie wszystko. Jeżeli chcemy przyrządzać klasyczne domowe, swojskie potrawy to ta jedna książka załatwia sprawę. Żadna inna nie będzie potrzebna. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to najlepsza książka kucharska jaką mamy (sorry mistrzu Hamelmanie, twoja książka(...)Kolejne działy to: - Kiełbasy własnego wyrobu - Chleb własnego wypieku - Wina, likiery, soki owocowe własnego wyrobu - Przechowywanie i konserwowanie żywności - Grzyby w własnej uprawy w domu i ogrodzie To tak jakby kilka książek zebranych w jednej. Każdy dział stanowi odrębną, pełną treści historię. Ta książka nie tylko pomaga przygotować smaczne domowe rzeczy, ale ona po prostu uczy. To nie tylko

Marder&Marder Manufacture
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim, sosem beurre blanc i pieczonymi młodymi marchewkami 139

tylko sztuczne aromaty. Oprócz tego rybę podamy z klasycznym  sosem  beurre blanc , (fr. białe masło), o którym Julia rozpisywała się w swojej książce. Sos pachnie winem i szalotką, ma cudowną kremową konsystencję i kolor kości słoniowej. Stanowi wprost idealny dodatek do delikatnych ryb (szczególnie o białym mięsie) oraz pieczonych warzyw. Dodatkowo do klasycznego przepisu wprowadziłem blanszowany szpinak(...)młode pieczone marchewki  z izraelskim akcentem w postaci aromatycznego  za'ataru . To jak? Gotowi na prawdziwą ucztę? Będzie pysznie i bardzo francusko! /4-6 porcji jako danie główne/ Domowe ciasto francuskie (w zamian możesz użyć 2 gotowych arkuszy): 250 g mąki pszennej 200 g masła dobrej jakości w temperaturze pokojowej 50 g rozpuszczonego masła 125 ml letniej wody

Food Square
Wykwintny pasztet z winną galaretką 188

Hej! Ten pasztet robi furorę na naszym stole. Jeśli tylko mam domową uroczystość, to go serwuję, bo należy do kategorii wykwintnych ☺ . Jest delikatny, ale nie znaczy

Tylko pysznie
Dżem z żurawin i malin 165

Połowa lipca już za nami, a to oznacza, że w wielu polskich domach, gospodynie domowe biorą się za przetwory. Nie inaczej jest u mnie. Postaram się w najbliższym czasie przekazać Wam kilka przepisów na przetwory, które robię. Będą dżemy, będą warzywne sałatki i będą wina. Przecież to najlepsza pora roku na przygotowywanie pysznych zapasów na zimę

Gotuję Testuję
Ryba zapiekana z porami pod sosem jogurtowo-koperkowym i placki z cukinii 116

Pyszne, lekkie danie na wiosenny lub letni obiad. Zamiast popularnej śmietany dodałam domowej roboty jogurt. Odchudziło to trochę danie i dodało lekkości. Świeży koperek, świeża ryba, a do tego przepyszne placuszki z cukinii.  Czy można chcieć czegoś więcej? Tak, wystarczy lampka białego wina i mamy komplet! Zapraszam zatem po przepis i dajcie znać jak Wam smakowało. Potrzebujemy

Marder&Marder Manufacture