Dzięki uprzejmości firmy Pani Czesławy Zarzeckiej z Podlasia mam przyjemność testowania znakomitego sera korycińskiego "Swojskiego". To doskonały ser z mleka krowiego, na podpuszczce, z dowolnymi dodatkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaziemniaków ryżem, podlanie mięsa wytrawnym winem czy koniakiem, śledzenie aktualnych trendów by skorzystać z darów natury w danym sezonie po okazyjnej cenie, może znaczenie wpłynąć nie tylko na zdrowy styl życia, ale i lepsze samopoczucie. Szukając nowych smaków warto sięgnąć do kulinarnych książek czy kulinarnych programów telewizyjnych. Porady specjalistów mogą sprawić, że posiłki domowe nie tylko na rodzinne spotkania
upichconazdarza mi się przygotowywać domową wersję takich potraw. SKŁADNIKI: nuggetsy 2 piersi z kurczaka 1 jajko 1 łyżka mleka ok 1/2 szkl bułki tartej ok 1/2 szkl rozgniecionych płatków kukurydzianych 1/2 łyżeczki mielonej papryki sól pieprz olej do smażenia sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 łyżeczki octu z białego wina szczypta chilli szczypta cukru szczypta pieprzu
Kuchnia w opałachbiałego wytrawnego wina, masła i świeżo starego parmezanu. Dziś proste risotto z tym co akurat miałam pod ręką, czuli kurczakiem i marchewką. Risotto z kurczakiem Składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek bulionu ( przygotowanego na bazie domowej pasty bulionowej
Kulinarne przygody Gatitytrzcinowego 3 pełne łyżeczki domowej konfitury żurawinowej (może być też kupna) Marynata: 2 ząbki czosnku przekrojone na 3 części 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki płynnego miodu 2,5 łyżki oliwy z oliwek 2/5 szkl zimnej wody zimnej wody 4 łyżki białego, wytrawnego wina 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Symfonia SmakówChcielibyśmy dzisiaj kontynuować wakacyjny temat wypraw kulinarnych. Ostatnio była grecka wyspa Korfu, wiec teraz jedziemy nieco na północ. Zabieramy Was na Bałkany :) Macedonia Niezwykłe miejsce. Malutkie
vegetaniemakaron z sosem domowej roboty. Danie przygotowuje się ok. 20 minut, jest przepyszne i bardzo aromatyczne. Składniki: makaron pappardelle 2 garści borowików 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli lub 2 szczypty chili w proszku 3-4 łyżki serka śmietankowego Almette skórka otarta z 1 cytryny 200 ml wytrawnego białego wina 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Codziennik Kuchennymieszając. Dolewamy wino i podgrzewamy, aż zacznie mocno parować, uważając jednocześnie by go nie zagotować! Przecedzamy grzaniec przez sito. Rozlewamy do specjalnych glinianek, kubków lub szklanek (uwaga- zwykłe szklanki muszą być nagrzane np. w ciepłej wodzie, żeby nie pękły!). Teraz pozostaje nam sączyć ze smakiem pyszne,korzenne winko. S macznego :) Najlepszy domowy grzaniec galicyjski
Moje Kuchenne RewelacjeTradycyjna Polska potrawa jednogarnkowa - aromatyczny bigos staropolski, najlepszy z domowej kiszonej kapusty. Najsmaczniejszy po kilku dniach i odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku. Składniki:1 kg kiszonej kapusty700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.)300 g łopatki wieprzowej10 suszonych borowików2 cebule10 suszonych śliwek2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiego i jałowca40 ml czerwonego winasól, pieprz, cukierKiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego(...)kostkę i razem podsmażyć.Wszystkie przesmażone mięsa dodać do gotującej się kapusty i nadal gotować na małym ogniu co najmniej przez godzinę.Pod koniec gotowania dodać pokrojone śliwki i wino, przyprawić całość solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.Podawać z chlebem
wyzwania kuchenneDziś przedstawiam ciasto tylko dla dorosłych a to za sprawą dużej ilości alkoholu, jaka się w nim znajduje. Przepis, który dostałam kilka lat temu od cioci
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDo Świąt zostało kilka dni, pewnie większość z Was ma już zaplanowane menu Wielkanocne. Ja w tym roku zostawiam wszystko na ostatnią chwilę, jakoś tak nie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPizzerinki na wieczór w gronie przyjaciół. Myślę, że z tego zestawu każdy znajdzie coś dla siebie. Proponowane smaki to: I. Peperoni (ostra
KuchniaWeDwoje.pldżemy, konfitury, wina, nalewki, likiery . Idealne ciasto na niedzielę … i nie tylko – truskawkowo waniliowa zebra. Ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa waniliowa: - 1 kg twarogu ( u mnie domowy ) - 5 łyżek cukru - 2 łyżki
mojewypiekiinietylkoSą takie chwile, gdy nie mamy czasu na przygotowywanie wydumanych dań, a mamy ochotę na coś specjalnego. Składniki: makaron spaghetti 1/2 kg małży białych 4-5
Karczma HonoriettyWiosną pierwszy pojawia się rabarbar i to o nim będzie kilka wpisów. Rabarbar służy jako dodatek do soków, placków drożdżowych, drożdżówek. Popularny jest też kompot z
Życie zaczyna się w kuchnidomowa metoda sous-vide, należy co kilka minut kontrolować temperaturę, mieszając delikatnie wodę co jakiś czas. Dodatki Buraki obieramy, zachowujemy ok. 2 plastry grubości 1 cm, resztę siekamy na jak najmniejsze kawałeczki, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Po rozgotowaniu cząstek buraków dodajemy zachowaną kostkę i gotujemy do miękkości. Na koniec doprawiamy octem z białego wina(...)udało mi się zachować smak i soczystość mięsa. Z pewnością powyższa potrawa to nie top chef a tylko próba pokazania, że podstawy metody sous-vide można stopniowo opanowywać w domowych warunkach. Aby danie było kompletne można dodatkowo pokusić się o jakiś magiczny sos : ) Myślę, że sous-vide może być ciekawą zabawą dla osób, które chętnie próbują czegoś nowego w kuchni
Right Behind The Kitchensmakowanie wina w ogrodzie mojej mamy kawa z przyjaciółmi, która przeciąga się do kolacji, a potem przeradza w wieczór z drinkami, bo nikt nie chce, żeby spotkanie się skończyło Zdaniem profesora Jeppego Trollego Linneta, badacza hygge, na powstanie tej duńskiej filozofii życia wpływ miały takie czynniki jak: klimat Danii, niewielkie rozmiary państwa, tradycje domowego życia, koncepcja
Codzienna kuchnia niecodziennajest lekka pozycja domowego menu ale nie można non stop jeść tylko i wyłącznie ultrazdrowo, prawda? Danie zawiera dużo tłuszczu i jest dosyć ciężkie. Przez tą ilość tłuszczu jest też bardzo, bardzo sycące – ta porcja wystarczy dla 3-4 osób. Od razu uprzedzam – zanim zabierzecie się za to spaghetti, wstawcie do lodówki dobre, białe półwytrawne wino. Pomoże na trawienie
Karo in the Kitchen