smakowanie wina w ogrodzie mojej mamy kawa z przyjaciółmi, która przeciąga się do kolacji, a potem przeradza w wieczór z drinkami, bo nikt nie chce, żeby spotkanie się skończyło Zdaniem profesora Jeppego Trollego Linneta, badacza hygge, na powstanie tej duńskiej filozofii życia wpływ miały takie czynniki jak: klimat Danii, niewielkie rozmiary państwa, tradycje domowego życia, koncepcja
Codzienna kuchnia niecodziennajest lekka pozycja domowego menu ale nie można non stop jeść tylko i wyłącznie ultrazdrowo, prawda? Danie zawiera dużo tłuszczu i jest dosyć ciężkie. Przez tą ilość tłuszczu jest też bardzo, bardzo sycące – ta porcja wystarczy dla 3-4 osób. Od razu uprzedzam – zanim zabierzecie się za to spaghetti, wstawcie do lodówki dobre, białe półwytrawne wino. Pomoże na trawienie
Karo in the KitchenPęczotto ze szpinakiem, dynią i łopatką wieprzową Macie ochotę na pyszne smaki jesieni na talerzu ? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Was. Pęczotto ze szpinakiem
Kuchnia na wzgórzunalewki, likiery, wina... Ja ją podziwiam za to, że z taką pieczołowitością do tego podchodzi. Zna się na tym jak mało kto (nie chcę nikogo obrazić) i robi to doskonale. Czasami, kiedy ją odwiedzę częstuje mnie kieliszeczkiem pysznej nalewki, która się odstała i.... czeka na degustację. Tak więc zachęcona wyrobem (jeśli tak to można nazwać) domowego alkoholu w postaci
Kuchnia u Krysimyślą o domowej wędlinie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby była daniem obiadowym. Wystarczy dodatkowo obłożyć ją ziemniaczkami i upiec razem. Składniki dla 4 osób: 1 kg cielęciny np. karkówka lub łopatka 4-5 łyżek oleju Kujawski z cytryną i bazylią sól wg smaku 4 gałązki świeżego tymianku 2 szalotki 1 szklanka białego wytrawnego wina Cielęcinę opłukać
Pełny talerzW sezonie mogę jeść sałatę na okrągło. Dziś przedstawiam jedną z wersji na sałatę z warzywami, która będzie w sam raz do obiadu lub na kolację
Kuchnia domowa AniMoja Książka Kucharska CHRZAN W ŚMIETANIE DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN Sos chrzanowy. Kremowy sos z chrzanu, majonezu lub śmietany. Może być z dodatkiem wina, jabłek, suszonych moreli albo śliwek. Fantastyczny z dżemem borówkowym lub porzeczkowym. Sos chrzanowy na zimno zazwyczaj podajemy do mięs, jajek na twardo, golonki, a nawet młodych ziemniaków. Mając pod ręką świeży korzeń chrzanu, warto(...)lodówce świetnie się przechowuje i możemy go w każdej chwili wykorzystać, chociażby do pysznych kanapek z jajkiem na twardo, wędzonym łososiem i rzodkiewką. Nic nie równa się ze smakiem domowego sosu chrzanowego. Polecam pięknie :) CHRZAN TARTY ZWYKŁY 400g korzenia chrzanu jak najdrobniej ścieramy na tarce, rozprowadzamy około 1 szklanką zimnej wody, dodajemy 2 płaskie łyżki cukru i 2 łyżeczki soli
Moja Książka Kucharskatego delikatna domowa bagietka z czosnkiem, przesmażona na oliwie z oliwek. Bagietki: 390 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g drożdży instant 200 ml gorącej wody 2 ząbki czosnku Masło Oliwa z oliwek Sałatka: 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Ostra czerwona papryka Cząber 1/3 szklanki słodkiego wina 10 pomidorków
VioletoweKucharzenieHej :) Zimno, ciemno, jesiennie. Tak więc dzisiejsze danie jest równie jesienne. Wspaniała kiszona kapusta zasmażana z jabłkami o smaku curry. Podajemy ją zawsze z pyzami ziemniaczanymi
vegetaniesokiem malinowym Przede wszystkim musimy mieć pod ręką sok, a nie sztuczny syrop malinowy. Najlepsze są domowe syropy lub maliny w syropie. Do gorącej herbaty wystarczy dodać taki domowy syrop i pić na rozgrzanie. Herbata lipowa Kwiat lipy to bogactwo fitosteroli, garbników, flawonoidów, kwasów organicznych, witamin C i PP. Ma właściwości moczopędne, delikatnie rozkurczowe, pobudzające wydzielanie soków trawiennych i zwiększa(...)zetrzeć na jarzynowej tarce. 1/2 łyżeczki dodać do ciepłej wody wraz 1 łyżką miodu. Pić 2-3 razy dziennie. Grzane wino To propozycja dla dorosłych, rzecz jasna. Czerwone wino sprawdzi się najlepiej. Wlać je do garnuszka, dodać ulubione korzenne przyprawy: goździki, anyż, kawałki kory cynamonu itp. Na bardzo małym ogniu podgrzewać, ale nie gotować. Pić dobrze ciepłe, działa
Codzienna kuchnia niecodziennadomowy makaron i sos śmietanowy czy może zrobić risotto. To drugie danie kocham miłością bezgraniczną więc w pojedynku ryż – makaron, padło właśnie na ryż. Kocham risotto za prostotę. Gdy namoczyłam borowiki – ich piękny zapach rozniósł się po całym mieszkaniu. Dla takich zapachów warto przetestować ten przepis! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje
Moja pasja smakudomowa lemoniada... No i dużo serwetek do wycierania palców i bród z tego pysznego winnego sosu... Co powiecie na taki obrazek? Wkrótce natura powinna stworzyć odpowiednie tło, a reszta należy do nas! :) Skł adniki: 1 opakowanie udek kurczaka (najczęściej 4 części) 1 opakowanie podudzi kurczaka (najczęściej 4 części) 2 łyżki oliwy 100 - 150 ml białego wina 1 łyżeczka przyprawy
zadanie-gotowanienajlepiej domowej; ja dałam kiełbasę z dzika) 50g suszonych grzybów 150g suszonych śliwek 3 wędzone śliwki 2 cebule 2,5 kg kiszonej kapusty 0,5kg kapusty świeżej 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 15 ziaren jałowca 15 ziaren pieprzu czarnego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kolendry (utłuczonej w moździerzu) 2 gałązki rozmarynu 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
Obiad gotowyKlasyka domowych rybnych obiadów. Jedna z najprostszych i najbardziej chyba znanych potraw rybnych. Zresztą, nic dziwnego - biały, śmietanowy sos z dużą ilością świeżego koperku idealnie pasuje do delikatnej ryby. RYBA W SOSIE KOPERKOWYM. /znany i lubiany;/ 3-4 porcje 350g filetów z białej ryby (dorsz, mintaj, itd.) 1 cebula 2 pęczki świeżego koperku 150 ml białego wytrawnego wina
W kuchni Karmel-itkiTo jedna z moich ulubionych sałatek grillowych. Przygotowuję ją tuż przed grillowaniem, a sosem polewam dopiero przy stole, żeby sałata lodowa dłużej zachowała świeżość i kruchość
Kuchnia domowa Animiesięcy. Wędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy lub zapiekanek. Kiełbasy i wędliny mogą pozostać zamrożone ok pół roku sery natomiast najlepiej wykorzystać w ciągu 4 miesięcy. Owoce – Mogą pozostać w zamrażarce do ok 6 miesięcy. Można wykorzystać(...)sernik, baba drożdżowa, makowiec wyśmienicie smakują po rozmrożeniu. Nie mrozimy ciast z galaretką oraz kremami. Ciasta można przechowywać ok 3 miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków lub sosów. Nie należy mrozić sałatek, makaronu, ryżu, ziemniaków, jajek, ogórków, sałat, galaret oraz nabiału. Kilka ogólnych
Między kuchnią a pokojem