wino domowe - 1000 przepisów (strona:14/67)

Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) 3078

marchewki 2 puszki pomidorów w puszce (po 400 g) 550 ml bulionu warzywnego 250 ml białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek rozmaryn 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) olej do smażenia (lub oliwa) Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek i seler naciowy siekamy w drobną kostkę, marchew ścieramy(...)samej patelni co prażyliśmy boczek rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso mielone i obsmażamy do zbrązowienia (mięso "rozgniatamy" widelcem na jak najmniejsze kawałki). Następnie dodajemy mięso do podsmażonych warzyw, wlewamy wino i wszystko gotujemy przez ok. 8 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki a po kilku minutach gorący bulion. Wszystko gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny

Słodka Strona
Serowa polenta z pieczonymi warzywami i sosem 167

winem i koncentratem pomidorowym. Efekt bardzo przypadł mi do gustu, przypomina mi w smaku gulasz, który kiedyś przygotowywałam. Sos ma też bardzo ładny ciemno-rubinowy kolor (nie tylko od wina i pomidorów, ale również buraków). Gotowa potrawa jest nie tylko pyszna, ale podana na drewnianej desce czy eleganckim półmisku, wygląda bardzo dekoracyjnie i odświętnie. Myślę, że to fajna propozycja(...)długość sposobu przygotowania. Ale warto. Jeśli jednak macie mało czasu, zróbcie polentę, upieczcie warzywa, a na końcu polejcie wszystko gotowym pomidorowym sosem lub domową passatą . Serowa polenta z pieczonymi warzywami i sosem z pieczonych warzyw i wina Składniki (na 4 porcje): na pieczone warzywa*: 8 małych marchewek, obranych i przekrojonych wzdłuż na pół 2 średnie pietruszki, obrane i pokrojone

Chilli Czosnek i Oliwa
Cannoli Siciliani czyli chrupiące rurki z kremem 264

łyżka cukru 2 łyżeczki tradycyjnego kakao 60 ml czerwonego octu winnego (użyłam białego) 3 łyżki (45 ml) wina Marsala (nie miałam, więc użyłam Porto) 2 łyżki (ok. 30 g) masła Nadzienie: 900 g świeżego sera ricotta (dobrze odsączonego), najlepiej domowego (dałam mniej - 750 g) 200 g cukru (użyłam cukru pudru - czubata szklanka) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)wykonać własne np. z folii aluminiowej, kija, czy makaronu cannelloni) Przygotowanie: Rurki: 1. W misce wymieszać mąkę z cukrem i kakao. Zrobić na środku wgłębienie i wlać ocet winny, wino, a także rozpuszczone i przestudzone masło. Wymieszać i wyrobić ciasto. Jeśli jest za bardzo zwarte można dodać kilka kropel wina. Powinno mieć konsystencję ciasta na makaron. Ciasto uformować

Domowa Cookierenka Agi
General Chicken - oryginalny przepis - Kurczak generalski po chińsku 156

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli na sos: 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki chińskiego wina Shaoxing lub jasnego wina sherry 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki drobiowego niskosolonego (low sodium) bulionu - domowego lub kupnego 4 łyżki cienego cukru 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżeczki oleju (zwykły(...)pasty chili lub kilka małych suszonych dodatkowo: olej do głębokiego smażenia biały ryż jako dodatek Wykonanie: Na marynatę: roztrzepać białko w dużej misce do lekkiego spienienia. Dodać sos sojowy, wino, wódkę i wymieszać. Połowę z tego odstawić w innej miseczce. Do pozostałej połowy w dużej misce dodać proszek do pieczenia i mąkę kukurydzianą. Wymieszać na gładka masę. Do masy

Sztuka gotowania w/g Samiry
Biała kiełbasa pieczona w winie i musztardzie francuskiej 367

kiełbasę. My również robimy to od kilku lat. W niedzielę kiełbasa zazwyczaj ląduje w żurku i solo na półmisku razem z domowym chlebem i chrzanem. W zeszłym roku była zmiana bo podałam naszą kiełbasę pieczoną w winie i musztardzie francuskiej. Wyszła pyszna, zjedzona do ostatniego kawałka. W tym roku będzie powtórka i wam też ją polecam . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Nalewka cynamonowa 101

Dzisiaj polecam domową nalewkę cynamonową. Za ojca nalewek uznaje się słynnego greckiego lekarza Hipokratesa. Stworzył on napój z wina, miodu i przypraw korzennych. W XIII wieku odkryto, iż alkohol wzmacnia lecznicze działanie ziół, dlatego chorym jako lekarstwo przepisywano nalewki. Do Polski moda na nalewki przywędrowała wraz z królem Henrykiem Walezym. Wówczas zaczęto produkować znany do dzisiaj krupnik(...)niedawna moda na domowe nalewki powraca, podobnie u mnie w tym roku pojawiło się wiele różnych nalewek i likierów. Nalewka cynamonowa jest intensywna w smaku, świetnie rozgrzewa i poprawia nastrój. Idealna na zimne, jesiennie i zimowe wieczory.   Nalewka cynamonowa   Składniki:   laska cynamonu lub łyżeczka mielonego cynamonu 160g brązowego cukru 1l wódki   Wykonanie: Cynamon i cukier umieszczamy

Smak mojej kuchni
TU i TAM nr 20. Pralinki pełne niespodzianek. 154

śmietany kremówki  1 filiżanka cukru  1 łyżka masła 1/4 szklanki wody 3-4 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki curry w proszku 1 -2 łyżki kandyzowanej pigwy 1 łyżka konfitury z malin (użyłam domowej z dodatkiem tonki) niecała łyżeczka grubo mielonego różowego pieprzu Potrzebne Wam też będą specjalne foremki do czekoladek. Ja część pralinek robiłam w specjalnie(...)lodówce słoiczka tylko czekającego na to, żeby go skrycie wyjadać.  Nadzienie czekoladowe z czerwonym winem - w kąpieli wodnej stopić tabliczkę gorzkiej czekolady razem z resztą śmietany kremówki (ok. 100-125 ml) mieszając, by powstała gładka masa. Pod koniec dolać wino i dokładnie wymieszać. Jeśli nadzienie będzie za wytrawne w smaku, można je dosłodzić - np. odrobiną sosu karmelowego (patrz

KUCHARNIA
Potrawka z sarniny 136

Porwaliśmy się na dziczyznę. W przepisie jest galaretka porzeczkowa. Takiej nie mieliśmy, więc wykorzystaliśmy czarne porzeczki w syropie i zrobiliśmy domowym sposobem. Składniki Marynata : 1 cytryna 50 ml wody 50 ml czeronego wina 1 cebula marchewka pietruszka seler 2 liście laurowe 20 ziaren pieprzu 750 g udźca sarny marynata jarzlarety ynowa 150 g masła 30 g masła

R'n'G Kitchen
Wegańskie ciasto z cukinią i orzechami – bez miksera 127

zatem zrobić wegańską wersję. Aby zastąpić jaja, użyłam nasion chia namoczonych w wodzie, a zamiast maślanki dałam mleko sojowe zakwaszone octem z białego wina. Do polewy czekoladowej również użyłam mleka roślinnego. Wegańskie ciasto cukiniowe posypałam domową granolą z sezamem i pestkami dyni . Wyszło pysznie i zdrowo (nie licząc białej mąki i cukru) :) Jeśli jesteście na diecie wegańskiej i chcecie

Moja Delicja
Słodka plastelina 161

już miałam z nią do czynienia, ale była to masa gotowa, kupiona w sklepie, nieco twardsza i jednak troszkę inna w obróbce niż domowa. Wydaje mi się, że tamta była sztywniejsza - ale może to moja wina, bo dałam za mało cukru...? Nie jestem pewna.Przepis znalazłam u Rynn. Skorzystałam akurat z tego, gdyż był opatrzony bardzo długim i szczegółowym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybkie i spontaniczne risotto 213

piri piri (ja użyłam takiej z zalewy) 1/2 pęczka natki pietruszki 6 łyżek mleczka kokosowego 3-4 łyżki soku z ananasa 300 ml domowego bulionu drobiowego (najlepiej byłoby 150 ml bulionu i 150 ml białego wina, ale sam bulion też może być) 2 łyżki oleju do smażenia ok. 10 dag żółtego sera lub parmezanu Kurczaka i cebulkę kroimy

Ratunku obiad
Nowe menu w warszwskim Polocie 154

pełnym korzennych smaków naparem imbirowym, który jest tu przygotowywany  z podpalanych korzennych przypraw. W lokalu jest też serwowane wino z polskich winnic, między innymi z winnicy Płochockich i Turnau. W Polocie możecie też skosztować pysznych domowych nalewek, między innymi kawowej, śliwkowej i pigwowej. Polot nieustająco zaskakuje pozytywnym smakami i połączeniami produktów na talerzu. Zawsze jest tu pysznie

Kulinarne przygody Gatity
Kanapka, grillowany kurczak, rukola z pieczonym czosnkiem, sos z rokitnika z curry 197

adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)  Składniki: Grillowany kurczak: 250 g piersi z kurczaka 1/2 łyżki curry szczypta soli Sos: 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 czerwonej cebuli 1,5 łyżki curry 125 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki dżemu 100% Rokitnik Łowicz 1 łyżka

Domowa cukiernia Ewy
Bigos staropolski, pyszny i aromatyczny. 145

kiełbasy 20 g suszonych grzybów kilka suszonych śliwek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1,5 lub 2  słoiczki przecieru pomidorowego np: Pudliszki 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren jałowca 3 liście laurowe sól, pieprz do smaku 3 łyżki czerwonej papryki 1,5 szklanki oleju domowa vegeta do smaku 2 łyżki ziół prowansalskich Wykonanie : Grzyby zalewamy woda i odstawiamy(...)rumiano. Następnie przekładamy wszystko do garnka z kapustą i dobrze mieszamy, następnie dodajemy przecier pomidorowy i wino, mieszamy i gotujemy na malutki ogniu około 1,5 godziny co jakiś czas mieszając. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem lub domową vegetą. Słoiki dobrze wyparzamy i wycieramy do sucha, przekładamy bigos i zakręcamy. Dno wysokiego garnka wykładamy ściereczką wkładamy słoiki

Sama słodycz i szczypta chili
KURCZAK W PORACH+PUREE SELEROWE I SOS ŻURAWINOWY 124

jesienną pogodę. Kurczak w porach przygotowany na oleju rzepakowym, a do tego puree z pieczonego selera i ziemniaków oraz domowy sos żurawinowy. Genialny obiad! Składniki: podwójny filet z kurczaka ok. 500 g porów pęczek szczypiorku kieliszek białego wina wytrawnego przyprawa do kurczaka sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego Puree: 1 seler 2 ziemniaki 1 łyżka masła 1 łyżka jogurtu

Kuchnia MagdaLeny