poznał już zdrowotne walory diety śródziemnomorskiej, na pewno doceni domowe, szybkie w przygotowaniu pieczywo. Do jego przygotowania niepotrzebna jest specjalna maszyna do wypieku chleba, wystarczy piekarnik i forma keksówka. Potrzebujemy:- 150 g mąki pszennej- 75 g mąki kukurydzianej- opakowanie drożdży suszonych- 80 ml wody- 50 ml wytrawnego białego wina- 100 g oleju- pół łyżeczki soli- 4 jajka
W poszukiwaniu inspiracjijeszcze bardziej i użyć zwykłego syropu (np. z Herbapolu), który dodajemy do herbaty :) Wtedy nazwę "Kir" bezpiecznie jest poprzedzić słowem: domowy, abyśmy nie zostali zlinczowani przez smakoszy za sprofanowanie koktajlu ... Składniki: białe musujące lekkie wino Crème de Cassis Liqueur kilka malin i jeżyn Wykonanie:W wysokich kieliszkach mieszamy schłodzone wino z likierem w proporcjach
Walijskie Pichcenieprzy tym szybka do zrobienia. Piękny kolor zawdzięcza moja zupa temu, domowemu bulionowi.składniki1l bulionu drobiowego (może być z kostki) ok 300 ml białego , wytrawnego winagałka muszkatołowa2 żółtka1/3 szklanki śmietanysólpieprzbułka na grzanki , najlepiej czerstwadowolne zioła do podania - szczypiorek, kolendraprzygotowanieBulion zagrzać, dodać wino i gałkę muszkatołową. Zagotować, zmniejszyć ogień. W kubeczku wymieszać śmietanę z żółtkami
Stare Garyborowikami zapiekany w cieście francuskim oraz pasztet z dzika. Przepisy podam później. Było pysznie i ciekawie. Dowiedziałam się m.in jak w warunkach domowych uwędzić mięso i poznałam prosty sposób na pyszne gruszki w winie. W między czasie Kasia i Marcin z Durszlaka, który był partnerem tego wydarzenia, zapoznali nas z historią i planami dalszego rozwoju tego serwisu. Na zakończenie
Pieguskowa Kuchnialekko korzenną galaretkę do mięs szczególnie tych czerwonych takich jak wołowina czy dziczyzna. Zamiast borówki czy żurawiny. Warto mieć kilka takich słoiczków w domowej spiżarni. Składniki: 1 kg ciemnych winogron 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 3-4 gałązki świeżego rozmarynu ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 1 cytryna 225 g cukru żelującego ze stewią Jak wykonać ? Winogrona myję , przesypuję
Wanilia i Kardamonznajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych, a u osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Domowy cukier waniliowy idealnie nadaję się do słodzenia ciast, kawy, grzanego wina, czy przeróżnych deserów. Jedna laska wanilii aromatyzuje dość sporą ilość cukru, więc warto w nią zainwestować, bo taki zakup jest bardziej opłacalny
Di gotujewinem też nie lubię. Prawidłowo przygotowana kapusta, mocno skarmelizowane mięso i odpowiednio dobrane przyprawy same w sobie nadają bigosowi głęboki kolor i smak. Wino mi tu do szczęścia niepotrzebne, chyba że do popicia. W domowym bigosie nigdy nie było pomidorów, w żadnej postaci. Ani byle jakich zrzynek wędlin – zawsze tylko najczystsze, najlepsze mięso. Był złoty środek –proporcje. I smak
Karo in the Kitchenudziałem wyczarujecie przepyszną lemoniadę, serwowaną z plasterkami cytryny, kostkami lodu i kilkoma listkami świeżej bazyli. Idealna na upały! Kilka łyżek syropu dodajcie do domowych lodów, mleka z dodatkiem cynamonu i wanilii albo szampana / białego wina. Zachęcam do eksperymentowania ;) Właściwości lecznicze kwiatów czarnego bzu: napotne i przeciwgorączkowe - w infekcjach gornych drog oddechowych; moczopędne - w infekcjach układu moczowego; uszczelniają ściany
Atlas Smakówpozdrawiam Izę, Gosię i Beatę) ... Nigdy potem lody nie smakowały tak jak wtedy i do dziś nie wiem czy była to wina pysznej jeżynowej polewy i zwariowanego, cudownego towarzystwa moich licealnych koleżanek :)) Dziś pokusiłam się o domowy kisiel jeżynowy. Pewnie mało kto je już teraz kisiel, a bardzo lubię ten lekki deser zarówno na ciepło
Walijskie Pichceniemarchewki 2 puszki pomidorów w puszce (po 400 g) 550 ml bulionu warzywnego 250 ml białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek rozmaryn 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) olej do smażenia (lub oliwa) Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek i seler naciowy siekamy w drobną kostkę, marchew ścieramy(...)samej patelni co prażyliśmy boczek rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso mielone i obsmażamy do zbrązowienia (mięso "rozgniatamy" widelcem na jak najmniejsze kawałki). Następnie dodajemy mięso do podsmażonych warzyw, wlewamy wino i wszystko gotujemy przez ok. 8 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki a po kilku minutach gorący bulion. Wszystko gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny
Słodka Stronawinem i koncentratem pomidorowym. Efekt bardzo przypadł mi do gustu, przypomina mi w smaku gulasz, który kiedyś przygotowywałam. Sos ma też bardzo ładny ciemno-rubinowy kolor (nie tylko od wina i pomidorów, ale również buraków). Gotowa potrawa jest nie tylko pyszna, ale podana na drewnianej desce czy eleganckim półmisku, wygląda bardzo dekoracyjnie i odświętnie. Myślę, że to fajna propozycja(...)długość sposobu przygotowania. Ale warto. Jeśli jednak macie mało czasu, zróbcie polentę, upieczcie warzywa, a na końcu polejcie wszystko gotowym pomidorowym sosem lub domową passatą . Serowa polenta z pieczonymi warzywami i sosem z pieczonych warzyw i wina Składniki (na 4 porcje): na pieczone warzywa*: 8 małych marchewek, obranych i przekrojonych wzdłuż na pół 2 średnie pietruszki, obrane i pokrojone
Chilli Czosnek i Oliwałyżka cukru 2 łyżeczki tradycyjnego kakao 60 ml czerwonego octu winnego (użyłam białego) 3 łyżki (45 ml) wina Marsala (nie miałam, więc użyłam Porto) 2 łyżki (ok. 30 g) masła Nadzienie: 900 g świeżego sera ricotta (dobrze odsączonego), najlepiej domowego (dałam mniej - 750 g) 200 g cukru (użyłam cukru pudru - czubata szklanka) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)wykonać własne np. z folii aluminiowej, kija, czy makaronu cannelloni) Przygotowanie: Rurki: 1. W misce wymieszać mąkę z cukrem i kakao. Zrobić na środku wgłębienie i wlać ocet winny, wino, a także rozpuszczone i przestudzone masło. Wymieszać i wyrobić ciasto. Jeśli jest za bardzo zwarte można dodać kilka kropel wina. Powinno mieć konsystencję ciasta na makaron. Ciasto uformować
Domowa Cookierenka Agikiełbasę. My również robimy to od kilku lat. W niedzielę kiełbasa zazwyczaj ląduje w żurku i solo na półmisku razem z domowym chlebem i chrzanem. W zeszłym roku była zmiana bo podałam naszą kiełbasę pieczoną w winie i musztardzie francuskiej. Wyszła pyszna, zjedzona do ostatniego kawałka. W tym roku będzie powtórka i wam też ją polecam . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj polecam domową nalewkę cynamonową. Za ojca nalewek uznaje się słynnego greckiego lekarza Hipokratesa. Stworzył on napój z wina, miodu i przypraw korzennych. W XIII wieku odkryto, iż alkohol wzmacnia lecznicze działanie ziół, dlatego chorym jako lekarstwo przepisywano nalewki. Do Polski moda na nalewki przywędrowała wraz z królem Henrykiem Walezym. Wówczas zaczęto produkować znany do dzisiaj krupnik(...)niedawna moda na domowe nalewki powraca, podobnie u mnie w tym roku pojawiło się wiele różnych nalewek i likierów. Nalewka cynamonowa jest intensywna w smaku, świetnie rozgrzewa i poprawia nastrój. Idealna na zimne, jesiennie i zimowe wieczory. Nalewka cynamonowa Składniki: laska cynamonu lub łyżeczka mielonego cynamonu 160g brązowego cukru 1l wódki Wykonanie: Cynamon i cukier umieszczamy
Smak mojej kuchniśmietany kremówki 1 filiżanka cukru 1 łyżka masła 1/4 szklanki wody 3-4 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki curry w proszku 1 -2 łyżki kandyzowanej pigwy 1 łyżka konfitury z malin (użyłam domowej z dodatkiem tonki) niecała łyżeczka grubo mielonego różowego pieprzu Potrzebne Wam też będą specjalne foremki do czekoladek. Ja część pralinek robiłam w specjalnie(...)lodówce słoiczka tylko czekającego na to, żeby go skrycie wyjadać. Nadzienie czekoladowe z czerwonym winem - w kąpieli wodnej stopić tabliczkę gorzkiej czekolady razem z resztą śmietany kremówki (ok. 100-125 ml) mieszając, by powstała gładka masa. Pod koniec dolać wino i dokładnie wymieszać. Jeśli nadzienie będzie za wytrawne w smaku, można je dosłodzić - np. odrobiną sosu karmelowego (patrz
KUCHARNIA