długo nie mogłem zdecydować się na pozostałe składniki i przyprawy. W końcu zainspirowałem się nieco własnym curry z indyjskiego tygodnia i to był dobry wybór. Wyszło mi fajne wegańskie danie, które bardzo smakowało mojej (wcale nie wegańskiej ;)) żonie. Hura! :) W czwartek nasze dzieciaki rozpoczęły kolejny etap nauki i minął równo rok od wymyślenia zabawy w gotowanie wg hasła. Dzień był
zadanie-gotowaniemlaskanie przy oblizywaniu łyżki) – Mmm ten pasztet taki dooobry… No i jak powiedzieć, że w tym pasztecie grama mięsa nie ma? Jest soczewica i grzyby, czyli baza wielu wegańskich zdrowych smarowideł, zastępujących jak widać mięsne pasztety z wielkim powodzeniem. Soczewicę zalewamy wodą – wody do gotowania potrzeba dwa razy tyle, co soczewicy (2 szklanki). Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy(...)prostu smaczny. Na wiejskim chlebie czy na pszennej grzance. Z piklami , z małosolnym , z kiszonym ogórkiem , czy z żurawiną, czy z konfiturą z czerwonej cebuli. W wersji nie wegańskiej warto dodać do składników 2-3 fileciki anchois – to jeszcze więcej umami , a pieczarki zrumienić na maśle żeby wydobyć z nich jeszcze więcej smaku i aromatu. SKŁADNIKI 170g suchej zielonej soczewicy
Karo in the Kitchenwróciłby do do Portugalii. Prawdę powiedziawszy nigdy o nich nie słyszałam, a tym bardziej mnie miałam okazji ich jeść, ale nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiłam ich własnej wersji wegańskiej, nie mam więc pojęcia jak powinny smakować, ale te które zrobiłam ja uważam za genialne (no wiadomo). Farsz nie jest zwykłym budyniem, bo pieczony w bardzo wysokiej temperaturze zyskuje zupełnie(...)termoobiegiem) przez około 40 minut, muszą być złociste. Jeszcze ciepłe ciasta posyp cynamonem. Jeszcze ciepłe ciasta posyp cynamonem. Smacznego! Artykuł Pastéis de nata w wersji wegańskiej czyli portugalskie ciastka z budyniem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfjadł słynnych już wegańskich klopsików z Ikea, albo chociażby o nich ni słyszał? Muszę przyznać, że jak na klopsy (za którymi nie przepadam) są całkiem smaczne, ale że bardzo rzadka bywam w tym sklepie, to postanowiłam zrobić ich własną wersję. Dla ułatwienia sobie sprawy zostawiłam kilka do testów, i tak: smak uzyskałam w 99 % ten sam, różna jest konsystencja(...)piecz przez 10-15 minut w 180 C. Po lewej oryginalny klopsik z Ikea, a po prawej domowa podróba. Miśka oświadczyła, że te moje są lepsze, no wiadomo Artykuł Wegańskie klopsiki a’la Ikea pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfpracy i czasu. Łatwiej jest zejść do sklepiku na rogu po jogurt niż mieszać, kombinować, zaszczepiać bakterie. Można przecież kupić jogurty bez laktozy, można, z niewielką trudnością, kupić jogurty wegańskie. Po co więc męczyć się w domu? Odpowiedzi ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenwięc na razie tylko czytam, kocyk dziergam na szydełku, a czekoladę przygotowałam w w takiej wersji, że mogłoby lać jeszcze tydzień a i tak miałabym super nastrój. Jest to wegańska wersja słynnego deseru Molten Lava Cakes, czyli czekoladowej lawy, jest to forma czekoladowego sufletu, na zewnątrz ścięta a w środku płynna rozkosz. Idealnym dopełnieniem tego deseru są maliny, najlepiej prosto(...)półce lub wyżej. Deser jest gotowy gdy góra będzie ścięta. Tu się liczy każda minuta (ja mogłam piec minutę krócej- piekłam dokładnie 17) Podawaj ciepłe! Smacznego! Artykuł Wegańska czekoladowa lawa (molten lava cakes) czyli orgazm kulinarny. pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfdeserach. W dodatku jest bezglutenowa i niezwykle bogata w witaminy i minerały. W związku ze wszystkimi jej zaletami, ostatnio staram się ją częściej wykorzystywać. Ze wszystkich wegańskich deserów najbardziej lubię "serniki" na zimno, dlatego dziś przygotowałam dla Was jagielnik. Jagielnik czyli wegański sernik na zimno z kaszy jaglanej Składniki (na formę o średnicy
wegujemywcześniej kaszę, ale nawet jeżeli nie, to tylko czas gotowania, 5 minut przygotowania i około 30 minut cierpliwości. Składniki na 8 babeczek: opakowanie ciasta francuskiego (kupuję w Lidlu, jest wegańskie) 200 g pieczarek 300 g ugotowanej kaszy jaglanej (lub innej po za manną) 1 cebula około 50 g orzechów laskowych (lub innych) rozmaryn (najlepiej świeży) sól, czosnek suszony, gałka muszkatołowa(...)pieczenia. Piecz w temp. 190 C z termoobiegiem (bez termoobiegu w 200 C) przez około 25 minut. Jak widzisz, babeczki wychodzą z formy bez problemu. Smacznego! Artykuł Wytrawne wegańskie babeczki z kaszą jaglaną pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfśrednie banany 350 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 500 ml mleka kokosowego z puszku (z 2 puszek gęsta część) lub 500 ml wegańskiego jogurtu naturalnego 150 g oleju kokosowego lub innego roślinnego Przygotowanie: Rabarbar umyj, osusz i pokrój w 0,5 cm kawałki, umieść w dużej misce i zasyp połową cukru. Odstaw(...)folią aluminiową, aby się zbytnio nie przypiekło. Smacznego! ps. To zielone to krem rabarbarowy, a w sumie to niezamrożone jeszcze lody, jak będziecie Chcieli przepis to dajcie znać Artykuł Wegańskie ciasto z rabarbarem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfideału. Moją wersję przygotowałam na bazie śmietanki kokosowej, dzięki czemu konsystencja jest idealnie kremowa. Śmietankę kupicie między innymi w Kuchniach Świata (polecam Real Thai, ma bardzo czysty skład). Wegańskie lody różane z makaronem ryżowym Składniki: na 4 duże gałki 1 puszka schłodzonej śmietanki kokosowej (niesłodzonej) 4 płaskie łyżki stewii z erytrytolem* 1 łyżka wody różanej 1 łyżka roztopionego nierafinowanego oleju(...)wlewamy do pojemnika i wsadzamy do zamrażarki. 5. Po dwóch godzinach mieszamy masę. Będzie nieco elastyczna. 6. Po kolejnych dwóch-trzech godzinach lody powinny być gotowe do zjedzenia! Artykuł Wegańskie lody różane z makaronem ryżowym. pochodzi z serwisu Fill The Bowl
Fill The Bowlbrakować nam zapachów. Przechodziłam pewnego wieczoru obok pizzerii i poczułam zapach, którego tak dawno już nie czułam – drożdże, ciasto, świeża pizza z pieca. W takich momentach zazwyczaj ląduję w wegańskiej pizzerii Vegan Pizza. Pizza tam jest dobra, ale ciasto odbiega od tego, które lubię najbardziej – puszystego i lekko wręcz gumowego. Ciasto na pizzę, którą dzisiaj dla Was mam jest puszyte(...)lekko gumiaste za sprawą mąki z tapioki. W ogóle nie czuć mąki gryczanej, której tutaj jest odrobina. Brakuje też chemicznych dodatków takich jak guma ksantanowa. Spód ten jest również wegański. Czy może być lepiej? Przygotowanie tego spodu nie wymaga więcej pracy niż w przypadku normalnego, glutenowego ciasta, ale niezbędny jest tutaj malakser/siekacz z dużym kielichem. Dodatkowo, pamiętajcie by pizzę piec
Fill The Bowlchcesz zaserwować to za pierwszym razem bliskim… jeśli kochają to zrozumieją Do środka można włożyć naprawdę wiele składników. Ja najchętniej sięgam po te podane poniżej (u mnie oczywiście wegańskie sushi ), ale naprawdę mamy tutaj szerokie pole do popisu. Jeśli chcesz, możesz sięgać nawet po owoce! Kto Ci zabroni?! Baw się smakami. Jeśli bardzo boisz się zwijania sushi, to obejrzyj(...)rolkę na 1-1,5cm kawałki. Sushi z kaszą jaglaną jest już gotowe! Podawaj je w towarzystwie sosu sojowego. Smacznego! Artykuł Sushi z kaszą jaglaną pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
BlendmanKolejna „Zdrowa Środa” i tym razem zapraszam na ciasteczka wegańskie, bez mąki pszennej, bez cukru, ale za to z bananami. Bardzo sycące i pożywne. Ciasteczka są mało słodkie, posłodziłam je syropem z agawy, radzę dosłodzić je do smaku. Ciasteczka nie są chrupiące, w środku są miękkie. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony minimalistbaker.com) Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams(...)kolekcji Kilburn . Ciasteczka owsiane z bananami, wegańskie, bez cukru Składniki: 2 dojrzałe banany 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 10 łyżek wody 3 kopiaste łyżki masła orzechowego o zawartości orzechów minimum 90% (użyłam masła BIO o zawartości orzechów 100%) 2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 4 łyżki syropu z agawy
Mała Cukierenkapyszny przepis przygotowany w sklepie Maribel . Wilgotne, aromatyczne, bardzo smaczne trufle z konfiturą z płatków róży i wiórkami kokosowymi. Proste i szybie w przygotowaniu, do tego bez glutenu i wegańskie. Smaku i zapachu dodają również suszone płatki róży kupione w sklepie herbacianym. Dziękuję Martynie, która pracuje w sklepie Maribel Biomarket , za przepis i miło spędzony czas. Zapraszam na trufle(...)Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Trufle kokosowo – różane, wegańskie, bez glutenu Składniki: Trufle: 200g wiórek kokosowych 3 łyżki suszonych, jadalnych płatków róży 100-120ml mleczka kokosowego 3 łyżki marmolady lub konfitury z płatków róży (około 120g) szczypta kardamonu 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier
Mała CukierenkaOdpowiednio zmotywowany (!) przystąpiłem dziś rano do produkcji curry i muszę przyznać, że efektem moich kulinarnych działań jest całkiem przyjemne 100% wegańskie danie. Bardzo lubię przyrządzać wszelkie odmiany curry. Niestety towarzyszy mi przy tym zawsze lekka obawa o odpowiednią pikantność potrawy. Odpowiednią dla wszystkich, którzy będą próbować i pogodzenie tych różnych preferencji do łatwych nie należy. Druga obawa jest taka(...)dodatków, co spowoduje, że każde moje curry będzie podobne do poprzednich. Ale może tylko tak mi się wydaje. Albo inaczej: czy to źle? ;) Jak wspomniałem curry jest całkowicie wegańskie, ale założę się, że będzie smakować nawet zdeklarowanym mięsożercom! ;) PS To pierwsza potrawa, do której użyłem mojej tajskiej bazylii, która jest u mnie cztery dni i ma się dobrze ;) (cdn.) Składniki
zadanie-gotowanie