Zimno, wietrznie i nieprzyjemnie. Przydało by się trochę witamin i słońca. Witaminę A, C, E, B1, B, B6 oraz słoneczny smak lata możemy
Pora na pora i pomidoradomu miałam akurat ekspandowane proso, czyli nic innego jak kaszę jaglaną w formie lekkiego poppingu. Wykorzystałam też mąkę jaglaną, więc z ciasteczek amarantusowych wyszły... jaglane ;) Do tego całość jest wegańska i naprawdę słodka (ja dodałam trochę ksylitolu i kawałki daktyli, bo zależało mi na tym, żeby ciasteczka smakowały wszystkim ;)) Owsiane ciasteczka karobowo - jaglane z daktylami (bez cukru, wegańskie
FitKotdemona w kuchni. Niby miał to być dzień odpoczynku, a skończyło się na całodziennych eksperymentach kulinarnych. Jedne były bardziej udane, inne zakończyły się kompletną klapą, jak np. próba wykonania wegańskiego sera żółtego. No cóż nauczyłam się tylko tego, że w ten sposób sera nie... Fantastyczne wegańskie wytrawne muffiny orkiszowe z warzywami o serowym smaku is a post from
Nie Bo Piekłogorące wodzie 1 cebula kilka ząbków czosnku sól łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka kurkumy łyżeczka zielonego pieprzu łyżeczka słodkiej papryki gałązka świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego opcjonalnie 50 g wegańskiego parmezanu 2-3 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Ugotuj soczewicę. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na 2 łyżkach oleju prze 3 minuty, po czym dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmaż wszystko(...)razem przez kolejna minutę, dodał łyżeczkę soli i wymieszaj razem z soczewicą. Możesz dodać do soczewicy kawałek startego wegańskiego parmezanu, co uczyni całą warstwę bardziej spójną i podkręci bardziej smak. Przygotuj kremy, a każdy z nich przełóż do foliowego woreczka, który po odcięciu jednego z rogów posłuży Ci za „rękaw cukierniczy” Krem brokułowy : zblenduj brokuła na gładka masę
greenscarfWegański „parmezan” nadaje się do wszystkiego. Nie tylko zamiast zwykłego, ale również jednocześnie. Można posypać nim makaron, można dodać do sałatki lub zupy. Można użyć go do pesto. Ja sama dodawałam do pasztetu warzywnego i do past (hummus, pieczarkowe pate). Wykonanie jest niezwykle proste. Jedyny problem to płatki drożdżowe. Możemy zrobić je sami (choć ... [Read more
Gotuj z Blue Raventradycyjnego dim sum kuchni Chińskiej i Japońskich kotletów schabowych zwanych tonkatsu. Sos sprzedawany jest w mniej lub bardziej zmodyfikowanych wersjach w praktycznie wszystkich państwach świata. Wraz z rozwojem diety wegańskiej powstały także wersje bez ryby. Z rybą czy bez, sos posiada wyrafinowany smak i jest dzięki temu idealną przyprawą do wielu potraw i innych sosów (jak wyżej wspomniany(...)całości) 1 łyżeczka goździków (w całości) 1/2 łyżeczki curry w proszku 5 strąków kardamonu (rozbitych) 4 świeże chili (posiekane) 2 ząbki czosnku (rozbite) 1 anchois (posiekane, w wersji wegańskiej pominąć) 1 żółta cebula (drobno poszatkowana) 1/2 szklanki cukru 1 laska cynamon (ok. 3 cm) 1 kawałek imbiru (o bokach ok 1.5 cm, obrany i zmiażdżony) Zebrać razem wszystkie składniki. Wszystkie
Jem więc Jestemobiecałam, tak zrobiłam, czyli zrobiłam wegańską wersję jednej z potraw znalezionych w Goodfood, o którym pisałam. Okazuje się, że nawet brytole potrafią coś dobrego wymyślić. Mi jakoś dotychczas pudding kojarzył się z budyniem, a w sumie z tą nazwą to jak z jazzem w empiku, jak nie wiadomo co to ca muzyka, to do jazzu ją, i tak samo(...)wyglądał oryginał: Pekany praktycznie poza kosmiczną ceną nie różnią się od orzechów włoskich. Propozycja podania: polać syropem klonowym i posypać orzechami, a wersja śniadaniowa to polać jogurtem, wegańskim- wiadomo! Smacznego
greenscarfcukru waniliowego lub jeszcze lepiej łyżka waniliowego cukru domowej roboty, jak to było u mnie 60 g cukru trzcinowego 50 ml mleka sojowego 100 ml oleju roślinnego 200 g wegańskiego serka (ja standardowo używam własnej produkcji, przepis tu ) Masa serowa: 800 g serka wegańskiego (użyłam 550 g domowego i 250 g tofu naturalnego) 1 mały banan opakowanie budyniu waniliowego
greenscarfwyszperał ostatnio w markecie gruszki za 1.99 (stworzyłam potwora, jeżeli chodzi o wyszukiwanie okazji), a ja w najnowszym magazynie „Kuchnia” natknęłam się na ciekawy przepis, zrobiłam jego wegańską wersję. Chlebek wyszedł przepyszny, jest wilgotny, ale nie gliniasty, lekki, aromatyczny dzięki dodaniu kardamonu i gałki muszkatołowej. Jeżeli chcielibyście bardziej zbajerować ten półsłodki chlebek, to sugeruję polanie go karmelem(...)wegańskiego mleka i brązowego cukru (robiłam taki przygotowując między innymi twixa, tu znajdziecie przepis) , bo polanie go zwykłym lukrem czy czekoladą będzie bluźnierstwem. Składniki (użyłam tortownicy o średnicy 18 cm, użyjcie max 20, dla większej radzę podwoić składniki): 300 g mąki pszennej (u mnie 80 g była to pełnoziarnista) 120 g daktyli 2 średnie gruszki 100 ml mleka roślinnego (polecam
greenscarfTradycyjna, wigilijna potrawa w zupełnie nowej odsłonie! Tuż przed tegorocznymi Świętami, w sobotę 19 grudnia 2015, uczestniczyłam w warsztatach Wegańska Wigilia organizowanych przez Dolce&Vegan - dokładna relacja wkrótce na blogu. Z racji Świąt chciałam podzielić się szerzej przepisem na jedną z potraw, jaką wtedy przyrządzaliśmy. Niewątpliwie króluje ona na dzisiejszych, wigilijnych stołach. Chodzi mi o kutię – ale tutaj(...)wersji kompletnie wegańskiej oraz bez dodatku cukru i bez glutenu . Taki swoisty „rodzynek” wigilijnego stołu, w zdrowym i dietetycznym wydaniu. Składniki na 1 małą miskę: 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka maku – suszony, nie gotowany 3-4 łyżki syropu z agawy – zaopatruję się w Rossmanie w dziale ze zdrową żywnością 2-3 łyżki soku z cytryny – dla przełamania słodkiego
Grunt to przepis!sernik na piernikowym spodzie. Jest bardzo szybki do zrobienia zakładając, że ma się upieczone wcześniej pierniki (przepis na pierniki, które wykorzystałam do tego ciasta znajdziecie tu i zrobiony ser wegański (dokładną instrukcję jak i z czego go robię znajdziecie tu ). Składniki na dużą tortownicę (średnica 26 cm)/używając tortownicy 18-20 cm użyć połowy składników: Spód: 350-400 gotowych(...)pierników (lub innych ciastek, ale wtedy dodać łyżkę przyprawy do pierników) 150 g masła kokosowego Masa serowa: 1 kg wegańskiego sera (przepis tu ) lub ewentualnie tofu naturalne 2 małe dojrzałe banany (lub jeden duuuży) 100 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka przyprawy do pierników 60 g mąki ziemniaczanej (3 duże łyżki) 50 g cukru waniliowego (ja go przygotowuję
greenscarftradycyjnego dim sum kuchni Chińskiej i Japońskich kotletów schabowych zwanych tonkatsu. Sos sprzedawany jest w mniej lub bardziej zmodyfikowanych wersjach w praktycznie wszystkich państwach świata. Wraz z rozwojem diety wegańskiej powstały także wersje bez ryby. Z rybą czy bez, sos posiada wyrafinowany smak i jest dzięki temu idealną przyprawą do wielu potraw i innych sosów (jak wyżej wspomniany(...)całości) 1 łyżeczka goździków (w całości) 1/2 łyżeczki curry w proszku 5 strąków kardamonu (rozbitych) 4 świeże chili (posiekane) 2 ząbki czosnku (rozbite) 1 anchois (posiekane, w wersji wegańskiej pominąć) 1 żółta cebula (drobno poszatkowana) 1/2 szklanki cukru 1 laska cynamon (ok. 3 cm) 1 kawałek imbiru (o bokach ok 1.5 cm, obrany i zmiażdżony) Zebrać razem wszystkie składniki. Wszystkie
Jem więc JestemPyszny, chrupiący chleb mamusi. Najlepszy świeżo po upieczeniu równie smaczny po tygodniu ... Do wykonania nie potrzeba maszyny do pieczenia chleba ani jajek i mleka
Pora na pora i pomidoraDomowy zakwas do pieczenia chleba przepisu mojej mamy. Tani i prosty sposób na upieczenie pysznego, chrupiącego chleba z każdego rodzaju mąki. Do pieczenia pierwszego chleba przygotowujemy
Pora na pora i pomidoraprzedstawię moją ulubioną wersję. Składniki na 12 szt.: 200-250 g ryżu ugotować do miękkości (podaję w widełkach, bo zazwyczaj podjadam taki ugotowany) 100 g wegańskiego żółtego sera 100 ml wegańskiego jogurtu naturalnego pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki suszonego czosnku suszone pomodory (ja miałam własnej roboty więc ich sobie nie żałowałam, ale słoik wystarczy) łyżka kaparów
greenscarf