klasykę i postawiłam na gulasz podany z kaszą i buraczkami, który może być także propozycją na świąteczny obiad. Smak mięsa połączyłam z suszonymi grzybami, ziołami i nutą czerwonego wina. Gulasz dla nadania smaku wymaga odpowiednio długiego duszenia, co jest dla mnie najbardziej upierdliwą czynnością, stąd wykorzystałam pokazywany Wam już jakiś czas temu sposób przygotowania gulaszu z piekarnika., ale równie(...)ciesząc się domowym obiadem, a w okresie świątecznego kucharzenia pozwoli nam zaoszczędzić czas. Składniki na 2 porcje: 300g mięsa z dzika 20g suszonych grzybów 1 cebula 400ml bulionu grzybowego lub warzywnego Marynata: ½ łyżeczki musztardy ½ łyżeczki miodu ½ łyżeczki rozmarynu 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka oleju 2 ziarna jałowca 3 ziarna ziela angielskiego 30ml czerwonego wytrawnego wina Przygotowanie
Fabryka pomysłówPrzygotowałam konfiturę z czerwonej cebuli jako dodatek do mojego domowego pasztetu z kurczaka. Jeszcze dziś wieczorem dodam przepis na ten dietetyczny pasztet :)Składniki:4 duże czerwone cebule2 łyżki trzcinowego, brązowego cukru (u mnie z melasą)100 ml porto (lub wytrawnego wina czerwonego)2 łyżki octu balsamicznegołyżeczka suszonego tymiankuszczypta soli i pieprzu do smakułyżka masła
Bon Appetit Małgorzatyzamrozić, albo zawekować w małych słoiczkach. Do przyrządzenia zupy dla czterech będziecie potem potrzebować około jednej płaskiej łyżki pasty.Na blogu znajdziecie również domową warzywną pastę bulionową.Bulionowa pasta mięsna, czyli kostka rosołowaProporcje na 9 słoiczków 180 gCzas przygotowania: 4 godzinySkładniki:800 g filetów z udźca kurczaka2000 ml wody lub białego wina350 g marchewki200(...)czarnego1/4 łyżeczki mielonych goździków1 łyżeczka kurkumy200 soli morskiejWykonanie:Mięso kroimy w kostkę i mielimy lub blendujemy. Wkładamy do garnka o grubym dnie i zalewamy wodą lub winem. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubej tarce lub kroimy na mandolinie w cienkie plasterki. Cebulę kroimy na ćwiartki i przypalamy na patelni
Kulinarne przygody Gatitymoim domu dosyć często, bardzo mi smakują przygotowane domowym sposobem, wiem co jest w środku, nie mają dodanych jakiś niejadalnych dodatków. Sorbet można przygotować z innych owoców jagodowych, np.jagód, jeżyn, malin, borówek, porzeczek. Można do przygotowania sorbetu wykorzystać owoce mrożone. Tym razem zamiast soku z cytryny przygotowałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu. Idealny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTaka sałatka wylądowała u nas jako dodatek do zapiekanki z kurczaka.Składniki:250 g świeżego szpinaku typu baby4 pomidorypęczek zielonej cebulkiprzyprawa do sałatek2-3 łyżki olejupół
Kuchnia domowa Ani250 ml śmietanki 30%250 ml mleka 3,2%80-100 g cukru 3 łyżeczki żelatyny1 laska waniliiniewielka ilość oleju do wysmarowania foremekSos z owoców
Świat Domowej Kuchniakcji udział wzięły: Martynosia i Mirabelka. Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów przepis własnyczas przygotowania: 2 godz.Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1 kg bakłażana 1,5 kg pomidorów lima* 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 papryczki chilli 2 łyżki octu z czerwonej wina szczypta cukru sól oliwa Przygotowanie: Papryki i bakłażany przekrój na połówki(...)zostaw do całkowitego ostygnięcia. Alternatywnie, pasteryzuj pastę przez 10 min. w garnku z gotującą się wodą lub piekarniku nagrzanym do 120 stopni C. * Zamiast świeżych pomidorów możesz wykorzystać domową passatę pomidorową, lub taką ze sklepu, ok. 600-800 ml. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi
Chilli Czosnek i Oliwastraciło życia na corridzie i jako ekologiczny wół, wiodło szczęśliwe życie na pastwisku, zanim trafiło do mojego garnka) znajdziecie ostre papryczki, czarne oliwki, hiszpańskie czerwone wino (używam wytrawnego wina typu Rioja) i pomidory. Bardzo lubię dodawać pomidory do gulaszu, ale jak wiecie o tej porze roku są one wyjątkowo niejadalne. Mam na to dwa sposoby, używam pomidorów suszonych(...)Marry ;) albo piję czysty. Zimą zwykle stoi u mnie w kuchni kilka buteleczek soku pomidorowego, tak żebym zawsze miała go pod ręką. Czasami dostaję domowy od mamy, ale ponieważ używam tego składnika w ogromnych ilościach, domowe zapasy szybko się kończą i wtedy chętnie sięgam po 100% sok pomidorowy z firmy Hortex . Zawsze mi się sprawdza :) Składniki: 2 szklanki ugotowanej
Quinoa Raz!smaków. Do tego domowe kluski śląskie i pyszny obiad gotowy. Polecam, bo warto. U nas na osobę przygotowywałam po jednej piersi, były dość spore. Składniki: - 4-6 piersi z kaczki - 1 szklanka dobrego soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskany) - 3 pomarańcze - majeranek - czosnek (u mnie suchy z młynka) - sól, świeżo mielony pieprz - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (nie trzeba) - miód(...)już nic innego nie dodaję. Mięso przekładamy na druga stronę i także obsmażamy. Obsmażone mięso zdecydowanie się zmniejsza dlatego przekładam je na jedną (wiekszą) patelnię, zalewam sokiem pomarańczowym i winem i wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy mięso w temp.180*-200*,ok.1-1,5h lub do miękkości. Kilkakrotnie przewracając na drugą stronę . Po ok.30 minutach dodać obrane (także
Smaczne Zdrowebardzo ciepłej i miłej osoby, poleciła nam dania z karty oraz wino, które warto wybrać. Zdecydowaliśmy się na poniższe dania: OCTOPUS ARROSTO NUOVO – 29zł ośmiornica/ spianata/ avocado/ limonka/ mięta ZUPPA DI AGLIO – 21zł czosnek/ pikantne salami/ pieczona papryka/ jajko RAVIOLI RICOTTA E SPINACHI – 36zł domowe pierożki/ ser ricotta/ szpinak/ suszone pomidory/ parmezan/ sos maślany PIZZA PROSCIUTTO
Kuchnia Bazyliigdyż pomagają w pozbyciu się migreny. Pestki możemy również wykorzystać do przygotowania domowego termoforu - oczyszczone i podgrzane do temperatury 55`C pestki wrzucamy do woreczka i przykładamy w miejsce bólu (można je również zamrozić i przykładać jak kompres). Powiem jeszcze tylko, że rozpuszczona żywica w winie jest dobra na kaszel, a świeży sok jest podawany w stanach gorączkowych. Jeżeli
Słodkie Przyjemnościpiękny biały widok za oknem zimę jednak da się lubić! Ludzie w taką zimową pogodę miewają przeróżne zachcianki. Większość preferuje gorącą czekoladę, aromatyczną herbatę, grzane piwo lub wino, ale są i tacy, którzy w zimę miewają ochotę na.. lody! Czyli tak jak my dziś. Nasza propozycja to wersja lodów trochę oszukanych. Ale bardzo smakowitych, lekko kwaskowatych, które idealnie(...)pełnym ulubionego ciepłego napoju i poprawią humor nawet tym nieznoszącym zimowej aury! Zapraszamy! (; Składniki ( na 6 porcji): Pół opakowania gotowych mini gniazd bezowych (ok.200g) – mogą być również sporządzone domowo 400ml jogurtu naturalnego, typu greckiego 1 łyżka startej skórki pomarańczowej 1 łyżka startej skórki cytrynowej 1 łyżka startej skórki z limonki 1 łyżka aromatu waniliowego (do kawy) 2-3 łyżki
Symfonia SmakówCebulowa, to bardzo dobra zupa na każdą niepogodę i nie tylko. Nie potrzeba zbyt wiele zachodu, żeby sobie przygotować tą smaczną zupę. Prosty przepis bez
chleba naszegoPiątek przed telewizorem – nowy film, ulubione dvd, kieliszek wina albo małe piwo… Ręka sama sięga po coś do schrupania. Czy to popcorn, czy krakersy, czy nieśmiertelne chipsy miliona smaków– wszystko z czasem może się znudzić i przejeść. Ten lekki aromatyczny dip przywróci Wam przyjemność chrupania. I nie zwiększy znacząco kaloryczności przekąski, bo zrobiony jest na jogurcie. Kiedy byłam jeszcze(...)skrzydełek, żeberek, chrupiącej surowej młodej marchewki i naciowego selera. Idealny kompan domowych pieczonych frytek i pieczonych w ogniu ziemniaków, chlebka naan, pity czy po prostu świeżej bagietki . SKŁADNIKI 250g gęstego, greckiego jogurtu 200g szalotek 4 łyżki klarowanego masła ½ łyżeczki cukru 1 łyżka octu jabłkowego lub octu z białego wina kilka gałązek szczypiorku sól pieprz
Karo in the Kitchenniż dzisiejszy Dzień Makaronu, do zaprezentowania najsmaczniejszych dodatków do pasty. Marynowane oliwki, domowej roboty ziołowe oliwy i sosy pomidorowe, nietypowe pesto, idealnie pasujące do jesiennej aury, mieszanka aromatycznych dodatków ukrytych pod nazwą gremolaty, to moje dzisiejsze propozycje, niezbędne do makaronowego świętowania, koniecznie z kieliszkiem dobrego, włoskiego wina! Viva la pasta! Alla salute! Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej Ciecierzyca
Moja smaczna kuchnia