przypomina hiszpańską tortillę patatas . Podstawą rösti są ziemniaki. Nie mogą być byle jakie, bo placki nie zawierają żadnego kleiszcza w postaci mąki czy jajek. Mogą zatem uchodzić za danie wegańskie. Składniki (na 2 porcje; na patelnię o średnicy ok. 24 cm): ok. 600 g dużych ziemniaków typu C sól pieprz biały 4 łyżki oleju Ziemniaki obrać, opłukać i zalać zimną(...)rozgrzać resztę oleju. Ziemniaki przełożyć na patelnię i uformować z nich placek, dociskając ziemniaki do dna. Smażyć z obu stron po kilka minut. Podawać ze śmietaną, a w wersji wegańskiej z surówką. Nad Jeziorem Genewskim w nocnej Genewie W restauracji z narodowymi potrawami szwajcarskimi muzycy grają na tradycyjnych instrumentach Jednym z tych instrumentów jest alphorn, zwany inaczej rogiem alpejskim Szwajcar
Weekendy w domu i ogrodziechrupiącymi goframi. Ja je lubię najbardziej polane syropem klonowym i posypane sezonowymi owocami ale możliwości kompozycji smaków są nieograniczone. Będzie też wersja wege… wkrótce. Pracuję jeszcze nad wegańską wersją przepisu na gofry, jednak jak na razie żadna kombinacja składników nie spełniła do końca moich oczekiwań i nie wyszłam poza definicję słowa “zjadliwe”. Oczywiście nie poddaję się(...)przepisu? Zostaw komentarz pod postem! :) Bezglutenowe gofry Drukuj Porcje: 6 sztuk Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 średniej wielkości jajka od kur z wolnego wybiegu w temperaturze pokojowej 180ml wegańskiej maślanki kokosowej (tu znajdziesz prosty 3-składnikowy przepis) w temperaturze pokojowej 160g mąki ryżowej 50g mąki z tapioki 40g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 płaska
Book of spellsPrzygotowując ten sernik skorzystałam ze świetnego przepisu Jadłonomii na wegański sernik. Moje zmiany: spód to wegańskie kruche ciasto , niepieczona masa sernikowa na bazie orzechów włoskich zamiast nerkowców (podwojona ilość składników, pominęłam wanilię, dodałam 1 szklankę borówki amerykańskiej), na wierzchu kakao i owoce. Smakuje rewelacyjnie! Lady M. (2016, William Oldroyd): Katherine żyje w świecie mężczyzn, którzy traktują ją wyłącznie jako piękną
Qlinarnie i Qlinarnieściereczkę. Składniki na keksówkę nie dłuższą niż 25 cm (moja był ciut dłuższa): 500 g maki kukurydzianej 400 ml mleka sojowego + 100 ml octu jabłkowego lub 400 ml wegańskiego jogurtu naturalnego czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia łyżeczka soli 3 łyżki oleju roślinnego 100 g kukurydzy z puszki 1 średni banan Przygotowanie: W dużej misce zblenduj kukurydzę z bananem. Przesiej(...)jabłkowym mleko lub jogurt naturalny. Wymieszaj dokładnie. Przełóż całość do formy wysmarowanej olejem. Piecz w temp. 200 C na środkowej półce piekarnika przez około 40 minut. Smacznego! Artykuł Wegański bezglutenowy chlebek kukurydziany pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfmożemy się cieszyć pysznymi, aromatycznymi i chrupiącymi goframi. Ja je lubię najbardziej polane syropem klonowym i posypane sezonowymi owocami ale możliwości kompozycji smaków są nieograniczone. Pracuję jeszcze nad wegańską wersją przepisu na gofry, jednak jak na razie żadna kombinacja składników nie spełniła do końca moich oczekiwań i nie wyszłam poza definicję słowa „zjadliwe”. Oczywiście nie poddaję się(...)mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście ! :) Bezglutenowe gofry Drukuj Porcje: 6 sztuk Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 średniej wielkości jajka od kur z wolnego wybiegu 160ml wegańskiej maślanki kokosowej (tu znajdziesz prosty 3-składnikowy przepis) 160g mąki ryżowej 50g mąki z tapioki 40g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody
Book of spellskokosowego 400 ml sok z połowy cytryny 4 czubate łyżki cukru waniliowego, najlepiej domowej roboty, lub łyżeczka ekstraktu waniliowego czy też pasy + 4 łyżki cukru 20 g agaru, czyli wegańskiej żelatyny W misce rozkrusz tofu, dodaj cukier i sok z cytryny. Zblenduj na idealnie gładką masę. W rondelku podgrzej 100 ml wody oraz wodnistą część z mleka kokosowego (jeżeli używacie(...)się rozjeżdżało. Dziś rano już było idealnie Ciasto przygotowałam wczoraj (w sobotę), a dziś rano została niespełna połowa Artykuł Ciasto czarny las w wersji wegańskiej pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfkolejną „ Zdrową Środę ” przygotowałam pyszny deser wegański, bez cukru, bez glutenu. Bardzo sycący, smaczny, dosyć słodki od daktyli. Wygląda kusząco, jest prosty w przygotowaniu i szybki. Na pewno dodam nam dużo dobrych kalorii na cały dzień. Polecam… (przepis ze strony asaucykitchen.com ) Ciasto wegańskie z masłem orzechowym bez cukru, bez glutenu Składniki: Spód: 200g suszonych daktyli 100g orzechów włoskich Nadzienie: 290g
Mała CukierenkaRosnące zainteresowanie Wege Bazarami świadczy o tym, że temat wege się kręci! Dlatego pragniemy zaprosić Was 27 sierpnia na Wegański Piknik. Artykuł 27 sierpnia – Wegański Piknik – Warszawa pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEnajczęściej w lodówce nie posiadam, tamtejszego sera. nieraz zastępowałem go serkiem pleśniowym. Tak więc można powiedzieć, że moja przystawka z ostatniego tygodnia nabrała wymiarów nie tylko wegetariańskich a nawet wegańskich : posiekana cebula i oliwki Oczywiście przystawka wegetariańska i wegańska też są tak skomponowane aby były zgodne z dietą rozdzielną. Dzięki temu mamy trzy wersje przystawek według diety rozdzielnej... *Wszyscy grecy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiesmakowało, chociaż oczywiście nie mogę powiedzieć, że było lepsze od klasycznego brownie:) Gdy trafiłam na ten przepis na blogu tuulia od razu wiedziałam, że go kiedyś wypróbuję. Ciasto jest wegańskie i bezglutenowe, słodzony daktylami i syropem z agawy. Czekoladowy krem z nerkowców z wierzchu jest przepyszny i można go zjeść jako samodzielny deser. Całość przybrane jagodami i wiórkami kokosowymi pięknie(...)może być ciężko. Czekoladowe ciasto fasolowe z kremem z nerkowców Drukuj Prep time 20 min Cook time 45 min Total time 1 godzina 5 min Świetne czekoladowe, wegańskie ciasto z fasoli z pysznym kremem z nerkowców. Słodzone daktylami i syropem z agawy. Zdrowy smakołyk Serves: 10 Ingredients ½ szklanki nerkowców – na mleko CIASTO: 2 puszki czerwonej fasoli 25 miękich
Cooking for Emilytrudne. Wystarczy zrobić ciasto, odpowiednio je usmażyć, a do środka nałożyć ulubione dodatki – tradycyjnie znajduje się tam mięso, czerwona fasolka, kukurydza i inne warzywa. Ja postawiłam na lekką wegańską sałatkę, która idealnie pasuje też na grilla lub do innych przekąsek. Pojawia się jedno pytanie – w jaki sposób usmażyć ciasto, aby powstał kształt łódek? Odpowiedź znajdziesz w filmie
Via GustoWeganie są niesamowici, potrafią praktycznie wszystko zweganizować, tak też dokopałam się do mnóstwa przepisów na podróbkę tuńczyka, a tu o ile znajdziecie naprawdę mnówstwo przepisów to postawą jest majonez, wegański majonez. Więc nie będę ukrywać, że odkryłam Amerykę i sama na to wpadłam, bo tak nie jest, przekopałam internety i zrobiłam swój majonez. ps. Według moich obliczeń, ten majonez jest(...)będzie gotowy, przełóż do słoika i przechowuj w lodówce, ale zużyj w ciągu tygodnia. Majonez jest naprawdę gładki, puszysty i się nie rozwarstwia. Smacznego! Artykuł Jak zrobić idealny wegański majonez? pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfCukinia w pysznym sosie z mleka kokosowego, wędzonej papryki, chilli, cebulki i czosnku. Moje ulubione dane nie wymagające ani dużo pracy ani czasu.
Pora na pora i pomidoraOstatnio szukam ciekawych miejsc z opcją wegańskiego jedzenia i tak trafiłam do uroczego miejsca na mapie Polski Figlarnia to domki na drzewie, cisza, spokój, natura, wspaniały klimat i fantastyczne jedzenie… Szef Kuchni Patryk wyczaruje dania pod potrzeby klienta. Ja wymyśliłam sobie, że dania mają być wegańskie i w dodatku bezglutenowe Co jak się domyślacie, większości Kucharzy przeraża i okazuje
Apetyt na ZieloneCiasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru – Dzisiaj bardzo smaczna „ Zdrowa Środa ” :). Jeśli ciasto dobrze schłodzimy to smakuje jak lody. Ciasto bez pieczenia, rozpływa się w ustach. Jest waniliowe, troszkę migdałowe i kawowe. Do tego jest bez cukru i można je przygotować w wersji bez glutenu (trzeba użyć odpowiednich płatków owsianych, z certyfikatem). Ciasto proszę przechowywać w lodówce(...)Polecam… Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru Składniki: Jasny krem: 2 płaskie łyżki mąki kokosowej 110g orzechów nerkowca 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli 3 – 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu 4 łyżki miękkiego lub roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego – tłoczonego na zimno 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kropa pasty waniliowej 1/2 łyżeczki ekstraktu
Mała Cukierenka