wino domowe - 1000 przepisów (strona:18/67)

TRUSKAWKOWY SZAMPAN 195

zalewamy powoli winem musującym w stosunku 1:1. Mieszamy. Gdy chcemy, aby drink był mocniejszy dodajemy mniej sorbetu a więcej wina. Rada: Zamiast sorbetu truskawkowego możemy użyć mrożone truskawki. Wtedy truskawki miksujemy blenderem na gładką masę i mamy domowy sorbet truskawkowy

Kuchnia MagdaLeny
Mirabelki - pyszne na dżemy, nalewki i kompoty 226

produkt, z którego można zrobić naprawdę prawdziwe cuda. Już teraz (w lecie) możemy się zaopatrzyć w różnego rodzaju przetwory domowe, które będą pieścić nam kubki smakowe zimą. Oprócz mirabelkowej nalewki możemy przygotować też pyszny dżem z mirabelek , wino , kompot czy marmolady . Warto wiedzieć, że sok z mirabelek z kamforą można zastosować do gojenia się ran . Przygotowane nalewki idealnie nadają

Gotuję Testuję
Fornetti z jabłkami i budyniem 224

Jesienne popołudnia stają się dłuższe, aura za oknem nie zachęca do dłuższych spacerów,  to dobra okazja żeby w domowym zaciszu  upiec fornetti z ciasta francuskiego,  budyniem i jabłkami, a potem zaprosić koleżanki na babskie pogaduchy przy winie MONTE SANTI   które idealnie nadaje się do deserów lub jest deserem samym w sobie. Wypróbujcie koniecznie

Wanilia i Kardamon
Grzane wino 155

Za oknem prawdziwa zima, więc przyjemnie usiąść wieczorem z kubkiem rozgrzewającego trunku. Za grzanym piwem nie przepadam, ale wino to co innego :) Oczywiście są do

Domowa Cookierenka Agi
Drożdżowe bułeczki z jabłkiem na jesienną chandrę 160

niewesoło. Przynajmniej chwilami. Dlatego warto poprawiać sobie humor jak tylko się da. Czasem to ciuch, czasem kosmetyk czy lampka dobrego wina. A czasem po prostu coś słodkiego najlepiej zadziała. Ja tym razem postawiłam właśnie na coś słodkiego. Konkretnie domowe drożdżówki z jabłkiem. Zapewniam, że działają, ale najlepiej sprawdźcie sami . Składniki (na 8 sztuk): 300 gram mąki pszennej

Kuchnia po mojemu
Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl 232

buraczanym czatneju dosłownie się zakochaliśmy! Musicie go przygotować! U nas wejdzie na stałe do domowego menu! Wyobraźcie sobie te smaki - buraczki, cebulka, starte jabłko, sok i skórka z pomarańczy, mielona kolendra, mielony cynamon, mielony imbir, mielony anyż, cukier i ocet z czerwonego wina! Niebo! Sam aromat tego czatneja jest niesamowity, ale smak dosłownie powala na kolana! Zresztą wszystkie dania

Plate of Joy
Risotto z kurczakiem 182

Składniki na 3 porcje. Składniki: 300 g ryżu do risotto (arborio) 1 kieliszek wina białego półsłodkiego 2 piersi kurczaka 1 papryka czerwona ½ szklanki mrożonego zielonego groszku 1 cebula 1 łyżka startego sera 2 szklanki bulionu (najlepiej domowego, dla wygodnych może być ten z kostki) Szczypta szafranu (jeśli go nie mamy, żółty kolor risotto pomoże uzyskać nam szczypta kurkumy) Oliwa(...)kurczaka, kroimy paprykę w kostkę. Gdy kurczak jest już usmażony dodajemy do niego ryż. Smażymy do momentu aż stanie się półprzeźroczysty (często mieszając). Następnie dodajemy paprykę i kieliszek białego wina. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu, w którym wino się zredukuje. Po tym czasie dolewamy na patelnię 1 szklankę bulionu

Emcia Pichci
Małże w sosie pomidorowym 229

kolację do wytwornej restauracji, albo samodzielnie przygotować coś w domowym zaciszu. Jeśli zdecydujecie się na drugą opcję - polecamy świeże mule :) Jeśli nie znajdziecie świeżych, kupcie mrożone. Owoce morza uznawane są za afrodyzjaki - produkty, które pobudzają nasz popęd płciowy i wprawiają w dobry nastrój. Do tego kieliszek białego, wytrawnego wina i nie ma opcji, aby romantyczna kolacja się nie udała

W kuchni Katie
Portugalski gulasz z żołądków / Portugese gizzard stew 251

Podroby to dosyć kontrowersyjny temat jeżeli chodzi o domowe obiady, jednak muszę przyznać, że jestem ich ogromną fanką. Na szczęście, ku mojej radości, ostatnio zaobserwowałam, że znowu wracają do łask. I bardzo dobrze! Uważam, że należy wykorzystać możliwie każdą część zwierzęcia i nie marnować pożywienia. Dziś przedstawiam przepis na obłędny, długo gotowany gulasz z żołądków drobiowych, z warzywami w pikantnym(...)łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki płatków chili (lub mniej jeśli lubisz mniej pikantne dania) 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów z puszki 900 ml bulionu drobiowego 1/2 szklanki czerwonego wina 1/4 szklanki octu z białego wina 2 łyżeczki sosu Worcestershire 4-6 liści laurowych posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: W większym rondlu podsmaż na średnim ogniu boczek

karmelowy
Sałatka jarzynowa z kaparami w sosie tuńczykowo-majonezowym na przystawkę 166

Sałatka jarzynowa z kaparami w sosie tuńczykowo-majonezowym na przystawkę     Składniki: 1 garść groszku mrożonego 1 garść kukurydzy mrożonej 2 łyżki kaparów z zalewy

Wino Francja Kuchnia
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 252

300 g kurek, 1 polędwiczka wieprzowa ok. 350 g, 2 łyżki masła klarowanego, 1/2 cebuli, 50 ml białego wytrawnego wina, 125 ml śmietanki kremówki 30

Świat Domowej Kuchni
Chutney z czerwonych porzeczek 237

pieprz Cebulę drobno pokroić.  W garnku połączyć porzeczki, cebulę, cukier, ocet, wino i przyprawy.  Doprowadzić do wrzenia i gotować do zagęszczenia sosu. Chutney przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10min. Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Idealny dodatek do grillowanego sera camembert, pasztetów, mięs, domowych wędlin, serów. Zastępuje żurawinę do mięs

Atlas Smaków
Czekoladowa polędwiczka 238

smakują. :) Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 8 kostek gorzkiej czekolady 5 łyżek mocnego naparu z kawy 150 ml wina czerwonego wytrawnego łyżeczka cynamonu 3-4 gałązki  rozmarynu 1/2 kostki masła 3 szalotki, umyte i nieobrane 2 łyżki powideł śliwkowych - najlepiej domowych :) pieprz w kulkach rozbity na dość grube kawałki lub świeżo mielony pieprz (młynek) niewielka ilość oleju Wykonanie: Szalotki(...)pokojowej.  Przed samym podaniem wkładamy je na około 2 minuty do piekarnika w celu ich podgrzania.  W garnku podsmażamy powidła śliwkowe. Dodajemy  rozmaryn . Następnie dodajemy wino i redukujemy sos o 2/3 objętości.  Następnie dodajemy napar z kawy i cynamon. Wyciągamy rozmaryn. Dodajemy pół kostki masła i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut

Garniec Magalie
Makrela w teriyaki 219

marchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz Domowa marynata teriyaki: 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu ryżowego 1/4 szklanki sake 1/4 szklanki mirinu (japońskie, słodkie wino ryżowe) 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content

Poezja smaku
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 188

serowy. Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez wietnamskich szefów kuchni w Hanoi gotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe połączenie Cydru Lubelskiego z sokiem z cytryny, domowym masłem ziołowym, pikantną konfiturą z papryki (można zastąpić posiekaną chili), dużą ilością natki pietruszki razem z łodyżkami i grubo mielony świeży

SzczyptaSmaQ
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 156

kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna

Tradycyjna Kuchnia
Sproszkowana pomarańcza --- arancione in polvere 196

  3 pomarańcze     i   1 cytryna                 

w mojej kuchni
Kąski z kurczaka z sosem czosnkowym 1179

Przekąska idealna na imprezę, bądz na wieczór przy lampce wina oraz przy filmie:) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka, 2 jajka, płatki kukurydziane, mąka, olej

Kuchnia Pełna Pasji